Hete kip a la Kokkie M

Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal, Kip

Ingrediënten:

600 gram kipfilet
5 el zonnebloemolie
3 grote gesnipperde uien
2 teentjes knoflook
1/4 liter bouillon (blokje of poeder)
2 el (keuken)azijn
9 el ketjap manis
4 el ketchup
6 el bruine basterdsuiker
2 el sambal (oelek)
4 el pindakaas
300 gram taugé.

Bereiding:

Snijd de kipfilet in stukjes. Was de taugé.

Verhit de olie in een wok en braad de kip op matig hoog vuur goed aan. Schep de kip met een schuimspaan weer uit de wok en bak in de achtergebleven olie de uien tot ze glazig zijn.

Pers de knoflook erboven uit en bak deze even mee.

Voeg dan de bouillon toe, evenals de azijn, ketjap manis en ketchup en roer het geheel goed door.

Voeg vervolgens de suiker, sambal en pindakaas toe evenals het aangebraden kip en breng het alles weer aan de kook. Draai daarna het vuur laag en laat de kip, onder af en toe omroeren, in ca. 15 minuten gaar sudderen. Voeg als laatste de taugé toe en laat deze in de saus nog even goed warm worden. De taugé moet wel knapperig blijven.

Tip: Hete Kip moet ′heet′ zijn, maar als u dit recept voor de eerste keer maakt kunt u het beste met Sambal Manis of een andere milde soort sambal beginnen.

Lekker met Rijst, komkommersalade met rode uien, Kroepoek en Atjar.

Bewaren

Chinese kip en papillotte met mihoen

Chinees, Geplaatste recepten, Internationaal

Ingrediënten:

• 5 cm verse gember, geschild
• 1 tenen knoflook, fijngesneden
• 3 el hoisinsaus (flesje 175 ml)
• 160 gr kipfilethaasjes
• 200 gr Thaise roerbakmix (AH)
• 125 gr mihoen
• 2 bosui, in ringetjes
1/2 krop ijsbergsla, in dunne reepjes

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Rasp de gember en meng met de knoflook en 4 el hoisinsaus. Leg de kip in de saus.
2. Knip 4 stukken bakpapier van 30 x 30 cm. Verdeel de roerbakmix en kip erover. Vouw de pakketjes goed dicht. Zet ca. 20 min. in de oven.
3. Bereid ondertussen de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep de rest van de hoisinsaus en de bosui door de mihoen. 4. Verdeel de ijsbergsla met de mihoen over 4 diepe borden of kommen.

Serveer de kippakketjes erbij.

Bewaren

Hete Kip op zijn Indisch

Geplaatste recepten, Gevogelte, Indonesisch, Internationaal, Kip

Met dank aan Ellen van Nikkelen-Kuijper voor dit recept.

Ingrediënten

4 grote drumsticks en ongeveer
8 kleinere borrelkippenpootjes
2 pakjes boemboe Ajam Pedis
1 serehstengel
Stukje gember
2 uien
4 hardgekookte eieren
Knoflook naar smaak
Ketjap manis
Sambal
Bouillon
4 theelepeltjes suiker

Bereiding:

In ruim water bouillonblokjes doen en aan de kook brengen. Kip erin doen (eerst alleen de grote en later de kleinere pootjes) en koken tot het bijna gaar is. Daarna in een hapjespan of wok uien fruiten met de knoflook tot het bruin wordt. Dan de boemboe erbij, serehstengel en gember. Even doorbakken en dan een beetje bouillon erbij doen. De kippenpoten erin, scheut ketjap, sambal en de suiker erbij. Proeven of het scherp genoeg is. Is het naar smaak en behoefte, dan de bouillon toevoegen tot alles onder staat. De hardgekookte eieren erin en een nacht lekker laten intrekken.

Volgende dag alles goed opwarmen en opdienen met bv rijst of noedels of mihoen. Als de saus wat te dun is, kan je het altijd nog binden met bv maïzena.

Bewaren

Gado Gado

Geplaatste recepten, Groente, Indonesisch, Internationaal, Salades

Ingrediënten:

Gado Gado
200 gr gekookte aardappels
200 gr tofu
2 gekookte eieren
¼ Chinese kool (of andere koolsoort)
1 tomaat
½ bosje radijs
¼ komkommer
Handje taugé
¼ bosje koriander
½ pepertje
¼ bosje peterselie
100 gr peultjes
100 gr wortel

Dressing
1 tn knoflook
50 gr Goela Djawa
120 gr pindakaas
½ pepertje
2 limoenen
2 tl vissaus
1 el sojasaus
1 el tamarinde

Bereiding:

Alle groente hakken, snijden, schaven in verschillende vormen.
Alle ingrediënten van de dressing in een blender en net zolang blenderen tot een egale pap ontstaat. Doe de dressing in een mooie schaal en draai de schaal rond zodat overal de dressing blijft plakken. Leg dan in mooie porties alle groenten gesorteerd op de schaal, pas als je de schaal op tafel zet kan je de dressing mengen door de groente (is een mooier gezicht en ja het oog wil ook wat toch)

Bewaren

Indische Dosa

Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal

Ingrediënten:

Beslag
1 kopje kikkererwtenmeel
1 kopje bloem
1 tl bakpoeder
1 snuf zout

Roeren met water tot pannenkoekbeslag dikte.

Dosa
Zoete aardappel
Knoflook
Gember
1 el kurkuma
1 el mosterdzaad
½ bosje koriander
½ bosje peterselie

Bereiding:

Aardappel in folie pakken en in de oven roosteren tot hij gaar is, de oven op 180 Cº voor 20 min. Kontroleer daarna of de aardappel gaar is, anders steeds met 5 min verlengen.

Knoflook, gember in plakjes snijden en samen met de kurkuma en mosterdzaad in de koekenpan bakken tot de knoflook lichtbruin is.

Aardappel leeg halen, alleen het kruim gebruiken we. Het knoflook-mengsel, de fijn gesneden koriander en de fijn gesneden peterselie erdoor mengen.

In koekenpan beslag doen en bakken tot de randen loslaten, de “pannenkoek” mag een beetje scheuren, dan is hij goed.
Leg wat vulsel op de pannenkoek en rol deze in de pan op.

Lekker als snack.

Bewaren

Sambal Goreng Kentang

Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal

Ingrediënten

1 zakje snackfrietjes, 500 gram
1 stuks fijngesneden ui
1 teentje knoflook
1 eetlepel sambal oelek
½ theelepel laos
1 theelepel bruine suiker
1 mespuntje trassi
1 handje kleine vliespinda’s

Bereiding:

Fruit in wat olie op klein vuur de fijngesneden ui, knoflook, sambal, laos, suiker en trassi. Als de uien bruin zijn, doe er de vliespinda’s bij, doe er dan de chips bij. Roer door en dien direct op. Je kan de Kentang ook in een afgesloten pot bewaren, zorg wel dat het dan volledig is afgekoeld.

Bewaren

Chinese gehaktballetjes

Chinees, Geplaatste recepten, Internationaal, Rundvlees

Ingrediënten

450 gram rundergehakt
250 gram grof gehakte waterkastanjes
1 eetlepel fijngesneden ui
1 centimeter fijngesneden gember
2 eetlepel koud water
3 teentjes fijngesneden knoflook
2 eetlepel lichte sojasaus
1 eetlepel donkere sojasaus
2 eetlepel droge sherry
1 theelepel 5-kruidenpoeder
2 eetlepel fijngesneden prei
2 theelepel suiker
1 theelepel zout
1 eiwit
versgemalen zwarte peper
aardappelmeel

Bereiding

Fruit ui, knoflook en gember. Laat gehakt met water en eiwit gedurende 1 minuut zachtjes draaien in een blender. Het moet luchtig blijven. Doe er de waterkastanjes, sojasaus, sherry 5-kruidenpoeder en suiker bij alsook zout, prei en peper en laat het geheel nog 30 seconden draaien.

Draai van het mengsel pingpongballen grote balletjes, bestuif ze met aardappelmeel en bak ze langzaam rondom bruin in de olie. Eet ze als snack, of serveer ze in tomatensaus bij bijvoorbeeld spaghetti.

Bewaren

Seroendeng

Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal

Ingrediënten

500 gr. geraspte kokos
3 salam blaadjes
djeroekpoeroet blad
citroensap
olie
2 eetlepels asem
pinda’s

Boemboe

5 sjalotten
3 teentjes knoflook
1 el gemalen ketoembar
1 tl gemalen djinten
1 tl laos
flink stuk goela djawa
trassi
2 tl zout

Bereiding:

Doe de ingrediënten voor de boemboe in de keukenmachine tot het pasta-achtig is. Rooster de kokos in een droge wok (wadjan) tot hij wat gelig verkleurt. Zet het gas op vol en voeg de olie, de salam, djeroekpoeroet, djahé, en het laospoeder toe en roer goed om. Voeg de boemboe en de asem toe en schep alles goed door elkaar. Blijf omscheppen tot het licht of middelbruin is, maar kijk uit dat het niet verbrandt.

Goed laten afkoelen en vermengen met wat geroosterde pinda’s met het velletje er nog om. Bewaren in een goed afgesloten glazen pot.

 

Bewaren

Rempejek (zoute pindakoekjes)

Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal

Ingrediënten:

* 100 gr. rijstemeel,
* 1/2 eetl. kentjoer,
* 100 gr. bloem
* 1/2 eetl. djahé,
* 1 dikke ui,
* 1/2 eetl. zout,
* 3 teentjes knoflook
* 350 cc. santen, (kokosmelk )
* 2 eetl. ketoembar,
* 200 gr. ongezouten pinda’s,
* 1 eetl. djinten,
* olie om te bakken.

Bereiding:

Pel de ui en de knoflook, hak ze fijn en wrijf ze fijn in de vijzel. Vermeng in een kom de bloem met het rijstmeel, de ui, de knoflook, de ketoembar, de djinten, de kentjoer, djahé en het zout. Roer de santen met scheutjes tegelijk door het bloemmengsel tot er een tamelijk dik, glad beslag is ontstaan. Roer de pinda’s door het beslag. Verhit een flinke scheut olie in een koekenpan (de koekjes moeten ruim in de olie kunnen bakken) en schep steeds een lepel van het beslag in de pan en wrijf het beslag dun uit. Laat er bij niet te grote hitte dunne, knapperige koekjes van bakken. Bak de koekjes ook aan de andere kant en laat ze op keukenpapier uitlekken.

Bewaren

Pittige Indische eieren

Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal

Ingrediënten:

8 eieren (gekookt zonder schaal)
2 uien gesnipperd
2 tn knoflook, geraspt
1 tl sambal brandal
1 tl Djahe
1 tl Laos
1 tl Koenjit
½ tl Kurkuma
1 tl Ketoembar
2 tl citroensap
¾ blokje kruidenbouillon
2 ½ dl water
½ blok santen
1 el ketjap manis
1 scheut Arachide olie

Bereiding:

Eieren 5 min koken, laten schrikken in koud water, pellen. Mengsel specerijen door elkaar mengen en een gladde pasta maken. Pan op het vuur met een scheutje olie erin, mengsel even fruiten zodat het licht keurt. Afblussen met een bouillontablet en wat water. Goed blijven roeren en aan de kook brengen. Eieren toevoegen en nog 5 min laten pruttelen. Kokos en ketjap toevoegen naar smaak.

Bewaren

Pittige Indonesische taart volgens Kokkie M

Deegwaren, Geplaatste recepten, Gevogelte, Indonesisch, Internationaal, Kip, Taart

Ingrediënten:

6 plakjes diepvries bladerdeeg
2 a 3 eetl gemalen kokos
250 gr kipfilet in reepjes
2 eetl olie
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
150 gr champignons
50 gr taugé
2 eetl fijngesneden selderij
1/2 zakje gedroogde nasigroenten Conimex)
2 eetl ketjap manis
1 tl sambal (badjak, oelek of brandal)
peper,
zout
4 eieren

Voorbereiding

Pel en snipper de ui en de knoflook. Maak de champignons schoon en snij deze in plakjes. Was de taugé schoon en snij deze wat kleiner. Laat de nasi-groenten in heet water wellen. Klop de eieren los met wat peper en zout.

Bereiding:

Oven voorverwarmen op 225 graden. Bladerdeeg ontdooien.

Verwarm de olie in een koekenpan en bak hierin de reepjes kipfilet gaar en lichtbruin. Bak in achtergebleven vet de gesnipperde uien en knoflook even mee. Doe de champignons erbij en bak deze ook even mee, samen met de nasigroenten. Van het vuur af de taugé en de fijngesneden selderij erdoor roeren. Maak de kip/groente massa op smaak met ketjap en sambal. Bakvorm eerst bekleden met bakpapier of invetten en dan het rondom de vorm bekleden. Prik hier en daar wat gaatjes in het deeg. Bestrooi het bladerdeeg met de gemalen kokos. Verdeel nu het mengsel over het deeg en giet het losgeklopte ei erover. In het midden van de oven plm. 20-30 minuten bakken tot de taart een mooie bruine kleur heeft.

Warm is deze taart super lekker, maar je kan hem ook koud eten.

Bewaren

Bapao broodjes

Brood, Deegwaren, Indonesisch, Internationaal

Ingrediënten

1 pak broodmix wit van Honig

Voor de vulling:

2 eetl. slaolie
3 wit van prei
1 geraspte teen knoflook
500 gram gehakt
zout en peper naar smaak
3 eetl. zoete ketjap (manis)
2 eetl. droge sherry
2 eetl. maïzena
3 eetl. kippenbouillon.

Bereiding:

Bereid het deeg volgens de gebruiksaanwijzing op het pak.

Verwarm de olie. Snijd de prei in zeer dunne reepjes. Fruit prei, knoflook en gehakt al roerend, tot het gehakt bruin ziet en al het vocht is verdampt. Roer zout ketjap en sherry erdoor en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Maak de maïzena aan met de bouillon. Roer dit mengsel door het gehaktmengsel en laat even koken. Laat de vulling afkoelen.

Rol het deeg uit op een bebloemd aanrecht tot een 5 cm dikke rol. Snijd deze rol in 2 cm brede stukken. Rol ieder stukje uit met een bebloemde deegroller tot een rondje met een middellijn van 10 cm. Leg op ieder rondje 2 eetlepels vulling en vouw het deeg dicht. Plak het deeg met wat water vast. Geef een mooie ronde vorm. Leg de broodjes weg op een bebloemd oppervlak en laat nog 30 minuten narijzen.

Breng een ruime bodem water aan de kook in een stoompan. Heb je geen stoompan, hang dan een metalen stoommandje in een grote pan met een bodempje water. Leg de broodjes op het stoomrek of in het stoommandje en zorg dat de broodjes van elkaar af blijven liggen. Stoom de broodjes in 10 minuten gaar. Houd de reeds gestoomde broodjes heet op een schaal op een pan met kokend water.

Bewaren

Jambalaya met chorizo en kip

Geplaatste recepten, Internationaal, Rijst, Surinaams

 

Ingrediënten

  • 125 g chorizo (worst)
  • 250 g kipdijfilet
  • 2 uien
  • 1 gele paprika
  • 1 stengel bleekselderij
  • 200 g sperziebonen
  • 1½ kippenbouillontablet
  • 700 ml heet water
  • 4 el zonnebloemolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen cayennepeper
  • 200 g witte rijst

Bereiding:

  1. Snijd de chorizo in plakjes van een ½ cm en de kipdijfilet in reepjes. Snipper de uien. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de bleekselderij in boogjes. Maak de sperziebonen schoon. Bereid de kippenbouillontabletten met het water.
  2. Verhit 2 el olie in een hapjespan. Voeg de kip, het paprikapoeder en de cayennepeper toe en bak 3 min. Schep uit de pan. Doe de rest van de olie in de pan en bak de chorizo 3 min. Voeg de ui toe en bak 5 min. mee. Schep de groenten erdoor. Voeg de rijst toe, schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Roer door en draai het vuur laag.
  3. Laat het rijstmengsel met de deksel op de pan in 20 min. gaar worden, zonder te roeren. Voeg na 10 min. de kip toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Garneer eventueel met partjes citroen en fijngesneden bieslook.

bewaartip:

Je kunt dit gerecht 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast en verwarm al roerend op laag vuur.

 

Bewaren

Risolles

Brood, Deegwaren, Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal

Ingrediënten:

pannenkoekjes
 
1 pond zelfrijzend bakmeel
2 eieren
850 cl melk
Zout

Bereiding:

Maak beslag van het meel, eieren, de melk en het zout. Bak er ca. 25 dunne pannenkoekjes ter grootte van 25 cm van. Aan 1 zijde bakken, ze mogen niet bruin worden. Leg de pannenkoekjes naast elkaar op vetvrij keuken papier

vulling:

Ingrediënten voor de vulling:

400 gr gehakt of gaar geplukt vlees.
1 dunne prei
1 ui
een paar takjes selderij
2 knoflookteentjes
300 cl melk
1 bouillonblokje
1 of 2 eetl. Bloem
Peper
2 eetl. Boter
Losgeklopt ei
Paneermeel
Olie
Bloem

Bereiding:

De fijngesneden knoflook en ui fruiten in boter. Het gehakt rul bakken, het bouillonblokje en de peper erbij voegen. De melk er doorheen roeren en binden met de bloem. De fijngesneden prei en selderij er doorheen scheppen. De ragout laten afkoelen.

Pannenkoekjes vullen:

Maak een dik papje van wat water en bloem. Leg op ieder pannenkoekje 1 eetl ragout en vouw het tot een rechthoekig pakketje, plak de randen vast met het meelpapje. Vul een diep bord met het los geklopte ei en een 2e bord met royaal paneermeel. Haal vervolgens de rissole eerst door het los geklopte ei en daarna door de paneermeel. Bak de rissoles in ruim, niet te hete olie aan weerskanten bruin.

Bewaren

Kisir

Geplaatste recepten, Internationaal, Rijst, Turks

Ingrediënten

1 theeglas gekookt water
1 theeglas dunne (fijngemalen) bulgur
1 ui
1 tomaat
1 komkommer
2 theelepel zout
2 eetlepel slaolie
2 eetlepel citroensap
1 theelepel paprikavlokken
halve eetlepel tomatenpuree
halve bos peterselie

Bereiding

Doe de bulgur in de pan, voeg daar 1 glas gekookt water aan toe, doe de deksel van de pan dicht en wacht 20 minuten totdat de bulgur zacht is geworden
Doe de bulgur in een aparte kom. Voeg nu de slaolie en tomatenpuree toe en meng alles.
Snijd de tomaat, peterselie, komkommer en ui en voeg deze toe aan de kom.
Voeg er nu citroensap, gemalen peper en zout aan toe en meng wederom alles

Bewaren