Sambal goreng ikan teri

Indonesisch, Internationaal, Sambals, Specerijen

Ingrediënten:

Boemboe

4 sjalotten
4 lomboks
4 rawit
3 teentjes knoflook
stukje goela djawa
2 tl serehpoeder
200 gram ikan teri
1 tomaat
1 eetlepel asem
Olie

Bereiding:

Doe de ingrediënten voor de boemboe in de keukenmachine en vermaal tot een pasta. Fruit dit met de sereh een paar minuten in de olie in een wadjan. Voeg dan de ikan teri en de tomaat toe en laat dit nog een paar minuten doorbakken, zodat de smaken goed vermengen en de rauwe ingrediënten gaar worden. Voortdurend omscheppen.
Voeg dan de asem toe en roer weer goed om. Laat nog een minuutje op staan tot het vocht verdampt is
 

Druivengelei met anijs

Inmaken, Jam

Ingrediënten :

750 cl  rode druivensap of sap van eigen druiven
1 pak geleisuiker speciaal (500 gr)
2 el gemalen steranijs
4 schone jampotten

Bereiding:

Neem van de 750 cl druivensap en voeg de gemalen steranijs toe. Doe de geleisuiker bij het sap in de pan. Laat het 1 tot 2 minuten koken en haal eventueel het roze schuim eraf met de schuimspaan en laat alles nog even opkoken. Doe je jam* proef om te kijken of de jam de goede dikte heeft. Als de gelei klaar is kan je door middel van een jamtrechter (of een sauslepel) de gelei in de potten schenken. Daarna snel de deksels erop draaien. Zet de potten op een theedoek op een dienblad. Na ongeveer een uur kan je de potten omkeren en doe dat na een half uur nog een keer. Zorg dat er een leuk etiket op de pot komt en schrijf daarop ook de datum van productie

*jamproef: neem een ijskoude lepel (even in de vriezer leggen) doop deze in de jam en ga dan met je vinger over de bolle kant van de lepel, krijg je een mooie streep en loopt de jam niet uit, dan is hij goed.

 

Bewaren

Augurken inmaken zoet zuur

Inmaken, Zoet zuur

Ingrediënten:

1 kilo augurken
250 ml witte wijnazijn (of inmaakazijn)
150 ml witte wijn
150 ml water
50 gram suiker

Bereiding:

  • Was de augurken heel goed onder koud stromend water. Gebruik een afwasborstel, nagelborstel of tandenborstel om de stekeltjes op de augurken te verwijderen. 
  • Zet de augurken 36 uur in een oplossing van zout met water. (Voor elke liter water moet u 75 gram keukenzout toevoegen). Zorg ervoor dat het zout goed opgelost is in het water.
  • Spoel ze daarna goed af in onder koud stromend water.
  • Vul de pot met zoveel mogelijk augurken, duw ze goed aan.
  • Breng de azijn, witte wijn, het water en de suiker aan de kook.
  • Voeg ondertussen kruiden toe.
  • Een chilipeper, peperbolletjes, mosterdzaad, laurier, kruidnagel enz. Je kan natuurlijk ook zelf je eigen kruiden uitkiezen en toevoegen, wil je het pittig dan doe je er nog eens chilivlokken bij, wil je het minder pittig……. enfin de keus is aan jou. 
  • Laat het mengsel 5 min koken. Zorg er wel voor dat de suiker goed is opgelost.
  • Neem een weckpot met draaideksel of met klemmen, (zelf heb ik hakpotjes gebruikt) Doe de augurken in de pot en giet dan het azijnmengsel erop,  tot helemaal aan de rand van de pot. Zet de pot op z’n kop en laat deze afkoelen. Als je een plop hoort is de pot vacuüm getrokken en kan je hem weer omdraaien om verder af te laten koelen.
  • Laat de augurken minimaal 2 maanden staan voor gebruik.

Komkommer zoetzuur

Inmaken, Zoet zuur

Ingrediënten

4 grote komkommers
2 paprika’s (rood en/of geel)
1 ui
1 pepertje
500 ml water
1 liter inmaakazijn
260 gram suiker
2 kruidnagels
5 peperbollen
3 jeneverbessen
0,5 laurierblaadje

Bereiding:

Was de komkommer en snij deze met een keukenmandoline in dunne schijfjes. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snij deze in stukjes. Verwijder de zaadjes uit het pepertje en snij deze in dunne ringetjes. Pel de ui en snij deze met de mandoline ook in dunne schijfjes. Vul de weckpotten met de komkommers en verdeel de ui, paprika en kruiden over de potten. Neem een grote pan en voeg de azijn, het water en suiker toe. Breng het aan de kook en laat de azijn 5 minuten koken. Schep de azijn op de komkommers. Vul zo hoog mogelijk en sluit de weckpotten af met 5 klemmen. Verdeel de klemmen over de weckpot.
Zet de weckpot voor 10 minuten “op de kop” en draai hem terug. Verwijder de klemmen bij gebruik en niet eerder.
Je kunt ook potten met schroefdeksel gebruiken. De werkwijze is dan hetzelfde.