Pickles

Groente, Inmaken, Zoet zuur

Ingrediënten:

1 kilo groente 100 gr suiker 300 ml natuurazijn
300 ml water Inmaakkruiden naar smaak  

Bereiding

Voeg alle ingrediënten toe in een pan, behalve de groenten en breng aan de kook. Zorg dat de suiker goed is opgelost voor je het vuur uitzet. Laat het niet te lang koken, het water zal dan verdampen waardoor de balans van het mengsel verandert.
Snij de groente in gewenste grootte, hoe kleiner hoe lekkerder. Nu kun je kiezen, als je de groente die gaat inmaken ook een beetje wilt garen, kun je het hete mengsel over de groenten gieten. Als je de groente met een beetje bite wilt hebben laat je het mengsel eerst goed afkoelen, zo behoud je ook de kleur.
Je kan de pickles nu al eten, maar het is lekkerder als je ze een paar dagen nog laat staan. Als ze goed ingemaakt zijn dan zijn de pickles maand na maand houdbaar.

Augurken inmaken zoet zuur

Inmaken, Zoet zuur

Ingrediënten:

1 kilo augurken
250 ml witte wijnazijn (of inmaakazijn)
150 ml witte wijn
150 ml water
50 gram suiker

Bereiding:

  • Was de augurken heel goed onder koud stromend water. Gebruik een afwasborstel, nagelborstel of tandenborstel om de stekeltjes op de augurken te verwijderen. 
  • Zet de augurken 36 uur in een oplossing van zout met water. (Voor elke liter water moet u 75 gram keukenzout toevoegen). Zorg ervoor dat het zout goed opgelost is in het water.
  • Spoel ze daarna goed af in onder koud stromend water.
  • Vul de pot met zoveel mogelijk augurken, duw ze goed aan.
  • Breng de azijn, witte wijn, het water en de suiker aan de kook.
  • Voeg ondertussen kruiden toe.
  • Een chilipeper, peperbolletjes, mosterdzaad, laurier, kruidnagel enz. Je kan natuurlijk ook zelf je eigen kruiden uitkiezen en toevoegen, wil je het pittig dan doe je er nog eens chilivlokken bij, wil je het minder pittig……. enfin de keus is aan jou. 
  • Laat het mengsel 5 min koken. Zorg er wel voor dat de suiker goed is opgelost.
  • Neem een weckpot met draaideksel of met klemmen, (zelf heb ik hakpotjes gebruikt) Doe de augurken in de pot en giet dan het azijnmengsel erop,  tot helemaal aan de rand van de pot. Zet de pot op z’n kop en laat deze afkoelen. Als je een plop hoort is de pot vacuüm getrokken en kan je hem weer omdraaien om verder af te laten koelen.
  • Laat de augurken minimaal 2 maanden staan voor gebruik.

Komkommer zoetzuur

Inmaken, Zoet zuur

Ingrediënten

4 grote komkommers
2 paprika’s (rood en/of geel)
1 ui
1 pepertje
500 ml water
1 liter inmaakazijn
260 gram suiker
2 kruidnagels
5 peperbollen
3 jeneverbessen
0,5 laurierblaadje

Bereiding:

Was de komkommer en snij deze met een keukenmandoline in dunne schijfjes. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snij deze in stukjes. Verwijder de zaadjes uit het pepertje en snij deze in dunne ringetjes. Pel de ui en snij deze met de mandoline ook in dunne schijfjes. Vul de weckpotten met de komkommers en verdeel de ui, paprika en kruiden over de potten. Neem een grote pan en voeg de azijn, het water en suiker toe. Breng het aan de kook en laat de azijn 5 minuten koken. Schep de azijn op de komkommers. Vul zo hoog mogelijk en sluit de weckpotten af met 5 klemmen. Verdeel de klemmen over de weckpot.
Zet de weckpot voor 10 minuten “op de kop” en draai hem terug. Verwijder de klemmen bij gebruik en niet eerder.
Je kunt ook potten met schroefdeksel gebruiken. De werkwijze is dan hetzelfde.