Paprika salsa

Groente, Salades

Recept komt van mezelf

Aantal personen: 6 – 8
Tijd: 20 min

Ingrediënten:

1 rode ui
1 rode paprika
1 gele paprika
1 groene paprika
1 citroen
1 limoen
peper
zout
scheutje witte balsamicoazijn
1/2 bosje peterselie
10 kleine kersttomaatjes

Bereiding:

Snij de rode ui in flinterdunne halve ringetjes, pers de citroen erboven uit en laat dit even staan.

Ondertussen de paprika’s schoonmaken en in kleine blokjes snijden. Doe deze in een kom en rasp er de schil van de limoen overheen, doe er dan de balsamico erover, even goed door elkaar mengen, doe er dan de ui bij en breng op smaak met peper en eventueel zout (ik heb geen zout genomen omdat ik het zure erg lekker vind)
Snij de tomaatjes in 4en en doe die erbij, even husselen en proeven.
Peterselie fijn haken en deze er over strooien.
Zet het tot gebruik even in de koeling zodat het lekker fris is bij het uitserveren

Hollands draadjesvlees uit de MC(SC)

Rundvlees, Vlees, Vlees, Vis en Gevogelte uit de MC (SC)

Aantal personen 6 – 8
Bereidingstijd: 8 uur op LOW
Bron: Martha de Moré

Ingrediënten:

1 kilo riblappen (mag een vetrandje aanzitten, snij je later weg)
2 el Keltisch zout
2 el Al-Andalus kruiden
verse rozemarijn
verse tijm
knoflook (2 tn)
lente ui (in ringetjes gesneden)
boter om in te bakken

Bereiding:

Vermeng het zout met de kruiden en smeer het vlees hiermee in, laat even een half uurtje intrekken
Ondertussen in de MC (op sauterstand zetten) de boter verhitten, (kan ook in een braadpan)
Braad hierin het vlees aan beide zijden lekker bruin. Als je in de braadpan aanbraadt dan nu het vlees in de SC doen. De MC zet je nu op LOW voor 8 uur, en leg de verse rozemarijn en tijm bovenop het vlees. (zodat je het later er makkelijk uit kan halen)
Kijk na ongeveer 7 uur of het vlees gaar is, zo ja haal dan het vlees uit de pan en bind de jus met wat maizena, leg het vlees weer in de pan en hou het warm tot je gaat eten. Is het vlees nog niet helemaal gaar, zet dan nog even op HI voor 1 uur.

Serveertips:

Lekker met gekookte aardappels en de groente die je lekker vind.

Pindasoep uit de MC(SC)

Soepen, Soepen en Sauzen uit de MC (SC)
Het recept van deze soep is van origine van lekkeretenmetmarlon  ik heb er alleen zelf mijn eigen draai aangegeven.

Aantal personen: 8
Bereidingstijd: 5 uur totaal

Ingrediënten:

1/2 pot pindakaas
250 gr julienne gesneden prei
2 rode uien
5 tn knoflook
250 gr gerookte kipfilet
150 ml kokosmelk
2 liter water
3 el bouillonpoeder
30 ml ketjap manis
1 el (zelf gemaakte) nasikruiden
1 handje gekookte rijst
200 gr taugé (voor garnering)
peper
zout
peterselie
koriander
1 gekookt ei p.p. (voor garnering)
olie om in de fruiten
gebakken uitjes (voor garnering)

Voorbereiding:

Snij de prei heel fijn (als je dat nog niet gedaan hebt), maak de ui schoon en snij deze in kleine blokjes, pers de knoflook uit. Snij de gerookte kip in kleine blokjes en wrijf deze in met de nasikruiden.

Bereiding:

Verwarm een beetje olie en fruit hierin de ui, knoflook en prei. Los in wat kokosmelk alvast de pindakaas op. Voeg bij het uimengsel 2 liter water, doe het pindakaasgedoe erbij en de gekookte rijst. Zet de MC(SC) op 2 uur HI en laat even een pruttelen.
Breng de soep op smaak met de bouillonpoeder en de ketjap. Ondertussen kan je de peterselie en de koriander alvast grof snijden. Was de taugé en haal de boontjes ervan af. Als je de smaak van de soep nog ietwat wil verfijnen, kan je wat extra specerijen er aan toevoegen. Denk daar bijvoorbeeld aan extra nasikruiden, sambal, desnoods een pepertje fijn gehakt. Blijf wel tussentijds proeven voor de smaak. Zet dan de soep nog even een uurtje of 3 op LOW zodat de smaken goed intensiveren.

Serveertips:
Garneer bij het serveren de soep met wat taugé, gebakken uitjes en de grof gesneden peterselie/koriander, leg er ook een doormidden gesneden gekookt ei bij.
Lekker is warm gemaakt stokbrood met wat kruidenboter erop. Doop hiermee lekker in de soep

Zuurkoolstamppot uit de MC(SC)

Groente, Groenten uit de MC (SC), Groenteschotels

Ingrediënten:

1 1/2 kilo kruimige aardappels
2 pk kruiden zuurkool
2 uien grof gehakt
5 jeneverbessen
2 tl karwijzaad
2 laurierblaadjes
6 kruidnagels
350 gr spekblokjes/reepjes
1 verse worst
peper
zout
optioneel 1 rood pepertje

Bereiding:

Snij de aardappels in plakjes van 1 1/2 cm, bouw laagjes in de MC(SC) van: aardappel, zuurkool, spekjes (eerst uitgebakken), karwijzaad, gehakt pepertje, jeneverbessen, ui en wat zout en peper. Dit doe je tot je niets meer overhebt.
Doe dan de deksel op de pot en zet op LOW voor 8 uur.
Na 8 uur even controleren of de piepers gaar zijn, dan het geheel stampen. Als je gaat stampen in de pot, gebruik dan een kunststof stamper, anders haal je eerst alles uit de pot, stamp het geheel en doe weer terug in de pot.
Zet dan de MC(SC) op warm houden en leg de worst erboven op. Proef wel even tussendoor of het op smaak is, je kan tijdens het stampen dan eventueel nog wat zout en peper toevoegen.

Knoflookkip uit de MC(SC)

Kip, Vlees, Vis en Gevogelte uit de MC (SC)

Dit recept is vetarm.

Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 6 uur op LOW
Bron: Ohmyfoodness (klik hier voor haar website)

De basis ingrediënten hiervan komen bij Ohmyfoodness vandaan, de rest heb ik zelf eraan toegevoegd naar mijn smaak.

Ingrediënten:

2 bouten van de kip
+/- 25 tot 30 tn knoflook
verse tijm
verse rozemarijn
verse salie
verse peterselie
verse bieslook
verse koriander
peper
zout
1/2 citroen in plakjes gesneden

Bereiding:

Dep de kip met wat keukenpapier droog en smeer ze met wat peper en zout in.
Maak de knoflook schoon (hoeft niet, maar anders is het zo’n gedoe als je de pasta wilt gaan maken) en leg ze onderin de MC (SC) daar komt de kip bovenop te liggen en de verse kruiden garneer je over de kip heen. De deksel gaat op de slowcooker en het geheel laat je op LOW voor 6 uur gaar worden.
Als je kip klaar is, verwijder je die uit de MC(SC), schep de knoflook, kruiden en citroen eruit, knijp de citroen boven de knoflook uit, pureer de knoflook met de kruiden, voeg eventueel wat vocht toe tot je een pastasaus hebt.
Zelf heb ik de kippenbouten nog even 10 min onder de gril gelegd voor een lekker bruin korstje.

Garneren met fijn gesneden bieslook en serveer het over de saus.

Serveertips:

Smaakt erg lekker bij een volkoren pastasalade, probeer ook eens pastinaakstamppot.

Witlofquiche met beenham en kaas

Geplaatste recepten, Groente, Groenteschotels, Taart, Vlees

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 25 min in de oven

Ingrediënten:

5 stronken witlof
5 plakken hartige bladerdeeg
1 rode ui
100 gr beenham (kan ook weggelaten worden)
150 gr Turkse yoghurt (crème fraîche mag ook)
4 eieren
2 tn knoflook
1 pepertje
150 gr geraspte Cheddar kaas
handje paneermeel
boter om in te vetten
olijfolie om in te bakken
vers gemalen zwarte peper
vers gemalen grof zeezout

Voorbereiding:

Verwarm de oven voor op 200 ºC en zet vast een ingevette quiche vorm klaar. Zet ook de hapjespan op laag vuur, zodat deze goed warm word.

Bereiding:

Snij de onderkant van de stronkjes witlof en verwijder de buitenste bladen. Halveer de stronkjes in de lengte en snij met een scherp mesje de harde kern eruit. Snij de stronkjes vervolgens in dunne reepjes. Maak de ui schoon, snij hem in dunne ringetjes. Hou een paar dunne ringetjes apart voor straks. Haal het zaad uit het pepertje en hak deze super fijn, maak de knoflook schoon en hak ook deze super fijn.
Verhit wat olijfolie in de hapjespan, bak hierin de ui glazig, voeg dan de knoflook en het pepertje toe, bak de witlof ongeveer vijf minuten met wat peper en zout. Doe de witlof in een vergiet en laat wat afkoelen en goed uitlekken. Leg er een velletje vershoudfolie over en druk een paar keer stevig aan om het meeste vocht eruit te persen.
Ontdooi de plakjes deeg en bedek hier je ingevette quiche vorm mee. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en druk de overhangende randjes weg. Strooi er wat paneermeel op en leg twee plakken beenham op de bodem. Schep hier het witlofmengsel op en scheur de rest van de beenham in reepjes. Verdeel deze over de quiche.
Meng in een mengkom de Turkse yoghurt met vier eieren en de helft van de geraspte kaas. Breng op smaak met wat peper en zout en giet het eiermengsel in de quiche vorm. Leg er de resterende halve uienringetjes op en strooi de rest van de kaas erover.

Bak de witlof quiche ongeveer 25 minuten in je voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is. Haal de quiche uit de oven, laat vijf minuten in de vorm afkoelen voordat je de quiche eruit haalt.

Spinazie Feta filo taart

Groente, Groenteschotels, Ovenschotels, Taart, Vegetarisch

Aantal personen: 8
Bereidingstijd: 45 min in de oven

Ingrediënten:

1 zak wilde spinazie
100 gr fetakaas
1 bosje lente ui
2 eieren
1/2 bosje dille
1 tl zwarte peper
50 ml gesmolten boter
1 pak filodeeg

Voorbereiding:

Verwarm de oven voor op 180ºC
Blancheer de spinazie zacht en hak ze grof. Snij de lente ui in ringetjes, en de dille fijn.

Bereiding:

Doe de spinazie in een kom en kruimel de fetakaas eroverheen. Doe er de lente ui bij. Klop de eieren los en doe dit bij het mengsel. Voeg dan de dille toe met wat vers gemalen zwarte peper en ietwat zout, mix het geheel goed door elkaar.
Neem de springvorm en vet deze goed in met wat olie, bekleed de vorm met 1 plak filodeeg, laat het deeg aan weerszijden overhangen, smeer deze laag in met boter. Doe de vorm een kwartslag draaien en leg de tweede laag filodeeg erin, weer insmeren met boter. Controleer nu over de bodem van de springvorm helemaal bedekt is met filodeeg. Zo niet, leg dan een extra vel filodeeg erin, weer insmeren met boter.
Doe dan het spinaziemengsel in de vorm, en ga met de klok mee het overhangende filodeeg over het mengsel draperen, doe dit niet te strak anders krijg je geen mooi resultaat.
Drapeer de overige filodeeg vellen over het mengsel heen tot hij helemaal is afgedekt, zorg er wel voor dat bij elke vel die je drapeert deze insmeert met boter.

Besmeer op het laatst nog even alles extra met boter en zet de springvorm in de voorverwarmde oven voor 45 min. of totdat hij mooi goudbruin is geworden. Haal de vorm uit de oven en laat hem even afkoelen voordat je de ring er vanaf haalt.

Pulled Pork (INDO) uit de MC

Varkensvlees, Vlees, Vlees, Vis en Gevogelte uit de MC (SC)
Dit recept is gebaseerd op een recept van eetspiratie.nl, een beetje van Simone en heel veel van mij.

Ingrediënten:

1 kilo hamlappen
2-3 uien
3-4 tn knoflook
2 cm verse gember geraspt
1 rode peper gesnipperd/gehakt
50 ml Balsamico azijn
100 ml ketjap manis
1 th sambal oelek of eigen sambal naar smaak
1 el rietsuiker
1 th 5 spices kruiden
1 th steranijspoeder
1 th ketoembar
1 th laos
1 th djinten (komijn)

Voorbereiding:

Zorg dat alles klaar staat zodat, als je gaat beginnen, achter elkaar door kan werken.
Ui snipperen, knoflook uitpersen, gember raspen, pepertje fijn hakken, azijn met ketjap vermengen
Specerijen afmeten en mixen met rietsuiker.

Bereiding:

Fruit de ui, knoflook en de specerijen met het suiker aan in een beetje olie, heb je een Multi dan kan het op de sauterstand, anders even in een braadpan.
Ondertussen het vlees met peper en zout inmasseren. (vlees kan je in blokjes snijden, heb ik niet gedaan)
Zodra het ui-mengsel op smaak is, het vlees erbovenop leggen, doe de azijn, ketjap eroverheen met eventueel wat water (heb ik niet gedaan).
Meng alles even goed door elkaar en zet de MC(SC) op HI voor 3 uur, daarna op LOW voor 4 uur.
Trek daarna het vlees uit elkaar, en voor de smaak kan je nog wat bbq saus van Black Jack Smokey eroverheen doen en weer even terug in de MC(SC)

Serveertips:

Garneer de pulled pork met wat gebakken uitjes, een beetje seroendeng en wat geroosterde, geschaafde amandelen. Wij hebben het gegeten met spinazietaart.

Indische speklapjes in ketjap-tomatensaus uit de SC

Indonesisch, Varkensvlees, Vlees, Vis en Gevogelte uit de MC (SC)

Ingrediënten:

2 el zonnebloemolie
14 halve speklapjes
5 rode uien
8 tn knoflook
10 Pomedoritomaten
150 ml ketjap Manis
4 bosuitjes
1 rode peper
sambalpoeder (pul biber)
paprikapoeder
zout
peper
witte rijst

Bereiding:

Marineer het vlees in met zout, peper, paprikapoeder en de sambalpoeder, laat even een 15 min intrekken.
Snij de tomaten in grove stukken, snipper de ui, hak de knoflook fijn en snij ook alvast de bosui in ringetjes. Verdun alvast de ketjap met 50 ml water.

Heb je een MC dan kan je in de pan het spek in de sauterstand aanbraden.

Verhit de olie in een stoofpan. Bak het vlees in ± 4 min. bruin aan. Neem de speklappen uit de pan. Bak in het bakvet de ui met de knoflook. Schep de tomaat erdoor en bak ± 2 min. mee. Voeg de ketjap met 50 ml water toe en breng aan de kook. Doe de massa onderop in de SC en leg daarboven de speklapjes. Zet de MC(SC) op LOW voor 4 ½ uur. Haal de laatste 30 min. het deksel van de pan en laat het stoofvocht iets inkoken. Bestrooi de speklappen met de bosui en serveer met witte rijst en seroendeng en komkommersalade.

Aardappel-gehakttaart

Aardappelschotels, Ovenschotels, Taart

Ingrediënten:

800 gram aardappelschijfjes
500 gr rundergehakt
200 gram prei
125 gram geraspte kaas
3 eieren
400 ml yoghurt
250 ml slagroom
125 gram champignons
1 paprika
peper
zout
snufje paprikapoeder
snufje cayennepeper

Kaassaus:
100 gr Gruyerrekaas
150 gr roombrie
snuf nootmuskaat

Bereiding:

Kook de aardappelschijfjes 5 minuutjes voor in een pan met water. Verhit een beetje olie in een grote koekenpan of wokpan en rul het gehakt hierin bruin. Voeg de paprika in stukjes toe en vervolgens ook de prei en champignons bak nog 5 minuutjes mee. Breng het mengsel op smaak met peper, zout en een flinke snuf paprikapoeder of voor een iets pittigere variant cayenne peper.
Verwarm de oven op 200 graden. Klop de eieren met de yoghurt en slagroom los in een kom en roer hier de kaas door. Breng het mengsel op smaak met een snufje peper en zout. Verfrommel een stuk bakpapier en maak iets vochtig. Bekleed de vorm hiermee en verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem
Schep hier de helft van het gehaktmengsel over heen en schenk hier de helft van het eiermengsel over heen. Herhaal dit nogmaals met de aardappelschijfjes, gehakt en eindig met het eiermengsel. Zet de aardappeltaart ca 40 minuten in de oven. Laat een paar minuten afkoelen voordat je de springvorm verwijderd.

Smelt ondertussen in een steelpannetje de Gruyerrekaas en roombrie, doe daar een snufje nootmuskaat bij en roer goed door. Schenk dit over de taartpunt heen en garneer met een toefje peterselie.

Pickles

Groente, Inmaken, Zoet zuur

Ingrediënten:

1 kilo groente 100 gr suiker 300 ml natuurazijn
300 ml water Inmaakkruiden naar smaak  

Bereiding

Voeg alle ingrediënten toe in een pan, behalve de groenten en breng aan de kook. Zorg dat de suiker goed is opgelost voor je het vuur uitzet. Laat het niet te lang koken, het water zal dan verdampen waardoor de balans van het mengsel verandert.
Snij de groente in gewenste grootte, hoe kleiner hoe lekkerder. Nu kun je kiezen, als je de groente die gaat inmaken ook een beetje wilt garen, kun je het hete mengsel over de groenten gieten. Als je de groente met een beetje bite wilt hebben laat je het mengsel eerst goed afkoelen, zo behoud je ook de kleur.
Je kan de pickles nu al eten, maar het is lekkerder als je ze een paar dagen nog laat staan. Als ze goed ingemaakt zijn dan zijn de pickles maand na maand houdbaar.

Zeer hete pepersaus

Geplaatste recepten, Sauzen

Dit recept heb ik onlangs gemaakt, naar aanleiding van een recept wat ik op internet had gevonden. In een blog van Karin Bijpost vond ik een recept van een pepersaus waar ik mijn eigen versie op heb bedacht.

Ingrediënten

350 gr rode pepers
2 grote rode uien,
10 tenen knoflook
1 el tijmblaadjes
2 verse laurierblaadjes
3 tl. Djahepoeder,
4 el olijfolie
200 ml appelciderazijn
100 ml dikke balsamicoazijn
3 el tomatenpuree
7 el rietsuiker
2 el Himalaya zout
Eventueel naar smaak wat citroensap

Bereiding:

Snij de rode pepers open en verwijder de zaadjes.

Pureer in een keukenmachine de pepers, de uien, knoflook, kruiden en Djahè, met 150 ml water tot een gladde pasta.

Maak ondertussen een wok goed heet (je kan ook een gewone pan nemen, maar zorg dan voor een pan met dikke bodem). Doe een flinke scheut olijfolie in de wok en bak hierin de puree voor ongeveer een minuut of 3 á 4. Doe er de 2 soorten azijn, tomatenpuree, suiker en het Himalayazout erbij, indien nodig kan er nog wat extra vocht (in de vorm van water) worden toegevoegd, maar ik heb het niet gedaan. Bij mij is het een hele dikke pasta, wel heb ik iets meer suiker toegevoegd. Laat alles nog een 20 min goed doorkoken, hoe dikker te saus hoe lekkerder. Proef of ze goed op smaak is, ik mistte zelf een zuurtje dus heb er een paar druppels citroensap bij gedaan. Als de saus op smaak is, doe deze dan in de daarvoor bestemde potjes en laat ze afkoelen.

Champignonsoep met port en spekjes

Geplaatste recepten, Soepen

OMG, als je echt een lekkere soep wilt eten, dan moet je echt deze een keer proberen, maak dan een grote hoeveelheid, want echt je eet je vingers erbij op.
============================================================

Ingrediënten:

2 flinke sjalotten
500 kastanjechampignons
50 gram bloem
1 liter paddenstoelenbouillon (van twee tabletten)
Flinke hand kervel, grofgesneden
75 ml rode port
125 gram spekjes
2 eetlepels verse tijm

Bereiden:

Snipper de sjalotten en snijd de helft van de champignons in stukjes en zet de rest apart
Verhit en beetje olie in een (soep)pan en fruit hierin de sjalotjes even aan
Voeg de gesneden champignons toe en bak ca. 3 minuten mee
Zet het vuur laag en voeg de bloem toe
Schep even om met de champignons en de sjalotjes en voeg dan één derde van de bouillon toe
Roer tot de bouillon gebonden is en voeg dan de helft van de resterende bouillon toe. Laat de soep weer binden en herhaal dit nog een keer met de rest van de bouillon
Roer de port en de kervel door de soep en laat op laag vuur een minuut of tien zachtjes pruttelen
Snijd intussen de resterende champignons in plakjes en de spekreepjes in een koekenpan tot ze bijna knapperig zijn
Voeg de plakjes champignon en de tijm toe en bak tot de champignons gaar zijn
Breng de soep op smaak met peper en zout en schep in kommen of borden en verdeel de spekjes en champignons over de soep

Aardappels uit de oven met ………. Gerookte zalm, munt, Parmezaanse kaas en erwten

Aardappelschotels, Geplaatste recepten, Ovenschotels
recept van Jamie Oliver

Ingrediënten:

Aardappels
Gerookte zalm Paar takjes munt
1 el crème fraîche
3 el doperwten
Geraspte Parmezaanse kaas
Citroen
Peper
zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 ° C, prik je aardappelen met een vork. Grote aardappelen zijn het best, je kan ook gebruik maken van kleine bloemige aardappelen. Wrijf de aardappels in met olijfolie, breng op smaak met zeezout en zwarte peper, zet ze dan in de oven gedurende 1 uur, of tot ze gaar en krokant. Laat ze afkoelen tot ze koel genoeg zijn om te behandelen, schep dan de vulling erin.

Vulling:

Prak de erwten met de Parmezaanse kaas, verse munt en de yoghurt tot een gladde puree, vul hiermee de aardappels en versier het geheel met de gerookte zalm in reepjes gesneden. Besprenkel wat citroensap erover heen en wat zwarte peper. Serveer met wat blaadjes munt

Aardappels uit de oven met ………. fijngesneden ham, kaas en mosterd.

Aardappelschotels, Geplaatste recepten, Ovenschotels

recept van Jamie Oliver

Ingrediënten:

Aardappels
Fijngesneden ham
Kaas
Mosterd
lenteuitjes
Peper
Zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 ° C, prik je aardappelen met een vork. Grote aardappelen zijn het best, je kan ook gebruik maken van kleine bloemige aardappelen. Wrijf de aardappels in met olijfolie, breng op smaak met zeezout en zwarte peper, zet ze dan in de oven gedurende 1 uur, of tot ze gaar en krokant. Laat ze afkoelen tot ze koel genoeg zijn om te behandelen, schep dan de vulling erin.

Vulling:
Meng de ham, kaas, lenteuitjes met mosterd en breng op smaak met peper en zout. Vul hiermee de aardappels.