Brooddeeg zonder kneden

Welkom

Ingrediënten:

3 cups water lauwwarm 60 ºC
1 ½ tl gedroogd gist
1 ½ tl zout
920 gr witte bloem

Bereiding:

Neem een schone plastic bak (liefst met deksel) en doe daar het warme water in, strooi eerst de gist in het water en dat het zout.
Roer dit allemaal goed door elkaar en laat even 5 minuten staan om het gist zijn werk te laten doen.
Doe er dan beetje bij beetje de bloem bij en roer dit met een houden lepel of met je handen (als je van kliederen houdt) door elkaar.
Als het te droog is doe er dan wat warm water bij, zorg dat alle bloem is opgenomen.

brooddeeg zonder knedenFoto 1
Zet de bak dan in de koelkast voor 1 nacht.

brooddeeg zonder kneden2Foto 2
Zo ziet het eruit als het de andere dag uit de koelkast komt. (foto 2 en 3)

brooddeeg zonder kneden3foto 3

Snijd het deeg in vieren dan kan je 4 broden bakken. Neem een plank of vorm waar je het deeg in of op wilt doen, bestrooi dit met wat extra bloem.
Zorg dat je handen ook bebloemd zijn.
Bestrooi het stuk wat je wilt gaan gebruiken met wat extra bloem, zodat het wat makkelijker loslaat. Doe dit wel vlug anders zakt het deeg in.
Trek dan het stuk deeg uit de bak en duw dit een klein beetje tot een gladde bal door steeds de randen naar binnen te drukken. (Zie foto 4)

brooddeeg zonder kneden4Foto 4
*Laat deze bol 1 uur narijzen. Geef de bol desnoods nog een ovale vorm.

Na het rijzen bestrijk de bol deeg dan met wat water. Bestrooi het deeg met wat sesamzaad of maanzaad of havervlokken (net wat je zelf wilt.)
Snij de bol met een scherp mes in, zorg er wel voor dat het mes nat is anders blijft het aan het deeg plakken.
Leg de bol op een bakplaat in het midden van de oven voor 35 minuten op 230 ºC
Zet een ovenvaste schaal onderin de oven en gooi daar 1 cup heet water in en sluit de oven gelijk. Gebruik NOOIT een glazen schaal hiervoor.

*Een andere manier om het brood te bakken is, zet een gietijzeren pan in de oven zorg dat deze goed heet is.
Nadat je het deeg uit de bak hebt gehaald en tot een bol hebt gevormd, leg je de bol op een vel bakpapier en laat deze onder een theedoek 1 uur narijzen.
Haal nu de pan uit de oven en leg het deeg met bakpapier in de pan. Zet de pan met de deksel erop in de oven voor 30 min. Je hoeft nu geen water in de oven te gebruiken voor stoom.

brooddeeg zonder kneden5

Na 30 min haal je de pan weer uit de oven en verwijder het bakpapier, doe het brood weer in de pan en zet nog, zonder deksel, even terug in de oven voor 10 tot 20 minuten, ligt eraan hoe knapperig je de korst wilt hebben.

Haal het brood uit de pan en laat dit op een rooster verder afkoelen.

Pizzarondjes van bladerdeeg

Welkom

pizzarondjes

Ingrediënten:

• Bladerdeeg
• Blikje tomatenpuree
• Verse kruiden: tijm, basilicum (gedroogde Italiaanse kruiden mag natuurlijk ook)
• Pizzatoppings naar smaak (salami, ham, champignons, paprika, tonijn, uien, mozzarella etc.)
• Geraspte kaas
• Losgeklopt eitje

Bereiding:

Stap 1:
Verwarm je oven voor op 200 graden.
Laat de bladerdeegplakjes ontdooien. Leg daarna twee plakjes met de randjes op elkaar en druk deze randjes vast zodat je een rechthoekige lap bladerdeeg krijgt.
Stap 2:
Bestrijk de lap bladerdeeg met de tomatenpuree. Strooi hierover de fijngehakte verse kruiden (of de gedroogde Italiaanse kruiden).
Stap 3:
Snij je pizzatoppings allemaal heel klein. Doe er niet teveel op anders kan je straks niet meer rollen. Bestrooi je pizzatoppings nu met geraspte kaas naar smaak.
Stap 4:
Nu gaan we rollen! Pak de korte kant van je lap bladerdeeg en rol op (vulling aan de binnenkant :)). Je hebt nu een grote pizzarol. Snijd deze rol in plakjes van ongeveer 1 cm dik.
Stap 5:
Leg de pizzarondjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk de pizzarondjes met het losgeklopte ei. Zet de rondjes nu in de oven voor ongeveer 15 minuutjes.

Makreeldip met komkommer

Welkom

Makreeldip met komkommer

Ingrediënten

  • 1  gerookte makreel
  • 1 teentje knoflook
  • 1  rode ui
  • 200 ml yoghurt
  • 1 el rode wijnazijn
  • 0.5 bos peterselie
  • 1  komkommer

Bereiding:

Pluk de makreel en controleer op graatjes. Hak het vlees van de makreel fijn. Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook. Pluk en hak de peterselie, meng de makreel, ui, knoflook, peterselie, yoghurt, en azijn met elkaar. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Snijd de komkommer in reepjes zo groot als een frietje, verwijder wel de zaadlijsten.

Jamie Oliver`s piccalilly

Welkom

Jamie Oliver'piccalilly

Ingrediënten:

* 1/2 bloemkool in kleine roosjes
* 1 stronk broccoli in kleine roosjes
* 2 venkelknollen in stukjes
* 4 rode peper zaad niet verwijderd
* 2 groene pepers zaad niet verwijderd
* 200 gr sperziebonen in stukjes
* 150 gr snijbonen in stukjes
* 300 gr sjalotjes in achten
* 1 rode ui grof gesneden
* 2 handvol fijn zeezout
* 2 eetl mosterdolie of zonnebloemolie
* 2 eetl mosterdzaad
* 2 eetl komijnpoeder
* 2 eetl kurkuma
* 1 nootmuskaat geraspt
* 2 eetl mosterdpoeder (Coleman in natuurwinkel)
* 4 eetl bloem
* 5 dl witte wijnazijn
* 2 appel geraspt
* 2 mango geschild ontpit en grof gesneden
* 6 eetl suiker
* 3 teentjes knoflook gekneusd
* 2 eetl gedroogde oregano
* 4 laurierblad

Bereiding:

Doe alle groenten in een kom, voeg het zout toe en zoveel water dat alles onderstaat. Laat op een koele plek 1 uur rusten. Verhit de olie in een ruime pan. Bak hierin mosterdzaad, komijn, kurkuma en nootmuskaat even. Draai het vuur laag en voeg mosterdpoeder, de bloem en een scheut azijn toe. Roer goed tot een dikke pasta ontstaat. Voeg al roerend beetje bij beetje de rest van de azijn en 1 dl water toe om een gladde pasta te krijgen. Voeg de appel, mango, suiker, knoflook, oregano en laurier toe en laat 2-3 min koken. Laat de gezouten groenten uitlekken en voeg ze goed roerend toe, zodat het allemaal bedekt wordt met de pittige pasta. Laat 10-15 min koken tot de groenten zachter worden en vocht los gaan laten. Schep in goed gesteriliseerde potten en draai de deksels goed dicht.

Kokos (santen) Fudge

Welkom

santenfudge

Ingrediënten

1 pakje santen (geperst kokosblok)
1 rijpe banaan, geprakt voor de volle smaak, je kan ook een ½ gebruiken Merg van vanillestokje of 1/2 tl goeie vanille extract
Snuf zout

Bereiding:

  1. Neem een vuurvaste kom en zet dit op een pan met heet water. Als je een au-bain-marie pan hebt, gebruik je die uiteraard.
  2. Doe hier de santen in, draai het vuur laag en laat het smelten. Dit kan wel tien minuten duren.
  3. Als het gesmolten is, roer je de banaan, vanille en het zout erdoor. De consistentie is stevig.
  4. Schenk het in een plat bakje met wat plasticfolie en zet in de koelkast.
  5. Snij in stukken zodra het gestold is.
  6. Bewaar in de koelkast als je die zelfbeheersing hebt! Want het is maar goed dat dit erg machtig is, je eet je er een ongeluk aan! 
  7.