Ontbijteitje met uitgebakken ontbijtspek

Brood, Deegwaren, Geplaatste recepten

Ooooo dit is zoooooo lekker, dit moeten jullie een keertje maken, echt waar.

Ingrediënten:

3 witte boterhammen
6 eieren
6 plakjes lange ontbijtspek
2 lente uitjes
peper en zout

Bereiding:

Uit de boterhammen rondjes steken en in muffinvorm leggen.

De plakjes ontbijt spek even krokant bakken en deze rondom het broodje in een muffinvorm leggen, een ei (per vorm) erboven breken en doe er wat zout en peper overheen. Ontbijteitje met uitgebakken spek1

In een voorverwarmde over op 204 Cº voor 15 min. bakken.

Serveer het ontbijteitje met wat in ringetjes gesneden lente-ui

Bewaren

Dim Sum

Brood, Deegwaren, Geplaatste recepten

Ingrediënten:

500 gr zelfrijzend bakmeel (of 1 pak broodmix van koopmans)
400 ml halfvolle melk
Zout

Vulling

Hier kan je “leftovers” voor gebruiken, maar je kan ook gehakt rul bakken.
4 lente ui
2 el chilisaus
2 el hoisinsaus
4 el black bean saus
Koriander fijn gesneden

Bereiding:

Maak een deeg van het zelfrijzend bakmeel en/of broodmix. Maak er bolletjes van en laat dit na rijzen.

Roer de ingrediënten van de vulling door elkaar, zodat de smaken er goed in kunnen trekken. Proef even of de smaak goed is, anders nog even wat extra’s toevoegen.

Deegbolletje plat op je hand leggen, een beetje plat drukken en wat van de vulling in het midden leggen, vouw dan het deeg om de vulling heen en zorg dat het goed blijft plakken, leg de bolletjes met de gevouwen kant naar onderen in een stoommandje (of datgene wat je gebruikt om te stomen)Ik gebruik de cup cake vormpjes van papier hiervoor, zo blijven ze mooi in model.

De bolletjes 14 tot 18 minuten stomen.

Serveren met de Hoisinsaus.

(Je breekt de Dim Sum open en doopt deze in de saus, hmmm zo lekker)

 

 

Bewaren

Bananofee a la Jamie Oliver

Deegwaren, Gebak, Geplaatste recepten, Taart

Ingrediënten

200 gr suiker
4 bananen
100 ml melk
1 kant en klare taartbodem (vlaaibodem)
180 ml slagroom

Bereiding:

In een pan de suiker karamelliseren, zorg er wel voor dat de suiker niet verbrand. In een blender 2 bananen pureren, voeg de puree aan de gekaramelliseerde suiker en roer goed door. Vul de kant en klare vlaaivorm met het bananenmengsel en laat deze afkoelen. Doe de slagroom lobbig kloppen. De ander 2 bananen in schuine schijfjes snijden en deze op de afgekoelde taart leggen. Is geen vast patroon, dus hoe grilliger hoe leuker. Doe er dat de slagroom overheen. Besprenkel eventueel met vanille extract of hazelnoot extract.

Schaaf van een reep chocolade mooie krullen en drapeer deze over de slagroom

Bewaren

Banofee (bananentaart)

Deegwaren, Gebak, Geplaatste recepten, Taart

Ingrediënten:

Bananencake
400 g bananen
225 g ei
225 g zonnebloemolie
300 g suiker
240 g bloem
7 g bakpoeder
1 mespuntje zout
1 mespuntje kaneelpoeder
Saus
300 g suiker
200 ml slagroom
150 g boter
1 mespuntje zout
Garnering
700 ml slagroom
2 bananen
melkchocolade

Bereiding:

Bananencake
Verwarm de oven voor op 190 ºC. Snijd de helft van de bananen in plakjes en pureer de overige helft.  Vet de taartvorm in met wat olie en verdeel de plakjes banaan over de bodem van de schaal. Meng de gepureerde banaan met het ei en de olie. Meng de suiker met de bloem, bakpoeder, zout en kaneelpoeder. Meng dit met de gepureerde banaan tot een gladde massa. Schep het beslag over de bananenplakjes in de taartvorm. Bak de cake circa 25 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de cake afkoelen.
Toffee
Laat voor de saus de suiker in een pan smelten tot er karamel ontstaat. Verwarm in een ander pannetje de room tot deze bijna kookt en blus hiermee de karamel af. Roer goed door tot een gladde saus en voeg als laatste de boter toe. Voeg voor de diepte van de smaak een mespuntje zout toe. Roer alles goed door elkaar tot een gladde massa ontstaat. Laat de toffee afkoelen op een plaatje.
Toffeeroom
Sla de slagroom stijf. Schep de helft van de toffee door de opgelopte room.
Bannoffee
Verdeel de toffeeroom over de bananencake. Schaaf krullen van de chocolade en verdeel deze over de taart. Beleg met plakjes banaan. Garneer de cake met de overige toffee.

Bewaren

Pittige Indonesische taart volgens Kokkie M

Deegwaren, Geplaatste recepten, Gevogelte, Indonesisch, Internationaal, Kip, Taart

Ingrediënten:

6 plakjes diepvries bladerdeeg
2 a 3 eetl gemalen kokos
250 gr kipfilet in reepjes
2 eetl olie
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
150 gr champignons
50 gr taugé
2 eetl fijngesneden selderij
1/2 zakje gedroogde nasigroenten Conimex)
2 eetl ketjap manis
1 tl sambal (badjak, oelek of brandal)
peper,
zout
4 eieren

Voorbereiding

Pel en snipper de ui en de knoflook. Maak de champignons schoon en snij deze in plakjes. Was de taugé schoon en snij deze wat kleiner. Laat de nasi-groenten in heet water wellen. Klop de eieren los met wat peper en zout.

Bereiding:

Oven voorverwarmen op 225 graden. Bladerdeeg ontdooien.

Verwarm de olie in een koekenpan en bak hierin de reepjes kipfilet gaar en lichtbruin. Bak in achtergebleven vet de gesnipperde uien en knoflook even mee. Doe de champignons erbij en bak deze ook even mee, samen met de nasigroenten. Van het vuur af de taugé en de fijngesneden selderij erdoor roeren. Maak de kip/groente massa op smaak met ketjap en sambal. Bakvorm eerst bekleden met bakpapier of invetten en dan het rondom de vorm bekleden. Prik hier en daar wat gaatjes in het deeg. Bestrooi het bladerdeeg met de gemalen kokos. Verdeel nu het mengsel over het deeg en giet het losgeklopte ei erover. In het midden van de oven plm. 20-30 minuten bakken tot de taart een mooie bruine kleur heeft.

Warm is deze taart super lekker, maar je kan hem ook koud eten.

Bewaren

Bapao broodjes

Brood, Deegwaren, Indonesisch, Internationaal

Ingrediënten

1 pak broodmix wit van Honig

Voor de vulling:

2 eetl. slaolie
3 wit van prei
1 geraspte teen knoflook
500 gram gehakt
zout en peper naar smaak
3 eetl. zoete ketjap (manis)
2 eetl. droge sherry
2 eetl. maïzena
3 eetl. kippenbouillon.

Bereiding:

Bereid het deeg volgens de gebruiksaanwijzing op het pak.

Verwarm de olie. Snijd de prei in zeer dunne reepjes. Fruit prei, knoflook en gehakt al roerend, tot het gehakt bruin ziet en al het vocht is verdampt. Roer zout ketjap en sherry erdoor en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Maak de maïzena aan met de bouillon. Roer dit mengsel door het gehaktmengsel en laat even koken. Laat de vulling afkoelen.

Rol het deeg uit op een bebloemd aanrecht tot een 5 cm dikke rol. Snijd deze rol in 2 cm brede stukken. Rol ieder stukje uit met een bebloemde deegroller tot een rondje met een middellijn van 10 cm. Leg op ieder rondje 2 eetlepels vulling en vouw het deeg dicht. Plak het deeg met wat water vast. Geef een mooie ronde vorm. Leg de broodjes weg op een bebloemd oppervlak en laat nog 30 minuten narijzen.

Breng een ruime bodem water aan de kook in een stoompan. Heb je geen stoompan, hang dan een metalen stoommandje in een grote pan met een bodempje water. Leg de broodjes op het stoomrek of in het stoommandje en zorg dat de broodjes van elkaar af blijven liggen. Stoom de broodjes in 10 minuten gaar. Houd de reeds gestoomde broodjes heet op een schaal op een pan met kokend water.

Bewaren

Risolles

Brood, Deegwaren, Geplaatste recepten, Indonesisch, Internationaal

Ingrediënten:

pannenkoekjes
 
1 pond zelfrijzend bakmeel
2 eieren
850 cl melk
Zout

Bereiding:

Maak beslag van het meel, eieren, de melk en het zout. Bak er ca. 25 dunne pannenkoekjes ter grootte van 25 cm van. Aan 1 zijde bakken, ze mogen niet bruin worden. Leg de pannenkoekjes naast elkaar op vetvrij keuken papier

vulling:

Ingrediënten voor de vulling:

400 gr gehakt of gaar geplukt vlees.
1 dunne prei
1 ui
een paar takjes selderij
2 knoflookteentjes
300 cl melk
1 bouillonblokje
1 of 2 eetl. Bloem
Peper
2 eetl. Boter
Losgeklopt ei
Paneermeel
Olie
Bloem

Bereiding:

De fijngesneden knoflook en ui fruiten in boter. Het gehakt rul bakken, het bouillonblokje en de peper erbij voegen. De melk er doorheen roeren en binden met de bloem. De fijngesneden prei en selderij er doorheen scheppen. De ragout laten afkoelen.

Pannenkoekjes vullen:

Maak een dik papje van wat water en bloem. Leg op ieder pannenkoekje 1 eetl ragout en vouw het tot een rechthoekig pakketje, plak de randen vast met het meelpapje. Vul een diep bord met het los geklopte ei en een 2e bord met royaal paneermeel. Haal vervolgens de rissole eerst door het los geklopte ei en daarna door de paneermeel. Bak de rissoles in ruim, niet te hete olie aan weerskanten bruin.

Bewaren

Perentaart met chocolade

Deegwaren, Gebak, Geplaatste recepten, Taart

Ingrediënten

1 rol bladerdeeg
4 handrijpe peren, geschild en in vieren gedeeld
100 gr zachte boter
100 gr suiker
50 gr bloem
50 gr amandelpoeder
3 eieren
klontje boter voor de taartvorm
150 gr gesmolten melkchocolade

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C.
Laat een bodempje water koken in een kookpan. Schik de peren, als het kan, naast elkaar in de kookpan en laat 5 minuten pocheren.
Schep de gepocheerde peren voorzichtig uit de kookpan en laat uitlekken.
Beboter een taartvorm en bedek met bladerdeeg. Snij 1 cm boven de rand van de taartvorm het teveel aan bladerdeeg weg. Druk met de vinger lichtjes een golvend boordje in de bladerdeeg (zie foto).
Schik de peren op het bladerdeeg.
Meng in een kom de boter + suiker + vanillesuiker. Roer de boter met suiker romig en wit (ongeveer 2 minuten).
Voeg 3 eieren toe en roer tot een glad mengsel.
Meng de amandelpoeder door de bloem.
Roer onder voortdurende roeren de bloem met amandelpoeder door het deeg.
Giet het deeg over de peren.
Bak de perentaart 35 min. in de oven op 200°C.
Laat de perentaart volledig afkoelen alvorens ze te versieren met de gesmolten chocolade.

Bewaren

 

Gevuld Stokbrood

Brood, Deegwaren, Geplaatste recepten

Ingrediënten:

1 stokbrood
5 eieren
1 dl melk
2 lenteuitjes in ringetjes gesneden
1 ons ontbijtspek uitgebakken en versnipperd
1 ½ ons geraspte kaas (liefst 2 soorten)

 

Bereiding:

Eieren klutsen, melk toevoegen en de overige ingrediënten erbij doen. Goed door elkaar mixen maar niet kapot slaan.

Stokbrood in de lengte insnijden aan de bovenkant en een gedeelte eruit haGevuld Stokbrood blen. (Zie foto)

 

Op een bakplaat pakpapier leggen en daar bovenop het stokbrood, vul het stokbrood met de mix en plaats het geheel in een voorverwarmde oven op 175 ºC voor 25 min.

En dan komt het er zo uit te zien

Gevuld Stokbrood a

Eet smakelijk

 

 

Bewaren

Bewaren

Borrelbrood

Brood, Deegwaren, Geplaatste recepten

Ingrediënten voor 1 brood

Lekker rond brood
1 portie kruidenboter of pesto
Stuk belegen kaas

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak de pesto of kruidenboter volgens het recept.
Snij het brood horizontaal en verticaal aan. Zorg ervoor dat je niet helemaal tot de bodem snijdt.
Snij de kaas in plakken.
Verdeel de kruidenboter en de kaas tussen de broodstukken. Prop het lekker vol voor het beste resultaat.
Bak het brood vervolgens ongeveer 15 minuten af, totdat de kaas lekker gesmolten is.

Dan is dit het eindresultaat.

Borrelbrood 1a

Roti pannenkoeken

Deegwaren, Geplaatste recepten, Internationaal, Surinaams

Ingrediënten:

500 gr zelfrijzend bakmeel
1 zakje bakpoeder
mespuntje zout
3 dl water (handwarm)
olie
Voor de vulling:
75 gr gele spliterwten
1 tn knoflook
1 pepertje (madame Jeanette of lombok naar smaak)

Bereiding:

  • Kook de spliterwten in 20 min bijna gaar. En laat deze daarna even uitstomen en afkoelen.
  • Snipper de knoflook en snijdt het pepertje klein.
  • Doe alles in een keukenmachine en maal dit tot poeder.
  • Maak van het bakmeel, zout, bakpoeder en water een soepel deeg. Laat dit even 10 min. rusten en maak er dan 12 kleine balletjes van.
  • Neem een bolletje hol dit een beetje uit in je hand, zodat je een platte ronde schijf krijgt. Doe wat van de vulling op het plakje deeg en vouw dit naar elkaar toe en plak het zo dicht dat je weer een bolletje deeg krijgt. Vul zo op deze manier alle andere bolletjes deeg. Bestrooi je werkvlak met bloem.
  • Pak een gevuld bolletje deeg en rol deze met de deegroller helemaal plat, doe dit wel voorzichtig anders scheurt het deeg open. Net zolang blijven rollen tot de schijf heel erg dun is. Nu alle andere bolletjes uitrollen.
  • Koekenpan verhitten. Doe één deegschijf in de koekenpan, bestrijk de bovenkant met een heel klein beetje olie, draai de pannenkoek om en bestrijk de andere kant. Laat de pannenkoek lekker bruin worden. Als hij opbolt in de pan is het goed. Bak op deze manier alle andere schijven.
  • En de roti pannenkoeken zijn klaar.

Apart serveren bij de Surinaamse Roti.