Gevulde paprika uit de MC(SC)

Groenten uit de MC (SC)

Aantal personen: 5 tot 6
Bereidingstijd: 8 uur op LOW
Recept is van: Jacq Thoen

Ingrediënten:

5 of 6 paprika’s rood (al naar gelang de aantal personen)
2 bl tomatenblokjes
1 grote ui
2 tn knoflook
oregano naar smaak
cayennepeper
bouillonpoeder (of blokje)

Vulling:

500 gr rundgehakt
handje gekookte rijst
2 eitjes
2 tn knoflook
2 gesnipperde sjalotjes
1 el tomatensaus
geraspte kaas (pittig)
1 el Al Andalus kruiden (Jonnie Boer)
1 th gerookte paprikapoeder
1 th cayennepeper
zout
peper

Bereiding:

Gehakt aanmaken met de nodige ingrediënten. Zelf heb ik Baharat kruiden gebruikt.
Vul de paprika’s met het gehakt mengsel, strooi er wat geraspte kaas overheen.
Onderin de SC de tomatensaus (gemaakt van de tomatenblokjes, ui, knoflook, oregano en cayennepeper) aanfruiten op sauteerstand. Heb je geen sauteerstand, maak dan de tomatensaus even in pan met dikke boden, doe daarna de tomatensaus over in de SC en ga weer verder.
Dan de paprika’s erbij zetten en het geheel op LOW voor 8 uur.
Kan ook 1 ½ uur op HI en dan 5 uur op LOW. Ligt aan de tijd die je hebt.

Boerenkool stamppot uit de MC(SC)

Groenten uit de MC (SC)

Aantal personen: 10
Bereidingstijd: 8 uur

Ingrediënten:

1 zak gesneden boerenkool
2 uien gesnipperd
3 speklapjes in reepjes gesneden
150 ml groentebouillon
1 kilo stamppot aardappelen
2 tn knoflook
zout
peper
nootmuskaat
boter
scheutje melk
1 el Kerrie Djawa

Voorbereiding:

Spekreepjes uitbakken met de knoflook

Bereiding:

Ui snipperen en onderin de pot leggen, de boerenkool erbovenop, dan de gebakken spekreepjes met knoflook erbovenop leggen en als laatste de aardappels. Voeg dan de 150 ml groentebouillon erbij, los de Kerrie Djawa op in de bouillon. Zet de slowcooker op stooffunctie en de tijd 8 uur. Als het geheel klaar is doe dan het laatste half uurtje de rookworst erboven op leggen. Daarna even goed stampen en proeven of het op smaak is, desnoods wat nootmuskaat, zout en peper toevoegen.
Het stampen doe je met een flinke klont boter en een klein scheutje verwarmde melk.

Zuurkoolstamppot uit de MC(SC)

Groente, Groenten uit de MC (SC), Groenteschotels

Ingrediënten:

1 1/2 kilo kruimige aardappels
2 pk kruiden zuurkool
2 uien grof gehakt
5 jeneverbessen
2 tl karwijzaad
2 laurierblaadjes
6 kruidnagels
350 gr spekblokjes/reepjes
1 verse worst
peper
zout
optioneel 1 rood pepertje

Bereiding:

Snij de aardappels in plakjes van 1 1/2 cm, bouw laagjes in de MC(SC) van: aardappel, zuurkool, spekjes (eerst uitgebakken), karwijzaad, gehakt pepertje, jeneverbessen, ui en wat zout en peper. Dit doe je tot je niets meer overhebt.
Doe dan de deksel op de pot en zet op LOW voor 8 uur.
Na 8 uur even controleren of de piepers gaar zijn, dan het geheel stampen. Als je gaat stampen in de pot, gebruik dan een kunststof stamper, anders haal je eerst alles uit de pot, stamp het geheel en doe weer terug in de pot.
Zet dan de MC(SC) op warm houden en leg de worst erboven op. Proef wel even tussendoor of het op smaak is, je kan tijdens het stampen dan eventueel nog wat zout en peper toevoegen.

Spruitjes uit de SC

Groenten uit de MC (SC)

Ingrediënten:

1 kilo spruitjes schoongemaakt
5 kleine (kop)haasjes (varken)
200 ml water
3 el groentebouillonpoeder (of tablet)
1 ui gesnipperd
1 el paprikapoeder
1 th nootmuskaat (vers gemalen)
peper en zout

Bereiding:

Spruitjes in de pot, bouillon maken van het poeder en het water, over de spruitjes heen gieten en 2 uur op HI zetten. Na 2 uur de ui en de specerijen eroverheen strooien, proef even of de spruitjes niet te gaar zijn.
Varkenshaas kruiden naar smaak, even aanbakken tot een bruin korstje, aanbaksel afblussen met een scheutje witte wijn.
Varkenshaas tussen de spruitjes leggen, aanbaksel erbij gieten en 4,5 uur op LOW.
Snij de varkenshaas in ongelijke stukken en schenk er cranberrysaus (eigengemaakte) overheen. Verdeel het over de borden.

Serveren:
Lekker met zelfgemaakte aardappelkroketjes en een frisse salade.