Pulled Pork (INDO) uit de MC

Varkensvlees, Vlees, Vlees, Vis en Gevogelte uit de MC (SC)
Dit recept is gebaseerd op een recept van eetspiratie.nl, een beetje van Simone en heel veel van mij.

Ingrediënten:

1 kilo hamlappen
2-3 uien
3-4 tn knoflook
2 cm verse gember geraspt
1 rode peper gesnipperd/gehakt
50 ml Balsamico azijn
100 ml ketjap manis
1 th sambal oelek of eigen sambal naar smaak
1 el rietsuiker
1 th 5 spices kruiden
1 th steranijspoeder
1 th ketoembar
1 th laos
1 th djinten (komijn)

Voorbereiding:

Zorg dat alles klaar staat zodat, als je gaat beginnen, achter elkaar door kan werken.
Ui snipperen, knoflook uitpersen, gember raspen, pepertje fijn hakken, azijn met ketjap vermengen
Specerijen afmeten en mixen met rietsuiker.

Bereiding:

Fruit de ui, knoflook en de specerijen met het suiker aan in een beetje olie, heb je een Multi dan kan het op de sauterstand, anders even in een braadpan.
Ondertussen het vlees met peper en zout inmasseren. (vlees kan je in blokjes snijden, heb ik niet gedaan)
Zodra het ui-mengsel op smaak is, het vlees erbovenop leggen, doe de azijn, ketjap eroverheen met eventueel wat water (heb ik niet gedaan).
Meng alles even goed door elkaar en zet de MC(SC) op HI voor 3 uur, daarna op LOW voor 4 uur.
Trek daarna het vlees uit elkaar, en voor de smaak kan je nog wat bbq saus van Black Jack Smokey eroverheen doen en weer even terug in de MC(SC)

Serveertips:

Garneer de pulled pork met wat gebakken uitjes, een beetje seroendeng en wat geroosterde, geschaafde amandelen. Wij hebben het gegeten met spinazietaart.

Indische speklapjes in ketjap-tomatensaus uit de SC

Indonesisch, Varkensvlees, Vlees, Vis en Gevogelte uit de MC (SC)

Ingrediënten:

2 el zonnebloemolie
14 halve speklapjes
5 rode uien
8 tn knoflook
10 Pomedoritomaten
150 ml ketjap Manis
4 bosuitjes
1 rode peper
sambalpoeder (pul biber)
paprikapoeder
zout
peper
witte rijst

Bereiding:

Marineer het vlees in met zout, peper, paprikapoeder en de sambalpoeder, laat even een 15 min intrekken.
Snij de tomaten in grove stukken, snipper de ui, hak de knoflook fijn en snij ook alvast de bosui in ringetjes. Verdun alvast de ketjap met 50 ml water.

Heb je een MC dan kan je in de pan het spek in de sauterstand aanbraden.

Verhit de olie in een stoofpan. Bak het vlees in ± 4 min. bruin aan. Neem de speklappen uit de pan. Bak in het bakvet de ui met de knoflook. Schep de tomaat erdoor en bak ± 2 min. mee. Voeg de ketjap met 50 ml water toe en breng aan de kook. Doe de massa onderop in de SC en leg daarboven de speklapjes. Zet de MC(SC) op LOW voor 4 ½ uur. Haal de laatste 30 min. het deksel van de pan en laat het stoofvocht iets inkoken. Bestrooi de speklappen met de bosui en serveer met witte rijst en seroendeng en komkommersalade.

Spek met peren 2

Geplaatste recepten, Groente, Varkensvlees, Vlees

Ingrediënten:

16 stoofperen
600 gram buikspek
4 harst (schouder)karbonades
1 kilo aardappelen
rode wijn of bessensap

Bereiding:

Het buikspek en de karbonades 1 nacht in het zout zetten.
De peren met schil en klokhuis koken met wat rode wijn of bessensap.
Aardappelen koken zoals je gewend bent.
Het buikspek en de karbonades samen koken voor 1,5 uur
Het kookvocht op smak brengen met mosterd en als jus gebruiken.
Alles apart opdienen, eventueel met wat kleine augurkjes serveren.

Spek met peren

Geplaatste recepten, Groente, Varkensvlees, Vlees

Ingrediënten:

20 stoofpeertjes
500 gr gezouten spek
(kan ook met Zeeuws spek of mager buikspek, gebruik je dat laatste dan even bestrooien met wat peper en zout)

Bereiding:

Zet de peren met het spek op het vuur en laat dit 2 uur op een laag pitjes zachtjes gaarkoken.
Verwijder het spek als de peren gaar zijn en snijd deze in dikke plakken, ik bakte de plakken in wat olijfolie nog knapperig. Maar dat is ieders smaak.
Het perenvocht kan je binden met wat maïzena of aardappelmeel zodat je een lekker sausje krijgt over de peren.
Lekker met gekookte aardappelen.

Bewaren

Broodje Kebab om mijn eigenwijze manier

Brood, Deegwaren, Geplaatste recepten, Varkensvlees, Vlees

Ingrediënten:

Varkensbraadstuk (hoeveelheid is al naar gelang hoeveel broodjes je maakt)
zeezout, peper
venkelzaad
olijfolie
6 rode uien
150 ml granaatappelmelasse (ik heb dikke balsamicoazijn gebruikt en dan 250 ml.)
150 ml rode wijn azijn (die heb ik niet gebruikt)

Garnituur:
komkommer, munt, tomaat, lente-ui, ijsbergsla, pepertjes, paprika
tortilla’s

Bereiding:

Als je een braadstuk hebt met vel, snij dit voorzichtig los of laat je slager dit doen, leg het vel even apart. Snij het vet met een scherp mes ongeveer 1 cm in (steeds een 2 cm tussen de sneden houden)
Wrijf het vlees in met zeezout, peper, venkelzaad en olijfolie.
Doe in een keukenmachine (met schaaf voor dunne plakjes) de uien en doe deze bij het vlees in de braadslede. Voeg dan de granaatappelmelasse en de rode wijn azijn toe en roer goed door de uien heen. Schuif het uienmengsel even aan de kant en leg het vlees in de braadslede, smeer het uienmengsel uit over het vlees. Zet de braadslede in een voorverwarmde over op 220 ºC voor ongeveer 1 uur en 20 min. De juiste tijd moet jezelf even in de gaten houden elke oven is anders. Leg op een rooster het vel wat je eerder van het vlees hebt afgesneden, zet daar pal de braadslede onder, zodat het vet van het vel lekker op het vlees druipt. Zo wordt het vel lekker krokant en het vlees droogt niet uit.

Ondertussen kan je de garnituur snijden van de groentes. Snij bv de pepertje in hele dunne ringetjes, de paprika in hele dunne reepjes, de komkommer in plakjes, munt fijn hakken, en de tomaat in dunne plakjes. Leg alles klaar op een platte schaal zodat iedereen zelf hun garnituur voor het broodje kan pakken. Breek het krokante vel in kleine stukjes en doe deze in een schaal.
Haal het vlees uit de oven, als het goed is dan valt het vlees lekker uit elkaar. Doe het vlees in een kom, doe de uien in een aparte kom lekker met alle saus erbij uit de braadslede.

Maak nu de tortilla’s warm in een koekenpan, dit hoeft maar een paar seconden en je hebt geen olie nodig.

Leg de tortilla’s op een bord en maak nu zelf je broodje klaar door eerst wat uien erop te leggen, daarna wat vlees en de rest van het garnituur. Vouw de tortilla op en eet.

Spruitjes geschaafd

Geplaatste recepten, Groente, Varkensvlees

Ingrediënten:

500 g spruitjes
olijfolie
klontje roomboter
4 plakken gerookte ontbijtspek, fijn gesneden
2 takjes van salie,
zeezout
versgemalen zwarte peper
2 eetlepels worcestersaus
2 teentjes knoflook

Bereiding:

Doe de fijne schaaf in de keukenmachine en schaaf de spruiten.
Voeg een scheut olijfolie en een stukje boter in een koekenpan op een matig vuur.
Doe het spek, de salie bladeren en een snufje zout, wat peper erin en bak gedurende 5 tot 10 minuten tot het lekker knapperig zijn.
Dan de spruiten toevoegen in de pan en zet het vuur hoog, het maakt niet uit als ze nog steeds een beetje nat zijn, door de stoom die ervan afkomt zal dit helpen garen. Zijn de spruiten niet vochtig, doe er dan een paar eetlepels water bij. De deksel op de pan en bak gedurende ongeveer 10 minuten, of tot ze zacht zijn, voeg een scheut water toe, indien nodig.
Voeg de worcestersaus toe, en zet het vuur uit. Pers de knoflook boven de spruitjes uit en roer even door.
Eet smakelijk

Bewaren

Ossobuco

Geplaatste recepten, Varkensvlees, Vlees

Ingrediënten:

• 1 ui
• 2 tenen knoflook
• 1 wortel, geschrapt
• 1 stengel bleekselderij
• 2 el olijfolie
• 4 varkensschenkels
• 2 el bloem
• 1 glas witte wijn
• 1 blikje tomaatblokjes (400 g)
• handvol verse tijm
• reepje citroenschil

Bereiding:

Snipper de ui, hak de knoflook en snijd wortel en selderij in stukjes. Verhit olie in een koekenpan en bak de groenten 10 minuten op laag vuur. Kruid de bloem met zout en peper en wentel de schenkels erdoor. Schep de groenten uit de pan, verhit de olie en braad de schenkels aan beide kanten aan. Doe de groenten erbij, voeg wijn, tomaten, tijm en citroenschil toe. Breng aan de kook en laat het vlees met het deksel erop 1 uur zacht stoven, tot het loslaat van het bot.

Bewaren

Spruitjes met spek en champignons

Geplaatste recepten, Groente, Varkensvlees, Vlees

Ingrediënten:

750 g spruitjes olijfolie
4 plakjes ontbijtspek, in reepjes gesneden
100 g Kastanje champignons
restjes vlees (bv draadjesvlees, varkensvlees of kip)
100 gr gesnipperde uitjes
2 tn knoflook fijn gehakt.
peper
zout
1 tl paprikapoeder
1 tl nootmuskaat
1 tl koriander
balsamicoazijn
6 el worcestersaus

Bereiding:

Snijd in de keukenmachine de spruitjes  fijn met de schaaf.

Bak de reepjes ontbijtspek in een grote koekenpan in wat olijfolie goudbruin en knapperig. Voeg er de gesnipperde uitjes en fijn gehakte knoflook bij. Daarna de fijn gesneden kastanje champignons erbij even 5 min bakken. Voeg dan de specerijen toe, dan voeg je de restjes vlees toe met een klein scheutje balsamicoazijn. Voeg de fijn  geschaafde spruitjes toe en roerbak ze in enkele minuten tot ze beetgaar zijn;

Als laatste doe je de worcestersaus erdoor heen roeren, nog even op smaak brengen met wat peper en zout en serveer deze schotel met gegratineerde kaas aardappelpureerozetjes.

Bewaren

Five Spice Spareribs

Geplaatste recepten, Varkensvlees, Vlees

Ingrediënten

1 kilo spareribs
1 el 5 kruidenpoeder
1 steranijs
1 el venkelzaad
1tl szechuanpeper
zout
peper

Saus
2 el olijfolie
1 flinke scheut honing
3 tn knoflook fijn gehakt
150 ml sojasaus
geraspte schil van 1 limoen
3 el sesamzaad
1 of 2 rode pepers in dunne reepjes gesneden

Bereiding:

Zet de oven op 200 Cº.
Alle kruiden voor de spareribs goed mengen, masseer het vlees er mee en leg ze op een bakplaat. Leg de spareribs voor ongeveer 1 uur in oven.
Ondertussen gaan we de saus maken.
Alle ingrediënten voor de saus (behalve de pepertjes) doen we in een blender en mixen dit goed door elkaar. Doe het mengsel in een pan met dikke bodem en laat dit inkoken tot stroopdikte.
15 min voordat de spareribs klaar zijn even uit de oven halen en insmeren met de saus, weer terug voor 15 min en als het geheel klaar is doe je het in een schaal en besprenkel dit met de fijn gesneden pepertjes en eventueel in ringetjes gesneden bosui.

Voeg indien nodig nog wat zout en peper toe. (naar smaak)

 

Bewaren

Varkensribroast in de oven

Geplaatste recepten, Varkensvlees, Vlees

Ingrediënten:

1 varkens rib (aantal ribben is aantal personen)
3 takjes rozemarijn, blaadjes fijngesneden
3 takjes fijngesneden salie
Half bosje peterselie
1 el venkelzaad
1 tl cayennepeper
1 tl paprikapoeder
1 tl gem. peper, optie is fijngesneden lombok(rode peper)
4 tn knoflook geraspt
1 el Dijon mosterd
Rasp van 1 citroen of limoen
Olijfolie
Peper en zout

Bereiding:

Meng alle droge ingrediënten in een grote schaal door elkaar, voeg dan de mosterd en een flinke scheut olijfolie toe. Maak er een dikke pap van. Doe het vlees in de schaal en masseer de pap goed in het vlees.

Dek de schaal af met alu folie en plaats hem minimaal 3 uur in de koelkast.

Haal het vlees een half uur voordat het de oven ingaat uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.

Verwarm de oven voor op 180 Cº. Doe de ribroast in een braadslee en plaats deze voor 80 min in de oven, als de ribroast klaar is (minimaal 55 graden kern) dan haal je de ribroast uit de oven en laat deze zeker een half uur rusten voordat je hem aansnijd.

Bewaren