Zeer hete pepersaus

Geplaatste recepten, Sauzen

Dit recept heb ik onlangs gemaakt, naar aanleiding van een recept wat ik op internet had gevonden. In een blog van Karin Bijpost vond ik een recept van een pepersaus waar ik mijn eigen versie op heb bedacht.

Ingrediënten

350 gr rode pepers
2 grote rode uien,
10 tenen knoflook
1 el tijmblaadjes
2 verse laurierblaadjes
3 tl. Djahepoeder,
4 el olijfolie
200 ml appelciderazijn
100 ml dikke balsamicoazijn
3 el tomatenpuree
7 el rietsuiker
2 el Himalaya zout
Eventueel naar smaak wat citroensap

Bereiding:

Snij de rode pepers open en verwijder de zaadjes.

Pureer in een keukenmachine de pepers, de uien, knoflook, kruiden en Djahè, met 150 ml water tot een gladde pasta.

Maak ondertussen een wok goed heet (je kan ook een gewone pan nemen, maar zorg dan voor een pan met dikke bodem). Doe een flinke scheut olijfolie in de wok en bak hierin de puree voor ongeveer een minuut of 3 á 4. Doe er de 2 soorten azijn, tomatenpuree, suiker en het Himalayazout erbij, indien nodig kan er nog wat extra vocht (in de vorm van water) worden toegevoegd, maar ik heb het niet gedaan. Bij mij is het een hele dikke pasta, wel heb ik iets meer suiker toegevoegd. Laat alles nog een 20 min goed doorkoken, hoe dikker te saus hoe lekkerder. Proef of ze goed op smaak is, ik mistte zelf een zuurtje dus heb er een paar druppels citroensap bij gedaan. Als de saus op smaak is, doe deze dan in de daarvoor bestemde potjes en laat ze afkoelen.

Favoriete marinade

Geplaatste recepten, Kruidenmengsels, Sauzen

naar het recept van slager Peter-Paul met een kleine toevoegingen van mij

Ingrediënten

120 ml olijfolie
180 ml sojasaus
60 ml worcestersaus
2 el Dijonmosterd
2 tl zout
2 tl versgemalen peper
120 ml rode wijnazijn of balsamicoazijn (deze heb ik genomen en maakt de marinade nog iets lekkerder.
2 tl gedroogde peterselie (ik heb verse platte peterselie gebruikt)
Het sap van een halve citroen (hier heb ik een ½ limoen voor genomen)
Ik heb er het volgende nog aan toegevoegd:
2 tn knoflook
½ ui fijngesneden

Bereiding:

Maak van de bovengenoemde ingrediënten een lekkere marinade in de blender.
Snij de kip of het varkensvlees in de gewenste blokjes/reepjes en leg deze gedurende 5 uur in de marinade. Zet het in de koelkast.

Vlees in marinade

 

Marinade voor kip, varkensvlees, rundvlees.

Kruidenmengsels, Sauzen, Specerijen
Helemaal perfect voor spareribs, karbonaadjes, koteletjes en kippenvleugeltjes.

Ingrediënten:

 • 180 gram bruine suiker
• 240 ml plantaardige olie (bv. zonnebloemolie)
• 120 ml sojasaus
• 120 ml azijn

Bereiding:

Meng de bruine suiker, olie, sojasaus en azijn in een grote kom, ovenschaal of, nog handiger, in een plastic druk- en sluitzak. Voeg het vlees erbij en laat marineren, zo tussen 30 minuten en een hele nacht.
Hoe langer je marineert hoe lekkerder, dus het is zeker aan te raden om het vlees een nachtje in de marinade te laten rusten. Je zet het vlees, goed afgedekt in folie, in de koelkast. Halfuurtje voor het bakken uit de koeling halen en vervolgens gaar bakken of grillen.

* Wil je nog meer smaak, varieer dan met extra ingrediënten door de marinade. Lekker zijn: gesnipperde knoflook, gember, bosuitjes en rode peper.

Hete kip marinade

Geplaatste recepten, Kruidenmengsels, Sauzen, Specerijen

Ingrediënten:

3 el sojasaus
2 el oestersaus
2 el HP saus
5 el Spicey Bracil marinade (merk Kania)
10 drup. tabasco
2 tl sambal Brandal
2 tl cayennepeper
5 tn knoflook geraspt
1 stukje gember geraspt (duimgrootte)
snufje zout
snufje peper (naar smaak)
3 el Hazelnootolie (of olijfolie)

Bereiding:

Alles heel goed door elkaar mixen, even laten staan zodat de smaken goed door elkaar komen.

Voeg de marinade aan het vlees, kip gerecht en laat het minstens 24 uur in de koelkast staan.

Bereid daarna het vlees, kip gerecht zoals je dat zelf zou doen.

De marinade kan opnieuw worden gebruikt, maar ik doe altijd na het braden van het vlees, kip gerecht, de marinade erbij als afblussen van het geheel. Voeg dan nog 1 dl water toe en je hebt een heerlijke saus voor over het gerecht.

Tip:

als extra kan je nog een beetje honing toevoegen voordat je de marinade gebruikt om af te blussen. Het wordt dan lekker stickie (plakkerig) dan ziet het er zo uit zie foto hieronder.

hete kipmarinade

Bewaren

Harvest saus van tomaten (Annabel Langbein recept)

Geplaatste recepten, Sauzen

Ingrediënten:

1,5 kilo tomaten, in stukken gesneden en zonder harde kern
2 rode paprika’s van zaadlijsten ontdaan en in 8 stukken gesneden
1 grote ui in dunne plakken gesneden
4 gepelde teentjes knoflook
1 theelepel fijngehakte rozemarijn
1 kleine chilipeper, van zaad ontdaan en fijngesneden
4 eetlepels tomatenpuree
2 eetlepels suiker
2 eetlepels extra vierge olijfolie
1 theelepel zout
Versgemalen zwarte peper.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg de tomaten, paprika’s en uit op een grote bakplaat die bekleed s met bakpapier. De stukken groente moeten in 1 laag en los van elkaar op de plaat liggen zodat ze roosteren en karamelliseren en niet stoven; gebruik zo nodig 2 bakplaten
Voeg de knoflook, rozemarijn en de chilipeper toe. Meng in een kom de tomatenpuree, suiker olijfolie, zout en peper door elkaar en masseer dit lekker door de groente.
Bak alles ongeveer 2 uur of totdat de groente beginnen te karamelliseren en verschrompelen.
Laat ze afkoelen en pureer ze in een keukenmachine, blender of met de staafmixer.
De saus blijft een week goed in de kkoelklast en kan ook ingevroren worden.
De saus kan ook weer aan de kook worden gebracht en in gesteriliseerde potten worden gedaan. Schenk er dan wat olijfolie op en sluit de potten goed af. Deze ingemaakte saus blijft dan maanden goed houdbaar in de voorraadkast.

Bewaren

Augurkensaus

Sauzen

Ingrediënten:

1 hard gekookt ei
3 middelgrote augurken
1 sjalotje gesnipperd
6 el magere mayonaise
6 el yoghurt
1 bakje platte peterselie

Bereiding:

Doe het ei, de augurken en 2 el augurkenvocht, sjalotje, yoghurt , mayonaise en de platte peterselie in de keukenmachine (of blender) en maal tot een dikke saus. Mocht de saus nu te dun zijn dan voeg je wat mayonaise toe, of je gebruikt iets minder van de yoghurt. Lekker met gekookte mosselen.

Bewaren

Paddenstoelen ketchup

Geplaatste recepten, Groente, Sauzen

Ingrediënten

1 kilo paddenstoelen ( mag ook gemengde paddenstoelen zijn) gebruik je gedroogde paddenstoelen, dan minimaal 350 gr gebruiken.
Zeezout
6-7 sjalotten
2 tn knoflook
Gemalen zwarte peper,
Gemalen kruidnagel,
Fijngemaakte foelie
Kleine stukjes laurierblad naar eigen smaak
Balsamicoazijn

Bereiding:

Zet een grote roestvrijstalen pan op laag vuur, doe daar de schoongemaakte en in kleine stukjes gesneden paddenstoelen in. Strooi er zeezout over en smoor de paddenstoelen in het eigen vrijkomende vocht. Alleen bij stevige paddenstoelen zoals cantharellen is het slim om wat water (of wijn) toe te voegen. Ook groentebouillon kan gebruikt worden. Als er bij het smoren teveel vocht vrij komt,  moet je het afgieten en apart houden. (Lekker voor een saus of soep). Voeg als het vocht redelijk is ingekookt, de fijngehakte sjalot, knoflook en de kruiden naar smaak toe. Kook zachtjes verder tot het een saus dikte begint te krijgen. Je kan de ketchup met een blender fijn maken. Proef de saus en maak op smaak met eventueel suiker, zout, kruiden en Balsamico azijn. Giet de nog warme saus in de flesjes/potjes en sluit ze gelijk af. Afgesloten zijn ze een jaar houdbaar. Aangebroken moet ze binnen 2 weken worden geconsumeerd.

Lekker door de rijst, macaroni, spaghetti en andere soorten pasta. Ook in salades is het heel erg lekker.

Probeer eens een stukje oude kaas met deze ketchup, je wilt gewoon niets anders meer.

Bewaren

Cantharellensaus

Geplaatste recepten, Groente, Sauzen

Ingrediënten:

50 gr cantharellen (vers)
20 gr boter
20 gr bloem
1 sjalotje zeer fijn gesneden
Peper en zout
Paar takjes verse tijm
50 ml witte wijn
50 ml bouillon (blokje of zelfgemaakt)
1 glas melk
1 dl room
Scheutje truffelolie
1 scheutje worcestersaus
10 takjes bieslook fijn geknipt

Bereiding:

Bak het sjalotje aan in wat olie, voeg er wat tijmblaadjes bij, bestrooi met wat peper uit de molen. Bak alles licht bruin, voeg dan de bloem erbij, even laten doorstoven. Dan de witte wijn toevoegen en de bouillon, vervolgens de melk en room al roerend mee laten koken tot het een gebonden romige saus is geworden. Voeg dan de cantharellen toe. Zorg er wel voor dat de cantharellen goed zijn schoongemaakt. Soms zit er nog wat zand en/of aarde in.

Laat de saus op een laag vuurtje nagaren. Op smaak brengen met peper en zout eventueel wat truffelolie en worcestersaus.

Serveren met wat fijn gesneden bieslook

Smaakt lekker bij gebakken kaasplakken of een vleesschotel.

 

Bewaren