Zuurkoolstamppot uit de MC(SC)

Groente, Groenten uit de MC (SC), Groenteschotels

Ingrediënten:

1 1/2 kilo kruimige aardappels
2 pk kruiden zuurkool
2 uien grof gehakt
5 jeneverbessen
2 tl karwijzaad
2 laurierblaadjes
6 kruidnagels
350 gr spekblokjes/reepjes
1 verse worst
peper
zout
optioneel 1 rood pepertje

Bereiding:

Snij de aardappels in plakjes van 1 1/2 cm, bouw laagjes in de MC(SC) van: aardappel, zuurkool, spekjes (eerst uitgebakken), karwijzaad, gehakt pepertje, jeneverbessen, ui en wat zout en peper. Dit doe je tot je niets meer overhebt.
Doe dan de deksel op de pot en zet op LOW voor 8 uur.
Na 8 uur even controleren of de piepers gaar zijn, dan het geheel stampen. Als je gaat stampen in de pot, gebruik dan een kunststof stamper, anders haal je eerst alles uit de pot, stamp het geheel en doe weer terug in de pot.
Zet dan de MC(SC) op warm houden en leg de worst erboven op. Proef wel even tussendoor of het op smaak is, je kan tijdens het stampen dan eventueel nog wat zout en peper toevoegen.

Witlofquiche met beenham en kaas

Geplaatste recepten, Groente, Groenteschotels, Taart, Vlees

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 25 min in de oven

Ingrediënten:

5 stronken witlof
5 plakken hartige bladerdeeg
1 rode ui
100 gr beenham (kan ook weggelaten worden)
150 gr Turkse yoghurt (crème fraîche mag ook)
4 eieren
2 tn knoflook
1 pepertje
150 gr geraspte Cheddar kaas
handje paneermeel
boter om in te vetten
olijfolie om in te bakken
vers gemalen zwarte peper
vers gemalen grof zeezout

Voorbereiding:

Verwarm de oven voor op 200 ºC en zet vast een ingevette quiche vorm klaar. Zet ook de hapjespan op laag vuur, zodat deze goed warm word.

Bereiding:

Snij de onderkant van de stronkjes witlof en verwijder de buitenste bladen. Halveer de stronkjes in de lengte en snij met een scherp mesje de harde kern eruit. Snij de stronkjes vervolgens in dunne reepjes. Maak de ui schoon, snij hem in dunne ringetjes. Hou een paar dunne ringetjes apart voor straks. Haal het zaad uit het pepertje en hak deze super fijn, maak de knoflook schoon en hak ook deze super fijn.
Verhit wat olijfolie in de hapjespan, bak hierin de ui glazig, voeg dan de knoflook en het pepertje toe, bak de witlof ongeveer vijf minuten met wat peper en zout. Doe de witlof in een vergiet en laat wat afkoelen en goed uitlekken. Leg er een velletje vershoudfolie over en druk een paar keer stevig aan om het meeste vocht eruit te persen.
Ontdooi de plakjes deeg en bedek hier je ingevette quiche vorm mee. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en druk de overhangende randjes weg. Strooi er wat paneermeel op en leg twee plakken beenham op de bodem. Schep hier het witlofmengsel op en scheur de rest van de beenham in reepjes. Verdeel deze over de quiche.
Meng in een mengkom de Turkse yoghurt met vier eieren en de helft van de geraspte kaas. Breng op smaak met wat peper en zout en giet het eiermengsel in de quiche vorm. Leg er de resterende halve uienringetjes op en strooi de rest van de kaas erover.

Bak de witlof quiche ongeveer 25 minuten in je voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is. Haal de quiche uit de oven, laat vijf minuten in de vorm afkoelen voordat je de quiche eruit haalt.

Spinazie Feta filo taart

Groente, Groenteschotels, Ovenschotels, Taart, Vegetarisch

Aantal personen: 8
Bereidingstijd: 45 min in de oven

Ingrediënten:

1 zak wilde spinazie
100 gr fetakaas
1 bosje lente ui
2 eieren
1/2 bosje dille
1 tl zwarte peper
50 ml gesmolten boter
1 pak filodeeg

Voorbereiding:

Verwarm de oven voor op 180ºC
Blancheer de spinazie zacht en hak ze grof. Snij de lente ui in ringetjes, en de dille fijn.

Bereiding:

Doe de spinazie in een kom en kruimel de fetakaas eroverheen. Doe er de lente ui bij. Klop de eieren los en doe dit bij het mengsel. Voeg dan de dille toe met wat vers gemalen zwarte peper en ietwat zout, mix het geheel goed door elkaar.
Neem de springvorm en vet deze goed in met wat olie, bekleed de vorm met 1 plak filodeeg, laat het deeg aan weerszijden overhangen, smeer deze laag in met boter. Doe de vorm een kwartslag draaien en leg de tweede laag filodeeg erin, weer insmeren met boter. Controleer nu over de bodem van de springvorm helemaal bedekt is met filodeeg. Zo niet, leg dan een extra vel filodeeg erin, weer insmeren met boter.
Doe dan het spinaziemengsel in de vorm, en ga met de klok mee het overhangende filodeeg over het mengsel draperen, doe dit niet te strak anders krijg je geen mooi resultaat.
Drapeer de overige filodeeg vellen over het mengsel heen tot hij helemaal is afgedekt, zorg er wel voor dat bij elke vel die je drapeert deze insmeert met boter.

Besmeer op het laatst nog even alles extra met boter en zet de springvorm in de voorverwarmde oven voor 45 min. of totdat hij mooi goudbruin is geworden. Haal de vorm uit de oven en laat hem even afkoelen voordat je de ring er vanaf haalt.

Aardappel-gehakttaart

Aardappelschotels, Ovenschotels, Taart

Ingrediënten:

800 gram aardappelschijfjes
500 gr rundergehakt
200 gram prei
125 gram geraspte kaas
3 eieren
400 ml yoghurt
250 ml slagroom
125 gram champignons
1 paprika
peper
zout
snufje paprikapoeder
snufje cayennepeper

Kaassaus:
100 gr Gruyerrekaas
150 gr roombrie
snuf nootmuskaat

Bereiding:

Kook de aardappelschijfjes 5 minuutjes voor in een pan met water. Verhit een beetje olie in een grote koekenpan of wokpan en rul het gehakt hierin bruin. Voeg de paprika in stukjes toe en vervolgens ook de prei en champignons bak nog 5 minuutjes mee. Breng het mengsel op smaak met peper, zout en een flinke snuf paprikapoeder of voor een iets pittigere variant cayenne peper.
Verwarm de oven op 200 graden. Klop de eieren met de yoghurt en slagroom los in een kom en roer hier de kaas door. Breng het mengsel op smaak met een snufje peper en zout. Verfrommel een stuk bakpapier en maak iets vochtig. Bekleed de vorm hiermee en verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem
Schep hier de helft van het gehaktmengsel over heen en schenk hier de helft van het eiermengsel over heen. Herhaal dit nogmaals met de aardappelschijfjes, gehakt en eindig met het eiermengsel. Zet de aardappeltaart ca 40 minuten in de oven. Laat een paar minuten afkoelen voordat je de springvorm verwijderd.

Smelt ondertussen in een steelpannetje de Gruyerrekaas en roombrie, doe daar een snufje nootmuskaat bij en roer goed door. Schenk dit over de taartpunt heen en garneer met een toefje peterselie.

Aardappels uit de oven met ………. Gerookte zalm, munt, Parmezaanse kaas en erwten

Aardappelschotels, Geplaatste recepten, Ovenschotels
recept van Jamie Oliver

Ingrediënten:

Aardappels
Gerookte zalm Paar takjes munt
1 el crème fraîche
3 el doperwten
Geraspte Parmezaanse kaas
Citroen
Peper
zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 ° C, prik je aardappelen met een vork. Grote aardappelen zijn het best, je kan ook gebruik maken van kleine bloemige aardappelen. Wrijf de aardappels in met olijfolie, breng op smaak met zeezout en zwarte peper, zet ze dan in de oven gedurende 1 uur, of tot ze gaar en krokant. Laat ze afkoelen tot ze koel genoeg zijn om te behandelen, schep dan de vulling erin.

Vulling:

Prak de erwten met de Parmezaanse kaas, verse munt en de yoghurt tot een gladde puree, vul hiermee de aardappels en versier het geheel met de gerookte zalm in reepjes gesneden. Besprenkel wat citroensap erover heen en wat zwarte peper. Serveer met wat blaadjes munt

Aardappels uit de oven met ………. fijngesneden ham, kaas en mosterd.

Aardappelschotels, Geplaatste recepten, Ovenschotels

recept van Jamie Oliver

Ingrediënten:

Aardappels
Fijngesneden ham
Kaas
Mosterd
lenteuitjes
Peper
Zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 ° C, prik je aardappelen met een vork. Grote aardappelen zijn het best, je kan ook gebruik maken van kleine bloemige aardappelen. Wrijf de aardappels in met olijfolie, breng op smaak met zeezout en zwarte peper, zet ze dan in de oven gedurende 1 uur, of tot ze gaar en krokant. Laat ze afkoelen tot ze koel genoeg zijn om te behandelen, schep dan de vulling erin.

Vulling:
Meng de ham, kaas, lenteuitjes met mosterd en breng op smaak met peper en zout. Vul hiermee de aardappels.

Pommes Anna

Aardappelschotels, Geplaatste recepten, Ovenschotels
een beetje van Jamie Oliver en een beetje van mij

Ingrediënten:

1 el olijfolie
3 rode uien in ringen gesneden
2 el geraspte mierikswortel (ik heb potje gebruikt 1 ½ el)
150 gr boter
1 kg vastkokende aardappels geschild en in schijfjes (3mm) gesneden
20 gr geraspte gruyèrekaas (ik heb Parmezaanse gebruikt)
100 gr frisee (jonge andijvie)
100 gr botersla of waterkers
Klein bosje radijs in plakjes
1 grote appel in reepjes
Bieslook geknipt

Bereiding:

Verwarm de oven op 180°C. Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem op laag vuur en bak de uiringen in 15 min, zacht. Roer de mierikswortel erdoor, laat afkoelen en zet apart.
Smelt te boter in een pan op laag vuur, Schuim de bovenste laag eraf. De boter scheidt zich nu in twee delen: schenk de heldere vloeistof voorzichtig in een kan (dit is geklaarde boter) en gooi de melkachtige vloeistof weg. Kook de schijfjes 4 min voor. Doe de schijfjes aardappel in een vergiet, spreid ze dan in een enkele laag uit over een schone droge theedoek en dep ze voorzichtig droog.
Vet een ovenvast schaal in van 20cm doorsnee in met een gedeelte van de geklaarde boter. Verdeel de helft van de aardappelschijfjes, dakpansgewijs over de bodem en bestrijk met boter, strooi er wat zout e peper over. Verdeel dan de uiringen en de geraspte kaas eroverheen en eindig weer met de andere helft van de schijfjes. Bestrijk weer opnieuw met boter.
Bak de aardappeltaart in 1 uur onderin de oven tot hij gaar is.
Doe voor de dressing de knoflook, mosterd, azijn en olie, plus wat zout en peper in een schaaltje en klop dit goed door elkaar.
Maak dan een salade van de frisee, radijs, botersla en de reepjes appel met bieslook. Bedruppel de salade met de dressing. Als de aardappels gaar zijn, even met een mes langs de rand om hem los te snijden van de ovenschaal, giet met een bord bovenop de schijfjes het overtollige boter eruit. Leg de aardappels met de krokante kant boven op een serveerplank/bord en snij er mooie punten van.
Serveer met de salade en eventueel wat stokbrood.

Sperziebonen met spek en uiensaus

Geplaatste recepten, Groente, Groenteschotels

Dit is zo’n verschrikkelijk lekker recept, echt een aanrader om te maken en er heerlijk van te smullen.

Ingrediënten:

600 gr sperziebonen (vers)
250 gr spekblokjes
1 grote ui
1 tn knoflook
1 tl sambal oelek
1 mespuntje tijm
200 ml water
Eventueel allesbinder
Boter

Bereiding:

Maak de sperziebonen schoon door de uiteinden en de draden te verwijderen en was ze onder koud stromend water.
Snipper de ui grof en pel het knoflookteentje.
Kook de sperziebonen beetgaar, ondertussen boter in een koekenpan en de spekblokjes erin aanfruiten, als de spekblokjes rondom licht gekleurd zijn (niet uitgebakken) de gesnipperde ui erbij doen en dit een paar minuten meebakken tot het wat bruiner is geworden, voeg er dan de knoflook uitgeperst bij, de sambal en tijm mogen er ook bij, even goed doorroeren.
Voeg er dan de 200 ml water bij en bind dit eventueel met allesbinder of aardappelmeel tot een dikkere saus.
Giet de sperziebonen in een vergiet en laat deze goed uitlekken, doe ze dan op een schaal en giet de spek-uiensaus eroverheen.

Aardappel spektaart

Aardappelschotels, Geplaatste recepten, Ovenschotels

Dit heb ik vandaag (3-2-2016) gemaakt en o o o wat hebben we heerlijk gesmuld,

Ingrediënten:

300 gr katenspek in plakjes
1,5 kg aardappels
150 gr geraspte jonge kaas
Snuf nootmuskaat
Peper en zout

Extra: aluminiumfolie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170 ºC.
Bekleed een cakeblik met de katenspek, schil de aardappels en snijd ze in plakken van ongeveer een ½ cm dik. Leg een laag aardappels op het spek en bestrooi die met wat peper, zout, geraspte kaas en nootmuskaat.
Leg dan 2 plakjes spek op de aardappel laag en daarna weer een laag aardappels. Ga zo door tot alles op is.

Dek het cakeblik af met aluminiumfolie en bak de taart in ca 45 minuten.
Zet het cakeblik een nacht weg en leg er iets zwaars op, zodat de taart lekker stevig wordt aangedrukt.
Snijd de taart de volgende dag in plakken.

De aardappels kan je ook vervangen voor pastinaak of knolselderij.

Hasselback aardappel

Aardappelschotels, Geplaatste recepten, Groente, Ovenschotels

Ingrediënten:

• 4 grote aardappels
• 2 knoflookteentjes
• Peper/zout
• Parmezaanse kaas
• Boter
• Olijfolie
• Kruiden naar smaak (bv. peterselie, tijm, knoflook, uitjes, oregano enz.)

Bereiding:

Super is deze manier van aardappels roosteren, omdat ze niet eerst voorgekookt hoeven te worden. Doordat je de aardappel in superdunne plakjes snijdt, zijn ze in no-time gaar.

Snijd de aardappels met een scherp mes in kleine plakjes, maar zorg ervoor dat je niet helemaal door snijdt. * Je wilt de onderkant van de aardappels namelijk aan elkaar laten zitten. Verwarm de oven ondertussen voor op 200°C.
Spoel de ingesneden aardappelen af onder de koude kraan zodat de schijfjes niet meer zo aan elkaar plakken. De plakjes staan door de stugheid van de aardappel nu nog vrij dicht tegen elkaar aan, in de oven komt dit allemaal goed en zal de aardappel verder ‘uit elkaar waaieren’.
Snijd de knoflookteentjes in dunne plakjes en verdeel de plakjes tussen de schijfjes van de aardappels.
Kruid de aardappels met peper en zout.
Leg de Hasselback aardappels op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel de aardappels met olijfolie. Leg vervolgens op iedere aardappel nog een blokje boter. Hiervoor kun je eventueel ook vloeibare boter gebruiken.
Schuif de aardappels zo’n 45 minuten in het midden van de oven en bak ze goudbruin en knapperig. Haal ze tien minuten voor de eindtijd uit de oven en besprenkel ze met Parmezaanse kaas. Schuif ze vervolgens nog even tien minuten terug in de oven tot de kaas gesmolten is.
Strooi er vlak voor het serveren nog wat peterselie overheen en eventueel wat grof zeezout en klaar zijn je Hasselback aardappels!

*Om mooie gelijke plakjes te snijden leg je aan weerzijden van de aardappel een eetstokje of zoiets neer, als je dan de aardappel gaat snijden, snij je niet helemaal de aardappel door.

Aardappelmuffins

Aardappelschotels, Geplaatste recepten, Groente, Ovenschotels

Ingrediënten

8 middelgrote Aardappels
25 gr Parmezaanse kaas
Zout
Peper
Kruiden (bv. knoflook, tijm, peterselie)
Olie
Gesmolten boter

Bereiding:

Oven voorverwarmen op 190 ºC.

Beboter een muffin/cup cakevorm met boter.
Schil de aardappels en schaaf deze in dunne plakjes. Doe ze in een kom en doe er gesmolten boter overheen en rasp de Parmezaanse kaas eroverheen, rasp er dan 1 of 2 tn knoflook bij, bestrooi met zout en peper, nog even wat tijm toevoegen en dan alles heel goed door elkaar roeren.

Maak dan een stapeltje van de aardappelschijfjes en doe deze in de muffin/cakevorm. Bestrooi nog even extra met wat peper.

Zet dan in de oven op 190 ºC voor ongeveer 55 minuten.

Ham zuurkoolrolletjes uit de oven

Aardappelschotels, Geplaatste recepten, Groenteschotels, Ovenschotels

Ingrediënten:

1250 g kruimige aardappelen
1 snufje zout
100 ml melk
2 el boter
20 g platte peterselie
1 snufje peper
8 plakken romig zacht belegen Goudse kaas
8 plakken grill ham
500 g zuurkool

Bereiding:

1.Verwarm de oven voor tot 210 °C. Snijd de aardappelen in gelijke stukken en kook ze in water met zout in 20 min. gaar.
2.Giet ze af en stamp ze tot een grove puree. Voeg de melk, de boter en peterselie toe en breng op smaak met peper en zout.
3.Leg de plakken kaas naast elkaar op een schoon aanrecht. Leg de ham erop. Verdeel de zuurkool erover en rol de plakken op.
4.Schep de aardappelpuree in de ovenschaal. Leg de zuurkoolrolletjes erop. Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en bak het gerecht nog ca. 15 min. tot de kaas gesmolten is.
5.Verdeel het gerecht over grote borden. Lekker met een beetje ketchup.

Bewaren

Kaasaardappels met geroosterde bloemkool

Geplaatste recepten, Groente, Groenteschotels, Ovenschotels

Ingrediënten

600 g vastkokende aardappels
100 g gerookte spekreepjes
olijfolie om in te bakken
klontje roomboter
3 takjes rozemarijn
100 g Parmezaanse kaas
1 bosje bladpeterselie
2 teentjes knoflook
1 citroen
100 g zongedroogde tomaten
30 ml olijfolie om in te bakken
2 bloemkolen
Extra nodig
rasp
staafmixer + staafmixerbakje
bakpapier

Bereiding:

Parmezaanse kaasaardappels

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Boen en snijd de aardappels in partjes. Kook de aardappels in circa 8 minuten beetgaar. Giet af. Verhit een scheutje olie en een klontje boter in een koekenpan en bak de aardappels en spekreepjes in circa 10 minuten goudbruin en krokant. Ris de rozemarijn en snijd fijn. Rasp de Parmezaanse kaas. Snijd de peterselie fijn. Voeg de laatste 5 minuten de rozemarijn en de kaas toe. Voeg de helft van de peterselie toe.

Geroosterde bloemkool

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Pel de knoflook en snijd grof. Halveer de citroen. Pureer in het staafmixerbakje de knoflook, het sap van de citroen, de zongedroogde tomaten en de olijfolie tot een gladde tomatenolie. Snijd de bloemkool in roosjes. Verdeel de bloemkoolroosjes over een met bakpapier beklede bakplaat en schenk de tomatenolie eroverheen. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Hussel alles goed door en rooster de bloemkool in de oven in circa 20 minuten gaar.

Serveren:

Verdeel de kaasaardappels over de borden.  Leg de geroosterde bloemkool over de kaasaardappels, bestrooi het geheel met de resterende peterselie.

 

Bewaren

Japanse zalm uit de oven

Geplaatste recepten, Internationaal, Japans, Ovenschotels, Vis, Visschotel

Ingrediënten:

4 zalmfilets van ca. 125 g per stuk
Zout
peper
4 teentjes knoflook
2 el Japanse sojasaus
2 el limoensap of citroensap

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200ºC. Leg elke zalmfilet op een stuk aluminiumfolie van 20×30 cm. Bestrooi de zalm naar smaak met peper en zout. Pers de teentjes knoflook boven de zalm en sprenkel de sojasaus en limoensap of citroensap erover. Vouw de folie langs de zalm omhoog en (als pakketjes) goed dicht. Zet de vispakketjes 15 minuten op een bakplaat midden in de oven. Serveertips Serveer de zalmpakketjes met spinazie en rijst.

Bewaren

Bloemkool ovenschotel met kerrie

Geplaatste recepten, Groente, Groenteschotels, Ovenschotels

Ingrediënten

800 g aardappels
1 bloemkool
2 paprika’s
1 kleine ui
1 tl kerriepoeder
1 tl peterselie
2 el creme fraïche
25 g geraspte kaas
eventueel gehakt, hamblokjes, kipreepjes of shoarma

Bereiding

Voorbereidingstijd: 30 min. + 10 min. oventijd Dit recept is voor 4 personen Zo maak je het! Verwarm je oven voor op 200 graden. Schil de aardappels en kook de aardappels circa 20 minuten. Ondertussen snijd je de bloemkool in roosjes en kook je de bloemkoolroosjes ongeveer 10 minuten. Snijd de paprika en ui in stukjes. Als de aardappels gekookt zijn, snijd je ze in stukjes/plakjes. Doe vervolgens de aardappels, bloemkoolroosjes, paprika en ui in een ovenschaal. Voeg het kerriepoeder, snufje zout, snufje peper, peterselie en de crème fraiche toe. Meng alles door elkaar. Verdeel wat geraspte kaas over de bovenkant. Zet de ovenschotel voor circa 10 minuten in de oven. De vleesliefhebbers kunnen wat gebakken gehakt of shoarmareepjes, hamblokjes of kipreepjes toevoegen aan de ovenschotel.

 

Bewaren