Gegratineerde mosselen met oestersaus en chili

Geplaatste recepten, Schelpdieren, Vis
een recept van Fransesca kookt

Ingrediënten:

– 1 kilo mosselen
– 2 sjalot
– 4 teentjes knoflook
– 1 rode peper
– olijfolie
– 2el premium oester saus
– 2 lente ui
– 25gr panko (Japans broodkruim, verkrijgbaar in supermarkten)
– 4 takjes platte peterselie
– 10ml chili olie (zelfgemaakte is lekkerder)

Bereiding:

30 minuten / Wachttijd: 20 minuten

Controleer een voor een of de mosselen dicht zijn. Mosselen die open staan, tik je even tegen het aanrecht aan. Als ze dichtgaan, leven ze nog en zijn ze goed. Blijven ze open staan, dan gooi je ze weg. Spoel ze goed af onder stromend water.

Hak de sjalot, knoflook en rode peper (zonder zaadjes) fijn in een hakmolen. Zet een hoge soep- of mosselpan op het vuur. Giet er een flinke scheut olijfolie in en fruit hierin je sjalot-mengsel tot het gaat horen. Gooi de mosselen in de pan samen met 2 eetlepels premium oestersaus. Zet de deksel op de pan en schud even goed. Laat dit op medium vuur een minuut of 5 koken, af en toe schudden, totdat de mosselen open en gaar zijn. Zet het vuur uit en laat de mosselen iets afkoelen met de deksel van de pan.

Snijd in de tussentijd de lente ui in dunne ringetjes en meng deze door de panko.

Als de mosselen hanteerbaar zijn qua warmte trek je de schelpen los van elkaar. Leg de onderste schelpen met mosselen erin in een ovenschaal. Vul iedere mossel met een lepeltje van de saus en schenk het overgebleven vocht in de schaal. Bestrooi alle mosselen met het panko-mengsel.

Zet de schaal vervolgens onder de grill in de oven totdat de panko bruin is geworden. Bestrooi met gehakte platte peterselie en serveer direct met wat brood om te dopen en een frisse salade. Zet ook een bakje chili olie op tafel met een klein lepeltje. Het is hemels lekker om eerst een beetje van de olie in de mossel te druppelen voordat je die opeet. Mits je van pittig houdt natuurlijk.

 

 

Bewaren

Gegrilde mosselen met knoflook garnalen

Geplaatste recepten, Schelpdieren, Vis

Ingrediënten

2 kilo mosselen
½ bosje peterselie
4 teentjes knoflook
100 gr oud brood
150 gr geraspte Parmezaanse kaas
1 ons knoflookgarnalen (kant en klaar bij de visboer)
2 lente uitjes in ringetjes gesneden
olie

 

Bereiding:

Maak de mosselen schoon (baard verwijderen) en kook ze (zonder water) 2 min. dan even omschudden en weer 2 min. koken. De schelpen moeten allemaal open zijn. Dichte mosselen weggooien.

  1. In de keukenmachine of blender de volgende ingrediënten fijn malen. Peterselie, knoflook, brood en Parmezaanse kaas, voeg een flinke scheut olie (extra vergine) toe, nog even goed door malen.
  2. Verwarm de grill op de hoogste stand
  3. Schud de mosselen op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Haal de bovenste schelp er vanaf, zodat je in halve schelp met mossel overhoud. Leg deze allemaal netjes op de bakplaat. Bestrooi het broodkruimmengsel erover heen. Zorg dat elke ½ schelp bedekt is met het mengsel.
  4. Doe de bakplaat onder de grill en zet de timer op 8 min. kontroleer tussentijds of het niet te hard gaat, zelf heb ik de mosselen maar 5 min in de grill gezet.
  5. Als de mosselen klaar zijn kan je nog naar wens fijn gesneden bosui ringetjes erover heen strooien. En garneer voor het serveren met de knoflookgarnalen.

Lekker met nasi, witte rijst of voor sommige tomatensoep.