Crème Fraîche maken

Dranken fermenteren, Fermenteren

Ingrediënten

500 ml slagroom
40 ml karnemelk of yoghurt

Bereiding:

Meng de slagroom in een glazen pot met de karnemelk (of yoghurt). Dek af met een keukenpapiertje of plasticfolie en laat het 24 uur op warme kamertemperatuur staan. Bij de warmte kunnen de melkzuurbacteriën goed hun werk doen. Hoe langer je de crème fraîche laat staan, hoe dikker hij wordt. Sommige mensen laten ‘m wel twee dagen staan. En dat is het! De eigengemaakte crème fraîche kun je tot ongeveer twee weken in de koeling bewaren..

TIP:
Als je de crème fraîche na 24 uur op kamertemperatuur nog niet dik genoeg vindt, kun je ‘m nog een dag in de vriezer zetten. Dan wordt-ie extra dik. Maar altijd eerst op kamertemperatuur beginnen!

Yoghurt maken op een makkelijke manier.

Dranken fermenteren, Fermenteren

Volgens fermentatieproces uit de Allerhande van Christian Weij

Ingrediënten:

½ ltr volle melk
1 el Yoghurt
250 ml Slagroom

Bereiding:

Stap 1:
Doe de melk en de slagroom in een pan en verwarm deze op laag vuur tot 40°C. Houd de temperatuur nauwkeurig in de gaten met de thermometer. Neem van het vuur als de juiste temperatuur is bereikt en roer de 1 el yoghurt erdoor.
Stap 2:
Verpak de pan met de deksel erop in een hooikist (blauw geblokte zak) en laat deze 8 uur staan. Het mengsel zal dan langzaam afkoelen, waardoor de bacteriën de tijd krijgen om de melk en de slagroom te fermenteren en om te zetten in yoghurt.

Yoghurt fermenteren

Dranken fermenteren, Fermenteren

Dit recept komt uit de Allerhande en is geschreven door Christan Weij

Dit is een zeer eenvoudig recept om yoghurt te maken.

Ingrediënten:

1/2 liter volle melk
250 ml slagroom
1 el yoghurt

Bereiding:

Doe de melk en de slagroom in een pan en verhit deze op laag vuur tot 40ºC. Houd de temperatuur nauwkeurig in de gaten met een thermometer. Zodra de temperatuur is bereikt haal je de pan van het vuur, roer er dan de yoghurt doorheen.
Verpak de pan dan met de deksel erop in een hooimadam of doe er een oude deken omheen, zorg wel dat de pan goed is ingepakt. Laat dit een 8 uur staan. Dit zal dan heel langzaam gaan afkoelen, waardoor de bacteriën hun werk gaan doen om het geheel om te zetten in yoghurt.

Note:
Ik heb dit recept gemaakt en ik moet zeggen ik heb nog nooit zo’n zachte, milde yoghurt geproefd. Voor mij geen yoghurt meer uit een pak.