Guacamole uienringen

Geplaatste recepten, Snacks

Ingrediënten:

3 rijpe avocado’s
1 limoen
1 tomaat, schoongemaakt en in stukjes gesneden
¼ bosje koriander fijngesneden
2 tn knoflook geraspt
1 tl. Zout
½ tl. Chilipoeder
2 kleine gele uien
Bloem
2 eieren
2 cups panko paneermeel
Olie om te frituren

Bereiding:

Maak de avocado’s schoon (pit eruit en vruchtvlees) pers er de limoen bovenuit, prak het geheel fijn.
Voeg er dan in volgorde de tomaten, koriander, geraspte knoflook, chilipoeder, zout, toe er roer alles goed door elkaar. Zet even aan de kant, en snij de uien in dikke plakken, schoonmaken hoeft niet, pas als je de ringen gebruikt wordt het vanzelf schoon.
Neem een bakplaat, leg daar plastic folie op en dan de enkele uienringen, vulde uienringen op met het guacamole mengsel en leg het even in de vriezer tot ze hard en stevig zijn.

Klop ondertussen de eieren los, doe de paneermeel en de bloem in aparte schaaltjes
Maak de olie heet (in een gewone pan of frituurpan)
Haal de uienringen uit de vriezer en rol deze door de meel, ei, paneermeel en weer ei, paneermeel in deze volgorde.

Frituur de schijfjes in de olie, keer ze halverwege en bak verder tot ze lekker bruin en knapperig eruitzien.

Vlammetjes

Geplaatste recepten, Snacks

Ingrediënten:

10 rijstvelletjes of loempiavellen.
150 gr rundergehakt
2 tn knoflook
1 rode peper
1 th sambal oelek
1 th sambal Brandal
¾ eetl ketoembar
½ eetl Djahé
Zout en peper naar smaak
1 ei
100 gr bloem
Zonnebloemolie

Bereiding:

Meng het gehakt met wat zout en peper, doe er de geperste knoflook, fijngesneden peper, de sambals en de ketoembar met de djahé aan toe en bak het gehakt rul. Laat dan het gehaktmengsel afkoelen. Ondertussen maak je de rijstvellen/loempiavellen op maat. 10 x 15 cm. Leg dan een hoopje van het gehakt op het velletje, hou wel 1 cm van de rand, vouw dan het velletje, smeer de randjes in met losgeklopt ei en plak het dicht.

Doe wat olie in een pan en verhit dit tot 180-185ºC, bak hierin de vlammetjes voor 2 min goudbruin.

Serveer de vlammetjes met de eigen gemaakt chilisaus.

Pancakes op Engelse wijze

Brood, Deegwaren, Geplaatste recepten, Snacks

Ingrediënten

1 groot ei
1 cup zelfrijzend bakmeel
1 cup melk
Zeezout

optioneel:

200 g blue berries
olijfolie
4 el naturel yoghurt

Bereiding:

Om het deeg te maken het ei en het meel mengen.
Aan het mengsel, melk en zeezout toevoegen.

Roer alles goed door elkaar tot je een lekker dik deegpapje hebt.

Als je eventueel blue berries gebruikt kan je deze nu toevoegen.

Zet een grote koekenpan op medium vuur en na 1 minuut een ½ eetl. olie heet laten worden.

Doe er dan voorzichtig een soeplepel deeg pap in de pan. Kunnen er 3 in de pan dan doe je 3 soeplepels erin.

Bak ze voor 1 of 2 min. goudbruin en draai ze dan om, ook de andere kant 1 tot 2 min goudbruin bakken.

Hartige muffin met courgette en cherrytomaat

Cake, Deegwaren, Gebak, Geplaatste recepten, Snacks

 Ingrediënten:

• muffinblik voor 12+ 12 vormpjes
• 1 grote courgette
• 12 cherrytomaatjes
• 200 gram bloem
• 3 eieren
• 80 gram ricotta
• 50 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
• 100 ml zonnebloemolie
• 100 ml melk
• 1 zakje gedroogde gist
• olijfolie om courgette in te bakken
• peper en zout naar smaak

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht) en doe de vormpjes in je muffinblik.
Klop de eieren los met de melk en voeg daarna de zonnebloemolie toe. Als het mengsel mooi egaal is voeg je hier de ricotta en de Parmezaanse kaas aan toe, dit ook weer goed mixen en als laatste voeg je de gist toe. Dit nog heel even mixen en dan de bloem door een zeef halen en dit door het mengsel heen spatelen. Zet even apart.
De uiteinden van de courgette afsnijden en dan met een kaasschaaf 12 reepjes snijden die je later als een cirkel in de vormpjes doet. De rest van de courgette snijd je dan in kleine stukjes. Een beetje olijfolie in een koekenpan verhitten en hierin de courgette bakken, peper en zout naar smaak toevoegen (mag best veel peper in…)
Nadat de courgette een aantal minuten heeft gebakken spatel je deze door het deeg.
De reepjes die je eerder hebt gesneden doe je in een cirkel in het vormpje van de muffin, afhankelijk van de lengte en de hoogte van je reepje misschien hier en daar nog wat bijsnijden, als ze in een cirkel in het vormpje zitten, langs de buitenkant met een beetje overlapping is het goed. Deze reepjes zie je straks terug aan de onderkant van de muffin. dan het deeg in een spuitzak scheppen en over de vormpjes verdelen, tot een klein stukje over de rand van je courgettereepje, als laatste druk je dan nog zachtjes een cherrytomaatje in het midden en dan zet je ze in het midden van de oven, ik heb ze eerst 20 minuten gebakken op 180 graden en daarna nog 10 minuten op 160 graden.

Bladerdeeg hapjes

Deegwaren, Geplaatste recepten, Snacks

Met worst

Ingrediënten:

Bladerdeeg
Worstjes
Ei

Bereiding:

Bladerdeeg op maat van de worstjes snijden in lengte repen. Insmeren met wat eimengsel. De worstjes (vanuit het midden) op de reepjes bladerdeeg leggen ongeveer 2 cm uit elkaar. Smeer de worstjes een beetje in met eimengsel en vouw de andere helft van het bladerdeeg over de worstjes heen. Duw nu met je vinger, tussen de worstjes in, het bladerdeeg op elkaar vast. Laat het geheel nog even opstijven in de vriezer zodat het straks makkelijk te snijden is.

Met kaas

Ingrediënten:

Bladerdeeg
Ontbijtspek
Cheddarkaas
Mosterd
Ei

Bereiding:

Pak een reepje ontbijtspek en snij het bladerdeeg in de lengte op maat van het ontbijtspek.
Smeer het bladerdeeg in met een lekkere mosterd (Engelse of Franse) rasp dan de cheddar kaas eroverheen, beleg het geheel met de reepjes ontbijtspek maar laat steeds een paar millimeter ertussen. Snij nu de reepjes op maat. Draai nu in tegengestelde richting de reepjes tot spiralen. Leg ze gelijk op een met extra bloem gestrooide bakplaat.
Zet het geheel voor 10 minuten in de koelkast zodat ze stevig worden.

Haal het worstbladerdeeg uit de vriezer en snij deze op maat overdwars.
Leg op een bakplaat en bestrijk de zijkanten (het deeg) met wat ei.
Bestrijk ook de inmiddels uit de koelkast gehaalde kaasstengels met wat ei en zet alle bakplaten in de oven bakken op 200 ºC voor ongeveer 15 tot 20 min.

Bewaren

Makkelijke kaaslollies

Geplaatste recepten, Snacks

Dit is een recept van Rudolph van Veen

Ingrediënten:

250 g Parmezaanse kaas

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Rasp de kaas met de hand. Verdeel de satéprikkers over een met bakpapier beklede bakplaat. Maak hoopjes van de kaas rondom de bovenkant van de prikkers. Bak de kaas in circa 10 minuten krokant. Haal de kaas uit de oven en laat in circa 5 minuten hard worden.

Bewaren

Minipizza uit de oven.

Deegwaren, Geplaatste recepten, Snacks

Ingrediënten

  • 3 plakjes bladerdeeg
  • Paar plakjes cervelaat
  • Geraspte kaas
  • Cherry tomaatjes
  • Italiaanse kruiden
  • geklutst eitje

Bereiding:

  • Snij de plakjes bladerdeeg in vier vierkantjes. Leg deze op de bakplaat en prik er met een vork gaatjes in. Smeer de plakjes bladerdeeg in met het opgeklopte eitje.
  • Scheur of snij de cervelaat in stukjes en verdeel deze over de mini pizza’s. Snij de cherry tomaatjes in partjes en leg op de cervelaat. Strooi wat geraspte kaas over de pizza’s en doe dit ook met de Italiaanse kruiden.
  • Bak de mini pizza’s in 14 minuten op 225 graden gaar.

Bewaren

Gerookte zalm crostini (lekker als kersthapje)

Geplaatste recepten, Snacks

Ingrediënten

150 ml crème fraïche
Ciabatta brood
Gerookte zalm
Cress (tuinkers, waterkers, alfaalfa, rucolakiemen, bietjescress, taugé, mosterdkers, enz.)
Citroen
Zout
Peper
½ tl mierikswortel geraspt

Bereiding:

Maak een sausje van de crème fraïche, zout, peper en de mierikswortel.

Snij het brood in schuine plakjes en grill de sneetjes aan beide zijde goudbruin en besprenkel dit met olijfolie.

Beleg de gegrilde sneetjes met de gerookte zalm, de crème fraïche en bestrooi het geheel met de cress, nog even wat citroensap en olijfolie eroverheen en dan maar lekker smikkelen.

 

Bewaren

Hartige taart met zalm en garnalen

Deegwaren, Geplaatste recepten, Snacks, Taart, Vis

Ingrediënten

5 tot 10 vellen filodeeg
50 ml olijfolie
100 gr gerookte zalm in blokjes
250 gr Hollandse garnalen
20 gr rucola
4 lente uitjes in ringen gesneden
3 eieren los geklopt
400 gr roomkaas (ricotta)

Bereiding:

Smeer de springvorm (20cm) in met wat olie.
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Besmeer de vellen filodeeg licht in met olijfolie en bekleed voorzichtig en overlappend, de springvorm. Meng de overige ingrediënten en vul de vorm ermee. Vouw dan het overhangende filodeeg terug. Bak de taart in 30 min in de oven tot hij goudbruin en gaar is.
Voor het aansnijden van de taart, deze eerst wat laten afkoelen, het lekkerst is de taart als hij lauwwarm is.

Bewaren

Buffalo Chicken wings.

Geplaatste recepten, Gevogelte, Kip, Snacks

Ingrediënten:

Circa 16 vlezige kippenvleugels
4 eetlepels boter.
3 eetlepels Dijon mosterd.
1 theelepel tabasco.
2 1/2 deciliter kippenbouillon.
1 eetlepel Worcestersaus.
circa 50 gram paneermeel
peper, zout, paprika en komijn.

Bereiding

De oven voorverwarmen op 200 ºC of stand 6

De boter in een vuurvaste schaal smelten. De kippenvleugels wassen, droogdeppen en bestrooien met peper, zout, paprika en komijn, in de schaal leggen en draaien zodat ze goed bedekt worden met de gesmolten boter. Laat dit 10 minuten in de oven bakken. Meng intussen de mosterd met de Worcestersaus, de tabasco en 1/3 van de bouillon. Giet dit over de vleugels en bestrooi ze met 1/3 van het paneermeel. Keer de vleugels om en laat ze nu 15 minuten bakken. Herhaal deze bewerking twee maal met de overige derden van de bouillon en paneermeel. Telkens 15 minuten bakken voordat je ze omkeert. Laat ze daarna nog circa 10 minuten bakken, ze moeten mooi bruin zijn, en haal ze uit de oven.

Serveertips
Lekker als onderdeel van een buffet, maar ook als borrelhap of brunchgerecht niet te versmaden.

Bewaren

Kaaskoekjes flinterdunne

Geplaatste recepten, Koekjes, Snacks

Ingrediënten:

100 g restjes kaas
25 g bloem
1 tl paprikapoeder

Bereiding:

Verwijder de korst van de kaas en rasp de kaas zo fijn mogelijk. Meng de geraspte kaas met bloem en paprikapoeder. Verdeel het kaasmengsel snel en gelijkmatig over de bodem van een hete koekenpan. Bak op middelhoog vuur. Zet het vuur laag als de kaas goudgeel begint te kleuren na circa 45 seconden, maak de wafel los aan de rand en keer voorzichtig om. Bak de kaaskoekjes nog 10 seconden en leg ze op een bord. Voor het bakken van de volgende wafel hoeft de pan alleen met keukenpapier schoongemaakt te worden. Breek de kaaskoekjes in stukjes.

Bewaren

Appelroosjes

Snacks

Ingrediënten

  • 2 flinke, stevige appels met rode schil
  • sap van een halve citroen
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • wat bloem
  • 3 eetlepels abrikozenjam
  • kaneel

Bereiding:

  1. Snijd de appels doormidden en verwijder het klokhuis. Schil de appels overigens niet! Juist het schilletje zorgt straks voor een mooi contrast tussen de verschillende ‘rozenblaadjes’.   
  2. Snijd de appels vervolgens in dunne plakjes, zoiets of nog net iets dunner:       
  3. Doe alle appelplakjes in een schaal en giet hier het citroensap bij. Dit zorgt ervoor dat de appels niet bruin worden. Vul aan met water en zorg ervoor dat de appels net niet onderstaan. Je wil niet teveel water gebruiken, dat gaat ten koste van de smaak.     
  4. Zet de schaal met appelplakjes zo’n 10 minuten in de magnetron. Door dit te doen worden de appelschijfjes zacht en buigzaam. Als je deze stap overslaat kun je er straks geen mooi rolletje van maken.   
  5. Dan is het tijd om het bladerdeeg voor te bereiden. Leg 2 plakjes op een met bloem bestoven aanrechtblad en zorg dat ze elkaar een centimeter overlappen.
  6. Rol dit nu goed aan elkaar vast en maak de lap ook wat langer en dunner. Van deze lap kunnen we 2 roosjes maken, snijd de plak na het uitrollen dus in tweeën.     
  7. Dan is het klaar om de roosjes te gaan maken. Verdeel een beetje van de abrikozenjam over het bladerdeeg. Zo blijven de plakjes appel plakken en het smaakt ook nog eens lekker. Leg hier vervolgens dakpansgewijs de appelplakjes op. Je wilt dat de bolle kant net boven het bladerdeeg uitsteekt, dat vormen straks namelijk de blaadjes. Als je het lekker vindt kun je er nu ook wat kaneel over verdelen.  
  8. Als je je deeg mooi gevuld hebt vouw je het plakje dubbel (je dekt als het ware de appels toe). De plakjes komen nu klem te zitten tussen het bladerdeeg, maar steken nog steeds boven het deeg uit!      
  9. Begin aan 1 van de 2 korte kanten en rol het tot een mooi roosje. Doe dat wel voorzichtig, je wil de appeltjes niet uit het deeg drukken.
  10. Zet de roosjes voorzichtig in een cupcake tray die je hebt  ingevet met wat boter of olie. Als je ze allemaal klaar hebt mogen ze in de oven. Zo’n 20 minuten op 200 graden.    Ik serveerde ze koud bij een kop thee, maar warm als dessert met een bolletje ijs kan natuurlijk ook. Zeker iets dat ik vaker ga maken. Ook een leuk idee wanneer je een keer iets mee moet nemen voor bij een high tea. 
  11. Laat ze na het bakken iets afkoelen, haal ze uit de vorm en klaar zijn je zelfgemaakte appelroosjes!

 

Bewaren

Gnudi met boter en salie

Geplaatste recepten, Snacks
Dit is een recept van Jamie Oliver

Ingrediënten:

1 kg ricotta
100 gr Parmezaanse kaas
1 nootmuskaatnoot
Fijn griesmeel om te bestuiven
Zeezout
Zwarte peper

Voor erbij:

Roomboter van topkwaliteit
1 bosje salie
Parmezaanse kaas om te raspen
1 citroen.

Bereiding:

Doe de ricotta met een snufje zeezout en zwarte peper in een kom en rasp er de Parmezaanse kaas en een snufje nootmuskaat bij. Roer alles goed door elkaar en proef of de smaak in balans is. Bestuif een grote bakplaat met griesmeel, draai van het ricottamengsel (snack)balletjes en rol ze door het griesmeel om ze een jasje te geven. Als het goed is kun je m et deze hoeveelheid ricotta ong. 40 gnudi maken. Bestuif ze met nog wat extra griesmeel en laat ze minsten 8 uur, maar het liefst een hele nacht, in de koelkast opstijven (niet afdekken) het griesmeel onttrekt dan het vocht aan de ricotta en geeft de gnudi een heel fijn jasje

De gnudi hoeft maar 3 minuten gekookt te worden, doe ze met kleine porties in een pan, zodat je ze goed in de gaten kan houden. Schud het overtollige griesmeel ervan af en kook de gnudi portie gewijs in een pan (gezouten) kokend water. Ondertussen in een koekenpan de boter heet laten worden, pluk dan ongeveer 20 blaadjes salie en bak ze heerlijk krokant.
Haal de blaadjes uit de pan, leg ze op bord, schep de gnudi uit het kokende water in de koekenpan en sprenkel er een eetlepel van het kookvocht bij. Zet de pan wanneer de boter en het water geëmulgeerd zijn van het vuur, rasp er een laagje Parmezaanse kaas op, sprenkel er een paar druppeltjes citroensap over en hussel alles goed door elkaar.

Serveer de gnudi in warme kommen en strooi er nog wat extra geraspte kaas, nootmuskaat en de krokante salieblaadjes over.

Bewaren

Komkommer avocado rolletjes

Geplaatste recepten, Snacks
Voor lekkere gezonde snack

Ingrediënten:

1 avocado 1 komkommer
1 tn knoflook
Verse basilicum blaadjes
1 limoen
Zout en peper
Paprikapoeder

Bereiding:

Snijd de komkommer door de lengte in dunne repen, gebruik een dunschiller hiervoor.
Doe de avocado, knoflook, basilicumblaadjes aangevuld met wat zout en peper in de blender, knijp de limoen uit en blend het geheel tot een glad mengsel.
Smeer het mengsel over de plakken komkommer en rol ze op.
Als je het lekker vindt, kun per rolletje een zongedroogd tomaatje toevoegen.
Strooi paprikapoeder en eventueel extra peper en zout over de rolletjes.

Bewaren

Baconrolletjes

Geplaatste recepten, Snacks

Ingrediënten:

500 gr kipfilet in reepjes gesneden
3 el honing
1/2 el grove mosterd
1 el citroensap
20 dunne plakjes bacon of ontbijtspek
zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 225 ºC.

Bestrooi de reepjes kip met zout, niet teveel want de bacon/ontbijtspek is ook al zout. Roer de mosterd door de honing en het citroensap. Wikkel nu elk reepje kipfilet in een plakje bacon/ontbijtspek en leg deze in een (met een beetje olijfolie ingesmeerde) ovenschaal. Bestrijk de rolletjes met het honingmengsel en bak in 10 min goudbruin. Keer de rolletjes om en bestrijk ze met de rest van het honingmengsel. Bak ook deze kant goudbruin in 10 min.

Bewaren