Pindasoep uit de MC(SC)

Soepen, Soepen en Sauzen uit de MC (SC)
Het recept van deze soep is van origine van lekkeretenmetmarlon  ik heb er alleen zelf mijn eigen draai aangegeven.

Aantal personen: 8
Bereidingstijd: 5 uur totaal

Ingrediënten:

1/2 pot pindakaas
250 gr julienne gesneden prei
2 rode uien
5 tn knoflook
250 gr gerookte kipfilet
150 ml kokosmelk
2 liter water
3 el bouillonpoeder
30 ml ketjap manis
1 el (zelf gemaakte) nasikruiden
1 handje gekookte rijst
200 gr taugé (voor garnering)
peper
zout
peterselie
koriander
1 gekookt ei p.p. (voor garnering)
olie om in de fruiten
gebakken uitjes (voor garnering)

Voorbereiding:

Snij de prei heel fijn (als je dat nog niet gedaan hebt), maak de ui schoon en snij deze in kleine blokjes, pers de knoflook uit. Snij de gerookte kip in kleine blokjes en wrijf deze in met de nasikruiden.

Bereiding:

Verwarm een beetje olie en fruit hierin de ui, knoflook en prei. Los in wat kokosmelk alvast de pindakaas op. Voeg bij het uimengsel 2 liter water, doe het pindakaasgedoe erbij en de gekookte rijst. Zet de MC(SC) op 2 uur HI en laat even een pruttelen.
Breng de soep op smaak met de bouillonpoeder en de ketjap. Ondertussen kan je de peterselie en de koriander alvast grof snijden. Was de taugé en haal de boontjes ervan af. Als je de smaak van de soep nog ietwat wil verfijnen, kan je wat extra specerijen er aan toevoegen. Denk daar bijvoorbeeld aan extra nasikruiden, sambal, desnoods een pepertje fijn gehakt. Blijf wel tussentijds proeven voor de smaak. Zet dan de soep nog even een uurtje of 3 op LOW zodat de smaken goed intensiveren.

Serveertips:
Garneer bij het serveren de soep met wat taugé, gebakken uitjes en de grof gesneden peterselie/koriander, leg er ook een doormidden gesneden gekookt ei bij.
Lekker is warm gemaakt stokbrood met wat kruidenboter erop. Doop hiermee lekker in de soep

Champignonsoep met port en spekjes

Geplaatste recepten, Soepen

OMG, als je echt een lekkere soep wilt eten, dan moet je echt deze een keer proberen, maak dan een grote hoeveelheid, want echt je eet je vingers erbij op.
============================================================

Ingrediënten:

2 flinke sjalotten
500 kastanjechampignons
50 gram bloem
1 liter paddenstoelenbouillon (van twee tabletten)
Flinke hand kervel, grofgesneden
75 ml rode port
125 gram spekjes
2 eetlepels verse tijm

Bereiden:

Snipper de sjalotten en snijd de helft van de champignons in stukjes en zet de rest apart
Verhit en beetje olie in een (soep)pan en fruit hierin de sjalotjes even aan
Voeg de gesneden champignons toe en bak ca. 3 minuten mee
Zet het vuur laag en voeg de bloem toe
Schep even om met de champignons en de sjalotjes en voeg dan één derde van de bouillon toe
Roer tot de bouillon gebonden is en voeg dan de helft van de resterende bouillon toe. Laat de soep weer binden en herhaal dit nog een keer met de rest van de bouillon
Roer de port en de kervel door de soep en laat op laag vuur een minuut of tien zachtjes pruttelen
Snijd intussen de resterende champignons in plakjes en de spekreepjes in een koekenpan tot ze bijna knapperig zijn
Voeg de plakjes champignon en de tijm toe en bak tot de champignons gaar zijn
Breng de soep op smaak met peper en zout en schep in kommen of borden en verdeel de spekjes en champignons over de soep

Chinese Tomatensoep met Balsamicoazijn

Geplaatste recepten, Soepen

Ingrediënten:

1 liter water
1 liter tomatensap (zontomaatje)
2 kipfilets (of zoals ik gedaan heb 3 ons rundgehakt)
2 kippenbouillonblokjes (ik heb runderbouillon gebruikt)
1 grote ui
2 tn knoflook
1 blikje tomatenpuree
6 el suiker
4 el ketjap manis
2 el balsamicoazijn (je kan ook gewone azijn gebruiken)
1 flinke theelepel sambal oelek
1 flinke theelepel djahé (gemberpoeder) *
1 flinke theelepel serehpoeder (citroengras)
2 el maïzena
Handjevol mihoen

*ik heb verse gember gebruikt, dit geraspt en mee gebakken in het 1e baksel

Bereiding:

Zet een pan met dikke bodem op vuur en laat heet worden, doe er een klein scheutje olie in en fruit hierin de ui glazig, als je gekozen hebt voor kipfilet dan kan je dat er nu bij doen en even mee laten bakken.
Voeg de knoflook en tomatenpuree toe, blus af met 1 liter water en doe de bouillonblokjes erbij. Laat het geheel 1 uur zachtjes op laag vuur pruttelen.
Haal het vlees uit de pan, voeg 1 liter tomatensap toe en breng weer aan de kook. Snij het vlees in blokjes en zet even weg. Als je net als ik gehakt hebt gekozen, dan maak je het gehakt nu aan met wat peper en zout, draai hiervan lekkere soepballetjes. En zet dit dan even weg.

Maak een sausje van de suiker, ketjap, azijn, sambal, djahé en de sereh. Voeg dit toe aan de soep. Roer nu de maizena met koud water tot een papje en voeg dit ook aan de soep toe.

Voeg de mihoen toe, laat alles nog eens 20 min doorkoken. Nu kan het vlees (of de gehaktballetjes) er weer bij, nog even doorwarmen en serveren met gegrild stokbrood besmeerd met knoflook. Jammieeeeee

Broccolisoep a la kokkie

Geplaatste recepten, Soepen
eigen recept

Ingrediënten

4 tn knoflook
1 rode ui
1 zoete aardappel
400 gr broccoli
2 stengels bleekselderij + groen
1 laurierblad
1 tl. Harissa
Zout en peper
1 ltr groentebouillon
2 tartaartjes
Olijfolie
Eventueel room

Bereiding:

Maak alle ingrediënten schoon en snij of hak fijn.
Pan op vuur en goed heet laten worden, ondertussen een bouillon maken van groentebouillonblokje of -poeder.

Olie in de pan en bak de ui glazig, voeg dan de knoflook toe, tezamen met de zoete aardappel, bleekselderij en laurierblad ff lekker laten pruttelen.
Haal het laurierblad eruit en voeg de broccoli toe, eerst de stengels, en 5 min later de broccoliroosjes. Laat dit even een 10 min pruttelen en voeg dan de bouillon toe. Breng aan de kook, en blender het geheel met de staafmixer of de foodprocessor. Proef de soep of deze op smaak is en voeg eventueel zout en peper toe.

Meng de tartaartjes met wat zout, peper, paneermeel en een th harissa en maak daar kleine balletjes van en doe deze in de soep. Laat de balletjes even voor 4 min in de warme soep, en doe dan het vuur uit.

Serveren:
Laat de soep even flink doorwarmen en garneer de broccolisoep met geroosterde croutons en wat achtergebleven roosjes broccoli en druppel er wat room overheen.

Uiensoep

Geplaatste recepten, Soepen

Deze uiensoep is gemaakt op mijn manier.

Ingrediënten:

50 gr boter
750 gr uien in dunne ringen gesneden
2 tn knoflook
45 gr bloem
2 ltr runde- of kippenbouillon
250 ml droge witte of rode wijn
1 laurierblad
2 takjes tijm
Zout en peper
Snufje kaneel
Klein beetje salie fijngesneden
½ eetl Provençaalse kruiden
12 sneetjes stokbrood
100 gr Gruyèrekaas geraspt

Bereiding:

Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg de ui toe. Bak de ui op een laag vuur onder af en toe roeren 25 min of totdat de uien goudbruin zijn en beginnen te karamelliseren. Voeg de knoflook en de bloem toe en blijf 2 min. roeren. Voeg nu langzaam en al roerend de bouillon en de wijn toe, breng het geheel aan de kook. Voeg nu het laurierblad, salie, Provençaalse kruiden, snufje kaneel en de takjes tijm toe en breng op smaak met zout en peper.

Doe een deksel op de pan en laat 25 min. zachtjes pruttelen. Verwijder dan het laurierblad en de takjes tijm, proef of de soep goed van smaak is.
Daarna kan je de soep gaan wecken, op 100 ºC voor ongeveer 30 tot 45 minuten.

Serveren:
Verwarm de grill en rooster de 12 sneetjes stokbrood en verdeel ze over de soepkommen. Schep de soep eroverheen bestrooi het met de geraspte kaas en zet de soep onder de grill tot de kaas gesmolten en goudbruin is. Direct serveren.

Tomatensoep

Geplaatste recepten, Soepen

Ingrediënten

6 uien
6 kleine blikjes tomatenpuree
6 witte boterhammen zonder korst
6 La Vache qui ritkes (driehoekjes kaas)
2 wortels
3 liter bouillon
2 eetlepels olijfolie
Peper en zout
250 gr rundgehakt

Bereiding:

Kruid het rundgehakt met peper, zout en een snufje nootmuskaat. Maak er kleine soepballetjes van.
Snij de uien en de wortels in stukjes. Doe de olijfolie in een grote soeppan en warm op. Laat de stukjes ui en wortel hierin bakken gedurende 5 minuten.
Haal de pan van het vuur en voeg alle andere ingrediënten toe. Roer even om.
Voeg dan de bouillon toe en breng aan de kook. Na 20 minuten koken, met de staafmixer de soep glad maken, voeg daarna de balletjes bij de soep.
Breng alles nog een 5 minuten aan de kook. En breng op smaak met peper en zout.

Bewaren

Pastinaaksoep

Geplaatste recepten, Groente, Soepen, Vegetarisch
recept van Jamie Oliver en een beetje van mij

Ingrediënten:

1 grote ui
300 g wortel (winterpeen of bospeen)
300 g pastinaak
2 tn knoflook
1/2 limoen
1 tl kurkuma
900 ml groentebouillon
1 el olijfolie
peper en zout
garnering: verse korianderblaadjes of bladpeterselie

Bereiding:

1. Snipper de ui. Snijd de wortel in blokjes van 1 cm. Schil de pastinaak en snijd in blokjes van 1 cm.
2. Verhit de olijfolie in een wok of soeppan met deksel en fruit de ui 2 minuten op laag vuur. Voeg de kurkuma, wortel en pastinaak toe en roerbak 5 minuten op middelmatig vuur.
3. Bereid ondertussen de bouillon.
4. Voeg de bouillon en het sap van een halve limoen toe aan de wok of soeppan en breng aan de kook. Laat, afgedekt, 20 minuten heel zachtjes koken.
5. Controleer met een vork of de wortel en pastinaak zacht zijn en pureer de soep met een staafmixer. Voeg eventueel nog wat extra water toe als je soep te dik vindt; ik hou van dikke soepen, maar dat is persoonlijk. Voeg naar smaak peper en zout toe.
6. Serveer in soepkommen en bestrooi met verse korianderblaadjes of bladpeterselie.

Bewaren

Oosterse pompoen soep met Bapau broodjes

Geplaatste recepten, Soepen

Ingrediënten

~ 800 g pompoen
~ 2 uien
~ stukje gember van 2 cm, geraspt
~ 1 zakje zwarte bonensaus
~ 700 ml groentebouillon
~ 1 bosui, fijngesneden
~ 50 ml sojasaus
~ 50 g taugé
~ half struikje paksoi, in reepjes

Bereiding:

Schil de pompoen en verwijder de zaadlijsten. Snij vruchtvlees in blokjes en snipper één ui. Schep de pompoen in een pan met ui, gember, zwarte bonensaus en bouillon. Breng dit aan de kook, zet het vuur laag en laat de soep zachtjes koken tot de pompoenstukjes gaar zijn. Duurt ongeveer 20 minuten. Roer de bosui door de soep met de sojasaus, taugé en reepjes paksoi. Verdeel de soep over vier kommen.
Lekker met bapao (zie recept) en zoete chilisaus.

Bewaren

Champignonsoep

Geplaatste recepten, Soepen

Ingrediënten :

  • 400 gram gemixte paddenstoelen (of alleen champignons)
  • 350 ml wild fond (staat bij de bouillon in de supermarkt)
  • 700 ml water
  • halve prei
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • peper en zout
  • 75 gram boter
  • 75 gram bloem

Bereiding:

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Bak dit in een koekenpan even aan. Snijd de paddenstoelen of champignons in plakjes en bak dit mee met de ui.

Giet het champignonmengsel over in een pan en voeg hier de wild fond en 700 ml water bij, laat dit even koken. Snijd de prei in ringen en voeg dit bij de soep.

Smelt in een steelpannetje de boter en voeg de bloem langzaam toe. Roer het tot een glad mengsel en laat dit een paar minuutjes garen, let op dat het niet gaat kleuren. Voeg een beetje bouillon bij de roux en roer dit door zodat het een geheel wordt. Meng het pannetje met de roux door de grote pan met bouillon en laat het even meekoken.

Serveer de goed gevulde champignonsoep met een stokbroodje.

 

 

Bewaren

Bloemkoolsoep

Geplaatste recepten, Soepen

Ingrediënten:

2 eetlepels olijfolie
1 prei, in ringen
1 lente ui, in ringen
1 liter kippenbouillon van blokje
1 kleine bloemkool, in roosjes
6 Catalaanse braadworsten, of chorizo worst
4 eetlepels peterselie, fijngesneden
1 bekertje slagroom (of mascarpone)
paneermeel

Bereiding:

Verhit de olie in een grote wok en fruit de prei en lente-ui in 5 minuten (houd wat gesneden lente-ui achter voor garnering).
Voeg de kippenbouillon en de bloemkool toe en breng aan de kook.
Kook het geheel 15 minuten op laag vuur tot alles gaar is.
Haal het vel van de braadworst (snijd de chorizo worst heel fijn).
Kneed het worstvlees met paneermeel en 2 eetlepels peterselie tot een soepel geheel. Maak er dan soepballetjes van.
Voeg de slagroom bij de bouillon en pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout. Roer de balletjes door de soep en laat deze nog even 3 minuten zachtjes doorkoken.

Serveersuggesties
Garneer met de overgebleven lente-ui en peterselie.

Bewaren