Tips om komkommer te eten.

Kooktips, Tips en Trucs

Komkommer is een veel voorkomende groente wat dagelijks veel word gekocht en geconsumeerd in Nederland.
Komkommer is een vrij simpele en neutrale groente, waar we vaak niet te veel bij nadenken.
Het zit vaak op ons brood, of lekker in onze salade, maar echt stil staan doen we er nooit bij.
We hebben 4 redenen die bewezen zijn dat komkommer veel meer goede eigenschappen heeft dan je denkt van tevoren.
Deze vier redenen waarom komkommer heel goed voor je is wist ik helemaal niet, maar nu ga ik het elke dag eten!

• Komkommer vermindert de kans op kanker! Er zitten gezonde stofjes in de groente die vooral de kans op borstkanker, prostaatkanker en eileider kanker doen verminderen.
• Komkommer is namelijk ook goed voor je hersenen. In de komkommer zit een stofje genaamd fisitin, dit stofje zorgt er namelijk voor dat je de kans op Alzheimer verkleind!
• Doordat komkommer veel vezels bevat, en ook veel water, zorgt het ervoor dat je spijsvertering soepel blijft lopen!
• Er is ook door verschillende wetenschappers bewezen dat als je komkommer eet de stress afneemt. Daarnaast zitten er natuurlijk veel vitamines in waaronder: B1, B5 en B7.

Dus voel je je gestrest? Eet gerust een komkommer!

Tips voor in de keuken

In de keuken, Tips en Trucs

1 Voorkom een verschuivende snijplank

Heb jij last van een snijplank die van links naar rechts over het aanrecht schuift tijdens het snijden van je groenten? Libelle heeft hiervoor een hele gemakkelijke en goedkope oplossing: leg een nat papieren doekje onder de snijplank en je zult merken dat het probleem is opgelost!

2 Potjes opendraaien

Verbreek het vacuüm door met het uiteinde van een platte lepel even onder de rand van de deksel te steken.
Met een rubberen handschoen of een rubberen elastiekje om de deksel heb je beter grip. Je zult merken dat hierdoor het opendraaien van de deksel vele malen handiger gaat dan voorheen.

3 Voorkom overkoken

Het overkomt ons allemaal weleens: een pan met water op het vuur en tegelijkertijd bezig zijn met allerlei andere dingen. Een tijdje later kom je erachter dat het water aan het overkoken is. Herken jij dit?
Het is heel simpel. Je legt een houten lepel op je pan en je zult zien dat het water niet meer overkookt. Bij het raken van het hout barsten de waterbelletjes. De inhoud van de waterbelletjes is stoom en dit condenseert gelijk bij het raken van de lepel en wordt water. Dit komt omdat de lepel kouder is dan 100 graden Celsius. Als de lepel heet wordt, zal dit proces minder snel gaan. Gebruik hiervoor daarom nooit een stalen lepel.

4 Paprika snijden

Paprika snijden zonder pitjes te verwijderen. Snij om de kern van de paprika heen en gooi de pitjes in één keer weg.

5 Aardappels
Leg een appel in een zak met aardappels. Ze lopen dan minders snel uit en je hoeft ook geen ogen meer te verwijderen voor het koken.

6 Koolluchtjes

Om luchtjes te voorkomen bij het koken van allerlei koolsoorten (bloemkool, spruitjes, broccoli en kool), giet je bij het kookwater een glaasje melk. Succes gegarandeerd.

7 Knapperige kip

Wil je een lekker knapperig korstje op de kip? Bestrijk de kip dan met een beetje citroensap voordat je hem braadt. Op die manier heb je zelfs geen vet nodig.

8 Bananen snel zwart?

Om te voorkomen dat bananen overrijp worden, wikkel je ze stuk voor stuk in krantenpapier en bewaar ze in de fruitschaal (nooit in de koelkast).

9 Citroen uitpersen

Wil je zoveel mogelijk sap uit een citroen persen? Houd de citroen dan eerst onder de warme kraan en rol hem daarna over een hard oppervlak terwijl je er licht op drukt. De schil wordt hierdoor zachter en op die manier kun je hem makkelijker uitpersen.

10 Zelfgemaakte saus te zout geworden?

Heb je teveel zout gebruikt voor je soep of saus? Warm de saus op en voeg er een in tweeën gesneden aardappel aan toe. Deze zal het teveel aan zout absorberen.

Tip voor champignons snijden

Kooktips, Tips en Trucs

Deze tip komt van http://www.verseoogst.nl/blog/tip-voor-champignons-snijden/

Voor het maken van hele dunne plakjes champignons kan je heel makkelijk je een champignonsnijder (of eiersnijder) gebruiken!

Champignons snijden met een snijder

•Gebruik niet te grote champignons, zodat ze goed in de snijder passen
•Zorg dat je een echte champignonsnijder, of een stevige, schone en scherpe eiersnijder hebt
•Maak de champignons eerst schoon met een borsteltje
•Verwijder met de hand de stam van de champignons door er zacht aan te trekken, ze laten vanzelf los
•Klap de snijder open en leg er een champignon in
•Doe de snijder langzaam dicht, zodat de champignon ingesneden wordt
•Eerst zal de champignon iets meeveren, maar uiteindelijk zullen de draadjes echt door de champignon heen snijden.
•Duw de snijder helemaal door, zodat je de plakjes champignon kan oppakken
•Herhaal dit met al je champignons

Zo heb je binnen no time heel veel gelijke dunne plakjes champignons gesneden.

Tips voor in de keuken

In de keuken, Kooktips, Tips en Trucs

1 Voorkom een verschuivende snijplank

==Heb jij last van een snijplank die van links naar rechts over het aanrecht schuift tijdens het snijden van je groenten? Libelle heeft hiervoor een hele gemakkelijke en goedkope oplossing: leg een ==nat papieren doekje onder de snijplank en je zult merken dat het probleem is opgelost!

2 Potjes opendraaien

==Verbreek het vacuüm door met het uiteinde van een platte lepel even onder de rand van de deksel te steken.

==Met een rubberen handschoen of een rubberen elastiekje om de deksel heb je beter grip. Je zult merken dat hierdoor het opendraaien van de deksel vele malen handiger gaat dan voorheen.

3 Voorkom overkoken

==Het overkomt ons allemaal weleens: een pan met water op het vuur en tegelijkertijd bezig zijn met allerlei andere dingen. Een tijdje later kom je erachter dat het water aan het overkoken is. ==Herken jij dit?

==Het is heel simpel. Je legt een houten lepel op je pan en je zult zien dat het water niet meer overkookt. Bij het raken van het hout barsten de waterbelletjes. De inhoud van de waterbelletjes is ==stoom en dit condenseert gelijk bij het raken van de lepel en wordt water. Dit komt omdat de lepel kouder is dan 100 graden Celsius. Als de lepel heet wordt, zal dit proces minder snel gaan. ==Gebruik hiervoor daarom nooit een stalen lepel.

 

4 Paprika snijden

==Paprika snijden zonder pitjes te verwijderen. Snij om de kern van de paprika heen en gooi de pitjes in één keer weg.

paprikasnijden

 

5 Aardappels

==Leg een appel in een zak met aardappels. Ze lopen dan minders snel uit en je hoeft ook geen ogen meer te verwijderen voor het koken.

6 Koolluchtjes

==Om luchtjes te voorkomen bij het koken van allerlei koolsoorten (bloemkool, spruitjes, broccoli en kool), giet je bij het kookwater een glaasje melk. Succes gegarandeerd.

7 Knapperige kip

 ==Wil je een lekker knapperig korstje op de kip? Bestrijk de kip dan met een beetje citroensap voordat je hem braadt. Op die manier heb je zelfs geen vet nodig.

8 Bananen snel zwart?

==Om te voorkomen dat bananen overrijp worden, wikkel je ze stuk voor stuk in krantenpapier en bewaar ze in de fruitschaal (nooit in de koelkast).

9 Citroen uitpersen

==Wil je zoveel mogelijk sap uit een citroen persen? Houd de citroen dan eerst onder de warme kraan en rol hem daarna over een hard oppervlak terwijl je er licht op drukt. De schil wordt hierdoor ==zachter en op die manier kun je hem makkelijker uitpersen.

10 Zelfgemaakte saus te zout geworden?

== Heb je teveel zout gebruikt voor je soep of saus? Warm de saus op en voeg er een in tweeën gesneden aardappel aan toe. Deze zal het teveel aan zout absorberen.

 

 

 

 

 

In de keuken

In de keuken, Tips en Trucs

Champignon in de keuken

Het gebruik van eetbare paddenstoelen in de keuken lijkt eindeloos. Je kunt ze zowel rauw, gebakken, gekookt of gefrituurd eten. Van champignons kun je heerlijke soepen en sauzen maken. Ook is het een lekkere toevoeging aan andere groenten. Champignons kun je ook prima roerbakken met een beetje knoflook en peterselie of toevoegen aan een omelet, een pasta of lasagne. Of vul champignons eens met bijvoorbeeld ham en/of kaas.

Bewaren Gebruik champignons het liefst zo vers mogelijk, want ze zijn maar enkele dagen houdbaar in de koelkast. Leg champignons niet naast fruit, doe je dit wel dan verouderen ze sneller.

Inmaaktabel Fruit

Tips en Trucs, Wecktijden
Fruit Temp. Tijd in min.
Aalbessen 90C° 25
Aardbeien 80C° 25
Abrikozen 85C° 30
Appelmoes 90C° 30
Appels 85C° 30 tot 40
Blauw Bosbessen. 85C° 25
Bramen 80C° 25
Frambozen 80C° 30
Kersen 80C° 30
Kruisbessen 80C° 30
Kweeperen 95C° 30
Kwetsen 90C° 30
Mirabellen 85C° 30
Peren 90C° 30 tot 80
Perziken 85C° 30
Pruimen 90C° 30
Rode bosbessen 90C° 25