Ontbijt ei met vierkant brood in muffinvorm

Brood, Deegwaren, Geplaatste recepten

Ingrediënten:

Vierkante boterhammen (hoeveelheid zelf te bepalen)
Eieren
Reepjes ontbijtspek
Geraspte kaas

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190 ºC.
Snij de korsten van het brood, en rol het brood uit tot een dunne plak.
Vorm het brood in de muffinvorm.
Strooi een klein beetje geraspte kaas op de bodem.
Doe de reepjes ontbijtspek rondom aan de binnenkant van het brood (zie foto1)   ontbijfmuffin met ei en spek foto1

 

Doe er dan de eieren in 1 voor 1 (zie foto 2)    ontbijfmuffin met ei en spek foto2

 

Bestrooi het met wat zout en peper.

20 min in de oven op 190 ºC

Banaanmuffins met mascarpone

Cake, Deegwaren, Gebak, Geplaatste recepten

Dit recept is van internet en ooooooo zo lekker

Ingrediënten:

• 200 gram bloem
• 2 theelepels bakpoeder
• 75 gram fijne kristalsuiker
• 1/2 theelepel zout
• 150 gram mascarpone
• 50 ml zonnebloemolie
• 50 ml karnemelk
• 1 ei, gesplitst
• 200 gram banaan

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vermeng de droge ingrediënten met elkaar in een kom.
Roer de mascarpone, de olie, de karnemelk en het eigeel door elkaar. Snijd de banaan in stukjes, of prak de banaan fijn (wat ik gedaan heb)
Klop het eiwit stijf.
Meng dan alle ingrediënten door elkaar zonder al te veel te roeren.
Verdeel je deegmengsel over de muffinvormpjes en plaats ze dan 15 tot 20 minuten in de oven. Contoleer eventueel met een sateprikker of ze gaar zijn, prik hiermee in het midden van de muffin, komt de prikker er weer droog uit dan zijn ze gaar.

Hartige muffin met courgette en cherrytomaat

Cake, Deegwaren, Gebak, Geplaatste recepten, Snacks

 Ingrediënten:

• muffinblik voor 12+ 12 vormpjes
• 1 grote courgette
• 12 cherrytomaatjes
• 200 gram bloem
• 3 eieren
• 80 gram ricotta
• 50 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
• 100 ml zonnebloemolie
• 100 ml melk
• 1 zakje gedroogde gist
• olijfolie om courgette in te bakken
• peper en zout naar smaak

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht) en doe de vormpjes in je muffinblik.
Klop de eieren los met de melk en voeg daarna de zonnebloemolie toe. Als het mengsel mooi egaal is voeg je hier de ricotta en de Parmezaanse kaas aan toe, dit ook weer goed mixen en als laatste voeg je de gist toe. Dit nog heel even mixen en dan de bloem door een zeef halen en dit door het mengsel heen spatelen. Zet even apart.
De uiteinden van de courgette afsnijden en dan met een kaasschaaf 12 reepjes snijden die je later als een cirkel in de vormpjes doet. De rest van de courgette snijd je dan in kleine stukjes. Een beetje olijfolie in een koekenpan verhitten en hierin de courgette bakken, peper en zout naar smaak toevoegen (mag best veel peper in…)
Nadat de courgette een aantal minuten heeft gebakken spatel je deze door het deeg.
De reepjes die je eerder hebt gesneden doe je in een cirkel in het vormpje van de muffin, afhankelijk van de lengte en de hoogte van je reepje misschien hier en daar nog wat bijsnijden, als ze in een cirkel in het vormpje zitten, langs de buitenkant met een beetje overlapping is het goed. Deze reepjes zie je straks terug aan de onderkant van de muffin. dan het deeg in een spuitzak scheppen en over de vormpjes verdelen, tot een klein stukje over de rand van je courgettereepje, als laatste druk je dan nog zachtjes een cherrytomaatje in het midden en dan zet je ze in het midden van de oven, ik heb ze eerst 20 minuten gebakken op 180 graden en daarna nog 10 minuten op 160 graden.

Salade in Jar

Geplaatste recepten, Groente, Salades

 

Deze salade is makkelijk mee te nemen als lunch naar je werk of naar school, de potjes zijn in verschillende maten te koop vanaf 500 ml tot 1.5 ltr. keuze genoeg zou ik zeggen.

Ingrediënten:

Alles wat je zelf lekker vind om een salade van te maken.

Bereiding:

De juist volgorde van ingrediënten is als volgt:

1.De eerste laag is de dressing naar keuze. Door met een vloeistof te beginnen kan het je verse, knapperige slablaadjes niet raken;
2.De volgende laag zijn de hardere groente of fruit soorten. Denk aan wortels, komkommers of paprika;
3.De laag die daarop volgt is de koolhydraatrijke laag. Dus pasta, rijst, aardappelen of bonen;
4.Als je de salade dezelfde of de volgende dag gaat eten, dan kun je de volgende laag voorzien van eiwitrijke ingrediënten. Denk aan gerookte kipfilet, gekookte ei, tonijn uit blik, ham of tofu;
5.Beleg de volgende laag met zachtere groente of fruit soorten. (Zongedroogde) Tomaatjes, mais, druiven, etc.;
6.Voeg eventueel nog wat zaden, pitten of noten toe;
7.Maak de laatste laag van de salade af door de pot vol te proppen met groene bladgroenten;
8.Je perfecte salade is af!

Shaken en serveren maar
Het enige dat je bij de lunch nog hoeft te doen is de pot een beetje te schudden, zodat de dressing zich een over de groenten verspreid en de inhoud op een diep bord te lossen. Supermakkelijk, gezond en snel. Het enige nadeel is dat de pot van glas is, dus dat je tijdens het vervoeren van de salade een beetje voorzichtig moet zijn.

Welke ingrediënten zijn ideaal?
Je kunt je salade uit een jampot zo gek maken als je maar wilt, maar er zijn een paar ingrediënten waar je even rekening mee moet houden. Voedingsmiddelen die de neiging hebben snel te bederven kun je beter niet direct aan de salade toevoegen. Die kun je beter los meenemen op de dag dat je de salade wilt gaan eten. Denk aan avocado’s, eieren, vlees- of vissoorten. Verder zijn bijna alle bonen uit pot, groene bladgroenten, noten, kaas, paprika, mais, gedroogd fruit, wortels, komkommers, pasta, quinoa, rijst en nog meer van dat soort ingrediënten perfect voor een jampotsalade

Zalmnoedels met knoflook garnalen

Geplaatste recepten, Pasta, Spaghetti, Vis

Ingrediënten:

250 gr Zalm (restjes klaar gemaakte zalm)
150 gr knoflookgarnalen
300 gr wok noedels (kant en klaar van Conimex)
3 tn knoflook
1 st gember (duimgrootte)
3 sjalotjes
3 lente uitjes
Peterselie
Hoisinsaus
Zout en peper naar smaak
olie

Bereiding:

Knoflook schoonmaken en heel fijn snijden of uitpersen
Gember schillen en raspen
Sjalotjes schoonmaken en heel fijn snipperen
Lente-uitjes in kleine ringetjes snijden.
Peterselie fijn snijden
Zalm uit elkaar halen en apart houden

Zet de pan die je wilt gebruiken op het vuur en laat deze flink heet worden, doe er dan een flinke scheut olie in, bak hierin de sjalotjes, gember en knoflook glazig, niet bruin bakken dat komt niet ten goede van de smaak van de knoflook (verbrandde smaak).
Voeg dan de knoflook garnalen toe en bak deze gaar, dan de zalm toevoegen, deze is al gaar, het gaat er alleen om deze zalm goed te verhitten. Voeg er dan 3 flinke lepels Hoisinsaus aan toe, goed roeren, even proeven of het op smaak is, anders nog wat zout en peper toevoegen.

Laat het geheel nog even 5 min. pruttelen. Voeg na 5 min de noedels toe en warm deze goed door. Serveren met een lekkere salade naar keuze.

Stoofpeertjes in bladerdeeg

Geplaatste recepten, Groente

Recept van Anja van Driel-Buis

Ingrediënten:

4 stoofpeertjes (gewone peren kunnen trouwens ook)
500 ml witte wijn
1 laurierblaadje
100 gr suiker + 2 eetlepels om te bestrooien
1 kaneelstokje
1 eetl citroensap
1 vanillestokje
Snuf kaneel
4 blaadjes bladerdeeg
1 ei

Bereiding:

Schil de stoofperen en laat het steeltje erboven aan zitten. Snijd het kroontje onderin eruit. Schraap het merg uit het vanillestokje. Breng de wijn met citroensap, 150 gr suiker, blaadjes laurier, kaneelstokje en het vanillemerg en stokje aan de kook in een grote pan. Leg de peertjes er in en laat 45 min met de deksel op de pan op laag vuur stoven. Verwarm de oven op 200 graden. Laat 10 min voordat de stoofpeertjes klaar zijn het bladerdeeg ontdooien. Schep de peertjes met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken en iets afkoelen. Snijd eventueel de onderkant van de peer recht zodat ze beter blijven staan. Verwijder het vanillestokje, kaneelstokje en laurierblad uit de wijn en laat op het vuur pruttelen zonder deksel zodat deze kan indikken. Zet het vuur uit zodra de siroop de gewenste dikte heeft.

Snijd het bladerdeeg in dunne stroken van ca 1 cm. Wikkel een strook onder om de peer. Pak een volgende strook en druk deze goed vast aan het uiteinde van de strook die al op de peer zit. Overlap de stoken iets. Herhaal dit totdat je bovenaan de peer bent.

Zet de peren in een ovenschaal (er kan een beetje vocht uit komen). Maar gebruik niet een al te hoge schaal want dan wordt het onderste gedeelte van het bladerdeeg niet zo snel knapperig. Klop het ei los en bestrijk het bladerdeeg hier mee. Roer ongeveer 2 eetlepels suiker met een snuf kaneel door elkaar en bestrooi de peren hiermee. Zet de peren ongeveer 20 minuten in de oven.

Bewaren

Speculaas Cheesecake

Cake, Deegwaren, Gebak, Geplaatste recepten

Recept van de website Tante Fanny
Geschreven door Carlieke

Ingrediënten:

• 1 rol Tante Fanny vers Quichedeeg 300 g
• 320 g roomkaas
• 4 eieren
• 160 g boter op kamertemperatuur
• 160 g suiker
• 2 stoofperen, in kleine blokjes gesneden
• Voor de crème:
• 40 g roomkaas
• 1 vanillestokje, merg eruit geschraapt
• 20 g poedersuiker
• 150 ml . slagroom
• Garnering:
• 10-12 partjes stoofperen (koelverse)
• 6-8 speculaasjes, fijn gemalen
• 30 g amandelschaafsel, geroosterd

Bereiding:

1.Haal het quichedeeg 15 minuten voor gebruik uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 180° C. boven-/onder warmte (160⁰ C heteluchtoven) en bereid het deeg voor volgens de instructie op de verpakking.
2.Vet een quichevorm in met boter en knip een rond stuk bakpapier uit wat op de bodem past. Leg het deeg in de vorm.
3.Meng de boter met de 320 g roomkaas. Voeg de eieren en de suiker toe. Klop tot een glad beslag.
4.Verdeel de blokjes stoofpeer over de bodem en giet het beslag erover. Druk de randen van het deeg wat naar beneden.
5.Zet de cheesecake ca. 30 minuten in de oven en laat deze afkoelen.
6.Roer voor de crème de 40 g roomkaas glad met een spatel en meng het merg van de vanille erdoor. Klop de slagroom op met de poedersuiker erdoorheen. Voeg dit toe aan de roomkaas en meng dit rustig tot een homogeen mengsel. Bestrijk dit over de taart.
7.Garneer de cheesecake met de gemalen speculaas, de geroosterde amandelen en de partjes stoofpeer.

Bewaren

Sambal Goreng Kentang . (Gekruide snackfrietjes)

Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal, Sambals

Ingrediënten

1 zakje snackfrietjes, 500 gram
1 stuks fijngesneden ui
1 teentje knoflook
1 eetlepel sambal oelek
½ theelepel laos
1 theelepel bruine suiker
1 mespuntje trassi
1 handje kleine vliespinda’s

Bereiding:

Fruit in wat olie op klein vuur de fijngesneden ui, knoflook, sambal, laos, suiker en trassi. Als de uien bruin zijn, doe er de vliespinda’s bij, doe er dan de chips bij. Roer door en dien direct op. Je kan de Kentang ook in een afgesloten pot bewaren, zorg wel dat het dan volledig is afgekoeld.

Bewaren

Spek met peren

Geplaatste recepten, Groente, Varkensvlees, Vlees

Ingrediënten:

20 stoofpeertjes
500 gr gezouten spek
(kan ook met Zeeuws spek of mager buikspek, gebruik je dat laatste dan even bestrooien met wat peper en zout)

Bereiding:

Zet de peren met het spek op het vuur en laat dit 2 uur op een laag pitjes zachtjes gaarkoken.
Verwijder het spek als de peren gaar zijn en snijd deze in dikke plakken, ik bakte de plakken in wat olijfolie nog knapperig. Maar dat is ieders smaak.
Het perenvocht kan je binden met wat maïzena of aardappelmeel zodat je een lekker sausje krijgt over de peren.
Lekker met gekookte aardappelen.

Bewaren

Tempeh Goreng

Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal

Ingrediënten

1 blokken Tempeh ( Toko )
1 rode pepers
wat bruine basterdsuiker
Scheutje ketjap manis
4 teentjes knoflook fijngesneden
1 uien
Een beetje koenjit (kurkuma)
slaolie

 

Bereiding:

De tempeh blokken in kleine stukjes snijden.
De uien pellen en snipperen.
De pepers ragfijn snijden.
Een bodempje slaolie in de wok verhitten en steeds wat tempeh goudbruin frituren.
De tempeh uit de olie halen en op keukenpapier goed uit laten lekken.
In wat nieuwe olie de uien , knoflook en de pepers bakken.
Scheut ketjap en wat bruine suiker , koenjit en wat water toevoegen totdat het een smeuïge saus wordt
De saus moet zoet-pittig van smaak zijn.
De gefrituurde tempeh door de saus mengen en even doorbakken.

Bewaren

Spruitjes met spek en kastanje

Geplaatste recepten, Groente

Ingrediënten:

750 g spruitjes
olijfolie
4 plakjes ontbijtspek, in reepjes gesneden
100 g vacuümverpakte kastanjes
100 gr gesnipperde uitjes
2 tn knoflook fijn gehakt.
peper
zout
1 tl paprikapoeder
1 tl nootmuskaat

Bereiding:

Haal de buitenste blaadjes van de spruitjes (gooi ze niet weg) en snijd in de keukenmachine fijn met de schaaf.

Bak de reepjes ontbijtspek in een grote koekenpan in wat olijfolie goudbruin en knapperig. Voeg er de gesnipperde uitjes en fijn gehakte knoflook bij. Voeg dan de specerijen toe.

Voeg de spruitjes toe en roerbak ze in enkele minuten tot ze beetgaar zijn;

Verkruimel de kastanjes erover, bestrooi met wat zout en peper en serveer.

Bewaren

Bladerdeeg hapjes

Deegwaren, Geplaatste recepten, Snacks

Met worst

Ingrediënten:

Bladerdeeg
Worstjes
Ei

Bereiding:

Bladerdeeg op maat van de worstjes snijden in lengte repen. Insmeren met wat eimengsel. De worstjes (vanuit het midden) op de reepjes bladerdeeg leggen ongeveer 2 cm uit elkaar. Smeer de worstjes een beetje in met eimengsel en vouw de andere helft van het bladerdeeg over de worstjes heen. Duw nu met je vinger, tussen de worstjes in, het bladerdeeg op elkaar vast. Laat het geheel nog even opstijven in de vriezer zodat het straks makkelijk te snijden is.

Met kaas

Ingrediënten:

Bladerdeeg
Ontbijtspek
Cheddarkaas
Mosterd
Ei

Bereiding:

Pak een reepje ontbijtspek en snij het bladerdeeg in de lengte op maat van het ontbijtspek.
Smeer het bladerdeeg in met een lekkere mosterd (Engelse of Franse) rasp dan de cheddar kaas eroverheen, beleg het geheel met de reepjes ontbijtspek maar laat steeds een paar millimeter ertussen. Snij nu de reepjes op maat. Draai nu in tegengestelde richting de reepjes tot spiralen. Leg ze gelijk op een met extra bloem gestrooide bakplaat.
Zet het geheel voor 10 minuten in de koelkast zodat ze stevig worden.

Haal het worstbladerdeeg uit de vriezer en snij deze op maat overdwars.
Leg op een bakplaat en bestrijk de zijkanten (het deeg) met wat ei.
Bestrijk ook de inmiddels uit de koelkast gehaalde kaasstengels met wat ei en zet alle bakplaten in de oven bakken op 200 ºC voor ongeveer 15 tot 20 min.

Bewaren

Pain d’epi brood

Brood, Deegwaren, Geplaatste recepten

Ingrediënten:

275 gr witbrood meel (zelfrijzend bakmeel kan ook)
1 eetl olijfolie
175 ml lauwwarm water
1 zakje gist
1 flinke theelepel zout

Bereiding:

Meng alles goed door elkaar, haal het deeg uit de kom en kneed de kanten naar elkaar toe, bestrooi je werkplek met wat bloem en kneed met de muis van je hand ongeveer 10 minuten tot het deeg zacht en soepel is.
Rol het deeg tot een stokbrood en leg deze op de bakplaat.
Neem een stuk huishoudfolie en besprenkel dit met wat olie, leg dit over het deeg heen en laat op een warme plaats het deeg 30 tot 45 minuten rijzen.

Na het rijzen knip je het brood in een hoek van 45 graden in (zie foto 1)
en leg steeds het geknipte stukje naar rechts of naar links. (zorg er wel voor dat de onderkant nog vast zit) zie foto 2

brood knippen foto 1

vorm geknipt brood foto 2

Besprenkel met wat olie en bestrooi het dan met wat zout en extra bloem.
Spuit met een plantenspuit wat vocht in de oven zodat het brood straks met het stoom goed kan rijzen en bakken.
Leg de bakplaat met het deeg in de oven en bak deze voor 30 minuten op 200 ºC.

Roti kukus (Indische cake)

Cake, Deegwaren, Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal

Een heerlijke Indische cake. Het is een luchtige, ronde cake die niet moeilijk te maken is.

Ingrediënten:

3 eieren
200 gram suiker (fijne rietsuiker vind ik persoonlijk het lekkerste)
1 eetlepel vanillesuiker
1 dl 7up/spa rood of koolzuurhoudend water
250 gram zelfrijzend bakmeel of….en dat kan ook
200gr. bloem met 1 theelepel bakpoeder.
1 mespuntje zout
1 eetlepel cacaopoeder

Materialen stoompan, bakpapier, mengkom, garde, prikpen (saté prikker)

Bereiding:

Kluts de eieren met de suiker(s) en het beetje zout. Voeg daarna het vocht toe en als laatste het meel. Goed mengen en zorg dat er geen klontjes in zitten. Bekleed de stoompan van binnen met bakpapier, niet alleen de bodem maar ook de opstaande randen. Doe het grootste gedeelte van het beslag in de pan. Door het overige beslag meng je de cacao. Dit voeg je daarna toe aan de rest van het beslag, in de pan. Spatel dit voorzichtig door elkaar voor een marmer effect. Wikkel om de deksel van de stomer een schone theedoek. Vul het onderste gedeelte van de pan met water en breng dit aan de kook. Plaats het bovenste gedeelte met beslag erop en sluit het af met de deksel met theedoek. Laat dit op een middelmatig vuur ongeveer een 1/2 uur stomen. Zorg dat de pan niet droog kookt. Mocht er water moeten worden toegevoegd, gebruik dan altijd kokend water. Controleer met een (saté)pen of de koek gaar is. Serveer het warm en snijdt het in plakken en besmeer de cake dunnetjes met boter. De boter zal smelten en dat is zo verschrikkelijk lekker.

Bewaren

Tomatensoep

Geplaatste recepten, Soepen

Ingrediënten

6 uien
6 kleine blikjes tomatenpuree
6 witte boterhammen zonder korst
6 La Vache qui ritkes (driehoekjes kaas)
2 wortels
3 liter bouillon
2 eetlepels olijfolie
Peper en zout
250 gr rundgehakt

Bereiding:

Kruid het rundgehakt met peper, zout en een snufje nootmuskaat. Maak er kleine soepballetjes van.
Snij de uien en de wortels in stukjes. Doe de olijfolie in een grote soeppan en warm op. Laat de stukjes ui en wortel hierin bakken gedurende 5 minuten.
Haal de pan van het vuur en voeg alle andere ingrediënten toe. Roer even om.
Voeg dan de bouillon toe en breng aan de kook. Na 20 minuten koken, met de staafmixer de soep glad maken, voeg daarna de balletjes bij de soep.
Breng alles nog een 5 minuten aan de kook. En breng op smaak met peper en zout.

Bewaren