Zelf Advocaat maken.

Dranken, Inmaken

Dit is een recept van Marleen Blockx
https://homestoriesbymarleen.wordpress.com/2015/12/01/advocaat/

Bezoek ook eens haar blog, daar staan ook een heleboel weetjes en recepten op.

Ingrediënten:

150ml alcohol
8 eierdooiers
1 eetlepel vanillesuiker
350 g witte fijne suiker
1 blikje gecondenseerde melk

Bereiding:

Doe alle ingrediënten in een grote mengkom (Zorg ervoor dat de suiker niet direct op de dooiers ligt. De dooiers verbranden dan, tenzij je direct begint te mixen.)Klop alle ingrediënten onder elkaar met de mixer of de handmixer.

Doe alles in mooie potjes en nu…geduld, geduld, geduld. Na een paar weken heb je super lekkere advocaat.

Bewaren

Thee volgens Jamie Oliver

Dranken, Inmaken
Kan ook gewoon een lekker koud drankje zijn

Ingrediënten

Kurkuma wortel in schijfjes of 1 tl kurkuma
Citroen schillen en 2 schijfjes snijden
Sinasappel schillen en 2 schijfjes snijden
1 tl honing
1 ltr gekookt water
Takje tijm

Bereiding:

Doe alles in een kan of weckpot, overgiet het met het gekookte water, voeg een takje tijm toe en roer het goed door, laat even lekker alles intrekken en serveer het in een leuk theeglas.

Als je het in de koelkast zet dan heb je een verfrissende drank als dorstlesser

Bewaren

Zelf Bailey maken

Dranken, Inmaken

Ingrediënten

250 ml slagroom
1 blikje gecondenseerde melk
1 kopje espressokoffie
½ el cacao
220 ml whiskey

Bereiding:

Zorg dat de fles waar de je Bailey in wilt bewaren goed schoon is.

Zet een kopje espresso en laat deze afkoelen. Meng de cacaopoeder erdoor. Voeg de whiskey eraan toe en roer het geheel goed door, zodat er geen klontjes meer in voorkomen.

Roer in een andere kom de slagroom met de gecondenseerde melk met een garde. Voeg steeds een beetje van het koffiemengsel eraan toe en proef regelmatig of de smaak goed is. Zodra je de Bailey lekker vind, schenk je hem over in de fles. Je kan eventueel naar smaak nog een likeurtje toevoegen, maar dat heb ik niet gedaan.

In de koelkast is het héél lang houdbaar.

Lekker met een dot opgeslagen slagroom

En zo kan je heerlijk genieten van een glas Bailey  Bailey

Bewaren

Limoncello

Dranken, Inmaken

Ingrediënten

8 (onbespoten) citroen
500 ml pure alcohol (96% apotheek) –
450 gr suiker

Grote pot van minstens 750 ml met beugelsluiting
Goed voor 1.5 liter limoncello
Ten minste 1 jaar houdbaar.

Bereiding:

Was de citroenen goed. Snijd de gele schil heel dun af, zonder wit mee te nemen zodat de likeur niet bitter wordt. Doe de schillen in de pot.
Giet de alcohol erop en sluit de pot goed af. Laat dat op een donkere, koele plaats 2-3 weken intrekken en schud de inhoud af en toe.
Breng de suiker met 700 ml water aan de kook tot hij is opgelost. Laat de suikeroplossing afkoelen.
Giet de gearomatiseerde alcohol door een fijne zeef in een schaal en gooi de schillen weg. Roer de koude suikeroplossing erdoor en giet de likeur in de goed schoongemaakte flessen (Zelf gebruik ik 500 ml beugelflessen)
Zoals je misschien is opgevallen gebruik ik enkel de schillen van de citroen.
Indien je wenst kan je natuurlijk het sap of de citroenen gebruiken voor andere zaken.

 

Bewaren

Espresso likeur

Dranken, Inmaken
Dit recept is van Ineke Schouten/Carmen Zuidervaart

Ingrediënten:

  • 750 ml brandewijn,
  • 275 gr donker basterdsuiker,
  • 25 gr espressobonen,

Bereiding:

  1. Brandewijn met suiker en koffiebonen in schone weckpot.
  2. 3 weken laten trekken onder regelmatig schudden om de suiker op te lossen.
  3. Na 3 weken door de zeef en smullen maar, heel simpel en heerlijk bij of in koffie, tiramisu, chocolademousse of samen met de advocaat en slagroom over vanille-ijs.

Bewaren

Citroensiroop met munt en gember

Dranken, Inmaken

Ingrediënten

voor 2 flessen/1 pot
• 1,5 l water
• 1,5 kg suiker
• 3 citroenen
• 3 limoenen
• 2 bossen munt
• 45 g citroenzuur (drogist)
• 70 g gember, in flinterdunne plakjes

Bereiding:

1 Verwarm in een grote pan het water en los de suiker erin op.

2 Schil de citroenen en limoenen met een dunschiller en snijd ze in plakken.

3 Haal de pan van het vuur als het suikerwater kookt. Voeg de gember, citroen- en limoenschillen/plakken, munt en citroenzuur toe. Dek de pan af en laat circa 12 uur trekken.

4 Giet de siroop door een zeef en verwarm tot 90 °C. Je kunt de hete siroop door een trechter in gesteriliseerde flessen of weckpotten schenken. De siroop blijft dan zeker een jaar goed.  

Bewaren