Macaroni a la mama

Geplaatste recepten, Macaroni, Pasta, Rundvlees, Vlees

Ingrediënten:

1 pond macaroni
2 bouillonblokjes (paddenstoel)
1 Spaans pepertje
2 bl. tomatenpuree
250 gr Thaise roerbakmix
100 gr gesneden ui
1thl knoflookpasta
1thl serehpasta
1thl djahepasta
1pk hamblokjes
1pk gerookte spekblokjes
1 scheutje sesam olie
1 scheutje ketjap manis
400 gr rundergehakt

Bereiding:

Kook de macaroni in de bouillon al dente, afgieten en een scheutje sesamolie erdoor. Pepertje heel fijn snijden en mengen met de kruidenpasta’s. Spekblokjes uitbakken naar smaak (knapperig of zacht) hamblokjes toevoegen en even mee laten fruiten, uitlekken in vergiet, maar wel het vet opvangen. Wok gloeiend heet maken, doe daar het vet (wat je eerder hebt opgevangen) in en laat goed warm worden, bak hierin het gehakt rul, gehakt eruit scheppen en uit laten lekken, in het achtergebleven vet de ui en de kruidenpasta’s bakken. Voeg dan de Thaise groentemix toe en laat deze 5 min. meebakken. Na 5 min voeg je de tomatenpuree toe en laat deze weer 5 min. meebakken. Voeg een klein scheutje water toe, zodat het geheel net niet te droog word. Voeg dan alle overige ingrediënten toe. Eerst het gehaktmengsel en daarna de macaroni.

Even goed door laten warmen en serveren met een knapperige groene salade

Bewaren

Indonesische Macaroni volgens Kokkie M

Geplaatste recepten, Internationaal, Macaroni, Pasta

Ingrediënten:

500 gr macaroni, koken volgens de verpakking
500 gr mager rundergehakt
250 gr fijn gesneden prei
200 gr champignons
4 flinke uien, schoongemaakt en in halve ringen gesneden
6 teentjes knoflook, schoongemaakt en in dunnen plakjes gesneden
1 stuk gember van 2 cm in dunne plakjes gesneden of raspen
2 paprika’s, rood of groen maakt niet uit
1 lombok zonder zaadjes, fijn gehakt (ik doe er altijd 2 in)
2 eetl. Goela Djawa (Javaanse suiker)
2 a 3 blikjes tomatenpuree
1 stukje trassi (garnalenpasta)
Serehgras in een knoop
½ bosje koriander
Sambal naar smaak
Zout en peper
olie

Bereiding:

Maak van de knoflook, gember, peper en ui een pasta in je keukenmachine of in de vijzel.
In wok olie verhitten, je kan elke olie gebruiken die je zelf lekker vind, ik heb walnotenolie gebruikt.
Voeg de ui, knoflook, gember, peper toe en laat dit even fruiten tot de ui glazig begint te worden.
Dan de trassi toevoegen, even mee laten bakken, de goela djawa toevoegen en nog even 5 min. laten pruttelen samen met de serehgras.
Snij van de koriander alleen de steeltjes heel fijn en voeg dit toe, de blaadjes bewaren voor garnering.
Laat het geheel even lekker pruttelen tot alles gaar is ongeveer 15 min.
Ondertussen in een braadpan of koekenpan, wat olie verwarmen en hierin de spekblokjes krokant bakken, haal het spek uit het vet en bak hierin de champignons krokant, voeg dan het gehakt toe, even wat met zout en peper bestrooien en bak het gehakt lekker rul en krokant.
Daarna de tomatenpuree erbij voegen en nog even lekker laten pruttelen.
Als alles lekker gaar is (ik wil altijd nog een bite hebben dus niet te gaar) dan voeg ik alles bij elkaar, dus het gehaktmengsel en paprikamengsel uit de wok bij elkaar doen goed door roeren zodat alles goed gemengd is. Even proeven of de smaak naar wens is, als het de flauw is dan kan je nog een theelepel sambal toevoegen, is het te pittig, dan kan je nog wat goela djawa toevoegen of ietwat vloeibare zoetstof (ik gebruik dat nooit, maar soms kan het te pittig zijn voor mensen)
Kook de macaroni volgens de verpakking beetgaar. Als het gaar is, spoel dan even af met koud water (dat stopt het garingsproces) en voeg dit bij het mengsel of serveer apart net wat je wens is.

Selamat makan.