Wecken is Nationale erfgoed

Wecken

Wecken op de nationale erfgoedlijst

ARNHEM – 

Wecken, een speciale manier om groenten, vlees en fruit houdbaar te maken, komt op de nationale erfgoedlijst van waardevolle Nederlandse tradities te staan. Dat gebeurt zaterdag tijdens een beurs in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, maakte een museumwoordvoerster woensdag bekend.

wecken

De erfgoedlijst wordt sinds 2012 verzameld door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Er staan ambachten op, maar ook evenementen als Sint Maarten en de Vierdaagse. Onlangs is het woonwagenleven nog op de lijst gezet. Erfgoederen kunnen bij de Unesco worden voorgedragen voor een plek op de werelderfgoedlijst

Wecken is een vorm van conserveren, die tot in de jaren 60 van de vorige eeuw in Nederland heel gebruikelijk was om grote hoeveelheden verse levensmiddelen lang te kunnen bewaren. Gekookte groente of fruit of gebraden vlees werd in glazen potten gedaan, die in bijna kokend water een grote ketel vacuüm werden getrokken. Als het proces lukte, was de inhoud van de potten jarenlang houdbaar. Wecken is genoemd naar de Duitse fabrikant Weck, die de benodigde potten, sluitingen en ketels maakte.

Volgens het Openluchtmuseum is wecken op dit moment weer helemaal in. Daarom is er zondag in het museum een wedstrijd tussen topkoks en amateurs wie het mooiste weckgerecht kan maken.

 

 

http://www.weckenonline.eu/

 

Paprikachutney met appel

Chutney's, Wecken

Ingrediënten

5 rode paprika’s
5 gele paprika’s (kunnen ook allemaal rode paprika’s zijn)
600 gram suiker
1/2 liter witte azijn
200 gram appels
peperkorrels
tijm
laurier
gemalen gember

Bereiding:

Maak de paprika’s schoon en snijd ze in reepjes. Bestrooi ze met wat zout en laat dit enkele uren staan. Laat ze uitlekken in een vergiet. Schil de appels en snijd ze in blokjes. (besprenkel er wat citroensap over om te voorkopen dat de appeltjes verkleuren) Verwarm de azijn met de suiker en voeg dan alle ingrediënten toe. Verwarm het tot de paprika’s gaar zijn. Laat het koken totdat het mengsel de gewenste dikte heeft. Doe alles in weckglazen en sluit deze af. Daarna weckt u de weckglazen gedurende 20 minuten op 80 graden.

hieronder staan diverse soorten chutneys van paprika’s

Diversen paprika chutneys

Bewaren

Paprikachutney

Chutney's, Wecken

Ingrediënten:

3 rode paprika’s
1 rode ui
olijfolie
1 tl kaneelpoeder
2 el rozijnen
1 takje rozemarijn
150 ml witte wijnazijn
150 g suiker

Bereiding:

Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in blokjes. Verhit een scheutje olie in een pan met diepe bodem en fruit de ui circa 2 minuten. Voeg de paprika’s toe en bak circa 3 minuten mee. Voeg kaneelpoeder, rozijnen, rozemarijn, witte wijnazijn en de suiker toe. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Breng vervolgens aan de kook. Laat circa 20 minuten inkoken. Bewaar in een weckpot zodra de paprikachutney is afgekoeld.

Variatietip
Je kunt deze chutney met elke kleur paprika maken. De kruiden passen alleen niet zo goed bij groene paprika.
Gebruik in dat geval wat tijm en knoflook.

Serveertip
Serveer bij een biefstuk, op een broodje met geitenkaas of bij een kaasplankje

Bewaartip
Gesloten in een schone weckpot tot 1 week in de koelkast te bewaren.

Bewaren

Witlof wecken

Groente, Wecken

Ingrediënten:

Witlof (hoeveelheid maakt niet uit.)
Zout
Citroen

Bereiding:

Witlof ondersteboven in de weckpot zetten, een beetje zout toevoegen, afvullen met ……………… (ik heb citroenwater genomen)

**Nadat ik de witlof schoongemaakt heb, maak ik citroenwater klaar, (1 ltr water met het sap van 1 citroen) daar heb ik de witlof even voor 10 minuten in gedaan en toen de witlof in de weckpot, afgevuld met citroenwater.

Wecken: 100 C° voor 1 uur(60 min).

 

 

Bewaren

Aubergine wecken

Groente, Wecken

Dit recept is volgens Jamie Oliver

Ingrediënten

  • 1 liter water
    1 liter azijn
    3 eetl. Zout
    1 kilo aubergine
    1 a 2 eetl. Oregano (vers ov gedroogd)
    1 a 2 rode pepers in ringetjes gesneden
    4 tenen knoflook in plakjes gesneden
    ¼ ltr zonnebloem olie en
    ¼ ltr groene olijfolie.

Bereiding:

  1. De het water en de azijn met het zout in de pan en breng het aan de kook.
  2. Verwijder de groene uiteinde van de aubergine.
  3. Snij in de lengte doormidden en vervolgens dwars in 8mm dikke plakjes. Snijd sneetjes in 8 mm dikke repen. Doe in het kokende watermengsel, kook 3 minuten .
  4. Als ze drijven, blijven onderdompelen met een lepel.
  5. Doe in een kom 1 á 2 eetlepels gedroogde oregano, 1 á 2 rode pepertjes in ringen bij, 4 tenen knoflook in dunne plakjes en 1/4 liter zonnebloemolie en 1/4 liter groene olijfolie. Goed door roeren.
  6. Laat de aubergine goed uitlekken en doe bij het oliemengsel.
  7. Goed mengen . Doe het mengsel in gesteriliseerde inmaakpotten en sluit goed af..
  8. Weck op 90 graden voor ongeveer 45 minuten.

 

Auberginechutney

Chutney's, Wecken

Volgens recept van Marina Snoek

Ingrediënten

Aubergines,
paprika,
uien,
knoflook,
wortelen
(gepelde) tomaten (mag uit blik).
Peterselie
zonnebloemolie

Bereiding:

Alles snijden,
Uien fruiten in een scheutje olie,
Aubergines erbij,
Daarna wortelen en de paprika, als het bijna klaar is de peterselie, knoflook en daarna tomaten erbij doen.
Laten uitdampen en in de gesteriliseerde potten doen.
Zet de potten in een weckketel en weck de potten 40 min op 100 graden