Zalmnoedels met knoflook garnalen

Geplaatste recepten, Pasta, Spaghetti, Vis

Ingrediënten:

250 gr Zalm (restjes klaar gemaakte zalm)
150 gr knoflookgarnalen
300 gr wok noedels (kant en klaar van Conimex)
3 tn knoflook
1 st gember (duimgrootte)
3 sjalotjes
3 lente uitjes
Peterselie
Hoisinsaus
Zout en peper naar smaak
olie

Bereiding:

Knoflook schoonmaken en heel fijn snijden of uitpersen
Gember schillen en raspen
Sjalotjes schoonmaken en heel fijn snipperen
Lente-uitjes in kleine ringetjes snijden.
Peterselie fijn snijden
Zalm uit elkaar halen en apart houden

Zet de pan die je wilt gebruiken op het vuur en laat deze flink heet worden, doe er dan een flinke scheut olie in, bak hierin de sjalotjes, gember en knoflook glazig, niet bruin bakken dat komt niet ten goede van de smaak van de knoflook (verbrandde smaak).
Voeg dan de knoflook garnalen toe en bak deze gaar, dan de zalm toevoegen, deze is al gaar, het gaat er alleen om deze zalm goed te verhitten. Voeg er dan 3 flinke lepels Hoisinsaus aan toe, goed roeren, even proeven of het op smaak is, anders nog wat zout en peper toevoegen.

Laat het geheel nog even 5 min. pruttelen. Voeg na 5 min de noedels toe en warm deze goed door. Serveren met een lekkere salade naar keuze.

Macaroni a la mama

Geplaatste recepten, Macaroni, Pasta, Rundvlees, Vlees

Ingrediënten:

1 pond macaroni
2 bouillonblokjes (paddenstoel)
1 Spaans pepertje
2 bl. tomatenpuree
250 gr Thaise roerbakmix
100 gr gesneden ui
1thl knoflookpasta
1thl serehpasta
1thl djahepasta
1pk hamblokjes
1pk gerookte spekblokjes
1 scheutje sesam olie
1 scheutje ketjap manis
400 gr rundergehakt

Bereiding:

Kook de macaroni in de bouillon al dente, afgieten en een scheutje sesamolie erdoor. Pepertje heel fijn snijden en mengen met de kruidenpasta’s. Spekblokjes uitbakken naar smaak (knapperig of zacht) hamblokjes toevoegen en even mee laten fruiten, uitlekken in vergiet, maar wel het vet opvangen. Wok gloeiend heet maken, doe daar het vet (wat je eerder hebt opgevangen) in en laat goed warm worden, bak hierin het gehakt rul, gehakt eruit scheppen en uit laten lekken, in het achtergebleven vet de ui en de kruidenpasta’s bakken. Voeg dan de Thaise groentemix toe en laat deze 5 min. meebakken. Na 5 min voeg je de tomatenpuree toe en laat deze weer 5 min. meebakken. Voeg een klein scheutje water toe, zodat het geheel net niet te droog word. Voeg dan alle overige ingrediënten toe. Eerst het gehaktmengsel en daarna de macaroni.

Even goed door laten warmen en serveren met een knapperige groene salade

Bewaren

Pasta met garnalen en zalm

Geplaatste recepten, Pasta, Vis

Pasta met garnalen en zalm in de pan

Ingrediënten

Pasta *
3 tn knoflook fijn geraspt
1 rode ui gesnipperd
500 gr jumbo garnalen
150 gr gegrilde zalmvlokken (AH)
1 bosje bieslook
1 bakje Philadelphia bieslook
1 tl Djahé
1 tl Korianderpoeder
1 tl paprikapoeder
1 el Ras el Hanout
Olijfolie
2 el dukkah

Bereiding:

In een wok wat olie heet laten worden, de paddenstoelen daarin gaar bakken. Als de paddenstoelen gaar zijn, in vergiet uit laten lekken. Opnieuw een klein scheutje olie in de pan en hierin de knoflook met de ui fruiten met wat paprikapoeder en de Ras el Hanout kruiden, fruit tot de ui glazig is, bij de paddenstoelen in de vergiet uit laten lekken.

Dan de garnalen bakken in een klein beetje olijfolie, zodra de garnalen roze is, dan alles weer terug in de pan en goed doorwarmen. Voeg dan het kuipje Philadelphia bieslook toe en roer goed door.

Ondertussen de pasta* koken voor 4 min, moet nog een bite hebben. Pasta bij het garnalenmengsel voegen en goed omschudden, garneren met fijn gesneden bieslook.

Serveren met dukkah.

Pasta met garnalen en zalm op het bord
Pasta met garnalen en zalm op het bord

En zo ziet het eruit op je bord.  

 

 

*Pasta kan je natuurlijk kant en klaar kopen, maar lekkerder is het om het zelf te maken, er zijn genoeg recepten om pasta zelf te maken.

Tip: als je lekkere dunne pasta (mie) wilt hebben, kan je ook verse lasagna vellen oprollen en daar hele dunne reepjes van snijden

Bewaren

Lasagne met kip, pesto en courgette

Geplaatste recepten, Kip, Lasagna, Pasta

Ingrediënten:

400 gr. kipfilet
3 eetlepels pesto
1 courgette
200 gr. kastanjechampignons
1 pakje gezeefde tomaten
1 teentje knoflook
200 ml. creme fraîche
4 tomaten
150 gr. geraspte belegen kaas
1 pakje lasagnevellen

Bereiding:

Verwarm de oven op 180 graden, vet de lasagneschaal in.

Bak de kip, snijdt de kip in blokjes meng de pesto erdoor en laat dit marineren. Snijdt de courgette in plakjes, de champignons in partjes en bak dit in een scheutje olijfolie tot de groente beetgaar zijn. Meng de gezeefde tomaten erdoor en breng op smaak met zout, peper en een heel teentje knoflook. Bak de knoflook niet te lang mee anders wordt het bitter. Roer de crème fraîche door de kip met pesto en breng op smaak. Vul een schaal om en om met lasagnebladen en het kipmengsel. Laat de lasagne garen in een voorverwarmede oven van 180 graden gedurende 30 minuten. Snijd de lasagne in stukken.

Bewaren

Groente lasagna

Geplaatste recepten, Groenteschotels, Lasagna, Pasta, Vegetarisch

Ingrediënten:

250 gram lasagnebladen
olijfolie
ui, gesnipperd
4 tenen knoflook
1 grote rode paprika in blokjes
bakje champignons, in schijfjes
2 courgettes, in blokjes
1 blik tomatenblokjes
glas witte wijn
2 eetlepels verse peterselie, gehakt
1/2 chili vlokken
2 bakjes ricotta kaas
2 eieren
zakje geraspte kaas
2 bollen mozzarella kaas

Deze groente lasagna zit stampvol lekkere groentes zoals uien, champignons, paprika’s en courgettes, meer dan genoeg voor je dagelijkse portie verse groente!

Bereiding:

Snijd alle groentes zoals beschreven in de ingrediëntenlijst en verwarm de oven voor op 180 graden. Kook ook alvast de lasagnabladen gaar in zout water, spoel ze af met koud water en leg ze te drogen op een schone theedoek.

Fruit de ui en de knoflook zachtjes aan in een zeer ruime koekenpan en voeg na een minuut of 2 de paprika toe. Doe de rest van de groente in de pan samen met het glas wijn en de chilipeper. Voeg als laatste de tomatenblokjes toe, roer alles goed door en laat dit 20 minuten op een zacht vuur pruttelen. Voeg dan de de peterselie door de saus en breng hem op smaak met zout en peper.

Meng in een aparte kom de ricotta, de eieren en de helft van de kaas samen met peper en zout goed door elkaar.

Nu gaan we de groente lasagna opbouwen. Begin met een laag tomatensaus en leg hier een laag lasagnebladen op. Vervolgens smeer je een derde van het ricotta mengsel op de pasta en maak je een laag met schijfjes mozzarella. En over deze laag giet je weer een laagje tomatensaus. Herhaal dit 2 maal zodat je een lekker dikke lasagne krijgt, eindig met de tomatensaus en strooi daar de overgebleven kaas overheen.

Dek de lasagnaschotel af met een laagje alluminiumfolie en plaats hem in de oven. Haal na 20 minuten het folie van de schaal af, zodat de bovenste kaas laag nog 5 of 10 minuten goudbruin kan kleuren. Haal de lasagna uit de oven en laat hem op het aanrecht nog even 10 minuutjes rusten zodat ie lekker stevig wordt.

Bewaren

Lasagna bolognese:

Geplaatste recepten, Lasagna, Pasta, Vlees

Ingrediënten:

 2 blikjes tomatenblokjes

500 gram rundergehakt
2 uien
1 winterpeen
3 stengels bleekselderij
2 teentjes knoflook
olijfolie
2 theelepels Italiaanse kruiden (of 1 eetlepel verse kruiden)
250 gram lasagnebladen
50 gram boter
50 gram bloem
0.5 liter melk
100 gram geraspte Parmezaanse kaas
2 eetlepels groene pesto

Bereiding:

Pel de uien en snipper ze. Was vervolgens de peen en de bleekselderij en snijd deze in kleine stukjes. Pers de gepelde knoflook hierover uit. Verwarm de oven ook voor op 180 graden celcius.

Verhit de olie in een ruime pan en bak hierin de ui met het gehakt en de knoflook rul. Voeg al snel de rest van de groente toe zodat deze mooi mee kan garen. Als het gehakt mooi rul is kun je de blikken tomatenblokjes toevoegen samen met de kruiden en wat peper en zout. Roer het mengsel goed door en laat het iets inkoken.

Breng een pan water aan de kook met een klein scheutje olijfolie en kook hierin de lasagnabladen volgens de beschrijving gaar.

Voor het maken van de Bechamelsaus pak je een andere pan en smelt hierin de boter. Voeg vervolgens de bloem toe zodat er een mooie dikke pasta ontstaat. Deze pasta noemen we een roux en zorgt ervoor dat de melk straks dik wordt als een saus. Voeg de melk dan ook langzaam toe terwijl je goed blijft roeren, er ontstaat nu een gladde saus. Roer door deze saus de pesto en laat hem een minuutje of 3 doorkoken.

Vet een ovenschaal in, schenk hierin een klein laagje vleessaus in en leg hierop een laagje lasagnabladen. Vervolgens maak je laagjes van vleessaus, bechamelsaus en lasagnabladen. De laatste laag is er één van bechamelsaus met daarover de geraspte kaas.

Lasagne met spinazie en gehakt

Geplaatste recepten, Lasagna, Pasta, Vlees

Ingrediënten:

300 gram rundergehakt
halve pot Italiaanse pastasaus (zonder vlees)
blikje tomatenblokjes
1 eetlepel pesto
rode paprika
ui
bakje ricotta kaas
12 lasagnebladen
500 gram diepvriesspinazie
1 zakje geraspte kaas

Bereiding

Ontdooi de spinazie en druk met de bolle kant van een lepel het vocht eruit in een vergiet. Snipper de ui en snijd de paprika in blokjes. Oven voorverwarmen op 180 graden.

Vet je ovenschaal in met een beetje boter of olijfolie. Bak in een koekenpan het gehakt rul en voeg zout en peper naar smaak toe. Als het gehakt mooi bruin is voeg je de tomatenblokjes toe. Laat dit 5 minuten zachtjes pruttelen. Meng ondertussen de paprikablokjes, de gesnipperde ui met de ricotta kaas, de pesto en de spinazie in een kom.

Schep een laagje pastasaus in de ovenschaal en leg hierop een laagje lasagnebladen. Vervolgens komt een laag van het spinaziemengsel met wat geraspte kaas erover. Herhaal deze pasta, spinazielaag nogmaals zodat je 2 spinazielagen hebt. De laatste laag bestaat uit lasagnebladen en gehakt. Strooi hierover de laatste kaas en bak de lasagne in ongeveer 40 minuten gaar in de oven.

Bewaren

Lasagna met zalm en spinazie

Geplaatste recepten, Lasagna, Pasta, Vis

Ingrediënten:

8 verse, lange lasagnabladen
500 gram zalm (in 8 repen gesneden)
400 ml melk
500 gram verse spinazie
1 gesnipperde ui
nootmuskaat
30 gram bloem
100 gram geraspte kaas
45 gram boter 1
teentje knoflook
 30 ml crème fraîche

Bereiding:

Snijd de zalmfilet in repen die even lang zijn als de breedte van de lasagnebladen. Breng een pan met zout water aan de kook en kook de lasagnebladen al dente volgens de instructies op de verpakking. Spoel de lasagne af met koud water en  leg ze op een theedoek te drogen. Oven voorverwarmen op 180 graden. Verhit wat boter in de pan en fruit hierin de ui met de knoflook. Voeg vervolgens de spinazie toe en bak totdat deze geslonken is. Roer vervolgens de crème fraîche erdoor en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Vet een ruime ovenschaal in. Leg op een lasagne vel een beetje spinazie en een strip zalm en rol deze op. Leg de rolletjes met de vouw onder in de ovenschaal.

Smelt de overgebleven (30 gram) boter in de pan en roer hier de bloem doorheen. Je krijgt nu een dikke goudbruine pasta. Schenk hier vervolgens al roerend de melk voorzichtig bij zodat er een gladde saus ontstaat. Breng de saus al roerend aan de kook en breng op smaak. Giet deze saus over de lasagnerolletjes en strooi er de geraspte kaas overheen. De cannelloni heeft 20-25 minuten nodig in de oven om gaar te worden.

Bewaren

Lasagna met gehakt.

Geplaatste recepten, Lasagna, Vlees

Ingrediënten:

500 gram rundergehakt
375 gram verse lasagnebladen
250 ml tomatenpuree
150 gram kippenlevers fijngehakt
250 ml rode wijn
1 grote en fijngehakte ui
1 fijngehakte wortel
1 stengel bleekselderij
100 gram vers geraspte Parmezaanse kaas.
twee eetlepels gehakte bladpeterselie
twee eetlepels olie
30 gram boter
 
Zelf bechamelsaus maken? Dan ook:
560ml melk
60 gram boter
40 gram bloem
halve theelepel versgemalen nootmuskaat

Voorbereiding

De voorbereiding om lasagne te maken is eigenlijk niet zo heel moeilijk. Het is vooral belangrijk om alles wat je nodig hebt tijdens de daadwerkelijke bereiding klaar te maken. Op deze manier wordt je tijdens het koken nooit te ver van je vuur verwijderd. Hoe dan ook, zorg er in ieder geval voor dat je beschikt over een pan met dikke bodem, dat je alle ingrediënten in huis hebt en dat je op een ontspannende manier aan het koken kan beginnen. Hoewel lasagne maken niet zo moeilijk is vergt het wel een beetje tijd en is het altijd aangenamer om te koken in een rustige dan in een hectische omgeving. Is er voldaan aan al deze factoren? Dan kan je beginnen!

Bereiding

Je neemt de pan met dikke bodem en bakt daarin de ui, wortel en bleekselderij. Je doet dit op een matig vuur en tot ze zacht zijn. Het is belangrijk om te blijven roeren zodat het mengsel niet aan de bodem aanbrandt. Zet het vuur nu iets hoger en doe het gehakt in de pan. Laat deze lekker bruin worden en maak de klonten fijn met een vork. Nu is het tijd geworden om de kippenlever er bij te voegen. Bak ook deze tot ze van kleur veranderen en voeg daarna de tomatenpuree toe net als de wijn en de peterselie. Vervolgens breng je het geheel op smaak en wordt het tijd om het mengsel aan de kook te brengen. Wanneer dit is gebeurd zet je het gerecht op een lager vuurtje en laat je het gedurende drie kwartier sudderen. Zet het verkregen mengsel dan even opzij. Klaar? Verwarm de oven dan alvast op 180 graden.

Opmerking: kippenlevers kunnen weggelaten worden als je er niet van houdt.

De bechamelsaus:

Van de tijd die we hierdoor krijgen gaan we gebruikmaken om de bechamelsaus te bereiden. Je kunt het natuurlijk ook kant en klaar kopen. Smelt hiervoor de boter in een pan op een laag vuurtje. Voeg nu bloem toe en roer het geheel gedurende 1 minuut. Nu gaan we de melk er geleidelijk aan door roeren, maar vooraleer we dat doen halen we wel de pan van het vuur. Zet de pan na afloop terug op het vuur en blijf roeren tot de saus begint te koken en te dikken. Laat de saus nu nog één minuutje pruttelen en voeg de nootmuskaat toe. Breng de saus vervolgens op smaak en ze is helemaal klaar! Doe een plasticfolie over de saus en zet deze dan pas weg. Op deze manier voorkom je dat er vellen op de saus gevormd worden.

En… weer verder met het maken van de lasagne

Inmiddels is de tijd aangebroken om verder te werken aan de lasagne. Hiervoor ga je de lasagnebladen op maat snijden en leg je ze in een diepe, rechthoekige en vuurvaste schaal. Check of de oven al ongeveer 180 graden is. Vet de schaal in, leg een dun laagje vleessaus op de bodem en leg er nu nog een laagje bechamelsaus overheen. Het kan voorkomen dat in tussentijd de bechamelsaus te dik is geworden om makkelijk uit te kunnen smeren. Is dat het geval, warm deze dan even terug op. Leg nu de lasagnebladen er op en druk ze voorzichtig naar beneden. Op deze manier wordt eventuele lucht er tussenuit geduwd. Ga nu gewoon verder met het plaatsen van de laagjes en rond af met de bechamelsaus. Strooi er nog wat Parmezaanse kaas overheen en bak de lasagne ongeveer 35 à 40 minuten in de oven. Eventueel kun je de lasagne nog even 5 minuutjes laten afkoelen.

 

Bewaren

Verschillende soorten lasagna

Lasagna, Pasta

Lasagne is een erg lekker gerecht dat niet alleen volwassenen, maar ook kinderen maar wat graag eten. Natuurlijk kan je er voor kiezen om de lasagne kant en klaar te kopen in de supermarkt, maar zou het niet veel leuker en gezonder zijn mocht je deze gewoon zelf kunnen maken? Lasagne maken is niet zo moeilijk als veel mensen denken. Daarnaast bestaan er heel wat variaties op de klassieke lasagne waardoor deze bijvoorbeeld ook gegeten kan worden door vegetariërs. Denk je er aan om zelf ook lasagne te gaan maken en ben je op zoek naar een goed recept? Kijk dan verder naar verschillende recepten.

De klassieke lasagne is niet voor iedereen weggelegd. Vegetariërs zullen bijvoorbeeld niet blij zijn met bepaalde ingrediënten die gebruikt worden bij het bereiden van dit gerecht. Gelukkig bestaan er voldoende alternatieven. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een lasagne te maken die perfect voldoet aan de wensen van vegetariërs. Wat bijvoorbeeld te denken van een lasagne met aubergine en gorgonzola? Of misschien is een lasagne met courgette, eieren en mozzarella wel iets voor jou? Ook een lasagne met paddenstoelen en een lasagne met spinazie worden over het algemeen goed gesmaakt en dat zowel door jong en oud. Steeds meer mensen kiezen er ook voor om hun lasagne te bereiden met vis in plaats van vlees of groenten. Door de jaren heen zijn hierdoor verschillende extra soorten lasagne ontstaan. Denk daarbij maar eens aan lasagne met gerookte zalm. Deze wordt over het algemeen steeds bereid in combinatie met spinazie en avocado. Een andere lekkere variant is deze met zalm en basilicumdressing. In principe is het zelfs mogelijk om zelf een beetje te experimenteren met ingrediënten. Naast de vis kan je naar eigen inzicht eigenlijk min of meer zelf bepalen hoe jou ideale lasagne er uit zal komen te zien.

Indonesische Macaroni volgens Kokkie M

Geplaatste recepten, Internationaal, Macaroni, Pasta

Ingrediënten:

500 gr macaroni, koken volgens de verpakking
500 gr mager rundergehakt
250 gr fijn gesneden prei
200 gr champignons
4 flinke uien, schoongemaakt en in halve ringen gesneden
6 teentjes knoflook, schoongemaakt en in dunnen plakjes gesneden
1 stuk gember van 2 cm in dunne plakjes gesneden of raspen
2 paprika’s, rood of groen maakt niet uit
1 lombok zonder zaadjes, fijn gehakt (ik doe er altijd 2 in)
2 eetl. Goela Djawa (Javaanse suiker)
2 a 3 blikjes tomatenpuree
1 stukje trassi (garnalenpasta)
Serehgras in een knoop
½ bosje koriander
Sambal naar smaak
Zout en peper
olie

Bereiding:

Maak van de knoflook, gember, peper en ui een pasta in je keukenmachine of in de vijzel.
In wok olie verhitten, je kan elke olie gebruiken die je zelf lekker vind, ik heb walnotenolie gebruikt.
Voeg de ui, knoflook, gember, peper toe en laat dit even fruiten tot de ui glazig begint te worden.
Dan de trassi toevoegen, even mee laten bakken, de goela djawa toevoegen en nog even 5 min. laten pruttelen samen met de serehgras.
Snij van de koriander alleen de steeltjes heel fijn en voeg dit toe, de blaadjes bewaren voor garnering.
Laat het geheel even lekker pruttelen tot alles gaar is ongeveer 15 min.
Ondertussen in een braadpan of koekenpan, wat olie verwarmen en hierin de spekblokjes krokant bakken, haal het spek uit het vet en bak hierin de champignons krokant, voeg dan het gehakt toe, even wat met zout en peper bestrooien en bak het gehakt lekker rul en krokant.
Daarna de tomatenpuree erbij voegen en nog even lekker laten pruttelen.
Als alles lekker gaar is (ik wil altijd nog een bite hebben dus niet te gaar) dan voeg ik alles bij elkaar, dus het gehaktmengsel en paprikamengsel uit de wok bij elkaar doen goed door roeren zodat alles goed gemengd is. Even proeven of de smaak naar wens is, als het de flauw is dan kan je nog een theelepel sambal toevoegen, is het te pittig, dan kan je nog wat goela djawa toevoegen of ietwat vloeibare zoetstof (ik gebruik dat nooit, maar soms kan het te pittig zijn voor mensen)
Kook de macaroni volgens de verpakking beetgaar. Als het gaar is, spoel dan even af met koud water (dat stopt het garingsproces) en voeg dit bij het mengsel of serveer apart net wat je wens is.

Selamat makan.