Paprika salsa

Groente, Salades

Recept komt van mezelf

Aantal personen: 6 – 8
Tijd: 20 min

Ingrediënten:

1 rode ui
1 rode paprika
1 gele paprika
1 groene paprika
1 citroen
1 limoen
peper
zout
scheutje witte balsamicoazijn
1/2 bosje peterselie
10 kleine kersttomaatjes

Bereiding:

Snij de rode ui in flinterdunne halve ringetjes, pers de citroen erboven uit en laat dit even staan.

Ondertussen de paprika’s schoonmaken en in kleine blokjes snijden. Doe deze in een kom en rasp er de schil van de limoen overheen, doe er dan de balsamico erover, even goed door elkaar mengen, doe er dan de ui bij en breng op smaak met peper en eventueel zout (ik heb geen zout genomen omdat ik het zure erg lekker vind)
Snij de tomaatjes in 4en en doe die erbij, even husselen en proeven.
Peterselie fijn haken en deze er over strooien.
Zet het tot gebruik even in de koeling zodat het lekker fris is bij het uitserveren

Salade a la kokkie M

Geplaatste recepten, Groente, Salades, Vis

Ingrediënten:

1 zakje gemengde sla
50 gr peultjes
1 rode ui
1 gele paprika
½ komkommer
250 gr kastanjechampignons
2 el granaatappelpitjes
6 bosuitjes
1 takje rozemarijn
1 takje tijm
½ bosje bieslook
½ bosje platte peterselie
3 ons Hollandse garnalen (kleintjes)
3 ons voorgekookte krieltjes

Dressing
2 ½ el olijfolie
1 tl Dijonmosterd
½ Geraspte citroen
Sap van een citroen
2 el Balsamico azijn
2 tn knoflook raspen
1 stukje gember (duimgrote) raspen
Peper/zout op smaak

Bereiding:

Maak eerst de dressing zodat de smaken goed kunnen vermengen.
Kook de peultjes gaar en laat ze afkoelen.
Bak de champignons in wat olie lekker knapperig en laat ze uitlekken.
Snij ringetjes van de bosui, rits de rozemarijn en de tijm van de takjes, snij de bieslook en peterselie fijn, snij de rode ui in halveringen fijn.
Ontdoe de komkommer van de zaadlijsten en snij deze in vieren en dan in blokjes.
Maak de paprika zaadvrij en snij deze in dunne reepjes.
Snij de peultjes zoals je snijbonen snijdt dus dunne reepjes.
Snij de krieltjes door de helft.

Gezonde kip Caesar salade

Geplaatste recepten, Groente, Salades

Ingrediënten:

Dressing:

1 eetl yoghurt
1 tl-worcestersaus
½ tl gele mosterd
2 ansjovisfile
Rasp van een citroen
Sap van een ½ citroen
1 tl witte wijnazijn
2 tl extra vierge olijfolie
50 gr geraspt Parmezaanse kaas

Alles heel goed mengen

Salade:

Kies een paar soorten groente die je lekker vind bv.
Sla fijnsnijden in reepjes
Roodlof fijnsnijden in reepjes
Bloemkool schaven met een mandoline zo dun mogelijk
1 rode uit schaven met een mandoline zo dun mogelijk

Meng alles goed door de dressing

Kip:

2 kipfilets
1 takje rozemarijn
1 eetl olie van de ansjovisfilet

Bereiding:

Leg de kipfilets op een stukje bakpapier en strooi er de rozemarijn en wat zout en peper overheen, leg een ander stuk bakpapier daar weer overheen en sla de kipfilets plat met een zwaar voorwerp of gebruik je vuist. Doe de olie van de ansjovisfilet in de koekenpan en bak hier de kipfilets lekker bruin en gaar in 4 minuten aan elke kant. Neem 1 bruine boterham en snij deze in kleine blokjes, doe deze ook in de koekenpan en bak ze lekker bruin. Haal de kip uit de pan en laat deze even rusten. Snij dan de kipfilet in plakjes van 1 cm dik. Leg de salade op het bord, drapeer daarover heen de kipfilet en de gebakken croutons.

Zoet rode Kool

Geplaatste recepten, Groente, Salades
Recept volgens Jamie Oliver met wat toevoegingen van mezelf

Ingrediënten

1 rode kool grof gesneden
1 el venkelzaad
2 plakjes ontbijtspek gesneden
1 ui fijn gesneden
2 appels
150 ml balsamico azijn
zeezout
versgemalen zwarte peper
1 kleine stukje boter
1 handvol verse peterselie bladeren, fijn gesneden

 

Ik zag dit recept in mijn mail voorbij komen en heb dit uitgeprobeerd. Ik ben echt geen rode kool fan (geen enkele kool eigenlijk, behalve bloemkool) dus om variatie in de wintergroente te hebben, ben ik dit gaan uitproberen. En echt dit is een aanrader, zeker voor iedereen die geen rode kool lust.

Bereiding:

Doe een flinke scheut olijfolie in een pan, voeg de ontbijtspek en het venkelzaad toe en laat het goudbruin bakken.

Voeg de fijn gesneden ui toe, goed roeren en dan de deksel op de pan, lekker laten pruttelen tot het goudbruin en kleverig is.
Doe er dan de in stukjes gesneden appel bij en de rode kool, breng op smaak met zout en peper en voeg er ook de 150 ml balsamico azijn toe
Roer goed door met een houten lepel, deksel weer op de pan en laat het voor 1 uur lekker pruttelen. Wel af en toe roeren.

Na 1 uur doe je er een klontje boter doorheen, nog even goed door roeren en je zoete, kleverige kool is klaar.

Super lekker, echt waar.

Salade in Jar

Geplaatste recepten, Groente, Salades

 

Deze salade is makkelijk mee te nemen als lunch naar je werk of naar school, de potjes zijn in verschillende maten te koop vanaf 500 ml tot 1.5 ltr. keuze genoeg zou ik zeggen.

Ingrediënten:

Alles wat je zelf lekker vind om een salade van te maken.

Bereiding:

De juist volgorde van ingrediënten is als volgt:

1.De eerste laag is de dressing naar keuze. Door met een vloeistof te beginnen kan het je verse, knapperige slablaadjes niet raken;
2.De volgende laag zijn de hardere groente of fruit soorten. Denk aan wortels, komkommers of paprika;
3.De laag die daarop volgt is de koolhydraatrijke laag. Dus pasta, rijst, aardappelen of bonen;
4.Als je de salade dezelfde of de volgende dag gaat eten, dan kun je de volgende laag voorzien van eiwitrijke ingrediënten. Denk aan gerookte kipfilet, gekookte ei, tonijn uit blik, ham of tofu;
5.Beleg de volgende laag met zachtere groente of fruit soorten. (Zongedroogde) Tomaatjes, mais, druiven, etc.;
6.Voeg eventueel nog wat zaden, pitten of noten toe;
7.Maak de laatste laag van de salade af door de pot vol te proppen met groene bladgroenten;
8.Je perfecte salade is af!

Shaken en serveren maar
Het enige dat je bij de lunch nog hoeft te doen is de pot een beetje te schudden, zodat de dressing zich een over de groenten verspreid en de inhoud op een diep bord te lossen. Supermakkelijk, gezond en snel. Het enige nadeel is dat de pot van glas is, dus dat je tijdens het vervoeren van de salade een beetje voorzichtig moet zijn.

Welke ingrediënten zijn ideaal?
Je kunt je salade uit een jampot zo gek maken als je maar wilt, maar er zijn een paar ingrediënten waar je even rekening mee moet houden. Voedingsmiddelen die de neiging hebben snel te bederven kun je beter niet direct aan de salade toevoegen. Die kun je beter los meenemen op de dag dat je de salade wilt gaan eten. Denk aan avocado’s, eieren, vlees- of vissoorten. Verder zijn bijna alle bonen uit pot, groene bladgroenten, noten, kaas, paprika, mais, gedroogd fruit, wortels, komkommers, pasta, quinoa, rijst en nog meer van dat soort ingrediënten perfect voor een jampotsalade

Gado Gado

Geplaatste recepten, Groente, Indonesisch, Internationaal, Salades

Ingrediënten:

Gado Gado
200 gr gekookte aardappels
200 gr tofu
2 gekookte eieren
¼ Chinese kool (of andere koolsoort)
1 tomaat
½ bosje radijs
¼ komkommer
Handje taugé
¼ bosje koriander
½ pepertje
¼ bosje peterselie
100 gr peultjes
100 gr wortel

Dressing
1 tn knoflook
50 gr Goela Djawa
120 gr pindakaas
½ pepertje
2 limoenen
2 tl vissaus
1 el sojasaus
1 el tamarinde

Bereiding:

Alle groente hakken, snijden, schaven in verschillende vormen.
Alle ingrediënten van de dressing in een blender en net zolang blenderen tot een egale pap ontstaat. Doe de dressing in een mooie schaal en draai de schaal rond zodat overal de dressing blijft plakken. Leg dan in mooie porties alle groenten gesorteerd op de schaal, pas als je de schaal op tafel zet kan je de dressing mengen door de groente (is een mooier gezicht en ja het oog wil ook wat toch)

Bewaren

Salade ChaMi

Geplaatste recepten, Groente, Salades

Ingrediënten:

Dressing

2 eetl. Dille mosterdsaus
1 theel. Geraspte citroen
Sap van een halve citroen
1 eetl Balsemico azijn
Peper/zout
Olijfolie.

Salade

2 flinke augurken
1 rode ui
6 rode radijsjes
6 gele kleine tomaatjes
1 rode paprika
½ komkommer
2 kleine kropjes Little Gem(sla) of welke je lekker vind
1 eetl. Sesamzaadjes
5 blaadjes Basilicum vers of 1 theel gedroogd
1/2 bosje koriander
5 bosuitjes
1 handvol geraspte parmezaanse kaas
1 pond voorgekookte krieltjes.

Bereiding:

Maak eerst de dressing zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Salade; Zet de krieltjes met weinig zout op en laat deze nog even opkoken tot ze helemaal gaar zijn, afgieten en laten afkoelen. Maak alles goed schoon, Ui schillen, radijs wassen, paprika zaadlijsten verwijderen, komkommer schillen en zaadlijsten verwijderen. Ondertussen kan je de sesamzaadjes op laag vuur roosteren in een koekenpan. Basilicum en de koriander, fijn snijden, bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden. In de keukenmachine de schijf plaatsen waar je groente mee schaaft. Hierin gaat de ui, radijs, paprika en de komkommer, zorg dat het mooie dunne schijfjes zijn. Sla in dunne reepjes snijden. Alle ingrediënten heel voorzichtig door elkaar mengen. Besprenkel de dressing eroverheen en nogmaals heel voorzichtig door elkaar roeren. Zet het geheel een poosje in de koelkast weg om alle smaken tot hun recht te laten komen. Voeg als laatste (vlak voor het eten) de krieltjes toe.