Macaroni a la mama

Geplaatste recepten, Macaroni, Pasta, Rundvlees, Vlees

Ingrediënten:

1 pond macaroni
2 bouillonblokjes (paddenstoel)
1 Spaans pepertje
2 bl. tomatenpuree
250 gr Thaise roerbakmix
100 gr gesneden ui
1thl knoflookpasta
1thl serehpasta
1thl djahepasta
1pk hamblokjes
1pk gerookte spekblokjes
1 scheutje sesam olie
1 scheutje ketjap manis
400 gr rundergehakt

Bereiding:

Kook de macaroni in de bouillon al dente, afgieten en een scheutje sesamolie erdoor. Pepertje heel fijn snijden en mengen met de kruidenpasta’s. Spekblokjes uitbakken naar smaak (knapperig of zacht) hamblokjes toevoegen en even mee laten fruiten, uitlekken in vergiet, maar wel het vet opvangen. Wok gloeiend heet maken, doe daar het vet (wat je eerder hebt opgevangen) in en laat goed warm worden, bak hierin het gehakt rul, gehakt eruit scheppen en uit laten lekken, in het achtergebleven vet de ui en de kruidenpasta’s bakken. Voeg dan de Thaise groentemix toe en laat deze 5 min. meebakken. Na 5 min voeg je de tomatenpuree toe en laat deze weer 5 min. meebakken. Voeg een klein scheutje water toe, zodat het geheel net niet te droog word. Voeg dan alle overige ingrediënten toe. Eerst het gehaktmengsel en daarna de macaroni.

Even goed door laten warmen en serveren met een knapperige groene salade

Bewaren

Spruitjes met spek en champignons

Geplaatste recepten, Groente, Varkensvlees, Vlees

Ingrediënten:

750 g spruitjes olijfolie
4 plakjes ontbijtspek, in reepjes gesneden
100 g Kastanje champignons
restjes vlees (bv draadjesvlees, varkensvlees of kip)
100 gr gesnipperde uitjes
2 tn knoflook fijn gehakt.
peper
zout
1 tl paprikapoeder
1 tl nootmuskaat
1 tl koriander
balsamicoazijn
6 el worcestersaus

Bereiding:

Snijd in de keukenmachine de spruitjes  fijn met de schaaf.

Bak de reepjes ontbijtspek in een grote koekenpan in wat olijfolie goudbruin en knapperig. Voeg er de gesnipperde uitjes en fijn gehakte knoflook bij. Daarna de fijn gesneden kastanje champignons erbij even 5 min bakken. Voeg dan de specerijen toe, dan voeg je de restjes vlees toe met een klein scheutje balsamicoazijn. Voeg de fijn  geschaafde spruitjes toe en roerbak ze in enkele minuten tot ze beetgaar zijn;

Als laatste doe je de worcestersaus erdoor heen roeren, nog even op smaak brengen met wat peper en zout en serveer deze schotel met gegratineerde kaas aardappelpureerozetjes.

Bewaren

Gehaktbroodjes

Brood, Deegwaren, Geplaatste recepten, Rundvlees, Vlees

Ingrediënten:

250 gr rund gehakt
1 pk Koopmans broodmix + benodigdheden
1 paprika
1 ui
1 tn knoflook
1/2 bosje peterselie
1 tl paprikapoeder
1 tl ras el hanout kruiden
beetje sambal
1 ei om te bestrijken

Bereiding:

Bereid het broodmix volgens het pak en laat het rijzen maal paprika, ui, knoflook, peterselie fijn in de keukenmachine meng door het gehakt, maak er balletjes van. verdeel het deeg in bolletje en druk ze plat leg hierop een balletje gehaktmengsel en sluit het broodje rond of leg er een staafje gehaktmengels in en rol het als een loempia. bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en zet het geheel 12 tot 15 minuten in een voorverwarmde over op 200 gr.

 

Stoofpot met pastinaak en aardperen

Geplaatste recepten, Groente, Rundvlees, Vlees

Ingrediënten

•1 kg stoofvlees
•2 uien
•1 teen knoflook
•1 grote pastinaak
•4 aardperen
•1 winterwortel
•350 ml lekkere rode wijn
•4 dl water
•50 gr boter
•Zout en peper
•1/2 tl tijm
•2 laurierblaadjes
•1 vleesbouillontablet
•2 el maïzena

Bereiding

Snijd het stoofvlees in dobbelstenen. Uien, knoflook pellen en snipperen. Pastinaak en aardperen schillen en in dobbelstenen snijden. Wortels schoonmaken en in plakjes snijden.

Ui, knoflook, wortel, pastinaak en aardperen toevoegen en 2minuten zachtjes meebakken. Bestrooi het mengsel met zout en peper. Voeg nu de wijn, water, tijm en laurierblaadjes toe en verkruimel het bouillontablet erboven. Het vlees moet net onderstaan. Laat nu het vlees afgedekt 2 à 3 uur zachtjes stoven.

Als het vlees lekker zacht geworden is, in een kopje maïzena glad roeren met 2 el water en al roerend het stoofvocht binden.Breng de saus op smaak met zout en peper. Lekker met gekookte aardappels en bestrooid met peterselie.

 

Bewaren

Aardappel gehakt tortilla

Geplaatste recepten, Rundvlees, Vlees

Ingrediënten:

3 ons gehakt rul gebakken
1 pond aardappelschijfjes (voorgekookte)
2 uien in ringen gesneden
2 tn knoflook fijn geraspt
peper, zout en een scheut olie
8 eieren

Bereiding:

In een hapjespan olie heet laten worden, hier eerst de knoflook, ui in fruiten. Rul gebakken gehakt toevoegen, de aardappelschijfjes toevoegen bestrooien met wat peper en zout. Deksel op de pan en 10 min pruttelen
8 eieren klutsen.
Het aardappel/gehakt mengsel uit de pan nemen en even uit laten lekken in een vergiet. Pan schoonmaken en met een nwe scheut olie gloeiend heet laten worden.

Eieren door het aardappel/gehakt mengsel roeren en weer terug in de pan doen op laag vuur ongeveer 10 bakken, omdraaien en nog 5 min nabakken.

Lekker met gerookte zalm en tomatensla.

Bewaren

Five Spice Spareribs

Geplaatste recepten, Varkensvlees, Vlees

Ingrediënten

1 kilo spareribs
1 el 5 kruidenpoeder
1 steranijs
1 el venkelzaad
1tl szechuanpeper
zout
peper

Saus
2 el olijfolie
1 flinke scheut honing
3 tn knoflook fijn gehakt
150 ml sojasaus
geraspte schil van 1 limoen
3 el sesamzaad
1 of 2 rode pepers in dunne reepjes gesneden

Bereiding:

Zet de oven op 200 Cº.
Alle kruiden voor de spareribs goed mengen, masseer het vlees er mee en leg ze op een bakplaat. Leg de spareribs voor ongeveer 1 uur in oven.
Ondertussen gaan we de saus maken.
Alle ingrediënten voor de saus (behalve de pepertjes) doen we in een blender en mixen dit goed door elkaar. Doe het mengsel in een pan met dikke bodem en laat dit inkoken tot stroopdikte.
15 min voordat de spareribs klaar zijn even uit de oven halen en insmeren met de saus, weer terug voor 15 min en als het geheel klaar is doe je het in een schaal en besprenkel dit met de fijn gesneden pepertjes en eventueel in ringetjes gesneden bosui.

Voeg indien nodig nog wat zout en peper toe. (naar smaak)

 

Bewaren

Chinese gehaktballetjes

Chinees, Geplaatste recepten, Internationaal, Rundvlees

Ingrediënten

450 gram rundergehakt
250 gram grof gehakte waterkastanjes
1 eetlepel fijngesneden ui
1 centimeter fijngesneden gember
2 eetlepel koud water
3 teentjes fijngesneden knoflook
2 eetlepel lichte sojasaus
1 eetlepel donkere sojasaus
2 eetlepel droge sherry
1 theelepel 5-kruidenpoeder
2 eetlepel fijngesneden prei
2 theelepel suiker
1 theelepel zout
1 eiwit
versgemalen zwarte peper
aardappelmeel

Bereiding

Fruit ui, knoflook en gember. Laat gehakt met water en eiwit gedurende 1 minuut zachtjes draaien in een blender. Het moet luchtig blijven. Doe er de waterkastanjes, sojasaus, sherry 5-kruidenpoeder en suiker bij alsook zout, prei en peper en laat het geheel nog 30 seconden draaien.

Draai van het mengsel pingpongballen grote balletjes, bestuif ze met aardappelmeel en bak ze langzaam rondom bruin in de olie. Eet ze als snack, of serveer ze in tomatensaus bij bijvoorbeeld spaghetti.

Bewaren

Varkensribroast in de oven

Geplaatste recepten, Varkensvlees, Vlees

Ingrediënten:

1 varkens rib (aantal ribben is aantal personen)
3 takjes rozemarijn, blaadjes fijngesneden
3 takjes fijngesneden salie
Half bosje peterselie
1 el venkelzaad
1 tl cayennepeper
1 tl paprikapoeder
1 tl gem. peper, optie is fijngesneden lombok(rode peper)
4 tn knoflook geraspt
1 el Dijon mosterd
Rasp van 1 citroen of limoen
Olijfolie
Peper en zout

Bereiding:

Meng alle droge ingrediënten in een grote schaal door elkaar, voeg dan de mosterd en een flinke scheut olijfolie toe. Maak er een dikke pap van. Doe het vlees in de schaal en masseer de pap goed in het vlees.

Dek de schaal af met alu folie en plaats hem minimaal 3 uur in de koelkast.

Haal het vlees een half uur voordat het de oven ingaat uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.

Verwarm de oven voor op 180 Cº. Doe de ribroast in een braadslee en plaats deze voor 80 min in de oven, als de ribroast klaar is (minimaal 55 graden kern) dan haal je de ribroast uit de oven en laat deze zeker een half uur rusten voordat je hem aansnijd.

Bewaren

Chili con carne

Geplaatste recepten, Rundvlees, Vlees

Ingrediënten:       

500 gram rundergehakt
3 el olijfolie
2 rode uien
3 teentjes knoflook
1 rode paprika
1 gele paprika
1 spaans pepertje
1 dessertlepel korianderzaad
1 dessertlepel bruine basterdsuiker of rietsuiker
1 runderbouillonblokje
4 dl tomatenpulp uit een pak
1 klein blikje tomatenpuree
1 dessertlepel milde paprikapoeder
1 theelepel chilipoeder
1 pt rode kidney bonen
1 pt bruine bonen
cayennepeper
naar smaak zout

Bereiding:

Laat de bonen uitlekken in een vergiet maar vang ook hier het vocht op en bewaar het. Verhit de olijfolie in een grote ketel of hapjespan. Snipper de ui fijn en fruit ze licht aan.

Pers de teentjes knoflook erboven uit. Fruit kort mee en voeg het gehakt toe. Bak het gehakt gedurende 10 min. en maak het ondertussen rul met een vork.

Ontdoe de paprika’s van zaadlijsten en zaadjes. Snijd ze in stukjes en voeg ze toe. Snijd het Spaans pepertje heel klein en voeg toe. Stamp, maal of wrijf de korianderzaadjes fijn en voeg ze toe. Voeg de basterdsuiker toe. Voeg een kopje bonenvocht toe, het bouillonblokje, de tomatenpulp, de tomatenpuree, de paprikapoeder, de chilipoeder en de bonen. Roer alles goed door en breng aan de kook. Laat minimaal 35 min. garen op een zacht vuurtje met deksel op de pan. Langer mag ook maar pas op dat de bonen niet stuk koken en dat de chili niet te droog wordt. In dat geval nog een beetje bonennat toevoegen. Maak tot slot op smaak met eventueel wat cayennepeper en zout.

Serveer in diepe borden. Zet voor de die-hards het flesje tabasco op tafel.

  chili con carne