Gehaktbrood uit de MC(SC)

Multi Cooker recepten, Vlees, Vis en Gevogelte uit de MC (SC)

Aantal personen: 6 – 8
Bereidingstijd: 5 tot 6 uur LOW
Bron: een beetje van Facebook en een beetje van mezelf

Ingrediënten:

500 gr half om half gehakt (ik heb 3 soorten gehakt gebruikt, rund-, varken-, en kippengehakt)
2 eieren
2 – 3 rode uien
6 tn knoflook
3 tl sambal (ik heb brandal gebruikt)
3 el kokosmelk
5 el ketjap manis
1/2 tl zout
1/2 tl zwarte grove peper
1 1/2 th nootmuskaat
olijfolie
4 el paneermeel
1 tl djinten
1/2 tl ketoembar
5 cm verse gember
mesp kruidnagelpoeder

Bereiding:

Maak het gehakt aan met de kruiden, eieren en de paneermeel. Doe de knoflook uitpersen, de uien fijn hakken en meng alles samen met de overige ingrediënten tot een flinke bal gehakt.
Neem een stuk keukenpapier en doop dat in de olijfolie, smeer hiermee de wanden en de bodem van de (Multi)Slow Cooker in. Neem dan een paar lange stukken aluminiumfolie en vouw dit eerst doormidden, leg deze in de Slow Cooker, maar zo dat de bodem en de 2 tegenover elkaar liggende wanden, zijn bedekt. Je kan natuurlijk ook een rooster nemen die in de Slow Cooker past.
Leg dan de gehaktbal in de SC en druk deze uit tot een brood, duw hem in vorm en strijk de bovenkant glad. Voordat je de SC aanzet is het handig om een theedoek tussen de deksel en de pot te leggen (dit om te voorkomen dat de bovenkant van het gehaktbrood, doorweekt word van condensvocht).
Dus deksel op de pot en zet de SC op LOW voor 5-6 uurtjes. Toen hij bij mij klaar was heb ik hem nog even ingesmeerd met een lekker honingsausje (honing met wat ketjap warm maken)en nog 15 min langer op LOW gezet.

Kipcurry uit de MC(SC)

Vlees, Vis en Gevogelte uit de MC (SC)

Aantal personen: 8
Bereidingstijd: 2 uur LOW
Bron: Weckenonline.nl

Ingrediënten

8 kipfilets
4 el olie
2 uien
6 tn knoflook
2 el kerriepoeder
2 el Djahé
500 gr wortelen
800 gr krielaardappelen
500 ml water
2 bouillonblokjes
1 bl tomatenpuree
4 el chutney (ik heb eigengemaakte paprikachutney gebruikt)

Bereiding:

Verhit 2 el olie in de MC (sauteerstand)[of in een koekenpan] en bak de kipfilets rondom aan gedurende 3 tot 4 minuten. Doe de kipfilets per 2 tegelijk in de pan. Haal de kipfilets uit de pan en houd ze apart.
Pel en versnipper de ui en de knoflook.
Doe 2 el olie in de MC en bak de uien en knoflook glazig. Voeg het kerriepoeder en gemberpoeder toe en laat dit nog 1 minuten meebakken, roer goed door elkaar.
Schil de wortelen en snijd deze in dunne schijfjes.
Breng het water aan de kook, voeg de bouillonblokjes toe en los deze op.
Doe alle ingrediënten terug in de MC(SC) en deze op HI voor 2 uur
De saus is erg dun als het klaar is, met een beetje maïzena of aardappelmeel kan je de saus binden tot de gewenste dikte.

Hollands draadjesvlees uit de MC(SC)

Rundvlees, Vlees, Vlees, Vis en Gevogelte uit de MC (SC)

Aantal personen 6 – 8
Bereidingstijd: 8 uur op LOW
Bron: Martha de Moré

Ingrediënten:

1 kilo riblappen (mag een vetrandje aanzitten, snij je later weg)
2 el Keltisch zout
2 el Al-Andalus kruiden
verse rozemarijn
verse tijm
knoflook (2 tn)
lente ui (in ringetjes gesneden)
boter om in te bakken

Bereiding:

Vermeng het zout met de kruiden en smeer het vlees hiermee in, laat even een half uurtje intrekken
Ondertussen in de MC (op sauterstand zetten) de boter verhitten, (kan ook in een braadpan)
Braad hierin het vlees aan beide zijden lekker bruin. Als je in de braadpan aanbraadt dan nu het vlees in de SC doen. De MC zet je nu op LOW voor 8 uur, en leg de verse rozemarijn en tijm bovenop het vlees. (zodat je het later er makkelijk uit kan halen)
Kijk na ongeveer 7 uur of het vlees gaar is, zo ja haal dan het vlees uit de pan en bind de jus met wat maizena, leg het vlees weer in de pan en hou het warm tot je gaat eten. Is het vlees nog niet helemaal gaar, zet dan nog even op HI voor 1 uur.

Serveertips:

Lekker met gekookte aardappels en de groente die je lekker vind.

Knoflookkip uit de MC(SC)

Kip, Vlees, Vis en Gevogelte uit de MC (SC)

Dit recept is vetarm.

Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 6 uur op LOW
Bron: Ohmyfoodness (klik hier voor haar website)

De basis ingrediënten hiervan komen bij Ohmyfoodness vandaan, de rest heb ik zelf eraan toegevoegd naar mijn smaak.

Ingrediënten:

2 bouten van de kip
+/- 25 tot 30 tn knoflook
verse tijm
verse rozemarijn
verse salie
verse peterselie
verse bieslook
verse koriander
peper
zout
1/2 citroen in plakjes gesneden

Bereiding:

Dep de kip met wat keukenpapier droog en smeer ze met wat peper en zout in.
Maak de knoflook schoon (hoeft niet, maar anders is het zo’n gedoe als je de pasta wilt gaan maken) en leg ze onderin de MC (SC) daar komt de kip bovenop te liggen en de verse kruiden garneer je over de kip heen. De deksel gaat op de slowcooker en het geheel laat je op LOW voor 6 uur gaar worden.
Als je kip klaar is, verwijder je die uit de MC(SC), schep de knoflook, kruiden en citroen eruit, knijp de citroen boven de knoflook uit, pureer de knoflook met de kruiden, voeg eventueel wat vocht toe tot je een pastasaus hebt.
Zelf heb ik de kippenbouten nog even 10 min onder de gril gelegd voor een lekker bruin korstje.

Garneren met fijn gesneden bieslook en serveer het over de saus.

Serveertips:

Smaakt erg lekker bij een volkoren pastasalade, probeer ook eens pastinaakstamppot.

Pulled Pork (INDO) uit de MC

Varkensvlees, Vlees, Vlees, Vis en Gevogelte uit de MC (SC)
Dit recept is gebaseerd op een recept van eetspiratie.nl, een beetje van Simone en heel veel van mij.

Ingrediënten:

1 kilo hamlappen
2-3 uien
3-4 tn knoflook
2 cm verse gember geraspt
1 rode peper gesnipperd/gehakt
50 ml Balsamico azijn
100 ml ketjap manis
1 th sambal oelek of eigen sambal naar smaak
1 el rietsuiker
1 th 5 spices kruiden
1 th steranijspoeder
1 th ketoembar
1 th laos
1 th djinten (komijn)

Voorbereiding:

Zorg dat alles klaar staat zodat, als je gaat beginnen, achter elkaar door kan werken.
Ui snipperen, knoflook uitpersen, gember raspen, pepertje fijn hakken, azijn met ketjap vermengen
Specerijen afmeten en mixen met rietsuiker.

Bereiding:

Fruit de ui, knoflook en de specerijen met het suiker aan in een beetje olie, heb je een Multi dan kan het op de sauterstand, anders even in een braadpan.
Ondertussen het vlees met peper en zout inmasseren. (vlees kan je in blokjes snijden, heb ik niet gedaan)
Zodra het ui-mengsel op smaak is, het vlees erbovenop leggen, doe de azijn, ketjap eroverheen met eventueel wat water (heb ik niet gedaan).
Meng alles even goed door elkaar en zet de MC(SC) op HI voor 3 uur, daarna op LOW voor 4 uur.
Trek daarna het vlees uit elkaar, en voor de smaak kan je nog wat bbq saus van Black Jack Smokey eroverheen doen en weer even terug in de MC(SC)

Serveertips:

Garneer de pulled pork met wat gebakken uitjes, een beetje seroendeng en wat geroosterde, geschaafde amandelen. Wij hebben het gegeten met spinazietaart.

Indische speklapjes in ketjap-tomatensaus uit de SC

Indonesisch, Varkensvlees, Vlees, Vis en Gevogelte uit de MC (SC)

Ingrediënten:

2 el zonnebloemolie
14 halve speklapjes
5 rode uien
8 tn knoflook
10 Pomedoritomaten
150 ml ketjap Manis
4 bosuitjes
1 rode peper
sambalpoeder (pul biber)
paprikapoeder
zout
peper
witte rijst

Bereiding:

Marineer het vlees in met zout, peper, paprikapoeder en de sambalpoeder, laat even een 15 min intrekken.
Snij de tomaten in grove stukken, snipper de ui, hak de knoflook fijn en snij ook alvast de bosui in ringetjes. Verdun alvast de ketjap met 50 ml water.

Heb je een MC dan kan je in de pan het spek in de sauterstand aanbraden.

Verhit de olie in een stoofpan. Bak het vlees in ± 4 min. bruin aan. Neem de speklappen uit de pan. Bak in het bakvet de ui met de knoflook. Schep de tomaat erdoor en bak ± 2 min. mee. Voeg de ketjap met 50 ml water toe en breng aan de kook. Doe de massa onderop in de SC en leg daarboven de speklapjes. Zet de MC(SC) op LOW voor 4 ½ uur. Haal de laatste 30 min. het deksel van de pan en laat het stoofvocht iets inkoken. Bestrooi de speklappen met de bosui en serveer met witte rijst en seroendeng en komkommersalade.

Thaise pinda-currykip uit de SC

Vlees, Vis en Gevogelte uit de MC (SC)
Dit recept komt van: Juul Vndr Stn.

Ingrediënten

1 kilo kipfilet
klein pakje kokosmelk
1/2 pot pindakaas
3 el ketjap
scheutje citroensap
scheutje azijn (ik heb balsamicoazijn gebruikt)
scheutje chilisaus
250 gr champignons
200 gr taugé
4 lente uitjes
4 el honing
1 lombok
peper en zout

Voorbereiding:

Maak een marinade voor de kip, met de ketjap, citroensap, azijn (ik heb balsamico gebruikt) honing, kokosmelk en de pindakaas. Snij de lombok in flinter dunne reepjes.

Bereiding

Braad de kip aan in wat olie. Schep de kip over in de SC(MC hierin kan je sauteren) Giet de marinade over de kip heen. Doe er de champignons bij en de lente ui. Zet de SC op LOW voor 6 tot 8 uur.
Doe het laatste uur pas de taugé bij. Sommige willen graag nog een bite van de taugé, dan kan je die beter het laatste half uur bij de kip doen.

Garneer met gebakken uitjes en de reepjes lombok.

Serveer uit met zilvervlies rijst en komkommer of atjar.

Zwitserse kip met bacon, champignons uit de SC

Vlees, Vis en Gevogelte uit de MC (SC)
Bron: Top slow cooker recipes

Ingrediënten:

3 of 4 plakjes bacon
6 kipfilets
4 ons gesneden champignons
10 3/4 ml kippencrème soep
6 plakken geitenkaas (hier kan je elke soort kaas voor gebruiken)

Bereiden:

Bacon eerst knapperig bakken
Doe wat olie in de pan op middel matig vuur en bak hierin de kipfilets goudbruin.
Vet de SC met wat boter of olie in en leg de kipfilets in de SC. Bedek de kip met de champignons. Doe er dan de kippensoep in een pannetje en warm dit langzaam op. Giet het voorzichtig over de kip in de SC en zet de SC op LOW voor 4-5 uur. Daarna leg je de plakken kaas over de kip  en zet de SC op HI voor ongeveer 10-15 min of tot de kaas is gesmolten. Bestrooi de kip met de uitgebakken ontbijtspek/bacon.

BIER-KIP uit de slow cooker

Vlees, Vis en Gevogelte uit de MC (SC)
Recept komt van Top Slow Cooker recepten.

Ingrediënten:

2 el gerookte paprika
1 th zout
1 th peper
2 th gedroogde oregano
2 tk verse tijm
2 tn verse knoflook
2 th chilipeper
1 blikjes donker bier
1/2 limoen
3 tk salie
1 grote kip
extra 4 proppen aluminium folie

Bereiding:

Salie fijn snijden, tijm ritsen. Mix de paprika, salie, zout, peper, oregano, tijm, verse knoflook (wel eerst uitpersen) en chilipeper in een kom en zet even opzij.

Leg 4 proppen aluminium op de bodem van de SC en doe het donkere bier erin.

Maak de kip schoon en dep ze droog. Kip niet WASSEN

Smeer de kip in met het kruidenmengsel, goed inmasseren, doe de ½ limoen in zijn kont en leg de kip boven op de proppen aluminium.

Sluit de MC(SC) en kook op HI voor 3 uur en daarna op LOW voor 5 tot 7 uur. De kip is klaar als de kerntemperatuur 165 ºC is.