Seroendeng

Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal

Ingrediënten

500 gr. geraspte kokos
3 salam blaadjes
djeroekpoeroet blad
citroensap
olie
2 eetlepels asem
pinda’s

Boemboe

5 sjalotten
3 teentjes knoflook
1 el gemalen ketoembar
1 tl gemalen djinten
1 tl laos
flink stuk goela djawa
trassi
2 tl zout

Bereiding:

Doe de ingrediënten voor de boemboe in de keukenmachine tot het pasta-achtig is. Rooster de kokos in een droge wok (wadjan) tot hij wat gelig verkleurt. Zet het gas op vol en voeg de olie, de salam, djeroekpoeroet, djahé, en het laospoeder toe en roer goed om. Voeg de boemboe en de asem toe en schep alles goed door elkaar. Blijf omscheppen tot het licht of middelbruin is, maar kijk uit dat het niet verbrandt.

Goed laten afkoelen en vermengen met wat geroosterde pinda’s met het velletje er nog om. Bewaren in een goed afgesloten glazen pot.

 

Bewaren

Rempejek (zoute pindakoekjes)

Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal

Ingrediënten:

* 100 gr. rijstemeel,
* 1/2 eetl. kentjoer,
* 100 gr. bloem
* 1/2 eetl. djahé,
* 1 dikke ui,
* 1/2 eetl. zout,
* 3 teentjes knoflook
* 350 cc. santen, (kokosmelk )
* 2 eetl. ketoembar,
* 200 gr. ongezouten pinda’s,
* 1 eetl. djinten,
* olie om te bakken.

Bereiding:

Pel de ui en de knoflook, hak ze fijn en wrijf ze fijn in de vijzel. Vermeng in een kom de bloem met het rijstmeel, de ui, de knoflook, de ketoembar, de djinten, de kentjoer, djahé en het zout. Roer de santen met scheutjes tegelijk door het bloemmengsel tot er een tamelijk dik, glad beslag is ontstaan. Roer de pinda’s door het beslag. Verhit een flinke scheut olie in een koekenpan (de koekjes moeten ruim in de olie kunnen bakken) en schep steeds een lepel van het beslag in de pan en wrijf het beslag dun uit. Laat er bij niet te grote hitte dunne, knapperige koekjes van bakken. Bak de koekjes ook aan de andere kant en laat ze op keukenpapier uitlekken.

Bewaren

Pittige Indische eieren

Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal

Ingrediënten:

8 eieren (gekookt zonder schaal)
2 uien gesnipperd
2 tn knoflook, geraspt
1 tl sambal brandal
1 tl Djahe
1 tl Laos
1 tl Koenjit
½ tl Kurkuma
1 tl Ketoembar
2 tl citroensap
¾ blokje kruidenbouillon
2 ½ dl water
½ blok santen
1 el ketjap manis
1 scheut Arachide olie

Bereiding:

Eieren 5 min koken, laten schrikken in koud water, pellen. Mengsel specerijen door elkaar mengen en een gladde pasta maken. Pan op het vuur met een scheutje olie erin, mengsel even fruiten zodat het licht keurt. Afblussen met een bouillontablet en wat water. Goed blijven roeren en aan de kook brengen. Eieren toevoegen en nog 5 min laten pruttelen. Kokos en ketjap toevoegen naar smaak.

Bewaren

Pittige Indonesische taart volgens Kokkie M

Deegwaren, Geplaatste recepten, Gevogelte, Indonesisch, Internationaal, Kip, Taart

Ingrediënten:

6 plakjes diepvries bladerdeeg
2 a 3 eetl gemalen kokos
250 gr kipfilet in reepjes
2 eetl olie
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
150 gr champignons
50 gr taugé
2 eetl fijngesneden selderij
1/2 zakje gedroogde nasigroenten Conimex)
2 eetl ketjap manis
1 tl sambal (badjak, oelek of brandal)
peper,
zout
4 eieren

Voorbereiding

Pel en snipper de ui en de knoflook. Maak de champignons schoon en snij deze in plakjes. Was de taugé schoon en snij deze wat kleiner. Laat de nasi-groenten in heet water wellen. Klop de eieren los met wat peper en zout.

Bereiding:

Oven voorverwarmen op 225 graden. Bladerdeeg ontdooien.

Verwarm de olie in een koekenpan en bak hierin de reepjes kipfilet gaar en lichtbruin. Bak in achtergebleven vet de gesnipperde uien en knoflook even mee. Doe de champignons erbij en bak deze ook even mee, samen met de nasigroenten. Van het vuur af de taugé en de fijngesneden selderij erdoor roeren. Maak de kip/groente massa op smaak met ketjap en sambal. Bakvorm eerst bekleden met bakpapier of invetten en dan het rondom de vorm bekleden. Prik hier en daar wat gaatjes in het deeg. Bestrooi het bladerdeeg met de gemalen kokos. Verdeel nu het mengsel over het deeg en giet het losgeklopte ei erover. In het midden van de oven plm. 20-30 minuten bakken tot de taart een mooie bruine kleur heeft.

Warm is deze taart super lekker, maar je kan hem ook koud eten.

Bewaren

Bapao broodjes

Brood, Deegwaren, Indonesisch, Internationaal

Ingrediënten

1 pak broodmix wit van Honig

Voor de vulling:

2 eetl. slaolie
3 wit van prei
1 geraspte teen knoflook
500 gram gehakt
zout en peper naar smaak
3 eetl. zoete ketjap (manis)
2 eetl. droge sherry
2 eetl. maïzena
3 eetl. kippenbouillon.

Bereiding:

Bereid het deeg volgens de gebruiksaanwijzing op het pak.

Verwarm de olie. Snijd de prei in zeer dunne reepjes. Fruit prei, knoflook en gehakt al roerend, tot het gehakt bruin ziet en al het vocht is verdampt. Roer zout ketjap en sherry erdoor en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Maak de maïzena aan met de bouillon. Roer dit mengsel door het gehaktmengsel en laat even koken. Laat de vulling afkoelen.

Rol het deeg uit op een bebloemd aanrecht tot een 5 cm dikke rol. Snijd deze rol in 2 cm brede stukken. Rol ieder stukje uit met een bebloemde deegroller tot een rondje met een middellijn van 10 cm. Leg op ieder rondje 2 eetlepels vulling en vouw het deeg dicht. Plak het deeg met wat water vast. Geef een mooie ronde vorm. Leg de broodjes weg op een bebloemd oppervlak en laat nog 30 minuten narijzen.

Breng een ruime bodem water aan de kook in een stoompan. Heb je geen stoompan, hang dan een metalen stoommandje in een grote pan met een bodempje water. Leg de broodjes op het stoomrek of in het stoommandje en zorg dat de broodjes van elkaar af blijven liggen. Stoom de broodjes in 10 minuten gaar. Houd de reeds gestoomde broodjes heet op een schaal op een pan met kokend water.

Bewaren

Risolles

Brood, Deegwaren, Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal

Ingrediënten:

pannenkoekjes
 
1 pond zelfrijzend bakmeel
2 eieren
850 cl melk
Zout

Bereiding:

Maak beslag van het meel, eieren, de melk en het zout. Bak er ca. 25 dunne pannenkoekjes ter grootte van 25 cm van. Aan 1 zijde bakken, ze mogen niet bruin worden. Leg de pannenkoekjes naast elkaar op vetvrij keuken papier

vulling:

Ingrediënten voor de vulling:

400 gr gehakt of gaar geplukt vlees.
1 dunne prei
1 ui
een paar takjes selderij
2 knoflookteentjes
300 cl melk
1 bouillonblokje
1 of 2 eetl. Bloem
Peper
2 eetl. Boter
Losgeklopt ei
Paneermeel
Olie
Bloem

Bereiding:

De fijngesneden knoflook en ui fruiten in boter. Het gehakt rul bakken, het bouillonblokje en de peper erbij voegen. De melk er doorheen roeren en binden met de bloem. De fijngesneden prei en selderij er doorheen scheppen. De ragout laten afkoelen.

Pannenkoekjes vullen:

Maak een dik papje van wat water en bloem. Leg op ieder pannenkoekje 1 eetl ragout en vouw het tot een rechthoekig pakketje, plak de randen vast met het meelpapje. Vul een diep bord met het los geklopte ei en een 2e bord met royaal paneermeel. Haal vervolgens de rissole eerst door het los geklopte ei en daarna door de paneermeel. Bak de rissoles in ruim, niet te hete olie aan weerskanten bruin.

Bewaren

Sambal Brandal

Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal, Sambals, Specerijen

Ingrediënten:

350 gr lomboks
150 gr rawits
2 rode uien
1 bol knoflook
4 tl laos
6 kemiries
1 à 1,5 schijf goela djawa
wat limoensap
olie
water

Bereiding:

Pureer de ingrediënten met wat olie en fruit het aan met nog wat olie in een wadjan.

Proef en voeg eventueel wat zout en/of limoensap toe.

Na vijf minuten een glas water erbij en goed vermengen. Zet het vuur zacht en laat het onder af en toe omscheppen 10 à 15 minuten sudderen tot al het water weer verdampt is en de olie komt bovendrijven. Bewaren kan in een weckfles of grote glazen pot. In de koelkast blijft de sambal zo’n 2 maanden goed. Wel altijd een schone lepel gebruiken.

Je kunt de sambal ook wecken. Dan blijft hij ongeopend wel een jaar goed.

 

Bewaren

Sambal badjak

Indonesisch, Internationaal, Sambals, Specerijen

Ingrediënten:

olie
4 sjalotten
8 rode lomboks
10 rawits
3 teentjes knoflook
stuk goela djawa
stukje trassi
6 geroosterde kemirienoten
zout naar smaak

Bereiding:

Sjalotten, lomboks, rawits, knoflook, goela djawa, trassi en de kemirienoten fijnmalen in de keukenmachine of blender tot het een pasta is. Verhit de olie in en fruit de pasta. Laat het een minuut of 10 – 15 sudderen tot het wat droger wordt. Dan in een schone (jam)pot bewaren in de koelkast.

Bewaren

Sambal goreng ikan teri

Indonesisch, Internationaal, Sambals, Specerijen

Ingrediënten:

Boemboe

4 sjalotten
4 lomboks
4 rawit
3 teentjes knoflook
stukje goela djawa
2 tl serehpoeder
200 gram ikan teri
1 tomaat
1 eetlepel asem
Olie

Bereiding:

Doe de ingrediënten voor de boemboe in de keukenmachine en vermaal tot een pasta. Fruit dit met de sereh een paar minuten in de olie in een wadjan. Voeg dan de ikan teri en de tomaat toe en laat dit nog een paar minuten doorbakken, zodat de smaken goed vermengen en de rauwe ingrediënten gaar worden. Voortdurend omscheppen.
Voeg dan de asem toe en roer weer goed om. Laat nog een minuutje op staan tot het vocht verdampt is