Indische speklapjes in ketjap-tomatensaus uit de SC

Indonesisch, Varkensvlees, Vlees, Vis en Gevogelte uit de MC (SC)

Ingrediënten:

2 el zonnebloemolie
14 halve speklapjes
5 rode uien
8 tn knoflook
10 Pomedoritomaten
150 ml ketjap Manis
4 bosuitjes
1 rode peper
sambalpoeder (pul biber)
paprikapoeder
zout
peper
witte rijst

Bereiding:

Marineer het vlees in met zout, peper, paprikapoeder en de sambalpoeder, laat even een 15 min intrekken.
Snij de tomaten in grove stukken, snipper de ui, hak de knoflook fijn en snij ook alvast de bosui in ringetjes. Verdun alvast de ketjap met 50 ml water.

Heb je een MC dan kan je in de pan het spek in de sauterstand aanbraden.

Verhit de olie in een stoofpan. Bak het vlees in ± 4 min. bruin aan. Neem de speklappen uit de pan. Bak in het bakvet de ui met de knoflook. Schep de tomaat erdoor en bak ± 2 min. mee. Voeg de ketjap met 50 ml water toe en breng aan de kook. Doe de massa onderop in de SC en leg daarboven de speklapjes. Zet de MC(SC) op LOW voor 4 ½ uur. Haal de laatste 30 min. het deksel van de pan en laat het stoofvocht iets inkoken. Bestrooi de speklappen met de bosui en serveer met witte rijst en seroendeng en komkommersalade.

Sambal Goreng Kentang . (Gekruide snackfrietjes)

Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal, Sambals

Ingrediënten

1 zakje snackfrietjes, 500 gram
1 stuks fijngesneden ui
1 teentje knoflook
1 eetlepel sambal oelek
½ theelepel laos
1 theelepel bruine suiker
1 mespuntje trassi
1 handje kleine vliespinda’s

Bereiding:

Fruit in wat olie op klein vuur de fijngesneden ui, knoflook, sambal, laos, suiker en trassi. Als de uien bruin zijn, doe er de vliespinda’s bij, doe er dan de chips bij. Roer door en dien direct op. Je kan de Kentang ook in een afgesloten pot bewaren, zorg wel dat het dan volledig is afgekoeld.

Bewaren

Tempeh Goreng

Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal

Ingrediënten

1 blokken Tempeh ( Toko )
1 rode pepers
wat bruine basterdsuiker
Scheutje ketjap manis
4 teentjes knoflook fijngesneden
1 uien
Een beetje koenjit (kurkuma)
slaolie

 

Bereiding:

De tempeh blokken in kleine stukjes snijden.
De uien pellen en snipperen.
De pepers ragfijn snijden.
Een bodempje slaolie in de wok verhitten en steeds wat tempeh goudbruin frituren.
De tempeh uit de olie halen en op keukenpapier goed uit laten lekken.
In wat nieuwe olie de uien , knoflook en de pepers bakken.
Scheut ketjap en wat bruine suiker , koenjit en wat water toevoegen totdat het een smeuïge saus wordt
De saus moet zoet-pittig van smaak zijn.
De gefrituurde tempeh door de saus mengen en even doorbakken.

Bewaren

Roti kukus (Indische cake)

Cake, Deegwaren, Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal

Een heerlijke Indische cake. Het is een luchtige, ronde cake die niet moeilijk te maken is.

Ingrediënten:

3 eieren
200 gram suiker (fijne rietsuiker vind ik persoonlijk het lekkerste)
1 eetlepel vanillesuiker
1 dl 7up/spa rood of koolzuurhoudend water
250 gram zelfrijzend bakmeel of….en dat kan ook
200gr. bloem met 1 theelepel bakpoeder.
1 mespuntje zout
1 eetlepel cacaopoeder

Materialen stoompan, bakpapier, mengkom, garde, prikpen (saté prikker)

Bereiding:

Kluts de eieren met de suiker(s) en het beetje zout. Voeg daarna het vocht toe en als laatste het meel. Goed mengen en zorg dat er geen klontjes in zitten. Bekleed de stoompan van binnen met bakpapier, niet alleen de bodem maar ook de opstaande randen. Doe het grootste gedeelte van het beslag in de pan. Door het overige beslag meng je de cacao. Dit voeg je daarna toe aan de rest van het beslag, in de pan. Spatel dit voorzichtig door elkaar voor een marmer effect. Wikkel om de deksel van de stomer een schone theedoek. Vul het onderste gedeelte van de pan met water en breng dit aan de kook. Plaats het bovenste gedeelte met beslag erop en sluit het af met de deksel met theedoek. Laat dit op een middelmatig vuur ongeveer een 1/2 uur stomen. Zorg dat de pan niet droog kookt. Mocht er water moeten worden toegevoegd, gebruik dan altijd kokend water. Controleer met een (saté)pen of de koek gaar is. Serveer het warm en snijdt het in plakken en besmeer de cake dunnetjes met boter. De boter zal smelten en dat is zo verschrikkelijk lekker.

Bewaren

Pittige Indische Viscurry

Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal, Vis
recept is voor 4 personen

Ingrediënten:

Zalmfilet met vel
8 rauwe jumbo garnalen
3 el olijfolie
2 th mosterdzaad
2 th venkelzaad
2 th feneriekzaad
Curryblaadjes een stuk of 10
1 duimstuk gember
4 tn knoflook
2 pepers
3 uien
rode en gele paprika
koriander
10 cherrytomaatjes
2 blikjes kokosmelk
1 citroen

Bereiding:

Zet een braadslede op het gas en doe er 3 el olijfolie in tezamen met het mosterdzaad, venkelzaad, feneriekzaad en scheur de curryblaadjes in grove stukken en doe deze er ook bij, rooster het geheel tot de zaadjes beginnen te ploffen.
Maak ondertussen de gember schoon en snijd deze in plakjes, de chilipepers, knoflook fijn snijden, de uien in halve ringen snijden, voeg dan alles in de braadslede bij de zaadjes, goed door elkaar roeren, dan de paprika’s in dunnen reepjes snijden en toevoegen. Van de koriander snij je het onderste gedeelte (de dikke steeltjes) eraf en snijd deze heel fijn, voeg dit ook toe en maak het geheel op smaak met zout en peper.

Schuif de groente massa even aan de kant en leg de zalm in de braadslede, de groente massa over de zalm verdelen en heel even laten staan, daarna de groente grof van de zalm afhalen, er mag wel wat blijven liggen maar niet alles. Zet de braadslede in een voorverwarmde oven op 160 ºC voor 20 min.

Haal uit de oven en zet op het gas, voeg de garnalen toe, snij de cherrytomaatjes in 4 stukjes en voeg dit samen met de 2 blikjes kokosmelk toe. Roer het geheel goed door waarbij je ook goed over de bodem schraapt voor het lekkerste gedeelte.

Haal het vel van de vis en leg deze op aluminiumfolie eventjes onder de gril tot hij lekker knapperig is. Breek de vis in stukjes en roer deze voorzichtig door de curry. Nog even wat citroensap en rasp toevoegen en wat fijn gesneden koriander.
Het krokante vel van de vis fijn maken en over de curry strooien.

Serveer met witte rijst.

Bewaren

Sajoer toemis boontjes volgens recept van Kokkie M.

Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal

Ingrediënten:

3 lomboks
3 uien
1 el laos
stukje trassi
stuk goela djawa
1 el tamarinde pasta
4 tn knoflook
5 peteh bonen
zout
400 gr sperzieboontjes
100 gr garnalen
1 bl. bamboe scheuten
100 gr taugé
1 bl. zoete mais
200 gr kippedijen zonder bot
100 ml klappermelk (kokosmelk)
500 ml water of bouillon
salamblad

Bereiding:

Maak een boemboe van de lomboks, knoflook, ui, laos, trassi, goela djawa, peteh bonen en de tamarinde.

Zet 500 ml water of bouillon op met het fijn gesneden kippenvlees erin. Laat dit koken tot de kip gaar is en zet het vuur laag.

Verhit wat olie in een wok, fruit hierin de boemboe lekker bruin. Voeg de sperzieboontjes toe en bak even 5 min mee daarna het bouillon met het vlees toevoegen en even lekker laten pruttelen tot de boontjes half gaar zijn.

Voeg dan de bamboescheuten en de mais toe.

Na 10 min voeg de klappermelk toe met het salamblad, zorg dat het niet gaat schiften.

Bewaren

Mijn Oblok Oblok

Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal

Ingrediënten:

2 uitjes
5 tn knoflook
1 rode lombok
1 serehstengel
(boemboe maken in de keukenmachine)

½ groene kool in reepjes gesneden
6 geschrapte wortelen in schijfjes gesneden
300 gr spruitjes geschaafd
5 blokjes tahoe in reepjes gesneden en lekker knapperig gebakken
1 ltr bouillon
200 gr taugé
4 el gemalen kokos
200 gr draadjes vlees,[restjes] (varken of rund)

Bereiding:

Fruit de boemboe in wat olie in een wok, voeg dan de gesneden wortelen toe en laat dit even 10 min meebakken, voeg dan de in reepjes gesneden kool, de geschaafde spruiten toe, laat dit onder af en toe roeren 10 min bakken. Voeg dan de bouillon toe, de groente moet onder de bouillon staan, is het te weinig dan wat meer water toevoegen.

Voeg dan de knapperig gebakken tahoestukjes eraan toe, goed omroeren en zo een 20 min koken tot alles gaar is.

Als laatste voeg je de taugé en de kokos toe nog even 5 min en dan is het klaar.

Lekker met witte rijst, rendeng en saté babi.

Bewaren

Oosterse kip met spruitjes en witte kool

Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal, Rijst

Dit recept is voor 2 personen

Ingrediënten:

• 1/2 pak meergranen rijst (130 g)
• 1 zakje schoongemaakte spruitjes (175 g)
• 160 gr kipfiletreepjes
• 1 el zonnebloemolie
• 2 tl sambal oelek
• 2 tl sesamolie
• 2 el ketjap manis
• 150 gr gesneden witte kool

Bereiden:

1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

2. Kook ondertussen de spruitjes in 5 min. beetgaar in water met zout. Giet af.

3. Meng de kip met de zonnebloemolie, sambal, sesamolie en ketjap. Verhit de wok en roerbak de kip 4 min. Voeg de spruitjes en kool toe en roerbak nog 4 min. Serveer de kip en groente met de rijst.

Bron: Allerhande

 

Bewaren

Mie Goreng met garnalen.

Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal, Vis

Ingrediënten

•300 g mie-nestjes (pak 500 g)
•6 el zonnebloemolie
•1 schaal sugar snaps (200 g)
•1 struik paksoi, in reepjes
•1 bakje boem boe voor bami goreng (100 g)
•4 eieren, losgeklopt
•1 bakje ijsgarnalen (125 g)
•1 bakje taugé (125 g)

Bereiden

Kook de mie-nestjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit 2 el olie in een wok.

Roerbak de sugarsnaps en paksoi 3 min. Schep de boem boe (zonder extra water) erdoor en bak nog 2-3 min.

Verhit in 2 koekenpannen elk 1 el olie. Schenk in elke pan een 1/4 van het ei. Bestrooi direct met een 1/4 van de garnalen en peper en zout. Bak de omeletten in 2-3 min. gaar en keer halverwege.

Houd de omeletten op een bord onder een deksel warm en bak op dezelfde manier nog 2 omeletten.

Giet de mie-nestjes af. Voeg samen met de taugé toe aan de groenten in de wok en bak nog 1 min. Breng op smaak met peper.

Verdeel de garnalen-omeletten over 4 borden, schep de groente-mie erop en klap de omeletten dubbel.

 

 

Bewaren

Ikan Panggang Dibumbui Dengan Manis Dan Assam

Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal, Vis

makreel in zoet zure saus

Ingrediënten

2 kilo makreel
300 gram zilveruitjes op zuur
8 rawits
6 groene lomboks
5 tenen knoflook
4 uien
4 rode lomboks
4 deciliter azijn
4 deciliter water
6 eetlepels olie

Boemboe:

6 kemirienoten
5 Daon salam
5 eetlepels suiker
4 centimeter djahé
3 centimeter laos
3 theelepel trassi
1,5 eetlepels ketoembar
1 eetlepels koenjit
1 eetlepel sambal oelek
1 theelepel zout

Bereiding:

Maak de makrelen schoon, ontdoe ze van de koppen, vinnen en staarten en snijd elke vis in 4 moten. Maak de lomboks schoon en snij deze in dunne ringetjes. Maak de rawits schoon en hak deze fijn. Maak de uienschoon en snij deze in ringen. Maak de knoflook schoon en rasp deze fijn. Maak de djahé en laos schoon en rasp deze fijn . Laat de zilveruitjes uitlekken. Wrijf de ingrediënten voor de boemboe fijn in een vijzel tot er een homogene kruidenmassa ontstaat. Verhit de wok met 5 dl olie goed heet en frituur hierin de vismoten bruin. Neem de vis moten uit de olie en laat deze goed uitlekken.
Neem de olie uit de wok en doe 6 eetlepels olie in de wok en verhit dit. Fruit de uien, knoflook en rawits tot deze licht beginnen te kleuren. Voeg dan de kruidenpasta toe en bak het geheel tot het begint te geuren. Voeg de zilveruitjes toe samen met het water en azijn. Schep het geheel goed door en verhit het tot dat het kookt. Leg de vismoten in het geheel. Laat het geheel ongeveer 8 tot 12 minuten zachtjes pruttelen tot alles goed gaar is

 

Bewaren

Hete kip a la Kokkie M

Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal, Kip

Ingrediënten:

600 gram kipfilet
5 el zonnebloemolie
3 grote gesnipperde uien
2 teentjes knoflook
1/4 liter bouillon (blokje of poeder)
2 el (keuken)azijn
9 el ketjap manis
4 el ketchup
6 el bruine basterdsuiker
2 el sambal (oelek)
4 el pindakaas
300 gram taugé.

Bereiding:

Snijd de kipfilet in stukjes. Was de taugé.

Verhit de olie in een wok en braad de kip op matig hoog vuur goed aan. Schep de kip met een schuimspaan weer uit de wok en bak in de achtergebleven olie de uien tot ze glazig zijn.

Pers de knoflook erboven uit en bak deze even mee.

Voeg dan de bouillon toe, evenals de azijn, ketjap manis en ketchup en roer het geheel goed door.

Voeg vervolgens de suiker, sambal en pindakaas toe evenals het aangebraden kip en breng het alles weer aan de kook. Draai daarna het vuur laag en laat de kip, onder af en toe omroeren, in ca. 15 minuten gaar sudderen. Voeg als laatste de taugé toe en laat deze in de saus nog even goed warm worden. De taugé moet wel knapperig blijven.

Tip: Hete Kip moet ′heet′ zijn, maar als u dit recept voor de eerste keer maakt kunt u het beste met Sambal Manis of een andere milde soort sambal beginnen.

Lekker met Rijst, komkommersalade met rode uien, Kroepoek en Atjar.

Bewaren

Hete Kip op zijn Indisch

Geplaatste recepten, Gevogelte, Indonesisch, Internationaal, Kip

Met dank aan Ellen van Nikkelen-Kuijper voor dit recept.

Ingrediënten

4 grote drumsticks en ongeveer
8 kleinere borrelkippenpootjes
2 pakjes boemboe Ajam Pedis
1 serehstengel
Stukje gember
2 uien
4 hardgekookte eieren
Knoflook naar smaak
Ketjap manis
Sambal
Bouillon
4 theelepeltjes suiker

Bereiding:

In ruim water bouillonblokjes doen en aan de kook brengen. Kip erin doen (eerst alleen de grote en later de kleinere pootjes) en koken tot het bijna gaar is. Daarna in een hapjespan of wok uien fruiten met de knoflook tot het bruin wordt. Dan de boemboe erbij, serehstengel en gember. Even doorbakken en dan een beetje bouillon erbij doen. De kippenpoten erin, scheut ketjap, sambal en de suiker erbij. Proeven of het scherp genoeg is. Is het naar smaak en behoefte, dan de bouillon toevoegen tot alles onder staat. De hardgekookte eieren erin en een nacht lekker laten intrekken.

Volgende dag alles goed opwarmen en opdienen met bv rijst of noedels of mihoen. Als de saus wat te dun is, kan je het altijd nog binden met bv maïzena.

Bewaren

Gado Gado

Geplaatste recepten, Groente, Indonesisch, Internationaal, Salades

Ingrediënten:

Gado Gado
200 gr gekookte aardappels
200 gr tofu
2 gekookte eieren
¼ Chinese kool (of andere koolsoort)
1 tomaat
½ bosje radijs
¼ komkommer
Handje taugé
¼ bosje koriander
½ pepertje
¼ bosje peterselie
100 gr peultjes
100 gr wortel

Dressing
1 tn knoflook
50 gr Goela Djawa
120 gr pindakaas
½ pepertje
2 limoenen
2 tl vissaus
1 el sojasaus
1 el tamarinde

Bereiding:

Alle groente hakken, snijden, schaven in verschillende vormen.
Alle ingrediënten van de dressing in een blender en net zolang blenderen tot een egale pap ontstaat. Doe de dressing in een mooie schaal en draai de schaal rond zodat overal de dressing blijft plakken. Leg dan in mooie porties alle groenten gesorteerd op de schaal, pas als je de schaal op tafel zet kan je de dressing mengen door de groente (is een mooier gezicht en ja het oog wil ook wat toch)

Bewaren

Indische Dosa

Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal

Ingrediënten:

Beslag
1 kopje kikkererwtenmeel
1 kopje bloem
1 tl bakpoeder
1 snuf zout

Roeren met water tot pannenkoekbeslag dikte.

Dosa
Zoete aardappel
Knoflook
Gember
1 el kurkuma
1 el mosterdzaad
½ bosje koriander
½ bosje peterselie

Bereiding:

Aardappel in folie pakken en in de oven roosteren tot hij gaar is, de oven op 180 Cº voor 20 min. Kontroleer daarna of de aardappel gaar is, anders steeds met 5 min verlengen.

Knoflook, gember in plakjes snijden en samen met de kurkuma en mosterdzaad in de koekenpan bakken tot de knoflook lichtbruin is.

Aardappel leeg halen, alleen het kruim gebruiken we. Het knoflook-mengsel, de fijn gesneden koriander en de fijn gesneden peterselie erdoor mengen.

In koekenpan beslag doen en bakken tot de randen loslaten, de “pannenkoek” mag een beetje scheuren, dan is hij goed.
Leg wat vulsel op de pannenkoek en rol deze in de pan op.

Lekker als snack.

Bewaren

Sambal Goreng Kentang

Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal

Ingrediënten

1 zakje snackfrietjes, 500 gram
1 stuks fijngesneden ui
1 teentje knoflook
1 eetlepel sambal oelek
½ theelepel laos
1 theelepel bruine suiker
1 mespuntje trassi
1 handje kleine vliespinda’s

Bereiding:

Fruit in wat olie op klein vuur de fijngesneden ui, knoflook, sambal, laos, suiker en trassi. Als de uien bruin zijn, doe er de vliespinda’s bij, doe er dan de chips bij. Roer door en dien direct op. Je kan de Kentang ook in een afgesloten pot bewaren, zorg wel dat het dan volledig is afgekoeld.

Bewaren