Chili peper jam

Inmaken, Jam

Ingrediënten:

  • 1 hele bol knoflook
  • 10 grote rode Chili pepers (gewogen 210 gram)
  • Ongeveer 200 gram verse gember ( geschild gewogen 155 gram)
  • 350 gram suiker (oorspronkelijk recept was 560 gr) geleisuiker kan ook gebruikt worden
  • 100 ml water
  • Fijn geraspte schil van 4 limoenen (geprobeerd met citroenen)
  • 125 ml (witte) rijst azijn
  • 3 el Vissaus (45 ml)
  • 1 el (zoete)sojasaus (15 ml)
  • 2 dubbele kaffir limoenblaadjes of bij gebrek aan; sap van 1 limoen

Voorbereiding

Steriliseer de potjes die je wilt gebruiken. (in de vaatwasser of in de oven)
Verwijder schil van knoflooktenen.  Schil de gember en snijd in stukken.
Snijdt uiteinde van pepers af en snijdt in stukken (zaadjes blijven erin).
Rasp de limoenen op een fijne rasp.  Doe alles in de blender, keukenmachine (of gebruik je staafmixer) tot het een ruwe pasta is.

Bereiding

Schraap alles uit de blender in een steelpan.  Voeg suiker, water, limoenrasp, rijstazijn, vissaus, sojasaus en limoensap toe.  Roer op middelmatig vuur tot de suiker is opgelost.
Dan het vuur hoog voor ± 10 minuten tot het gereduceerd is tot 1/3 (vloeistof moet dus blijven borrelen).
Giet de jam in de potjes tot ongeveer 2 cm van de rand en schroef het deksel erop. Zet potjes op hun kop.
Eenmaal geopend bewaren in de koelkast.
Deze Chilli jam kan je maanden bewaren.

Nog een tip Minder suiker en dezelfde hoeveelheid chili pepers maken het recept pittiger, (lees behoorlijk pittig) als je dat niet wilt neem dan wat minder pepers.

Bewaren

Aziatische Chili jam

Inmaken, Jam

 

Ingrediënten:

450 gr tomaten
2 fijn gesneden pepertjes
1 tn knoflook
250 gr suiker
1 cm gember geraspt
60 ml balsamico azijn

Bereiding:

Doe alle ingrediënten in de blender en mix het helemaal fijn, doe het mengsel over in een pan en laat dit een half uur dik en stroperig inkoken.

20 minuten af laten koelen en dan in schone potjes doen, afsluiten en omgekeerd voor 5 min af koelen, na 5 min weer terug draaien en verder af laten koelen.

Lekker op een stukje oude kaas of gegrilde worst.

Bewaren

Druivengelei met anijs

Inmaken, Jam

Ingrediënten :

750 cl  rode druivensap of sap van eigen druiven
1 pak geleisuiker speciaal (500 gr)
2 el gemalen steranijs
4 schone jampotten

Bereiding:

Neem van de 750 cl druivensap en voeg de gemalen steranijs toe. Doe de geleisuiker bij het sap in de pan. Laat het 1 tot 2 minuten koken en haal eventueel het roze schuim eraf met de schuimspaan en laat alles nog even opkoken. Doe je jam* proef om te kijken of de jam de goede dikte heeft. Als de gelei klaar is kan je door middel van een jamtrechter (of een sauslepel) de gelei in de potten schenken. Daarna snel de deksels erop draaien. Zet de potten op een theedoek op een dienblad. Na ongeveer een uur kan je de potten omkeren en doe dat na een half uur nog een keer. Zorg dat er een leuk etiket op de pot komt en schrijf daarop ook de datum van productie

*jamproef: neem een ijskoude lepel (even in de vriezer leggen) doop deze in de jam en ga dan met je vinger over de bolle kant van de lepel, krijg je een mooie streep en loopt de jam niet uit, dan is hij goed.

 

Bewaren