Citrus florentines

Deegwaren, Geplaatste recepten, Koekjes
Dit is een recept van Rudoph van Veen, 24 kitchen.

Ingrediënten:

80 g boter
80 g suiker
1 el golden syrup of stroop
0.25 tl zout
100 g amandelschaafsel
100 g gekonfijte citrusschillen (zoals
sinaasappel en citroen)
80 g gekonfijte kersen
50 g pistachenoten
50 g stemgember
2 tl bloem
120 g pure chocolade (70% cacao)

Extra nodig
bakpapier
cup-caketray

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Verfrommel een vel bakpapier tot een bal en maak het bakpapier nat met koud water. Knijp het overtollige water uit het bakpapier. Scheur het bakpapier in 24 stukjes en bekleed een cup-caketray met het bakpapier. Smelt de boter in een sauspan en voeg zodra de boter volledig is gesmolten suiker, golden syrup en zout toe. Roer tot het is opgelost. Rooster de amandelen in een droge koekenpan. Snijd de citrusschillen en kersen in grove stukken. Hak de pistachenoten grof. Snijd de stemgember in grove stukken. Haal de pan van het vuur en voeg de amandelen, citrusschillen, kersen, stemgember en bloem toe. Roer goed door. Plaats met behulp van een theelepel een beetje van het beslag in elk gat van de cup caketray. Bak circa 15 minuten in de oven of tot de amandelen goudbruin van kleur zijn en de florentines een karamelachtige kleur hebben. Haal de cup caketray uit de oven en laat circa 1 uur afkoelen. Snijd met een mes de randen van de florentines los van de cup caketray. Haal de florentines uit de tray. Verwijder het bakpapier en leg de florentines op zijn kop neer. Zet tot gebruik in de koelkast. Smelt de chocolade in een kom au bain-marie. Besmeer alle florentines met een laagje chocolade. Laat circa 15 minuten afkoelen.

Bewaren

Gehaktbroodjes

Brood, Deegwaren, Geplaatste recepten, Rundvlees, Vlees

Ingrediënten:

250 gr rund gehakt
1 pk Koopmans broodmix + benodigdheden
1 paprika
1 ui
1 tn knoflook
1/2 bosje peterselie
1 tl paprikapoeder
1 tl ras el hanout kruiden
beetje sambal
1 ei om te bestrijken

Bereiding:

Bereid het broodmix volgens het pak en laat het rijzen maal paprika, ui, knoflook, peterselie fijn in de keukenmachine meng door het gehakt, maak er balletjes van. verdeel het deeg in bolletje en druk ze plat leg hierop een balletje gehaktmengsel en sluit het broodje rond of leg er een staafje gehaktmengels in en rol het als een loempia. bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en zet het geheel 12 tot 15 minuten in een voorverwarmde over op 200 gr.

 

Havermouttruffels

Deegwaren, Geplaatste recepten, Snoepjes

Ingrediënten:

100 g havermout
125 g poedersuiker
2 el cacaopoeder
150 g boter
150 g witte chocolade
50 g geraspte kokos

Bereiding:

Maal de havermout fijn en zeef de poedersuiker en de cacao erdoor. Klop de boter zacht en roer door het havermoutmengsel. Vorm balletjes van de massa. Verwarm de oven voor op 180 °C. Rooster de kokos in circa 4 minuten licht goudkleurig. Tableer de witte chocolade: smelt de chocolade au bain-marie en schenk twee derde uit op een marmeren plaat. Strijk de chocolade met een paletmes door elkaar tot deze circa 26 ºC is. Schep de afgekoelde chocolade door de resterende chocolade en meng goed en snel door elkaar.

Haal de havermoutballetjes door de witte chocolade en doop ze vervolgens in de geraspte kokos. Laat de balletjes opstijven op een koele plaats.

 

Bewaren

Brood pizza a la Kokkie M

Deegwaren, Geplaatste recepten, Turks

 

Ingrediënten:

1 Turks brood
4 teentjes knoflook
2 grote rode uien
grote vleestomaten
1/2 bosje basilicum
Maak hiervan een tapenade in de blender met een flinke scheut olijfolie

Verder nodig:
Een paar plakken ham
1 blik feta kaas
300 gr varkensgehakt, mag ook rund zijn
1 rode paprika
4 bosuitjes

Bereiden:

Turks brood door de helft snijden en even apart leggen
In koekenpan de tapenade even aanfruiten en 5 min laten pruttelen, word het te droog dan een klein scheutje water erbij doen, maar zorg dat het ook weer niet te nat word.
Paprika in flinter dunne reepjes snijden, bosuitjes in ringetjes snijden, peterselie fijn hakken

Pizza opbouwen:

Smeer het Turks brood in met de tapenade. Leg daarover heen de plakken ham.
Dan het gehakt erover verdelen. (niet het gehakt kneden, maar de sliertjes gebruiken)
Bestrooi het gehakt met wat zout en peper. Leg daar over heen de flinter dun gesneden paprika reepjes, bestrooi het geheel met brokjes feta kaas.
Dan de bosuitjes erover verdelen en ten slotte de peterselie er over strooien.
Als extra heb ik nog wat broodkruim erover verdeeld, maar dat is naar ieders smaak.
Zet de broodpizza in de oven op 200 gr (oven wel voorverwarmen) voor een minuut of 20, zelf even na 20 min. controleren of hij al klaar is en anders steeds met 5 min opvoeren.

De pizza is nogal dik nl. en het verschilt per oven hoe lang de pizza in de oven moet staan.

Bewaren

Minipizza uit de oven.

Deegwaren, Geplaatste recepten, Snacks

Ingrediënten

  • 3 plakjes bladerdeeg
  • Paar plakjes cervelaat
  • Geraspte kaas
  • Cherry tomaatjes
  • Italiaanse kruiden
  • geklutst eitje

Bereiding:

  • Snij de plakjes bladerdeeg in vier vierkantjes. Leg deze op de bakplaat en prik er met een vork gaatjes in. Smeer de plakjes bladerdeeg in met het opgeklopte eitje.
  • Scheur of snij de cervelaat in stukjes en verdeel deze over de mini pizza’s. Snij de cherry tomaatjes in partjes en leg op de cervelaat. Strooi wat geraspte kaas over de pizza’s en doe dit ook met de Italiaanse kruiden.
  • Bak de mini pizza’s in 14 minuten op 225 graden gaar.

Bewaren

Kletskoppen

Deegwaren, Gebak, Geplaatste recepten, Koekjes

Ingrediënten

  • 150 gram fijn gemalen amandelen (geen amandelsnippers) of je favoriete nootjes(mengeling)
  • 150 gram suiker
  • 60 gram ongezouten boter
  • 21 gram bloem (3 eetlepels)
  • zaad van 1 vanillestokje of 1/2 theelepel vanille extract
  • 2 eetlepels room
  • 2 eetlepels stroop (maak niet uit welke stroop u gebruikt, lichte “golden siroop” heeft onze voorkeur)
  • geraspte schil van 1 sinaasappel (2 eetlepels)
  • snuifje zout

Bereiding:

  1. Oven voorverwarmen op 180 graden.
  2. Doe de amandelen (of je favoriete nootjes), sinaasappel schil, zout en bloem in een grote kom en roer onder mekaar.
  3. Doe de boter, room, suiker en stroop in een klein potje.
  4. Zet op een laag vuur en breng aan de kook. Roer (zo nu en dan) totdat de suiker volledig gesmolten is en laat dan nog 1 minuut doorkoken.
  5. Neem het suiker-boter mengsel van het vuur en roer er de vanille door.
  6. Roer het boter-suiker mengsel door het amandelmengsel in de grote kom.
  7. Laat afkoelen tot het mengsel hanteerbaar is (een 30 tal minuten).
  8. Schep een portie deeg met een theelepel (voor 6 cm kletskopjes) of met een eetlepel (voor 15 cm kletskoppen) en rol het koekjes deeg op tot een bolletje.
  9. Plaats de bolletjes koekjes deeg bolletjes op een ovenplaat bedekt met bakpapier. Laat 7 tot 12 cm afstand tussen de kletskoppen want ze zullen tijdens het bakken flink uitlopen.
  10. Laat de kletskoppen bakken tot ze volledig goudbruin zijn (een tiental minuten). Indien u geen warme lucht oven hebt, zal u de ovenplaat waarschijnlijk best draaien tijdens het bakken van de kletskoppen.
  11. Haal de kletskoppen na het bakken uit de oven en laat enkele minuten afkoelen op het bakpapier alvorens u ze op een wafeltjes rooster plaatst. Deze koekjes worden zeer hard na het afkoelen maar zijn plooibaar als ze nog heet zijn.

 

Bewaren

Hartige taart met zalm en garnalen

Deegwaren, Geplaatste recepten, Snacks, Taart, Vis

Ingrediënten

5 tot 10 vellen filodeeg
50 ml olijfolie
100 gr gerookte zalm in blokjes
250 gr Hollandse garnalen
20 gr rucola
4 lente uitjes in ringen gesneden
3 eieren los geklopt
400 gr roomkaas (ricotta)

Bereiding:

Smeer de springvorm (20cm) in met wat olie.
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Besmeer de vellen filodeeg licht in met olijfolie en bekleed voorzichtig en overlappend, de springvorm. Meng de overige ingrediënten en vul de vorm ermee. Vouw dan het overhangende filodeeg terug. Bak de taart in 30 min in de oven tot hij goudbruin en gaar is.
Voor het aansnijden van de taart, deze eerst wat laten afkoelen, het lekkerst is de taart als hij lauwwarm is.

Bewaren

Eierkoeken

Brood, Deegwaren, Geplaatste recepten

Ingrediënten:

80-100 gr kristalsuiker
2 eieren
100 gr zelfrijzend bakmeel
evt. snufje kaneel of een scheutje citroensap

Bereiding:

Begin met het voorverwarmen van je oven op 180 graden. Doe de suiker in een grote kom en voeg de eieren toe. Mix met een elektrische mixer het geheel ongeveer 4-5 minuten totdat je een redelijk dik beslag hebt. Voeg vervolgens de bloem toe en meng alles met een spatel goed door elkaar. Gebruik hiervoor geen garde of elektrische mixer want anders worden je eierkoeken niet luchtig. Verdeel met een grote lepel ongeveer 6 hoopjes over een bakplaat met bakpapier. Zet de eierkoeken voor ongeveer 15 minuten in de oven.

 

Kaaskoekjes flinterdunne

Geplaatste recepten, Koekjes, Snacks

Ingrediënten:

100 g restjes kaas
25 g bloem
1 tl paprikapoeder

Bereiding:

Verwijder de korst van de kaas en rasp de kaas zo fijn mogelijk. Meng de geraspte kaas met bloem en paprikapoeder. Verdeel het kaasmengsel snel en gelijkmatig over de bodem van een hete koekenpan. Bak op middelhoog vuur. Zet het vuur laag als de kaas goudgeel begint te kleuren na circa 45 seconden, maak de wafel los aan de rand en keer voorzichtig om. Bak de kaaskoekjes nog 10 seconden en leg ze op een bord. Voor het bakken van de volgende wafel hoeft de pan alleen met keukenpapier schoongemaakt te worden. Breek de kaaskoekjes in stukjes.

Bewaren

Bokkenpootjestaart

Deegwaren, Gebak, Geplaatste recepten, Taart

Ingrediënten

400 ml slagroom
300 ml melk.
2 kant en klare taartbodems
1 pakje opkloppudding (Saroma)
2 pakken bokkenpootjes

Bereiding:

Meng de kloppudding met 300 ml melk (dit is minder vet dan wordt aangegeven op het pakje zelf) en zet het daarna even in de koelkast.

Klop vervolgens de slagroom stijf en meng hier de advocaat doorheen (spatelen). Pak de kloppudding uit de koelkast en spatel dit er ook doorheen. Leg 1 van de taartbodems (diepvries) op de bodem van de springvorm. Snijd vervolgens de bokkenpootjes doormidden (in de lengte) en leg ze met de platte kant op de taartbodem. Doe hier vervolgens een flinke laag room op.

Snijd de 2e bodem horizontaal doormidden en herhaal de voorgaande stappen. (bodem, laag koekjes, laag room)

Verkruimel tenslotte de rest van de bokkenpootjes over de bovenkant van de taart voor een feestelijk effect.

Zet de taart een dag in de koelkast om goed op te laten stijven.

Bewaren

Blini recept

Deegwaren, Geplaatste recepten

 

Ingrediënten

250 gr boekweitmeel
25 cl melk
4 gr droge gist (komt overeen met 15 gr verse gist)
snufje suiker
snufje zout
1 eierdooier
1 eiwit (stijfgeklopt)
1 eetlepel gesmolten boter

Bereiding:

Los de gist op in de lauwe melk. Doe de helft van het meel in een kom met de suiker, maak in het midden een kuiltje, giet daarin de melk met de gist en roer dit tot een beslag. Laat het beslag onder een vochtige doek ongeveer 1 uur rijzen. Voeg er wat zout bij, de rest van de bloem, de eierdooier en de gesmolten boter. Roer dit nog eens tot een glad beslag en laat onder een vochtige doek nog een uur rijzen. Roer er het geklopte eiwit onder en laat nog 15 minuutjes narijzen. Bak van dit beslag in wat boter kleine, dikke sponzige pannenkoekjes.

Bewaren

Bananenpannenkoekje

Deegwaren, Geplaatste recepten

Ingrediënten:

2 eieren
1 rijpe banaan

Bereiding:

Prak de banaan fijn totdat er een soort papje ontstaat, zonder klontjes.

Kluts de eieren in een kommetje tot ze één geheel vormen. Kluts niet te lang door, want dan gaat het schuimen. Voeg de banaan bij het eimengsel en roer even goed door.  Doe er eventueel wat zout en kaneel bij. (maar dat is geheel naar eigen smaak, ik heb er zout en een 1 el honing aan toegevoegd)

Verwarm de olie (liefst kokosolie, maar elke andere olie kan ook) in een koekenpan en doe wat van het beslag in de pan, bak zo de pannenkoekjes van ongeveer 10 cm in het rond. Draai de pannenkoekjes om wanneer de onderkant goudbruin is.

De bovenkant is dan hoogstwaarschijnlijk nog niet gestold, dus dat word even oefenen met het omdraaien. Let goed op dat ze niet te bruin worden, ze branden zeer snel aan.

Herhaal bovenstaande tot je beslag op is, bestrooi ze allemaal met wat poedersuiker.

 

 

Bewaren

Billenkoekjes

Deegwaren, Gebak, Geplaatste recepten, Koekjes

Het recept is van Rudoph van Veen, ik heb ze gemaakt en ze zijn zooooo lekker, echt een aanrader om op een regenachtige dag te maken. Klik op de link en je krijgt tekst en uitleg met een filmpje.

Ingrediënten:

350 gr bloem
1 tl bakpoeder
100 gr zachte roomboter
175 gr rietsuiker
1 ei
2 tl venkelzaad
60 ml appelstroop
30 ml melk

Glazuur:

30 gr chocolade
4 el poedersuiker
1 el water

extra bloem om te bestuiven.

Bereiding:

Maak van papier een billensjabloon.
Deeg
Meng het bloem met de bakpoeder. Maak een kuiltje in het bloemmengsel en meng daarin de boter, rietsuiker, venkelzaad, ei, appelstroop en de melk. Kneed beetje bij beetje het bloemmengsel erdoor en kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 170 ºC. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een dikte van circa 3 millimeter. Snijd met behulp van het billenkoekjessjabloon billenkoekjes uit het deeg. Leg het uitgesneden deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in circa 13 minuten goudbruin en gaar. Laat de billenkoekjes afkoelen.

Glazuur
Smelt de chocolade au bain-marie. Schep de gesmolten chocolade in een cornetje. Roer de poedersuiker aan met een drupje water tot een dikke spuitbaar glazuur. Schep het glazuur in een cornetje en spuit met de gesmolten chocolade en het glazuur een broekje of string.

Tip : Je kunt het glazuur kleuren door natuurlijke kleurstoffen te gebruiken. Matchapoeder (groene thee) voor groen, gedroogde bietenpoeder of bietensap voor rood en kurkuma voor geel.

Bewaren

Bananenbrood met chocolade

Brood, Deegwaren, Geplaatste recepten

Ingrediënten:

200 gram zelfrijzend bakmeel
60 gram havermout
115 gram boter
120 gram basterdsuiker
2 eieren
4 bananen
1 theelepel bakpoeder
snufje zout
50 gram chocolade

Bereiding:

Verwarm je oven voor op 180 graden. Verwijder de schil van de bananen, doe de bananen in een kom en pureer de bananen met bijvoorbeeld een aardappelstamper. Als je hele rijpe bananen gebruikt, heb je geen aardappelstamper nodig. Smelt de boter in de magnetron en hak de chocolade in kleine stukjes. Doe alle ingrediënten bij de bananen in de kom en meng alles goed door elkaar. Vet vervolgens een cakevorm in en schep het beslag in de cakevorm. Zet de bananen cake voor circa 60 minuten in de oven. Na ongeveer 60 minuten is je cake mooi bruin geworden. Het kan zijn dat wanneer je met een sate prikker in de cake steekt, de cake misschien nog niet gaar lijkt (door de zachte banaan in de cake). Laat de cake buiten de oven lekker afkoelen, de cake wordt dan vanzelf wat steviger.

Appel Beignets

Deegwaren, Gebak, Geplaatste recepten

Ingrediënten:

3 eieren
40 ml halfvolle melk
75 g zelfrijzend bakmeel
1 snufje zout
10 g basterdsuiker
2 zoete appels
50 g suiker
1 tl kaneelpoeder
olie om te frituren

Bereiding:

Verhit de olie tot circa 160 ºC. Klop de eieren met de melk luchtig in een kom. Meng het zelfrijzend bakmeel, een snufje zout en suiker tot een glad beslag. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in circa 9 ringen per appel. Doop de appelrondjes een voor een in het beslag, zorg ervoor dat ze helemaal bedekt zijn. Bak de appel beignet per twee om en om circa 3 minuten. Meng de suiker met kaneelpoeder in een kom. Laat de appel beignets op een bord met keukenpapier uitlekken.

Haal de appel beignets door de kaneelsuiker en serveer direct.

 

 

Bewaren