Uiensoep

Geplaatste recepten, Soepen

Deze uiensoep is gemaakt op mijn manier.

Ingrediënten:

50 gr boter
750 gr uien in dunne ringen gesneden
2 tn knoflook
45 gr bloem
2 ltr runde- of kippenbouillon
250 ml droge witte of rode wijn
1 laurierblad
2 takjes tijm
Zout en peper
Snufje kaneel
Klein beetje salie fijngesneden
½ eetl Provençaalse kruiden
12 sneetjes stokbrood
100 gr Gruyèrekaas geraspt

Bereiding:

Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg de ui toe. Bak de ui op een laag vuur onder af en toe roeren 25 min of totdat de uien goudbruin zijn en beginnen te karamelliseren. Voeg de knoflook en de bloem toe en blijf 2 min. roeren. Voeg nu langzaam en al roerend de bouillon en de wijn toe, breng het geheel aan de kook. Voeg nu het laurierblad, salie, Provençaalse kruiden, snufje kaneel en de takjes tijm toe en breng op smaak met zout en peper.

Doe een deksel op de pan en laat 25 min. zachtjes pruttelen. Verwijder dan het laurierblad en de takjes tijm, proef of de soep goed van smaak is.
Daarna kan je de soep gaan wecken, op 100 ºC voor ongeveer 30 tot 45 minuten.

Serveren:
Verwarm de grill en rooster de 12 sneetjes stokbrood en verdeel ze over de soepkommen. Schep de soep eroverheen bestrooi het met de geraspte kaas en zet de soep onder de grill tot de kaas gesmolten en goudbruin is. Direct serveren.

Hasselback aardappel

Aardappelschotels, Geplaatste recepten, Groente, Ovenschotels

Ingrediënten:

• 4 grote aardappels
• 2 knoflookteentjes
• Peper/zout
• Parmezaanse kaas
• Boter
• Olijfolie
• Kruiden naar smaak (bv. peterselie, tijm, knoflook, uitjes, oregano enz.)

Bereiding:

Super is deze manier van aardappels roosteren, omdat ze niet eerst voorgekookt hoeven te worden. Doordat je de aardappel in superdunne plakjes snijdt, zijn ze in no-time gaar.

Snijd de aardappels met een scherp mes in kleine plakjes, maar zorg ervoor dat je niet helemaal door snijdt. * Je wilt de onderkant van de aardappels namelijk aan elkaar laten zitten. Verwarm de oven ondertussen voor op 200°C.
Spoel de ingesneden aardappelen af onder de koude kraan zodat de schijfjes niet meer zo aan elkaar plakken. De plakjes staan door de stugheid van de aardappel nu nog vrij dicht tegen elkaar aan, in de oven komt dit allemaal goed en zal de aardappel verder ‘uit elkaar waaieren’.
Snijd de knoflookteentjes in dunne plakjes en verdeel de plakjes tussen de schijfjes van de aardappels.
Kruid de aardappels met peper en zout.
Leg de Hasselback aardappels op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel de aardappels met olijfolie. Leg vervolgens op iedere aardappel nog een blokje boter. Hiervoor kun je eventueel ook vloeibare boter gebruiken.
Schuif de aardappels zo’n 45 minuten in het midden van de oven en bak ze goudbruin en knapperig. Haal ze tien minuten voor de eindtijd uit de oven en besprenkel ze met Parmezaanse kaas. Schuif ze vervolgens nog even tien minuten terug in de oven tot de kaas gesmolten is.
Strooi er vlak voor het serveren nog wat peterselie overheen en eventueel wat grof zeezout en klaar zijn je Hasselback aardappels!

*Om mooie gelijke plakjes te snijden leg je aan weerzijden van de aardappel een eetstokje of zoiets neer, als je dan de aardappel gaat snijden, snij je niet helemaal de aardappel door.

Aardappelmuffins

Aardappelschotels, Geplaatste recepten, Groente, Ovenschotels

Ingrediënten

8 middelgrote Aardappels
25 gr Parmezaanse kaas
Zout
Peper
Kruiden (bv. knoflook, tijm, peterselie)
Olie
Gesmolten boter

Bereiding:

Oven voorverwarmen op 190 ºC.

Beboter een muffin/cup cakevorm met boter.
Schil de aardappels en schaaf deze in dunne plakjes. Doe ze in een kom en doe er gesmolten boter overheen en rasp de Parmezaanse kaas eroverheen, rasp er dan 1 of 2 tn knoflook bij, bestrooi met zout en peper, nog even wat tijm toevoegen en dan alles heel goed door elkaar roeren.

Maak dan een stapeltje van de aardappelschijfjes en doe deze in de muffin/cakevorm. Bestrooi nog even extra met wat peper.

Zet dan in de oven op 190 ºC voor ongeveer 55 minuten.

Yorkshire Pudding (makkelijk)

Geplaatste recepten, Nagerechten

Ingrediënten:

4 eieren
200 ml melk
200 gr bloem
1 snufje zout
zonnebloemolie

Bereiding:

Klop in een kom de eieren los, voeg dan de melk toe, doe dan de gezeefde bloem erbij en klop alles heel goed door tot je een lekker dik papje krijgt nog een snufje zout erbij. Giet het over in een schenkkan dat werkt wat makkelijker.

Neem de olie en giet deze in de muffinvorm tot 1 cm onder de rand, doe dit alleen bij 3 vormpjes. Hou dan de vorm een beetje gekanteld zodat de olie overloopt naar de andere vormpjes, als er olie in het laatste vormpje zit, dan zit er als het goed is in elke vorm 1 cm olie.

Zet de oven aan op 190ºC. En plaats de muffinvorm voor 15 min in de oven om de olie te verhitten.

Daarna giet je het beslag in de vormpjes tot net onder de rand. Gebruik als hulpmiddel een lepel zodat je niet naast de vormpjes giet van dat spettert enorm. De lepel gebruik je dan om even de druppel op te vangen voordat je naar het volgende vormpje gaat om te vullen.

Plaats de vorm weer in de oven voor 25 min. hou de ovendeur dicht.

Na 25 min heb je heerlijk yorkshire pudding.

Spek met peren 2

Geplaatste recepten, Groente, Varkensvlees, Vlees

Ingrediënten:

16 stoofperen
600 gram buikspek
4 harst (schouder)karbonades
1 kilo aardappelen
rode wijn of bessensap

Bereiding:

Het buikspek en de karbonades 1 nacht in het zout zetten.
De peren met schil en klokhuis koken met wat rode wijn of bessensap.
Aardappelen koken zoals je gewend bent.
Het buikspek en de karbonades samen koken voor 1,5 uur
Het kookvocht op smak brengen met mosterd en als jus gebruiken.
Alles apart opdienen, eventueel met wat kleine augurkjes serveren.

Gezonde kip Caesar salade

Geplaatste recepten, Groente, Salades

Ingrediënten:

Dressing:

1 eetl yoghurt
1 tl-worcestersaus
½ tl gele mosterd
2 ansjovisfile
Rasp van een citroen
Sap van een ½ citroen
1 tl witte wijnazijn
2 tl extra vierge olijfolie
50 gr geraspt Parmezaanse kaas

Alles heel goed mengen

Salade:

Kies een paar soorten groente die je lekker vind bv.
Sla fijnsnijden in reepjes
Roodlof fijnsnijden in reepjes
Bloemkool schaven met een mandoline zo dun mogelijk
1 rode uit schaven met een mandoline zo dun mogelijk

Meng alles goed door de dressing

Kip:

2 kipfilets
1 takje rozemarijn
1 eetl olie van de ansjovisfilet

Bereiding:

Leg de kipfilets op een stukje bakpapier en strooi er de rozemarijn en wat zout en peper overheen, leg een ander stuk bakpapier daar weer overheen en sla de kipfilets plat met een zwaar voorwerp of gebruik je vuist. Doe de olie van de ansjovisfilet in de koekenpan en bak hier de kipfilets lekker bruin en gaar in 4 minuten aan elke kant. Neem 1 bruine boterham en snij deze in kleine blokjes, doe deze ook in de koekenpan en bak ze lekker bruin. Haal de kip uit de pan en laat deze even rusten. Snij dan de kipfilet in plakjes van 1 cm dik. Leg de salade op het bord, drapeer daarover heen de kipfilet en de gebakken croutons.

Stoofperen

Geplaatste recepten, Groente, Vegetarisch

Ingrediënten

1 citroen
1 kg stoofperen
100 ml rode wijn (of rode bessensap)
1 kaneelstokje
50 g suiker
1 eetlepel aardappelmeel

Bereiding:

Was de citroen, schil deze dun en pers de citroen uit. Schil de peren; laat de kleine stoofperen heel, halveer de grote en verwijder de klokhuizen.
Breng een pan met 200 ml water en de rode wijn (of bessensap) aan de kook. Voeg de peren, citroenschil, 2 eetlepels citroensap, het kaneelstokje en de suiker toe. Laat de peren ca. 2 uur afgedekt op zacht vuur in het kookvocht garen. Haal de stoofpeertjes met een schuimspaan uit de pan, verwijder het kaneelstokje en de citroenschil. Los in een kopje het aardappelmeel op in 4 eetlepels water en bindt hiermee het kookvocht. Schenk het kookvocht over de stoofpeertjes en serveer deze, naar keuze, warm of koud bij vlees, kip, vla of pudding.

Turkse Pizza

Deegwaren, Geplaatste recepten, Internationaal, Turks

Ingrediënten:

voor deeg
500 gr bloem
1 theelepel gedroogde gist
1 theelepel bakpoeder
4-6 eetlepels melk
2 eieren
zout
2 theelepels suiker
4 eetlepels boter
Voor de vulling:
•2 uien
•1 kleine tomaat
•2 eetlepels fijngehakte peterselie of
•fijngesneden dille
•2 eetlepels boter
•1 kg rundergehakt
•versgemalen zwarte peper
•zout
•milde paprikapoeder

Bereiding:

Strooi de bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje. Doe de gist met de handwarme melk, de eieren, wat zout, de suiker en de gesmolten en afgekoelde boter in het kuiltje en kneed van de ingrediënten een samenhangend en soepel deeg. Verdeel het deeg in stukken ter grootte van eieren en laat het onder een vochtige theedoek 10 minuten rijzen. (ik heb zelfrijzend bakmeel gebruikt, dan komt de gist te vervallen)

Pel voor de vulling de uien en snipper ze fijn. Dompel de tomaat even in kokend water en trek er het velletje af. Snijd de tomaat klein en schep de tomaat, de peterselie of dille, de boter en het gehakt door elkaar. Breng het mengsel op smaak met peper, paprikapoeder en zout. Verwarm de oven voor op 180xC. Rol elke portie deeg uit tot een dikte van 1/2 cm en verdeel ze over 2 beboterde bakplaten. Bestrijk het deeg met een lekkere saus bv. van Heinz curry smaak. Strijk het vleesmengsel met een lepel op het deeg en laat het deeg nog 5-10 minuten rijzen. Bak de pizza’s midden in de warme oven in 20-25 minuten gaar

Thaise Curry Basis

Geplaatste recepten, Internationaal, Thais

Ingrediënten

150 gr noten
Olijfolie
1 rode ui
500 gr aardappelen
4 verse laurierblaadjes
Zout
Restjes vlees of vis (bv. garnalen)
2 blikjes kokosmelk
1 ½ blikje water
2 eetl tamarinde pasta
2 eetl. Vissaus
1 stuk Goela Djawa (Javaanse palmsuiker)
1 limoen
400 gr Sugarsnaps (ik gebruikte peultjes)

Bereiding:

Doe de noten roosteren in een koekenpan, voeg dan een flinke scheut olijfolie toe en een grofgesneden ui, doe vervolgens 500 gr in blokjes gesneden aardappel toe en bak alles lekker bruin.
Voeg nu de pasta (zie eerder recept) erbij en roer alles goed door, voeg 4 verse laurierblaadjes en een snufje zout toe.
Daarna doe je de restjes vlees en/of garnalen aan de curry toe, laat het geheel een paar minuten bakken.
De 2 blikjes kokosmelk en 1 ½ blikje water kan je nu toevoegen tezamen met de 2 eetl tamarinde pasta en de 2 eetl vissaus. Als zoetje voeg je nu de palmsuiker (Goela Djawa) toe. = ong. 4 eetl.
Laat het geheel nu een 30 minuten lekker sudderen. Als laatste maak je de curry af met het limoensap en de klein gesneden Sugarsnaps.
Nog eventjes een 5 min sudderen, zodat de Sugarsnaps een klein beetje garen (ze moeten nog wel een “bite” hebben)

Thaise Curry Pasta

Geplaatste recepten, Kruidenmengsels, Specerijen

Ingrediënten:

1 tl. Venkelzaad
1 tl. Korianderzaad
1 tl. zwarte peperkorrels
1 tl. Chilivlokken
1 tl. Kardemonpeulen
1 tl. Kruidnagels
1 tl. Kurkuma
1 tl. Kaneel
2 stengels sereh
6 tn knoflook
1 duimstuk gember
1 ui

Bereiding:

Alle ingrediënten in een koekenpan roosteren.
Zodra het begint te roken kan je alles in een vijzel doen en goed fijnstampen. Zorg wel eerst dat je de kardemonpeulen gepeld hebt.

Rooster dan 2 stengels sereh nadat je ze eerst gekneusd en fijngesneden hebt.
Doe 6 tn knoflook geraspt in de keukenmachine tezamen met fijngesneden gember en ui. Voeg wat zout toe en maal alles tot een dikke pasta, voeg dan de specerijen toe en maal nog even alles goed door elkaar.

Dit is de basis voor een curry.

Kaasboterham met gebakken ei

Brood, Deegwaren, Geplaatste recepten

Recept is van internet

Ingrediënten:

1 witte boterham
Beetje boter
Geraspte kaas
1 ei

Bereiding:

Neem de boterham en druk die met de achterkant van een lepel langs de randen helemaal plat, zodat je een soort van kuiltje krijgt.
Smeer de randen in met een klein beetje boter.
Breek het ei in het kuiltje van de boterham.
Strooi langs de rand wat geraspte kaas
Doe wat peper over het ei en zet het geheel in een voor verwarmde oven 200 º voor 10 tot 15 minuten.

Lekker als zondags ontbijtje.

Stoombroodjes

Brood, Deegwaren, Geplaatste recepten

Ingrediënten:

700 gr witte bloem (00meel)
snuf zout
400 ml melk
1 volle tl bakpoeder
1 th natriumbicarbonaat
1 zakje gedroogde gist
1 el witte basterdsuiker
50 gr boter

Bereiding:

In lage stand met de mixer tot een elastische deegbal mixen.
Daarna nog even met de hand door kneden, bestrooi met een beetje meel en zet weg in een kom met een vochtige theedoek erover om 1 uur te rijzen.

Na het rijzen weer de lucht uit het deeg slaan, goed door kneden en rol er een dikke worst van. Verdeel de worst in 20 stukken leg deze op een bakplaat en laat ze afgedekt weer 1 uur narijzen.

Zet ondertussen een wok (grote pan) met water op vuur en breng dit aan de kook, zet het vuur laag en plaats het stoommandje op de pan.

Na het rijzen de porties deeg uitrollen tot een lapje van 10 bij 12 cm ovaal. Klap het lapje dubbel maar doe dat zo, dat het bovenste flapje net 1 cm onder het onderste flapje komt. Leg er een stukje bakpapier onder en doe het in de stoompan. 20 min stomen om een heerlijk zacht broodje te krijgen.

Vouw het broodje open en vul dit met groente garnituur en/of vlees. Lekker met een dipsaus gemaakt van Hoisinsaus.

Ontbijtbroodje met ei en spek

Brood, Deegwaren, Geplaatste recepten

Ingrediënten

 • 4 Kaiserbroodjes (om af te bakken) of een ander hard broodje
• 4 Eieren
• 4 plakken Kaas
• Ham/kip/spek (naar keuze) (ik heb ontbijtspek gekozen)

Bereiding:

Snij 4 plakjes ontbijtspek in reepjes en bak deze uit.
Snij voorzichtig het kapje van het broodje aan de bovenkant uit.
Hol de harde broodjes aan de bovenkant uit.
Leg in elk broodje een plakjes kaas.
Giet voorzichtig 1 ei per broodje erin. Leg de uitgebakken spekreepjes erop.
Voor de liefhebbers die er een boeren uitsmijter met groente ervan willen maken: kook je groentes eerst even voor.
Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de broodjes daarna in 15 minuten af. Mocht je graag een doorbakken ei hebben, prik dan na 5 minuten even de eierdooier nog een keer door.

Marinade voor kip, varkensvlees, rundvlees.

Kruidenmengsels, Sauzen, Specerijen
Helemaal perfect voor spareribs, karbonaadjes, koteletjes en kippenvleugeltjes.

Ingrediënten:

 • 180 gram bruine suiker
• 240 ml plantaardige olie (bv. zonnebloemolie)
• 120 ml sojasaus
• 120 ml azijn

Bereiding:

Meng de bruine suiker, olie, sojasaus en azijn in een grote kom, ovenschaal of, nog handiger, in een plastic druk- en sluitzak. Voeg het vlees erbij en laat marineren, zo tussen 30 minuten en een hele nacht.
Hoe langer je marineert hoe lekkerder, dus het is zeker aan te raden om het vlees een nachtje in de marinade te laten rusten. Je zet het vlees, goed afgedekt in folie, in de koelkast. Halfuurtje voor het bakken uit de koeling halen en vervolgens gaar bakken of grillen.

* Wil je nog meer smaak, varieer dan met extra ingrediënten door de marinade. Lekker zijn: gesnipperde knoflook, gember, bosuitjes en rode peper.

Zoet rode Kool

Geplaatste recepten, Groente, Salades
Recept volgens Jamie Oliver met wat toevoegingen van mezelf

Ingrediënten

1 rode kool grof gesneden
1 el venkelzaad
2 plakjes ontbijtspek gesneden
1 ui fijn gesneden
2 appels
150 ml balsamico azijn
zeezout
versgemalen zwarte peper
1 kleine stukje boter
1 handvol verse peterselie bladeren, fijn gesneden

 

Ik zag dit recept in mijn mail voorbij komen en heb dit uitgeprobeerd. Ik ben echt geen rode kool fan (geen enkele kool eigenlijk, behalve bloemkool) dus om variatie in de wintergroente te hebben, ben ik dit gaan uitproberen. En echt dit is een aanrader, zeker voor iedereen die geen rode kool lust.

Bereiding:

Doe een flinke scheut olijfolie in een pan, voeg de ontbijtspek en het venkelzaad toe en laat het goudbruin bakken.

Voeg de fijn gesneden ui toe, goed roeren en dan de deksel op de pan, lekker laten pruttelen tot het goudbruin en kleverig is.
Doe er dan de in stukjes gesneden appel bij en de rode kool, breng op smaak met zout en peper en voeg er ook de 150 ml balsamico azijn toe
Roer goed door met een houten lepel, deksel weer op de pan en laat het voor 1 uur lekker pruttelen. Wel af en toe roeren.

Na 1 uur doe je er een klontje boter doorheen, nog even goed door roeren en je zoete, kleverige kool is klaar.

Super lekker, echt waar.