Zuurkoolstamppot uit de MC(SC)

Groente, Groenten uit de MC (SC), Groenteschotels

Ingrediënten:

1 1/2 kilo kruimige aardappels
2 pk kruiden zuurkool
2 uien grof gehakt
5 jeneverbessen
2 tl karwijzaad
2 laurierblaadjes
6 kruidnagels
350 gr spekblokjes/reepjes
1 verse worst
peper
zout
optioneel 1 rood pepertje

Bereiding:

Snij de aardappels in plakjes van 1 1/2 cm, bouw laagjes in de MC(SC) van: aardappel, zuurkool, spekjes (eerst uitgebakken), karwijzaad, gehakt pepertje, jeneverbessen, ui en wat zout en peper. Dit doe je tot je niets meer overhebt.
Doe dan de deksel op de pot en zet op LOW voor 8 uur.
Na 8 uur even controleren of de piepers gaar zijn, dan het geheel stampen. Als je gaat stampen in de pot, gebruik dan een kunststof stamper, anders haal je eerst alles uit de pot, stamp het geheel en doe weer terug in de pot.
Zet dan de MC(SC) op warm houden en leg de worst erboven op. Proef wel even tussendoor of het op smaak is, je kan tijdens het stampen dan eventueel nog wat zout en peper toevoegen.

Witlofquiche met beenham en kaas

Geplaatste recepten, Groente, Groenteschotels, Taart, Vlees

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 25 min in de oven

Ingrediënten:

5 stronken witlof
5 plakken hartige bladerdeeg
1 rode ui
100 gr beenham (kan ook weggelaten worden)
150 gr Turkse yoghurt (crème fraîche mag ook)
4 eieren
2 tn knoflook
1 pepertje
150 gr geraspte Cheddar kaas
handje paneermeel
boter om in te vetten
olijfolie om in te bakken
vers gemalen zwarte peper
vers gemalen grof zeezout

Voorbereiding:

Verwarm de oven voor op 200 ºC en zet vast een ingevette quiche vorm klaar. Zet ook de hapjespan op laag vuur, zodat deze goed warm word.

Bereiding:

Snij de onderkant van de stronkjes witlof en verwijder de buitenste bladen. Halveer de stronkjes in de lengte en snij met een scherp mesje de harde kern eruit. Snij de stronkjes vervolgens in dunne reepjes. Maak de ui schoon, snij hem in dunne ringetjes. Hou een paar dunne ringetjes apart voor straks. Haal het zaad uit het pepertje en hak deze super fijn, maak de knoflook schoon en hak ook deze super fijn.
Verhit wat olijfolie in de hapjespan, bak hierin de ui glazig, voeg dan de knoflook en het pepertje toe, bak de witlof ongeveer vijf minuten met wat peper en zout. Doe de witlof in een vergiet en laat wat afkoelen en goed uitlekken. Leg er een velletje vershoudfolie over en druk een paar keer stevig aan om het meeste vocht eruit te persen.
Ontdooi de plakjes deeg en bedek hier je ingevette quiche vorm mee. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en druk de overhangende randjes weg. Strooi er wat paneermeel op en leg twee plakken beenham op de bodem. Schep hier het witlofmengsel op en scheur de rest van de beenham in reepjes. Verdeel deze over de quiche.
Meng in een mengkom de Turkse yoghurt met vier eieren en de helft van de geraspte kaas. Breng op smaak met wat peper en zout en giet het eiermengsel in de quiche vorm. Leg er de resterende halve uienringetjes op en strooi de rest van de kaas erover.

Bak de witlof quiche ongeveer 25 minuten in je voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is. Haal de quiche uit de oven, laat vijf minuten in de vorm afkoelen voordat je de quiche eruit haalt.

Spinazie Feta filo taart

Groente, Groenteschotels, Ovenschotels, Taart, Vegetarisch

Aantal personen: 8
Bereidingstijd: 45 min in de oven

Ingrediënten:

1 zak wilde spinazie
100 gr fetakaas
1 bosje lente ui
2 eieren
1/2 bosje dille
1 tl zwarte peper
50 ml gesmolten boter
1 pak filodeeg

Voorbereiding:

Verwarm de oven voor op 180ºC
Blancheer de spinazie zacht en hak ze grof. Snij de lente ui in ringetjes, en de dille fijn.

Bereiding:

Doe de spinazie in een kom en kruimel de fetakaas eroverheen. Doe er de lente ui bij. Klop de eieren los en doe dit bij het mengsel. Voeg dan de dille toe met wat vers gemalen zwarte peper en ietwat zout, mix het geheel goed door elkaar.
Neem de springvorm en vet deze goed in met wat olie, bekleed de vorm met 1 plak filodeeg, laat het deeg aan weerszijden overhangen, smeer deze laag in met boter. Doe de vorm een kwartslag draaien en leg de tweede laag filodeeg erin, weer insmeren met boter. Controleer nu over de bodem van de springvorm helemaal bedekt is met filodeeg. Zo niet, leg dan een extra vel filodeeg erin, weer insmeren met boter.
Doe dan het spinaziemengsel in de vorm, en ga met de klok mee het overhangende filodeeg over het mengsel draperen, doe dit niet te strak anders krijg je geen mooi resultaat.
Drapeer de overige filodeeg vellen over het mengsel heen tot hij helemaal is afgedekt, zorg er wel voor dat bij elke vel die je drapeert deze insmeert met boter.

Besmeer op het laatst nog even alles extra met boter en zet de springvorm in de voorverwarmde oven voor 45 min. of totdat hij mooi goudbruin is geworden. Haal de vorm uit de oven en laat hem even afkoelen voordat je de ring er vanaf haalt.

Sperziebonen met spek en uiensaus

Geplaatste recepten, Groente, Groenteschotels

Dit is zo’n verschrikkelijk lekker recept, echt een aanrader om te maken en er heerlijk van te smullen.

Ingrediënten:

600 gr sperziebonen (vers)
250 gr spekblokjes
1 grote ui
1 tn knoflook
1 tl sambal oelek
1 mespuntje tijm
200 ml water
Eventueel allesbinder
Boter

Bereiding:

Maak de sperziebonen schoon door de uiteinden en de draden te verwijderen en was ze onder koud stromend water.
Snipper de ui grof en pel het knoflookteentje.
Kook de sperziebonen beetgaar, ondertussen boter in een koekenpan en de spekblokjes erin aanfruiten, als de spekblokjes rondom licht gekleurd zijn (niet uitgebakken) de gesnipperde ui erbij doen en dit een paar minuten meebakken tot het wat bruiner is geworden, voeg er dan de knoflook uitgeperst bij, de sambal en tijm mogen er ook bij, even goed doorroeren.
Voeg er dan de 200 ml water bij en bind dit eventueel met allesbinder of aardappelmeel tot een dikkere saus.
Giet de sperziebonen in een vergiet en laat deze goed uitlekken, doe ze dan op een schaal en giet de spek-uiensaus eroverheen.

Ham zuurkoolrolletjes uit de oven

Aardappelschotels, Geplaatste recepten, Groenteschotels, Ovenschotels

Ingrediënten:

1250 g kruimige aardappelen
1 snufje zout
100 ml melk
2 el boter
20 g platte peterselie
1 snufje peper
8 plakken romig zacht belegen Goudse kaas
8 plakken grill ham
500 g zuurkool

Bereiding:

1.Verwarm de oven voor tot 210 °C. Snijd de aardappelen in gelijke stukken en kook ze in water met zout in 20 min. gaar.
2.Giet ze af en stamp ze tot een grove puree. Voeg de melk, de boter en peterselie toe en breng op smaak met peper en zout.
3.Leg de plakken kaas naast elkaar op een schoon aanrecht. Leg de ham erop. Verdeel de zuurkool erover en rol de plakken op.
4.Schep de aardappelpuree in de ovenschaal. Leg de zuurkoolrolletjes erop. Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en bak het gerecht nog ca. 15 min. tot de kaas gesmolten is.
5.Verdeel het gerecht over grote borden. Lekker met een beetje ketchup.

Bewaren

Kaasaardappels met geroosterde bloemkool

Geplaatste recepten, Groente, Groenteschotels, Ovenschotels

Ingrediënten

600 g vastkokende aardappels
100 g gerookte spekreepjes
olijfolie om in te bakken
klontje roomboter
3 takjes rozemarijn
100 g Parmezaanse kaas
1 bosje bladpeterselie
2 teentjes knoflook
1 citroen
100 g zongedroogde tomaten
30 ml olijfolie om in te bakken
2 bloemkolen
Extra nodig
rasp
staafmixer + staafmixerbakje
bakpapier

Bereiding:

Parmezaanse kaasaardappels

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Boen en snijd de aardappels in partjes. Kook de aardappels in circa 8 minuten beetgaar. Giet af. Verhit een scheutje olie en een klontje boter in een koekenpan en bak de aardappels en spekreepjes in circa 10 minuten goudbruin en krokant. Ris de rozemarijn en snijd fijn. Rasp de Parmezaanse kaas. Snijd de peterselie fijn. Voeg de laatste 5 minuten de rozemarijn en de kaas toe. Voeg de helft van de peterselie toe.

Geroosterde bloemkool

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Pel de knoflook en snijd grof. Halveer de citroen. Pureer in het staafmixerbakje de knoflook, het sap van de citroen, de zongedroogde tomaten en de olijfolie tot een gladde tomatenolie. Snijd de bloemkool in roosjes. Verdeel de bloemkoolroosjes over een met bakpapier beklede bakplaat en schenk de tomatenolie eroverheen. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Hussel alles goed door en rooster de bloemkool in de oven in circa 20 minuten gaar.

Serveren:

Verdeel de kaasaardappels over de borden.  Leg de geroosterde bloemkool over de kaasaardappels, bestrooi het geheel met de resterende peterselie.

 

Bewaren

Bloemkool ovenschotel met kerrie

Geplaatste recepten, Groente, Groenteschotels, Ovenschotels

Ingrediënten

800 g aardappels
1 bloemkool
2 paprika’s
1 kleine ui
1 tl kerriepoeder
1 tl peterselie
2 el creme fraïche
25 g geraspte kaas
eventueel gehakt, hamblokjes, kipreepjes of shoarma

Bereiding

Voorbereidingstijd: 30 min. + 10 min. oventijd Dit recept is voor 4 personen Zo maak je het! Verwarm je oven voor op 200 graden. Schil de aardappels en kook de aardappels circa 20 minuten. Ondertussen snijd je de bloemkool in roosjes en kook je de bloemkoolroosjes ongeveer 10 minuten. Snijd de paprika en ui in stukjes. Als de aardappels gekookt zijn, snijd je ze in stukjes/plakjes. Doe vervolgens de aardappels, bloemkoolroosjes, paprika en ui in een ovenschaal. Voeg het kerriepoeder, snufje zout, snufje peper, peterselie en de crème fraiche toe. Meng alles door elkaar. Verdeel wat geraspte kaas over de bovenkant. Zet de ovenschotel voor circa 10 minuten in de oven. De vleesliefhebbers kunnen wat gebakken gehakt of shoarmareepjes, hamblokjes of kipreepjes toevoegen aan de ovenschotel.

 

Bewaren

Bloemkoolquiche

Geplaatste recepten, Groente, Groenteschotels, Ovenschotels

Ingrediënten

1 bloemkool
6 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries), ontdooid
4 eieren
200 ml slagroom
100 g geraspte oude kaas
2 tl gedroogde tijm
2 el hazelnoten (grof gehakt)

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 200 ºC.
Kook in een bodem water met zout de bloemkoolroosjes 10 min.
Rol het deeg uit tot een 30 cm ø en bekleed er de vorm mee; klap overhangend deeg terug. Klop de eieren met de slagroom los. Voeg de kaas, de tijm en zout en peper naar smaak toe. Giet de bloemkool af en laat goed uitlekken. Verdeel de bloemkool over de deegbodem. Schenk er het ei-kaasmengsel over. Bestrooi met de hazelnoten en bak de quiche in de voorverwarmde oven in ca. 35 min. goudbruin en gaar.

Bewaren

Gekaramelliseerde witlof in kaassaus met krokante ham

Geplaatste recepten, Groente, Groenteschotels, Ovenschotels

Ingrediënten voor 2 personen:

2 plakken parmaham
2 el boter
1 el bloem 125 ml melk
25 gr gruyére kaas (of andere pittige kaassoort)
zout en peper 4 stronkjes witlof
1 el olie 1 el suiker
1/2 bosje bieslook

Bereiden:

Verwarm de oven voor. (elec. 150 graden, hete lucht 125 graden, gas, stand 1)
Leg de plakken parmaham op een bakplaat en droog de ham ca. 25 min. Laat afkoelen.
Smelt boter in een pan, voeg de bloem toe en bak deze ca. 1 min om midden hoog vuur. Giet de melk er met kleine hoeveelheden toe en roer de saus iedere keer glad. Breng de saus al roerend aan de kook en laat hem ca 2 min. doorkoken. Rasp de gruyère kaas (of kaas naar keuze) Neem de saus van het vuur en roer de kaas er doorheen. Breng de saus op smaak met zout en peper.

Maak de witlof schoon en snijd de stronkjes doormidden. Verhit de olie in een pan en bak de witlof op de door gesneden kant goudbruin. Bestrooi de witlof met de suiker en draai de stronkjes om. Laat de suiker karamelliseren en voeg 1 el boter en 3 el water toe.
Breng op smaak met zout en peper. Laat de witlof 6-7 min. rustig garen. Verdeel de witlof over de borden en giet de kaassaus er overheen. Snijd de bieslook in sprietjes van 2 cm. Breek de krokante ham in stukjes en strooi de ham samen met de bieslook over de borden.

Serveren met gepofte zoete aardappel.

Bewaren

Geroosterde peen met citroen

Geplaatste recepten, Groente, Groenteschotels, Ovenschotels

Ingrediënten

voor 2 personen

• 1/2 citroen, schoongeboend
• 1 1/2 el olijfolie
• 1 tl gemalen komijn (djinten)
• 300 g winterpeen, in dunne plakjes
• 1 uien, in dunne ringen
• 2 tenen knoflook, gekneusd

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Rasp de gele schil van de citroen en pers de helft van de vrucht uit. Meng het sap met de olijfolie, gemalen komijn en peper. Schep om met de peen, ui en knoflook. Rooster op een met bakpapier beklede bakplaat ca. 15 min. in de oven. Schep om met het citroenrasp en eventueel citroensap.

Bewaren

Geroosterde spruitjes uit de oven

Geplaatste recepten, Groente, Groenteschotels, Ovenschotels

Ingrediënten:

450 gram spruitjes
2 appels – geschild, zonder klokhuis en in stukjes gesneden
2 zoete uien, in stukken gesneden
Snufje knoflookpoeder of 1 tn verse knoflook
snufje peper
snufje zout
2 eetlepels olie, of zoveel als nodig is
Schil van 1 citroen
Sap van 2 citroen
Een handje walnoten of andere noten
1 ons ontbijtspek uitgebakken.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de onderkant van de spruitjes en verwijderde buitenste blaadjes. Spoel ze af en laat goed uitlekken.
Vet een ovenschaal in met wat olie. Doe de spruitjes in een hersluitbare plastic zak,schud alle ingrediënten goed door elkaar heen en doe de spruiten op een bakplaat, sprenkel nog wat extra olijfolie en peper en zout.
Bak gedurende 20 minuten in de oven. Besprenkel na 15 min met citroenrasp en knijp erwat citroensap over de spruiten. Om de 5-7 minuten door elkaar schudden zodat de spruitjes gelijkmatig bruin worden. Indien nodig de ovenstand verlagen, zodat ze niet verbranden. De spruitjes zijn klaar als ze heel donkerbruin zijn. Bestrooien met de uitgebakken ontbijtspek. Direct serveren

Hollandse stamppot ovenschotel met Spruitjes

Geplaatste recepten, Groente, Groenteschotels, Ovenschotels

Ingrediënten

500 g kruimige aardappelen
50 ml magere melk
500 g spruiten
1 winterwortel
150 g geraspte kaas
olijfolie
200 g zilveruitjes
5 tn knoflook
200 gr champignons
1 pot Aardappel Anders Bacon-Ui

Bruine saus:
1 zakje Jachtsaus van Knorr
1 eetl. honing
1/2 potje Aard. Anders Bacon-Ui

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 ºC
Breng een pan met water en zout aan de kook. Halveer de spruiten. Schil en snijd de aardappels in kleine gelijke stukken. Kook de aardappels samen met de spruitjes en de knoflookteentjes in 8 tot 10 minuten gaar. Giet de aardappels en spruitjes af, stoom droog en pureer de aardappels met een pureestamper. Schil en snipper de ui, bak de ui glazig, bak de champignons mee tot ze knapperig zijn. Schil en rasp de winterwortel. Verwarm de melk in de magnetron. Meng de winterpeen en de melk door de puree. Breng op smaak met een scheut olijfolie, nootmuskaat en een beetje zout en peper.
Verdeel de stamppot over een ingevette ovenschaal, schenk de helft van de pot Aardappel Anders over de stamppot en verdeel de geraspte mosterdkaas erover en bestrooi met de zilveruitjes. Bak de ovenschotel in de oven circa 10 minuten tot de kaas gesmolten en goudbruin is.

Bruine saus
Maak in een steelpannetje 2dl water warm voeg daar het sauspoeder

Bewaren

Witlof speciaal uit de oven a la Mama

Geplaatste recepten, Groente, Groenteschotels, Ovenschotels

Ingrediënten:

2 struikjes witlof (of meer)
100 gr fijn gesneden ham
100 gr oude kaas grof geraspt
1 tn knoflook geraspt
1 ui in halve ringen gesneden
½ bosje peterselie fijn gesneden
snufje zout
snufje peper
1 tl paprikapoeder

Bereiding:

Witlof fijn snijden en mengen met de ham. Knoflook en ui even aanfruiten in een koekenpan, voeg het witlofmengsel toe, bestrooi met wat paprikapoeder en laat het geheel even mee bakken (± 10 min)

In een ovenschaal laagjes maken van het witlofmengsel en de geraspte kaas, op smaak brengen met wat peper en zout, plaats de ovenschaal in het midden van een voorverwarmde oven ( 190 Cº) voor ± 40 min.

Bewaren

Geroosterde Bloemkool met spek en gebakken aardappels

Geplaatste recepten, Groente, Groenteschotels, Ovenschotels

Ingrediënten:

1 bloemkool
6 st zongedroogde tomaten in olie
2 tn knoflook
peper, zout
citroensap
1 takje rozemarijn, blaadjes fijn hakken
½ bosje peterselie fijn snijden
100 gr gerookte spekreepjes
Parmezaanse kaas grof geraspt

Bereiding:

Maak een marinade van zongedroogde tomaten, knoflook, peper, zout en de citroensap.

Verwarm de oven voor op 180 Cº.

Maak de bloemkool schoon, verwijder de lelijke delen en verdeel de bloemkool in roosjes, ook de stronk kan fijn gesneden worden. Doe de bloemkool op een, met bakpapier beklede, bakplaat en masseer deze in met de marinade. Doe de bloemkool in de oven en laat deze 20 min. roosteren.

Ondertussen in een koekenpan wat olie heet laten worden en daarin de aardappels lekker krokant bakken. Voeg er de spekreepjes bij en bak deze lekker bruin en krokant. (Ik heb eerst de spekreepjes uit gebakken en daarna in het spekvet, de aardappels krokant gebakken) Voeg de rozemarijn toe en nog even 5 min. bakken.

Rasp de Parmezaanse kaas er overheen en laat dit even mee smelten,

Maak het op smaak met wat peper en zout.

Serveer dit met een lekkere komkommersalade.

Bewaren

Bloemkool met broccolisaus

Geplaatste recepten, Groente, Groenteschotels, Ovenschotels

Een beetje van Jamie Oliver en een beetje van mij

Ingrediënten:

1 grote bloemkool of 1 kilo bevroren bloemkoolroosjes
500 gr broccoli (bevroren of vers) in kleine roosjes
Knoflook fijn geraspt
70 gr cheddar kaas geraspt
2 eetl bloem
Boter
Laurier blaadjes
Broodkruim
Rozemarijn
Tijm
Amandelschaafsel
Olie

Bereiding:

Doe in een ovenschaal de bloemkoolroosjes.

In een pan met dikke bodem een klontje boter doen, scheur de laurier in kleine stukjes en doe die in de pan. Voeg de knoflook, bloem, melk toe en maak er een dikke saus van zonder klontjes. Doe er dan de broccoli roosjes bij in de dikke saus en laat dit 20 min op laag vuur zachtjes koken. Dan alles in de blender doen en tot een gladde saus mixen.

Doe de saus over de bloemkool, rasp er wat kaas over.

Doe het brood, rozemarijn, tijm, olie in de blender en maal dit fijn. Strooi dit mengsel over de bloemkool/broccoli en strooi als extra nog wat amandelschaafsel erover heen.

Zet het geheel in een voorverwarmde oven op 180 Cº voor ongeveer 1 uur.

Bewaren