Kofta met geroosterde groenten en bulgur

Geplaatste recepten, Grieks, Internationaal, Rundvlees, Vlees

Ingrediënten:

150 g bulgur
olijfolie
150 ml bouillon
0.5 bosje munt
0.5 bosje peterselie
0.5 bosje koriander
1 citroen
Geroosterde groente:
1 rode ui
1/2 venkel
1/2 courgette
2 rode paprika’s
4 teentjes knoflook
3 takjes tijm
olijfolie
Kofta’s
500 g rundergehakt
1 tl komijnpoeder
2 eieren
1 tl cayennepeper
snufje zout,
peper
100 g panko (paneermeel)
olijfolie

Bereiding:

Bulgur

Leg de bulgur in een grote kom. Schenk er een scheut olijfolie en de bouillon over, zodat de bulgur net onder staat. Laat de bulgur circa 15 minuten wellen met een bord of folie over de kom. Hak de verse kruiden en voeg toe aan de bulgur. Rasp en pers een halve citroen boven de bulgur. Halveer de cherrytomaten en voeg toe aan de bulgur. Breng op smaak met een beetje zout en peper en maak het geheel wat smeuïger met olijfolie.

Geroosterde groente

Verwarm de oven voor op 200 ºc. Pel de ui en snijd in grove stukken. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Snijd alle groente in grove stukken. Leg de groente in een ovenschaal. Ris de tijm en meng erdoor. Leg hier de knoflook met schil tussen zodat deze kan poffen. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met een beetje zout en peper. Rooster de groente circa 50 minuten in de oven.

Kofta

Voeg de komijnpoeder en cayennepeper toe aan het gehakt. Breek de eieren boven de kom en voeg de panko toe. Breng op smaak met een beetje zout en peper en kneed het geheel. Vet een bakvorm in met olijfolie. Vorm kleine ovale worstjes van het gehakt en bak de worstjes in circa 15 minuten in de oven gaar. Ik heb daarbij een BBQ saus gemaakt waarmee ik de kofta’s regelmatig heb ingesmeerd in de oven, zodat ze een lekker plakkerig korstje krijgen. Serveer de bulgur met de geroosterde groente, kofta’s

Bewaren

Aardappelschotel op zijn Grieks

Aardappelschotels, Geplaatste recepten, Grieks, Internationaal, Ovenschotels

Ingrediënten

800 gram voor gekookte aardappelen (krieltjes)
1 aubergine, in blokjes gesneden
paprika, (rood, geel, en groen)in blokjes gesneden
2 uien, gesnipperd
300 gram rundertartaar,
gehakt met gyros gekruid
aardappel anders, smaak bacon/ui
100 milliliter melk
2 tenen knoflook
zout peper naar smaak

Bereiding:

Verwarm de over voor op 180 graden C. Doe de aubergineblokjes in een vergiet en bestrooi met 1 eetlepel zout. Laat dit 10 minuten staan. Spoel dan de blokjes af en droog ze met keukenpapier. Doe in de wok 2 eetlepels olie en roerbak deze blokjes met de paprikablokjes en 1 gesnipperde ui ongeveer 5 minuten op zeer hoog vuur. Laat in een vergiet even de olie uitlekken en doe ze daarna in een ovenschaal. Bak het gehakt rul en voeg er de gyroskruiden toe. Voeg dan de laatste gesnipperde uit erbij en wat peper en zout naar smaak (als je geen gyroskruiden gebruikt). Roerbak alles op hoog vuur nog 3 minuten. Tenslotte schenk je de aardappel anders in een maatkan, voeg er de melk bij en roer dit goed om. (ook makkelijk om de melk in de pot te doen en dan goed te schudden). Schep het gehaktmengsel op de groente in de ovenschaal, verdeel er de in partjes gesneden aardappel over en schenk het aardappel andersmengsel er overheen. Zet de schotel ongeveer 45 minuten. in de oven.

Bewaren