Pickles

Groente, Inmaken, Zoet zuur

Ingrediënten:

1 kilo groente 100 gr suiker 300 ml natuurazijn
300 ml water Inmaakkruiden naar smaak  

Bereiding

Voeg alle ingrediënten toe in een pan, behalve de groenten en breng aan de kook. Zorg dat de suiker goed is opgelost voor je het vuur uitzet. Laat het niet te lang koken, het water zal dan verdampen waardoor de balans van het mengsel verandert.
Snij de groente in gewenste grootte, hoe kleiner hoe lekkerder. Nu kun je kiezen, als je de groente die gaat inmaken ook een beetje wilt garen, kun je het hete mengsel over de groenten gieten. Als je de groente met een beetje bite wilt hebben laat je het mengsel eerst goed afkoelen, zo behoud je ook de kleur.
Je kan de pickles nu al eten, maar het is lekkerder als je ze een paar dagen nog laat staan. Als ze goed ingemaakt zijn dan zijn de pickles maand na maand houdbaar.

Stoofperen inmaken

Inmaken

Ingrediënten

1 citroen
1 kg stoofperen
100 ml rode wijn (of rode bessensap)

Bereiding:

1. Stoofpeertjes maken
Bereid eerst een grote hoeveelheid stoofpeertjes, bijvoorbeeld met dit recept. Als je meer stoofpeertjes bereid kan je de hoeveelheden natuurlijk aanpassen naar ratio.
2. Glazen potten
Zorg ervoor dat je glazen potten hebt met een metalen deksel die klikt (zoals van appelmoes, potgroenten of bruine bonen). De potten moeten heel goed gesteriliseerd zijn, zodat er zo min mogelijk bacteriën op zitten. Dit kan je doen door ze in de vaatwasser te wassen vlak voor gebruik, of ze in een oven op 100 graden te verwarmen.
3. Potten vullen
Zet de (gloeiendhete) potten klaar op het aanrecht, en verdeel de stoofperen erin, tot ze ongeveer tot 2/3 vol zitten. Schenk hier overheen het vocht van de stoofpeertjes, eventueel met een trechter. Laat ongeveer 1 cm van de pot leeg bovenaan, zodat er ruimte is om vacuüm te trekken.
4. Sluiten
Draai de gesteriliseerde deksels van de potten erop, zorg ervoor dat je de binnenkant en rand van de pot en deksel niet aanraakt.
5. Omdraaien
Draai de potten nu om en laat ze 10 minuten ondersteboven staan. Als je ze terug omdraait kan je een plopgeluid horen, dit is goed!
6. Eten
Je kan de ingemaakte stoofpeertjes nu maanden bewaren! Let op: als je de pot indrukt en je hoort een klik-geluid, dan is het inmaken niet goed gegaan en kan je de peren niet meer eten.

Waarom eigenlijk inmaken!!!!

Inmaken, Inmaken hoe doe je dat?

Waarom eigenlijk inmaken!!!!

 

Inmaken is erg goedkoop, je kunt heel veel voedsel vinden bijvoorbeeld in het bos, maar je kunt ook groenten en fruit in het hoogseizoen goedkoop kopen en dat bewaren voor later. Normaal kun je dit alles niet lang bewaren, kijk maar hoe eens hoe gauw aardbeien, frambozen en/of bramen eruitzien na een paar dagen in de koelkast te hebben gelegen, niet echt fris toch…. maar met inmaken kan je het veel langer houdbaar maken. Een kleine voorraad hiervan in huis is superhandig, zeker als je eens een keertje wat vergeten bent, bij de boodschappen.

Zelf maak ik heel veel verschillende smaken jam, zo heb ik altijd een lekkere smaak waarvan ik weet wat er inzit. De potjes zijn ook heel leuk om cadeau te doen.

 

Ik heb nog een leuke tip voor jullie, als je meer wilt weten over inmaken en wat je allemaal kan inmaken, dat adviseer ik jullie om eens te gaan kijken op deze website, hier zullen de meeste vragen wel worden beantwoord.

http://www.inmaken.com/

 

Inmaken geeft zoveel voldoening en vreugde, probeer het eens.

Sambal Goreng Kentang . (Gekruide snackfrietjes)

Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal, Sambals

Ingrediënten

1 zakje snackfrietjes, 500 gram
1 stuks fijngesneden ui
1 teentje knoflook
1 eetlepel sambal oelek
½ theelepel laos
1 theelepel bruine suiker
1 mespuntje trassi
1 handje kleine vliespinda’s

Bereiding:

Fruit in wat olie op klein vuur de fijngesneden ui, knoflook, sambal, laos, suiker en trassi. Als de uien bruin zijn, doe er de vliespinda’s bij, doe er dan de chips bij. Roer door en dien direct op. Je kan de Kentang ook in een afgesloten pot bewaren, zorg wel dat het dan volledig is afgekoeld.

Bewaren

Chili peper jam

Inmaken, Jam

Ingrediënten:

  • 1 hele bol knoflook
  • 10 grote rode Chili pepers (gewogen 210 gram)
  • Ongeveer 200 gram verse gember ( geschild gewogen 155 gram)
  • 350 gram suiker (oorspronkelijk recept was 560 gr) geleisuiker kan ook gebruikt worden
  • 100 ml water
  • Fijn geraspte schil van 4 limoenen (geprobeerd met citroenen)
  • 125 ml (witte) rijst azijn
  • 3 el Vissaus (45 ml)
  • 1 el (zoete)sojasaus (15 ml)
  • 2 dubbele kaffir limoenblaadjes of bij gebrek aan; sap van 1 limoen

Voorbereiding

Steriliseer de potjes die je wilt gebruiken. (in de vaatwasser of in de oven)
Verwijder schil van knoflooktenen.  Schil de gember en snijd in stukken.
Snijdt uiteinde van pepers af en snijdt in stukken (zaadjes blijven erin).
Rasp de limoenen op een fijne rasp.  Doe alles in de blender, keukenmachine (of gebruik je staafmixer) tot het een ruwe pasta is.

Bereiding

Schraap alles uit de blender in een steelpan.  Voeg suiker, water, limoenrasp, rijstazijn, vissaus, sojasaus en limoensap toe.  Roer op middelmatig vuur tot de suiker is opgelost.
Dan het vuur hoog voor ± 10 minuten tot het gereduceerd is tot 1/3 (vloeistof moet dus blijven borrelen).
Giet de jam in de potjes tot ongeveer 2 cm van de rand en schroef het deksel erop. Zet potjes op hun kop.
Eenmaal geopend bewaren in de koelkast.
Deze Chilli jam kan je maanden bewaren.

Nog een tip Minder suiker en dezelfde hoeveelheid chili pepers maken het recept pittiger, (lees behoorlijk pittig) als je dat niet wilt neem dan wat minder pepers.

Bewaren

Geroosterde paprika’s op olie

Inmaken

Ingrediënten

2 paprika’s
2 teentjes knoflook
1 takje rozemarijn
300 ml olijfolie

Extra nodig
afsluitbare pot
keukenpapier

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 ºC. Snijd de paprika’s in vieren, verwijder de steel en zaadlijsten en leg de paprika’s op een met bakpapier beklede bakplaat. Pel en hak de knoflook grof. Besprenkel de paprika’s met olijfolie en bestrooi met de knoflook en masseer de knoflook er even in. Bestrooi met rozemarijn en een beetje zout. Pof de paprika’s circa 25 tot 30 minuten in de oven. Laat afkoelen en verwijder het velletje van de paprika’s. Schep de paprika’s in een gesteriliseerde afsluitbare pot. Schenk de olie die op het bakpapier ligt ook in de pot, en maak de pot vol met olijfolie. Sluit goed af, zo blijft de paprika (buiten de koelkast) maanden goed, eenmaal open, dan in de koelkast, daar kan de pot nog 2 tot 3 weken staan voor consumptie.
 

Bewaren

Aziatische Chili jam

Inmaken, Jam

 

Ingrediënten:

450 gr tomaten
2 fijn gesneden pepertjes
1 tn knoflook
250 gr suiker
1 cm gember geraspt
60 ml balsamico azijn

Bereiding:

Doe alle ingrediënten in de blender en mix het helemaal fijn, doe het mengsel over in een pan en laat dit een half uur dik en stroperig inkoken.

20 minuten af laten koelen en dan in schone potjes doen, afsluiten en omgekeerd voor 5 min af koelen, na 5 min weer terug draaien en verder af laten koelen.

Lekker op een stukje oude kaas of gegrilde worst.

Bewaren

Zelf Advocaat maken.

Dranken, Inmaken

Dit is een recept van Marleen Blockx
https://homestoriesbymarleen.wordpress.com/2015/12/01/advocaat/

Bezoek ook eens haar blog, daar staan ook een heleboel weetjes en recepten op.

Ingrediënten:

150ml alcohol
8 eierdooiers
1 eetlepel vanillesuiker
350 g witte fijne suiker
1 blikje gecondenseerde melk

Bereiding:

Doe alle ingrediënten in een grote mengkom (Zorg ervoor dat de suiker niet direct op de dooiers ligt. De dooiers verbranden dan, tenzij je direct begint te mixen.)Klop alle ingrediënten onder elkaar met de mixer of de handmixer.

Doe alles in mooie potjes en nu…geduld, geduld, geduld. Na een paar weken heb je super lekkere advocaat.

Bewaren

Thee volgens Jamie Oliver

Dranken, Inmaken
Kan ook gewoon een lekker koud drankje zijn

Ingrediënten

Kurkuma wortel in schijfjes of 1 tl kurkuma
Citroen schillen en 2 schijfjes snijden
Sinasappel schillen en 2 schijfjes snijden
1 tl honing
1 ltr gekookt water
Takje tijm

Bereiding:

Doe alles in een kan of weckpot, overgiet het met het gekookte water, voeg een takje tijm toe en roer het goed door, laat even lekker alles intrekken en serveer het in een leuk theeglas.

Als je het in de koelkast zet dan heb je een verfrissende drank als dorstlesser

Bewaren

Zelf Bailey maken

Dranken, Inmaken

Ingrediënten

250 ml slagroom
1 blikje gecondenseerde melk
1 kopje espressokoffie
½ el cacao
220 ml whiskey

Bereiding:

Zorg dat de fles waar de je Bailey in wilt bewaren goed schoon is.

Zet een kopje espresso en laat deze afkoelen. Meng de cacaopoeder erdoor. Voeg de whiskey eraan toe en roer het geheel goed door, zodat er geen klontjes meer in voorkomen.

Roer in een andere kom de slagroom met de gecondenseerde melk met een garde. Voeg steeds een beetje van het koffiemengsel eraan toe en proef regelmatig of de smaak goed is. Zodra je de Bailey lekker vind, schenk je hem over in de fles. Je kan eventueel naar smaak nog een likeurtje toevoegen, maar dat heb ik niet gedaan.

In de koelkast is het héél lang houdbaar.

Lekker met een dot opgeslagen slagroom

En zo kan je heerlijk genieten van een glas Bailey  Bailey

Bewaren

Limoncello

Dranken, Inmaken

Ingrediënten

8 (onbespoten) citroen
500 ml pure alcohol (96% apotheek) –
450 gr suiker

Grote pot van minstens 750 ml met beugelsluiting
Goed voor 1.5 liter limoncello
Ten minste 1 jaar houdbaar.

Bereiding:

Was de citroenen goed. Snijd de gele schil heel dun af, zonder wit mee te nemen zodat de likeur niet bitter wordt. Doe de schillen in de pot.
Giet de alcohol erop en sluit de pot goed af. Laat dat op een donkere, koele plaats 2-3 weken intrekken en schud de inhoud af en toe.
Breng de suiker met 700 ml water aan de kook tot hij is opgelost. Laat de suikeroplossing afkoelen.
Giet de gearomatiseerde alcohol door een fijne zeef in een schaal en gooi de schillen weg. Roer de koude suikeroplossing erdoor en giet de likeur in de goed schoongemaakte flessen (Zelf gebruik ik 500 ml beugelflessen)
Zoals je misschien is opgevallen gebruik ik enkel de schillen van de citroen.
Indien je wenst kan je natuurlijk het sap of de citroenen gebruiken voor andere zaken.

 

Bewaren

Espresso likeur

Dranken, Inmaken
Dit recept is van Ineke Schouten/Carmen Zuidervaart

Ingrediënten:

  • 750 ml brandewijn,
  • 275 gr donker basterdsuiker,
  • 25 gr espressobonen,

Bereiding:

  1. Brandewijn met suiker en koffiebonen in schone weckpot.
  2. 3 weken laten trekken onder regelmatig schudden om de suiker op te lossen.
  3. Na 3 weken door de zeef en smullen maar, heel simpel en heerlijk bij of in koffie, tiramisu, chocolademousse of samen met de advocaat en slagroom over vanille-ijs.

Bewaren

Citroensiroop met munt en gember

Dranken, Inmaken

Ingrediënten

voor 2 flessen/1 pot
• 1,5 l water
• 1,5 kg suiker
• 3 citroenen
• 3 limoenen
• 2 bossen munt
• 45 g citroenzuur (drogist)
• 70 g gember, in flinterdunne plakjes

Bereiding:

1 Verwarm in een grote pan het water en los de suiker erin op.

2 Schil de citroenen en limoenen met een dunschiller en snijd ze in plakken.

3 Haal de pan van het vuur als het suikerwater kookt. Voeg de gember, citroen- en limoenschillen/plakken, munt en citroenzuur toe. Dek de pan af en laat circa 12 uur trekken.

4 Giet de siroop door een zeef en verwarm tot 90 °C. Je kunt de hete siroop door een trechter in gesteriliseerde flessen of weckpotten schenken. De siroop blijft dan zeker een jaar goed.  

Bewaren

Sambal Brandal

Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal, Sambals, Specerijen

Ingrediënten:

350 gr lomboks
150 gr rawits
2 rode uien
1 bol knoflook
4 tl laos
6 kemiries
1 à 1,5 schijf goela djawa
wat limoensap
olie
water

Bereiding:

Pureer de ingrediënten met wat olie en fruit het aan met nog wat olie in een wadjan.

Proef en voeg eventueel wat zout en/of limoensap toe.

Na vijf minuten een glas water erbij en goed vermengen. Zet het vuur zacht en laat het onder af en toe omscheppen 10 à 15 minuten sudderen tot al het water weer verdampt is en de olie komt bovendrijven. Bewaren kan in een weckfles of grote glazen pot. In de koelkast blijft de sambal zo’n 2 maanden goed. Wel altijd een schone lepel gebruiken.

Je kunt de sambal ook wecken. Dan blijft hij ongeopend wel een jaar goed.

 

Bewaren

Sambal badjak

Indonesisch, Internationaal, Sambals, Specerijen

Ingrediënten:

olie
4 sjalotten
8 rode lomboks
10 rawits
3 teentjes knoflook
stuk goela djawa
stukje trassi
6 geroosterde kemirienoten
zout naar smaak

Bereiding:

Sjalotten, lomboks, rawits, knoflook, goela djawa, trassi en de kemirienoten fijnmalen in de keukenmachine of blender tot het een pasta is. Verhit de olie in en fruit de pasta. Laat het een minuut of 10 – 15 sudderen tot het wat droger wordt. Dan in een schone (jam)pot bewaren in de koelkast.

Bewaren