Pindasoep uit de MC(SC)

Soepen, Soepen en Sauzen uit de MC (SC)
Het recept van deze soep is van origine van lekkeretenmetmarlon  ik heb er alleen zelf mijn eigen draai aangegeven.

Aantal personen: 8
Bereidingstijd: 5 uur totaal

Ingrediënten:

1/2 pot pindakaas
250 gr julienne gesneden prei
2 rode uien
5 tn knoflook
250 gr gerookte kipfilet
150 ml kokosmelk
2 liter water
3 el bouillonpoeder
30 ml ketjap manis
1 el (zelf gemaakte) nasikruiden
1 handje gekookte rijst
200 gr taugé (voor garnering)
peper
zout
peterselie
koriander
1 gekookt ei p.p. (voor garnering)
olie om in de fruiten
gebakken uitjes (voor garnering)

Voorbereiding:

Snij de prei heel fijn (als je dat nog niet gedaan hebt), maak de ui schoon en snij deze in kleine blokjes, pers de knoflook uit. Snij de gerookte kip in kleine blokjes en wrijf deze in met de nasikruiden.

Bereiding:

Verwarm een beetje olie en fruit hierin de ui, knoflook en prei. Los in wat kokosmelk alvast de pindakaas op. Voeg bij het uimengsel 2 liter water, doe het pindakaasgedoe erbij en de gekookte rijst. Zet de MC(SC) op 2 uur HI en laat even een pruttelen.
Breng de soep op smaak met de bouillonpoeder en de ketjap. Ondertussen kan je de peterselie en de koriander alvast grof snijden. Was de taugé en haal de boontjes ervan af. Als je de smaak van de soep nog ietwat wil verfijnen, kan je wat extra specerijen er aan toevoegen. Denk daar bijvoorbeeld aan extra nasikruiden, sambal, desnoods een pepertje fijn gehakt. Blijf wel tussentijds proeven voor de smaak. Zet dan de soep nog even een uurtje of 3 op LOW zodat de smaken goed intensiveren.

Serveertips:
Garneer bij het serveren de soep met wat taugé, gebakken uitjes en de grof gesneden peterselie/koriander, leg er ook een doormidden gesneden gekookt ei bij.
Lekker is warm gemaakt stokbrood met wat kruidenboter erop. Doop hiermee lekker in de soep

Erwtensoep uit de Multi Cooker

Soepen en Sauzen uit de MC (SC)

Dit recept kan ook in de gewone slow cooker worden gemaakt. Lekker met vers stokbrood.

Ingrediënten:

500 gram spliterwten (24 uur voorweken)
500 gram vlees (krabbetjes, schouderkarbonaden, hamlap, gezouten harst)
4 laurierblaadjes
2 kruidnagels
1/2 knolselderij
2 th zout
2 winterpenen
300 gram aardappels
3 stengels bleekselderij
2 kleine preien
vers selderijblad grof gesneden
2 bouillonblokjes
peper
1 1/2 liter water
250 gram spekblokjes
1 worst
1 rode peper

Bereiding:

Doe de spliterwten in de MC, doe het vlees erboven op met wat zout en de laurierblaadjes. Schil de aardappels en maak de selderijknol schoon. Snij ze in blokjes. Schrap de winterwortel en snij in plakjes. Verdeel de groente over het vlees. Maak de prei schoon en snij in 4en, was de prei goed en snij ze dan in dunne reepjes. Het selderijblad kan je grof hakken en er ook bij doen. Als alles in de pot zit doe je het water met bouillonblokje bij. Zet de MC op LOW en laat hem lekker draaien voor 9 uur.
Ondertussen bak je wat spekjes uit en hou ze apart. Doe de worst op het laatste ½ uur, pas in de MC en snij daarna in plakjes. Als de soep klaar is, kan je ervoor kiezen om deze fijn te maken door te stampen of de staafmixer te gebruiken.

Serveertips:
Garneer de soep met de plakjes worst en de uitgebakken spekblokjes. Voor een pittige variant van deze soep, snij de rode peper in hele dunne plakje en strooi deze over de soep.