Lasagna bolognese:

Geplaatste recepten, Lasagna, Pasta, Vlees

Ingrediënten:

 2 blikjes tomatenblokjes

500 gram rundergehakt
2 uien
1 winterpeen
3 stengels bleekselderij
2 teentjes knoflook
olijfolie
2 theelepels Italiaanse kruiden (of 1 eetlepel verse kruiden)
250 gram lasagnebladen
50 gram boter
50 gram bloem
0.5 liter melk
100 gram geraspte Parmezaanse kaas
2 eetlepels groene pesto

Bereiding:

Pel de uien en snipper ze. Was vervolgens de peen en de bleekselderij en snijd deze in kleine stukjes. Pers de gepelde knoflook hierover uit. Verwarm de oven ook voor op 180 graden celcius.

Verhit de olie in een ruime pan en bak hierin de ui met het gehakt en de knoflook rul. Voeg al snel de rest van de groente toe zodat deze mooi mee kan garen. Als het gehakt mooi rul is kun je de blikken tomatenblokjes toevoegen samen met de kruiden en wat peper en zout. Roer het mengsel goed door en laat het iets inkoken.

Breng een pan water aan de kook met een klein scheutje olijfolie en kook hierin de lasagnabladen volgens de beschrijving gaar.

Voor het maken van de Bechamelsaus pak je een andere pan en smelt hierin de boter. Voeg vervolgens de bloem toe zodat er een mooie dikke pasta ontstaat. Deze pasta noemen we een roux en zorgt ervoor dat de melk straks dik wordt als een saus. Voeg de melk dan ook langzaam toe terwijl je goed blijft roeren, er ontstaat nu een gladde saus. Roer door deze saus de pesto en laat hem een minuutje of 3 doorkoken.

Vet een ovenschaal in, schenk hierin een klein laagje vleessaus in en leg hierop een laagje lasagnabladen. Vervolgens maak je laagjes van vleessaus, bechamelsaus en lasagnabladen. De laatste laag is er één van bechamelsaus met daarover de geraspte kaas.

Lasagne met spinazie en gehakt

Geplaatste recepten, Lasagna, Pasta, Vlees

Ingrediënten:

300 gram rundergehakt
halve pot Italiaanse pastasaus (zonder vlees)
blikje tomatenblokjes
1 eetlepel pesto
rode paprika
ui
bakje ricotta kaas
12 lasagnebladen
500 gram diepvriesspinazie
1 zakje geraspte kaas

Bereiding

Ontdooi de spinazie en druk met de bolle kant van een lepel het vocht eruit in een vergiet. Snipper de ui en snijd de paprika in blokjes. Oven voorverwarmen op 180 graden.

Vet je ovenschaal in met een beetje boter of olijfolie. Bak in een koekenpan het gehakt rul en voeg zout en peper naar smaak toe. Als het gehakt mooi bruin is voeg je de tomatenblokjes toe. Laat dit 5 minuten zachtjes pruttelen. Meng ondertussen de paprikablokjes, de gesnipperde ui met de ricotta kaas, de pesto en de spinazie in een kom.

Schep een laagje pastasaus in de ovenschaal en leg hierop een laagje lasagnebladen. Vervolgens komt een laag van het spinaziemengsel met wat geraspte kaas erover. Herhaal deze pasta, spinazielaag nogmaals zodat je 2 spinazielagen hebt. De laatste laag bestaat uit lasagnebladen en gehakt. Strooi hierover de laatste kaas en bak de lasagne in ongeveer 40 minuten gaar in de oven.

Bewaren

Lasagna met gehakt.

Geplaatste recepten, Lasagna, Vlees

Ingrediënten:

500 gram rundergehakt
375 gram verse lasagnebladen
250 ml tomatenpuree
150 gram kippenlevers fijngehakt
250 ml rode wijn
1 grote en fijngehakte ui
1 fijngehakte wortel
1 stengel bleekselderij
100 gram vers geraspte Parmezaanse kaas.
twee eetlepels gehakte bladpeterselie
twee eetlepels olie
30 gram boter
 
Zelf bechamelsaus maken? Dan ook:
560ml melk
60 gram boter
40 gram bloem
halve theelepel versgemalen nootmuskaat

Voorbereiding

De voorbereiding om lasagne te maken is eigenlijk niet zo heel moeilijk. Het is vooral belangrijk om alles wat je nodig hebt tijdens de daadwerkelijke bereiding klaar te maken. Op deze manier wordt je tijdens het koken nooit te ver van je vuur verwijderd. Hoe dan ook, zorg er in ieder geval voor dat je beschikt over een pan met dikke bodem, dat je alle ingrediënten in huis hebt en dat je op een ontspannende manier aan het koken kan beginnen. Hoewel lasagne maken niet zo moeilijk is vergt het wel een beetje tijd en is het altijd aangenamer om te koken in een rustige dan in een hectische omgeving. Is er voldaan aan al deze factoren? Dan kan je beginnen!

Bereiding

Je neemt de pan met dikke bodem en bakt daarin de ui, wortel en bleekselderij. Je doet dit op een matig vuur en tot ze zacht zijn. Het is belangrijk om te blijven roeren zodat het mengsel niet aan de bodem aanbrandt. Zet het vuur nu iets hoger en doe het gehakt in de pan. Laat deze lekker bruin worden en maak de klonten fijn met een vork. Nu is het tijd geworden om de kippenlever er bij te voegen. Bak ook deze tot ze van kleur veranderen en voeg daarna de tomatenpuree toe net als de wijn en de peterselie. Vervolgens breng je het geheel op smaak en wordt het tijd om het mengsel aan de kook te brengen. Wanneer dit is gebeurd zet je het gerecht op een lager vuurtje en laat je het gedurende drie kwartier sudderen. Zet het verkregen mengsel dan even opzij. Klaar? Verwarm de oven dan alvast op 180 graden.

Opmerking: kippenlevers kunnen weggelaten worden als je er niet van houdt.

De bechamelsaus:

Van de tijd die we hierdoor krijgen gaan we gebruikmaken om de bechamelsaus te bereiden. Je kunt het natuurlijk ook kant en klaar kopen. Smelt hiervoor de boter in een pan op een laag vuurtje. Voeg nu bloem toe en roer het geheel gedurende 1 minuut. Nu gaan we de melk er geleidelijk aan door roeren, maar vooraleer we dat doen halen we wel de pan van het vuur. Zet de pan na afloop terug op het vuur en blijf roeren tot de saus begint te koken en te dikken. Laat de saus nu nog één minuutje pruttelen en voeg de nootmuskaat toe. Breng de saus vervolgens op smaak en ze is helemaal klaar! Doe een plasticfolie over de saus en zet deze dan pas weg. Op deze manier voorkom je dat er vellen op de saus gevormd worden.

En… weer verder met het maken van de lasagne

Inmiddels is de tijd aangebroken om verder te werken aan de lasagne. Hiervoor ga je de lasagnebladen op maat snijden en leg je ze in een diepe, rechthoekige en vuurvaste schaal. Check of de oven al ongeveer 180 graden is. Vet de schaal in, leg een dun laagje vleessaus op de bodem en leg er nu nog een laagje bechamelsaus overheen. Het kan voorkomen dat in tussentijd de bechamelsaus te dik is geworden om makkelijk uit te kunnen smeren. Is dat het geval, warm deze dan even terug op. Leg nu de lasagnebladen er op en druk ze voorzichtig naar beneden. Op deze manier wordt eventuele lucht er tussenuit geduwd. Ga nu gewoon verder met het plaatsen van de laagjes en rond af met de bechamelsaus. Strooi er nog wat Parmezaanse kaas overheen en bak de lasagne ongeveer 35 à 40 minuten in de oven. Eventueel kun je de lasagne nog even 5 minuutjes laten afkoelen.

 

Bewaren