Acili ezme ( Turkse dip)

Geplaatste recepten, Internationaal, Kruidenmengsels, Specerijen, Turks

Ingrediënten:

1 tomaat
1 groene peper
1 ingemaakte groene peper
1 ui
een half bosje peterselie
4 teentjes knoflook
snufje zout
olijfolie
1 eetlepel rode peperpuree (Turks: biber salçasi)
halve citroen
2 theelepels paprika vlokken
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel zout

Ter decoratie:
Een scheutje granaatappel siroop
stukjes peterselie
walnoten
citroenschijfjes
olijven

Bereiding:

Snijd de tomaat, groene peper, ingemaakte peper, ui, peterselie in hele kleine stukjes.
Neem een schaal en doe hier de tomaat, groene peper, ui en peterselie erin:
Snijd de knoflook in kleine stukjes en pers het sap eruit door het te stampen:
Het stampen kun je eenvoudiger maken door een snufje zout toe te voegen aan de knoflook.
Voeg het sap toe aan de schaal met de ingrediënten.
Zorg dat de knoflook heel fijngesneden is voordat je het ook bij de overige ingrediënten toevoegt.
Neem een klein kommetje. Voeg de olijfolie en rode peperpuree toe.
Roer alles goed door elkaar totdat de rode peperpuree bijna in de olijfolie is opgelost.
Pers het sap van de citroen en giet dit in de saus. Roer even goed door.
Giet de saus in de schaal met de overige ingrediënten:
Voeg ook de theelepels zwarte peper, paprikavlokken en zout toe:.
Kneed het mengsel goed door elkaar met je handen.
Haal twee-derde deel van dit mengsel door een mixer zodat dit deel van de meze minder grof wordt:
Meng dit deel vervolgens weer met de (groffere) rest.
Serveer je acili ezme op een bord en dresseer dit met bijvoorbeeld een scheutje granaatappel siroop, citroenschijfjes, olijven, stukjes peterselie of een paar walnoten:

Bewaren

Aardappelschotel op zijn Grieks

Aardappelschotels, Geplaatste recepten, Grieks, Internationaal, Ovenschotels

Ingrediënten

800 gram voor gekookte aardappelen (krieltjes)
1 aubergine, in blokjes gesneden
paprika, (rood, geel, en groen)in blokjes gesneden
2 uien, gesnipperd
300 gram rundertartaar,
gehakt met gyros gekruid
aardappel anders, smaak bacon/ui
100 milliliter melk
2 tenen knoflook
zout peper naar smaak

Bereiding:

Verwarm de over voor op 180 graden C. Doe de aubergineblokjes in een vergiet en bestrooi met 1 eetlepel zout. Laat dit 10 minuten staan. Spoel dan de blokjes af en droog ze met keukenpapier. Doe in de wok 2 eetlepels olie en roerbak deze blokjes met de paprikablokjes en 1 gesnipperde ui ongeveer 5 minuten op zeer hoog vuur. Laat in een vergiet even de olie uitlekken en doe ze daarna in een ovenschaal. Bak het gehakt rul en voeg er de gyroskruiden toe. Voeg dan de laatste gesnipperde uit erbij en wat peper en zout naar smaak (als je geen gyroskruiden gebruikt). Roerbak alles op hoog vuur nog 3 minuten. Tenslotte schenk je de aardappel anders in een maatkan, voeg er de melk bij en roer dit goed om. (ook makkelijk om de melk in de pot te doen en dan goed te schudden). Schep het gehaktmengsel op de groente in de ovenschaal, verdeel er de in partjes gesneden aardappel over en schenk het aardappel andersmengsel er overheen. Zet de schotel ongeveer 45 minuten. in de oven.

Bewaren

Sambal Brandal

Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal, Sambals, Specerijen

Ingrediënten:

350 gr lomboks
150 gr rawits
2 rode uien
1 bol knoflook
4 tl laos
6 kemiries
1 à 1,5 schijf goela djawa
wat limoensap
olie
water

Bereiding:

Pureer de ingrediënten met wat olie en fruit het aan met nog wat olie in een wadjan.

Proef en voeg eventueel wat zout en/of limoensap toe.

Na vijf minuten een glas water erbij en goed vermengen. Zet het vuur zacht en laat het onder af en toe omscheppen 10 à 15 minuten sudderen tot al het water weer verdampt is en de olie komt bovendrijven. Bewaren kan in een weckfles of grote glazen pot. In de koelkast blijft de sambal zo’n 2 maanden goed. Wel altijd een schone lepel gebruiken.

Je kunt de sambal ook wecken. Dan blijft hij ongeopend wel een jaar goed.

 

Bewaren

Sambal badjak

Indonesisch, Internationaal, Sambals, Specerijen

Ingrediënten:

olie
4 sjalotten
8 rode lomboks
10 rawits
3 teentjes knoflook
stuk goela djawa
stukje trassi
6 geroosterde kemirienoten
zout naar smaak

Bereiding:

Sjalotten, lomboks, rawits, knoflook, goela djawa, trassi en de kemirienoten fijnmalen in de keukenmachine of blender tot het een pasta is. Verhit de olie in en fruit de pasta. Laat het een minuut of 10 – 15 sudderen tot het wat droger wordt. Dan in een schone (jam)pot bewaren in de koelkast.

Bewaren

Sambal goreng ikan teri

Indonesisch, Internationaal, Sambals, Specerijen

Ingrediënten:

Boemboe

4 sjalotten
4 lomboks
4 rawit
3 teentjes knoflook
stukje goela djawa
2 tl serehpoeder
200 gram ikan teri
1 tomaat
1 eetlepel asem
Olie

Bereiding:

Doe de ingrediënten voor de boemboe in de keukenmachine en vermaal tot een pasta. Fruit dit met de sereh een paar minuten in de olie in een wadjan. Voeg dan de ikan teri en de tomaat toe en laat dit nog een paar minuten doorbakken, zodat de smaken goed vermengen en de rauwe ingrediënten gaar worden. Voortdurend omscheppen.
Voeg dan de asem toe en roer weer goed om. Laat nog een minuutje op staan tot het vocht verdampt is
 

Roti pannenkoeken

Deegwaren, Geplaatste recepten, Internationaal, Surinaams

Ingrediënten:

500 gr zelfrijzend bakmeel
1 zakje bakpoeder
mespuntje zout
3 dl water (handwarm)
olie
Voor de vulling:
75 gr gele spliterwten
1 tn knoflook
1 pepertje (madame Jeanette of lombok naar smaak)

Bereiding:

  • Kook de spliterwten in 20 min bijna gaar. En laat deze daarna even uitstomen en afkoelen.
  • Snipper de knoflook en snijdt het pepertje klein.
  • Doe alles in een keukenmachine en maal dit tot poeder.
  • Maak van het bakmeel, zout, bakpoeder en water een soepel deeg. Laat dit even 10 min. rusten en maak er dan 12 kleine balletjes van.
  • Neem een bolletje hol dit een beetje uit in je hand, zodat je een platte ronde schijf krijgt. Doe wat van de vulling op het plakje deeg en vouw dit naar elkaar toe en plak het zo dicht dat je weer een bolletje deeg krijgt. Vul zo op deze manier alle andere bolletjes deeg. Bestrooi je werkvlak met bloem.
  • Pak een gevuld bolletje deeg en rol deze met de deegroller helemaal plat, doe dit wel voorzichtig anders scheurt het deeg open. Net zolang blijven rollen tot de schijf heel erg dun is. Nu alle andere bolletjes uitrollen.
  • Koekenpan verhitten. Doe één deegschijf in de koekenpan, bestrijk de bovenkant met een heel klein beetje olie, draai de pannenkoek om en bestrijk de andere kant. Laat de pannenkoek lekker bruin worden. Als hij opbolt in de pan is het goed. Bak op deze manier alle andere schijven.
  • En de roti pannenkoeken zijn klaar.

Apart serveren bij de Surinaamse Roti.

Indonesische Macaroni volgens Kokkie M

Geplaatste recepten, Internationaal, Macaroni, Pasta

Ingrediënten:

500 gr macaroni, koken volgens de verpakking
500 gr mager rundergehakt
250 gr fijn gesneden prei
200 gr champignons
4 flinke uien, schoongemaakt en in halve ringen gesneden
6 teentjes knoflook, schoongemaakt en in dunnen plakjes gesneden
1 stuk gember van 2 cm in dunne plakjes gesneden of raspen
2 paprika’s, rood of groen maakt niet uit
1 lombok zonder zaadjes, fijn gehakt (ik doe er altijd 2 in)
2 eetl. Goela Djawa (Javaanse suiker)
2 a 3 blikjes tomatenpuree
1 stukje trassi (garnalenpasta)
Serehgras in een knoop
½ bosje koriander
Sambal naar smaak
Zout en peper
olie

Bereiding:

Maak van de knoflook, gember, peper en ui een pasta in je keukenmachine of in de vijzel.
In wok olie verhitten, je kan elke olie gebruiken die je zelf lekker vind, ik heb walnotenolie gebruikt.
Voeg de ui, knoflook, gember, peper toe en laat dit even fruiten tot de ui glazig begint te worden.
Dan de trassi toevoegen, even mee laten bakken, de goela djawa toevoegen en nog even 5 min. laten pruttelen samen met de serehgras.
Snij van de koriander alleen de steeltjes heel fijn en voeg dit toe, de blaadjes bewaren voor garnering.
Laat het geheel even lekker pruttelen tot alles gaar is ongeveer 15 min.
Ondertussen in een braadpan of koekenpan, wat olie verwarmen en hierin de spekblokjes krokant bakken, haal het spek uit het vet en bak hierin de champignons krokant, voeg dan het gehakt toe, even wat met zout en peper bestrooien en bak het gehakt lekker rul en krokant.
Daarna de tomatenpuree erbij voegen en nog even lekker laten pruttelen.
Als alles lekker gaar is (ik wil altijd nog een bite hebben dus niet te gaar) dan voeg ik alles bij elkaar, dus het gehaktmengsel en paprikamengsel uit de wok bij elkaar doen goed door roeren zodat alles goed gemengd is. Even proeven of de smaak naar wens is, als het de flauw is dan kan je nog een theelepel sambal toevoegen, is het te pittig, dan kan je nog wat goela djawa toevoegen of ietwat vloeibare zoetstof (ik gebruik dat nooit, maar soms kan het te pittig zijn voor mensen)
Kook de macaroni volgens de verpakking beetgaar. Als het gaar is, spoel dan even af met koud water (dat stopt het garingsproces) en voeg dit bij het mengsel of serveer apart net wat je wens is.

Selamat makan.

 

Surinaamse Roti met ei

Geplaatste recepten, Gevogelte, Internationaal, Kip, Surinaams

Ingrediënten:

 500 gr kipfilet in blokjes gesneden (mag ook drumsticks of kippenvleugels zijn, ik gebruik liever kip filé)
16 middelgrote of kleine aardappels (ik gebruik krieltjes)
1,5 kg kousenband (haricoverts boontjes kan je ook gebruiken)
8 hard gekookte eieren
2 uien
Kerrie Massala
4 maggiblokjes
1 blikje tomatenpuree
1 Madame Jeanette peper of 1 lombokpepertje

 

Bereiding:

Snij de uien en hak de knoflook fijn. Bak deze even kort aan met wat zonnebloemolie en een klein beetje massala. Haal de gebakken ui met knoflook even uit de pan. Zo dadelijk ga je de kip bakken namelijk. Als de uien er dan nog in zitten, verbranden ze. Snij nu de kippenpoten los van het dijbeen of het kipfilet in blokjes. Bak de kip op hoog vuur met een klein beetje zonnebloemolie en massala. Flink wat zout en peper toevoegen. De kip hoef je niet gaar te bakken; alleen het vlees laten dichtschroeien en krokant bakken. Ondertussen maak je de aardappelen schoon en snij je deze door midden. Na zo’n 5 minuutjes bakken, doe je de uien + knoflook met de madame Jeanette en de tomatenpuree bij de kip. Roer goed door. Voeg de rauwe aardappelen toe. Roer weer goed door. Vervolgens voeg je water toe aan het geheel. De kip + aardappels moeten niet onder water komen te staan! Laat het water nét de bovenste laag kip/aardappelen aanraken. Voeg nu de maggiblokjes toe en breng het aan de kook. Het madame Jeanette pepertje kan je dus heel laten! Op den duur wordt de saus pittiger (blijf dus regelmatig proeven). Zodra je vindt dat het pittig genoeg is, haal je de madame Jeanette eruit. Op deze manier voorkom je dat je op voorhand al de saus te heet maakt. (Wees wel voorzichtig met roeren! Het pepertje kan kapot gaan waardoor de saus gelijk heet wordt) Ik heb het pepertje heel fijn gesneden en maar een 1/2 gebruikt. Laat dit geheel minstens 90 minuten heel zachtjes sudderen. Om het kwartier even roeren en proeven. Je moet een flinke kerrie-smaak proeven. Is die nog niet aanwezig? Opnieuw wat massala toevoegen. Ondertussen ga je aan de slag met de kousenband. Kousenband (haricoverts) zie ik als de grote broer van sperziebonen. Maak ze dan ook op dezelfde manier schoon en snij ze in stukjes. Hoe groot    of hoe klein je wil. De kousenband kook je eerst even beetgaar voordat  je ze bakt in een wok. Ondertussen pel je de hardgekookte eieren en zet je een koekenpan op het vuur. Doe een klontje boter in de pan en voeg de eieren toe. Bak de gekookte eieren zo’n 5 minuutjes op midden/hoog-vuur. Blijf regelmatig de eieren omdraaien zodat ze enigszins gelijkmatig krokant bakken. Gebruik boter in plaats van olie. Bij olie hebben de gekookte eieren tijdens het bakken soms de nijging om aan de pan vast te plakken. Zijn de aardappelen gaar dan proef je nog even en voeg eventueel zout en peper toe. (Vind je de saus te dun? Je kunt hem even aandikken met wat maïzena; geen probleem) Alles is nu klaar.

Maak nu de roti pannenkoeken even warm in de magnetron. (zie recept) Dat doe je door deze in een plastic zakje te doen met wat druppels water en dan 30 seconden op 900 watt, zo blijft de roti pannenkoek zacht. Leg de roti op je bord en schep de kip, aardappelen met saus, kousenband en het ei op.