Omgekeerde bokkenpootjes

Deegwaren, Geplaatste recepten, Koekjes
Recept van Rudoph van Veen en een beetje van mezelf.

Ingrediënten:

Biscuit
200 g eiwit
225 g suiker mespuntje zout
135 g amandelpoeder
75 g poedersuiker
1 vanillestokje
40 g cacaopoeder
40 g bloem
3 eetlepels geschaafde amandelen

Hazelnootcrème
1 el vanille-extract
250 ml melk
75 g suiker
2 eidooiers
1 el bloem
250 g roomboter
2 el hazelnootpasta

Garneren
300 g witte chocolade

Bereiding:

Biscuit
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Klop de eiwitten met de suiker en het zout tot stijve pieken. Meng het amandelpoeder met de poedersuiker. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en meng het vanillemerg met het cacaopoeder door de bloem. Spatel het amandel-poedersuikermengsel door het eiwit en zeef het bloem-vanillemengsel erboven. Spatel beide mengsels voorzichtig door elkaar tot een beslag en schep het beslag in een spuitzak met glad spuitmondje. Spuit banen van circa 10 cm lang op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi de banen met de geschaafde amandelen. Bak de bokkenpootjes in circa 15 minuten gaar en laat ze afkoelen.

Hazelnootcrème
Houd een scheutje melk achter en breng de resterende melk, het vanille-extract en de helft van de suiker in een pan aan de kook. Roer in een kom de eidooiers met de resterende suiker en het scheutje melk los en roer de bloem erdoor. Roer een scheutje warme melk door het eimengsel, schenk het eimengsel terug in de pan en roer goed door. Breng de banketbakkersroom aan de kook en gaar op laag vuur circa 3 minuten. Giet de banketbakkersroom op een vochtig plaatje en dek af met plasticfolie. Laat de banketbakkersroom afkoelen tot lauwwarm.

Klop in een kom de boter luchtig, meng met de banketbakkersroom en de hazelnootpasta erdoor. Schep de crème in een spuitzak met een glad spuitmondje. Spuit een baan hazelnootcrème op de helft van de koekjes. Druk de andere helften er voorzichtig tegenaan.

Chocolade tableren
Smelt de chocolade au bain-marie en schenk twee derde uit op een marmeren plaat. Strijk de chocolade met een paletmes door elkaar tot hij circa 26 ºC is. Schep de afgekoelde chocolade door de resterende chocolade en meng goed en snel door elkaar. Bekijk hier de video voor het tableren van chocolade.

Doop de uiteindes van de bokkenpootjes in de getableerde chocolade en laat uitharden. Bestuif de omgekeerde bokkenpootjes met poedersuiker.

Bewaren

Kaneelvingers

Geplaatste recepten, Koekjes

Ingrediënten:

50 g suiker
2 tl kaneelpoeder
2 eieren
100 g vanillesuiker
90 g bloem
mespuntje bakpoeder
200 g pure chocolade

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170 ºC. Meng de suiker met het kaneelpoeder. Klop de eieren met de vanillesuiker luchtig. Spatel de bloem en het bakpoeder erdoor. Schep het beslag in een spuitzak met een gladde spuitmond en spuit banen op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met de kaneelsuiker. Bak de koekjes in circa 15 minuten gaar. Laat de koekjes afkoelen.

Chocolade
Hak de chocolade fijn. Smelt twee derde van de chocolade au bain-marie. Neem de gesmolten chocolade van het vuur en meng de rest van de chocolade erdoor tot het is opgelost. Doop de uiteindes koekjes in de chocolade en laat de chocolade uitharden.

Bewaren

Kokos Koekjesdeeg recept

Deegwaren, Geplaatste recepten, Koekjes

Ingrediënten:

  • 100 gram geraspte kokosnoot
  • 155 gram bloem
  • 115 gram boter
  • 110 gram bruine suiker
  • 100 gram witte suiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout

Bereiding:

  1. Oven voorverwarmen op 175 C.
  2. Meng de bloem, bakpoeder en zout en zet apart.
  3. In een andere kom, klop de boter, bruine suiker en witte suiker romig.
  4. Voeg het ei en het vanille-extract toe en klop verder.
  5. Voeg nu geleidelijk het bloem mengsel toe en blijf kloppen met de mixer.
  6. Mix als laatste de geraspte kokosnoot onder het kokos koekjes deeg.
  7. Laat met een theelepel het kokos koekjes deeg op een bakpapier vallen, 5 to 7 cm van elkaar.
  8. Bak de kokos koekjes een 10  tot 13 tal minuten goudbruin: krokant van buiten en zacht van binnen. 

Bewaren

Kokosmakronen

Deegwaren, Geplaatste recepten, Koekjes

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 250 g gemalen kokos
  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 50 g pure chocolade 72%

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C. Splits de eieren. Doe de eiwitten in een ruime kom. De eidooiers worden niet gebruikt. Voeg het kokos en de suiker toe aan de eiwitten en meng met een houten lepel snel tot een samenhangend beslag/deeg.
  2. Schep met 2 eetlepels 10 onregelmatige bergjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de kokosmakronen in het midden van de oven in ca. 20 min. goudbruin en gaar. Neem uit de oven en laat afkoelen.
  3. Breek of hak de chocolade in kleine stukjes en doe in een glazen of metalen kom die in een pan kan worden gehangen. Zet een pan op het vuur met een laagje water er in. Houd tegen de kook aan en hang de kom in de pan. Zorg dat de kom het water niet raakt. Smelt de chocolade (au bain-marie).
  4. Besprenkel de bovenkanten van de kokosmakronen met behulp van een vork met chocolade.

variatietip 1 :

Voeg het rasp van 1 limoen en 2 tl geraspte verse gember toe aan het beslag.

variatietip 2 :

Voeg 3 el uitgelekte boerenjongens (rozijnen in rum) toe aan het beslag.

Bewaren

Kaaskoekjes

Deegwaren, Geplaatste recepten, Koekjes

Ingrediënten

  • 240 gram bloem
  • anderhalve theelepel (gerookt) paprikapoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1/4 theelepel cayennepeper (chilipoeder)
  • 125 gram zachte boter (bijvoorbeeld 1 uur uit de ijskast op kamertemperatuur gebracht)
  • 200 gram geraspte cheddar of een andere kaas
  • 125 ml vette room (35% – 40%)
  • 1 losgeklopt ei

Bereiding:

  1. Neem een kom en meng hierin de bloem met het paprikapoeder, zout en cayennepeper.
  2. Neem een elektrische mixer en emulgeer in een andere kom de zachte boter met de geraspte kaas en de room.
  3. Roer het kaasmengsel door de bloem tot je een deegbal krijgt.
  4. Druk de deegbal plat tot een dikke schijf, doe in plastiekfolie en laat 2 uur afkoelen in de ijskast.
  5. Verwarm de oven voor op 190 graden en leg bakpapier op 2 bakplaten.
  6. Ofwel rol je het koekjesdeeg uit tot een dikte van ongeveer een halve centimeter, snijd vierkante koekjes met een mes of maak vormpjes met een koekjessteker en leg ze op wat afstand op het bakpapier. Ofwel rol je deegbolletjes die je wat platdrukt
  7. Klop het ei los en borstel er de bovenkant van de koekjes mee in. Bestrooi indien gewenst met garnering.
  8. Bak de kaaskoekjes 12 minuten (afhankelijk van de dikte van het koekje en je oven, dus testen is de boodschap) in de oven en laat 5 minuten afkoelen op de bakplaat alvorens te serveren.
  9. Het deeg wordt extra lekker door er je favoriete kruiden door te mengen.

Voor de garnering kan je experimenteren met sesamzaad, maanzaadjes, komijnzaadjes, walnoten, pecannoten, geblancheerde amandelen, pistachenoten, pompoenpitten, zonnebloempitten, uitgelekte ansjovisfilets of in plakjes gesneden zwarte olijven.

Bewaren

Citrus florentines

Deegwaren, Geplaatste recepten, Koekjes
Dit is een recept van Rudoph van Veen, 24 kitchen.

Ingrediënten:

80 g boter
80 g suiker
1 el golden syrup of stroop
0.25 tl zout
100 g amandelschaafsel
100 g gekonfijte citrusschillen (zoals
sinaasappel en citroen)
80 g gekonfijte kersen
50 g pistachenoten
50 g stemgember
2 tl bloem
120 g pure chocolade (70% cacao)

Extra nodig
bakpapier
cup-caketray

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Verfrommel een vel bakpapier tot een bal en maak het bakpapier nat met koud water. Knijp het overtollige water uit het bakpapier. Scheur het bakpapier in 24 stukjes en bekleed een cup-caketray met het bakpapier. Smelt de boter in een sauspan en voeg zodra de boter volledig is gesmolten suiker, golden syrup en zout toe. Roer tot het is opgelost. Rooster de amandelen in een droge koekenpan. Snijd de citrusschillen en kersen in grove stukken. Hak de pistachenoten grof. Snijd de stemgember in grove stukken. Haal de pan van het vuur en voeg de amandelen, citrusschillen, kersen, stemgember en bloem toe. Roer goed door. Plaats met behulp van een theelepel een beetje van het beslag in elk gat van de cup caketray. Bak circa 15 minuten in de oven of tot de amandelen goudbruin van kleur zijn en de florentines een karamelachtige kleur hebben. Haal de cup caketray uit de oven en laat circa 1 uur afkoelen. Snijd met een mes de randen van de florentines los van de cup caketray. Haal de florentines uit de tray. Verwijder het bakpapier en leg de florentines op zijn kop neer. Zet tot gebruik in de koelkast. Smelt de chocolade in een kom au bain-marie. Besmeer alle florentines met een laagje chocolade. Laat circa 15 minuten afkoelen.

Bewaren

Kletskoppen

Deegwaren, Gebak, Geplaatste recepten, Koekjes

Ingrediënten

  • 150 gram fijn gemalen amandelen (geen amandelsnippers) of je favoriete nootjes(mengeling)
  • 150 gram suiker
  • 60 gram ongezouten boter
  • 21 gram bloem (3 eetlepels)
  • zaad van 1 vanillestokje of 1/2 theelepel vanille extract
  • 2 eetlepels room
  • 2 eetlepels stroop (maak niet uit welke stroop u gebruikt, lichte “golden siroop” heeft onze voorkeur)
  • geraspte schil van 1 sinaasappel (2 eetlepels)
  • snuifje zout

Bereiding:

  1. Oven voorverwarmen op 180 graden.
  2. Doe de amandelen (of je favoriete nootjes), sinaasappel schil, zout en bloem in een grote kom en roer onder mekaar.
  3. Doe de boter, room, suiker en stroop in een klein potje.
  4. Zet op een laag vuur en breng aan de kook. Roer (zo nu en dan) totdat de suiker volledig gesmolten is en laat dan nog 1 minuut doorkoken.
  5. Neem het suiker-boter mengsel van het vuur en roer er de vanille door.
  6. Roer het boter-suiker mengsel door het amandelmengsel in de grote kom.
  7. Laat afkoelen tot het mengsel hanteerbaar is (een 30 tal minuten).
  8. Schep een portie deeg met een theelepel (voor 6 cm kletskopjes) of met een eetlepel (voor 15 cm kletskoppen) en rol het koekjes deeg op tot een bolletje.
  9. Plaats de bolletjes koekjes deeg bolletjes op een ovenplaat bedekt met bakpapier. Laat 7 tot 12 cm afstand tussen de kletskoppen want ze zullen tijdens het bakken flink uitlopen.
  10. Laat de kletskoppen bakken tot ze volledig goudbruin zijn (een tiental minuten). Indien u geen warme lucht oven hebt, zal u de ovenplaat waarschijnlijk best draaien tijdens het bakken van de kletskoppen.
  11. Haal de kletskoppen na het bakken uit de oven en laat enkele minuten afkoelen op het bakpapier alvorens u ze op een wafeltjes rooster plaatst. Deze koekjes worden zeer hard na het afkoelen maar zijn plooibaar als ze nog heet zijn.

 

Bewaren

Kaaskoekjes flinterdunne

Geplaatste recepten, Koekjes, Snacks

Ingrediënten:

100 g restjes kaas
25 g bloem
1 tl paprikapoeder

Bereiding:

Verwijder de korst van de kaas en rasp de kaas zo fijn mogelijk. Meng de geraspte kaas met bloem en paprikapoeder. Verdeel het kaasmengsel snel en gelijkmatig over de bodem van een hete koekenpan. Bak op middelhoog vuur. Zet het vuur laag als de kaas goudgeel begint te kleuren na circa 45 seconden, maak de wafel los aan de rand en keer voorzichtig om. Bak de kaaskoekjes nog 10 seconden en leg ze op een bord. Voor het bakken van de volgende wafel hoeft de pan alleen met keukenpapier schoongemaakt te worden. Breek de kaaskoekjes in stukjes.

Bewaren

Billenkoekjes

Deegwaren, Gebak, Geplaatste recepten, Koekjes

Het recept is van Rudoph van Veen, ik heb ze gemaakt en ze zijn zooooo lekker, echt een aanrader om op een regenachtige dag te maken. Klik op de link en je krijgt tekst en uitleg met een filmpje.

Ingrediënten:

350 gr bloem
1 tl bakpoeder
100 gr zachte roomboter
175 gr rietsuiker
1 ei
2 tl venkelzaad
60 ml appelstroop
30 ml melk

Glazuur:

30 gr chocolade
4 el poedersuiker
1 el water

extra bloem om te bestuiven.

Bereiding:

Maak van papier een billensjabloon.
Deeg
Meng het bloem met de bakpoeder. Maak een kuiltje in het bloemmengsel en meng daarin de boter, rietsuiker, venkelzaad, ei, appelstroop en de melk. Kneed beetje bij beetje het bloemmengsel erdoor en kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 170 ºC. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een dikte van circa 3 millimeter. Snijd met behulp van het billenkoekjessjabloon billenkoekjes uit het deeg. Leg het uitgesneden deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in circa 13 minuten goudbruin en gaar. Laat de billenkoekjes afkoelen.

Glazuur
Smelt de chocolade au bain-marie. Schep de gesmolten chocolade in een cornetje. Roer de poedersuiker aan met een drupje water tot een dikke spuitbaar glazuur. Schep het glazuur in een cornetje en spuit met de gesmolten chocolade en het glazuur een broekje of string.

Tip : Je kunt het glazuur kleuren door natuurlijke kleurstoffen te gebruiken. Matchapoeder (groene thee) voor groen, gedroogde bietenpoeder of bietensap voor rood en kurkuma voor geel.

Bewaren