Crème Fraîche maken

Dranken fermenteren, Fermenteren

Ingrediënten

500 ml slagroom
40 ml karnemelk of yoghurt

Bereiding:

Meng de slagroom in een glazen pot met de karnemelk (of yoghurt). Dek af met een keukenpapiertje of plasticfolie en laat het 24 uur op warme kamertemperatuur staan. Bij de warmte kunnen de melkzuurbacteriën goed hun werk doen. Hoe langer je de crème fraîche laat staan, hoe dikker hij wordt. Sommige mensen laten ‘m wel twee dagen staan. En dat is het! De eigengemaakte crème fraîche kun je tot ongeveer twee weken in de koeling bewaren..

TIP:
Als je de crème fraîche na 24 uur op kamertemperatuur nog niet dik genoeg vindt, kun je ‘m nog een dag in de vriezer zetten. Dan wordt-ie extra dik. Maar altijd eerst op kamertemperatuur beginnen!

Yoghurt maken op een makkelijke manier.

Dranken fermenteren, Fermenteren

Volgens fermentatieproces uit de Allerhande van Christian Weij

Ingrediënten:

½ ltr volle melk
1 el Yoghurt
250 ml Slagroom

Bereiding:

Stap 1:
Doe de melk en de slagroom in een pan en verwarm deze op laag vuur tot 40°C. Houd de temperatuur nauwkeurig in de gaten met de thermometer. Neem van het vuur als de juiste temperatuur is bereikt en roer de 1 el yoghurt erdoor.
Stap 2:
Verpak de pan met de deksel erop in een hooikist (blauw geblokte zak) en laat deze 8 uur staan. Het mengsel zal dan langzaam afkoelen, waardoor de bacteriën de tijd krijgen om de melk en de slagroom te fermenteren en om te zetten in yoghurt.

Yoghurt fermenteren

Dranken fermenteren, Fermenteren

Dit recept komt uit de Allerhande en is geschreven door Christan Weij

Dit is een zeer eenvoudig recept om yoghurt te maken.

Ingrediënten:

1/2 liter volle melk
250 ml slagroom
1 el yoghurt

Bereiding:

Doe de melk en de slagroom in een pan en verhit deze op laag vuur tot 40ºC. Houd de temperatuur nauwkeurig in de gaten met een thermometer. Zodra de temperatuur is bereikt haal je de pan van het vuur, roer er dan de yoghurt doorheen.
Verpak de pan dan met de deksel erop in een hooimadam of doe er een oude deken omheen, zorg wel dat de pan goed is ingepakt. Laat dit een 8 uur staan. Dit zal dan heel langzaam gaan afkoelen, waardoor de bacteriën hun werk gaan doen om het geheel om te zetten in yoghurt.

Note:
Ik heb dit recept gemaakt en ik moet zeggen ik heb nog nooit zo’n zachte, milde yoghurt geproefd. Voor mij geen yoghurt meer uit een pak.

Kimchi maken

Fermenteren, Groente fermenteren

Ingrediënten:

Voor ca. 3 liter

1 Chinese kool, in vieren
4 el zeezout
6 tenen knoflook
duimgroot stukje gember, geschild
2 tl witte basterdsuiker
2 el garnalenpasta (trassi)
3 el gedroogde chilipoeder
200 g rettich, in staafjes gesneden
6 lente-uitjes, in staafjes

Bereiding:

1] Verwijder de onderkant van de stukken kool. Snijd ze dan in stukjes van 4 cm en doe ze in een grote kom. Strooi het zout erover en wrijf het er zachtjes met je handen in.

2] Schenk er ruim water over en leg er een bord op om de kool onder water te houden. Wacht 2 uur.

3] Doe de stukjes kool dan in een vergiet en spoel ze grondig af onder koud water. Laat ze 30 minuten uitlekken.

4] Doe de knoflook, gember en suiker in de keukenmachine en mix tot een gladde pasta. Doe die in een andere kom en roer de garnalenpasta en chilipoeder erdoor.

5] Doe de rettich en lente-uitjes in een grote kom. Knijp het teveel aan vocht uit de stukjes kool en voeg ze toe, samen met de chilipoeder. Doe een paar wegwerphandschoenen aan en mix alles met je handen grondig door elkaar.

6] Schep de kimchi in een grote weckpot en duw de vaste ingrediënten onder de vloeistof. Sluit de pot 7] Laat de kimchi 2–5 dagen op kamertemperatuur fermenteren. (Zet de pot op een bord om vloeistof die over de rand loopt op te vangen.) Check de kimchi elke dag, laat wat van het gas ontsnappen en duw de groenten onder de vloeistof. 8] Als de kimchi goed van smaak is, zet je de pot in de koelkast. De houdbaarheid is 3 maanden.

 

Zuurkool maken

Fermenteren, Groente fermenteren

Fermenteren

Ingrediënten

Ingrediënten voor 1 pot van 6 liter
11 kg witte kool
10 uien
130 gram zout
50 gram kummel
Eindresultaat 4,5 kilo heerlijke zuurkool!
voor een pot van 3 ltr alles halveren

Bereiding:

Schrob de pot en deksel goed schoon met warm soda water (geen kokend heet water gebruiken bij keramiek potten i.v.m. haarscheurtjes glazuur (bij steengoed potten kan dit wel) en spoel de pot goed uit. Doe de buitenste bladeren van de kool af, snij de kool in 4 stukken en haal de stronk eruit. Bewaar enkele van de meest mooiste grote bladeren voor de afdekking later.

Neem een grote emmer of vat en vul dit met de geraspte kool. Strooi tussendoor 65 gram zout.  Laat de kool in de emmer 2 uur staan. Ondertussen ontrekt het toegevoegde zout vocht uit de  kolen.

Na 2 uur: neem steeds een handvol kool en knijp deze stevig uit en vul hiermee de inmaakpot. Druk de kool goed aan zodat alle ruimtes in de pot worden gevuld.

Strooi tussen de lagen door uienringen, kummel en nog een beetje zout en herhaal dit totdat de  inmaakpot geheel gevuld is tot boven aan de rand.
Laat de pot nu 1 week warm, op kamertemperatuur, staan zonder deksel Verwijder na een week  de bovenste laag kool. Deze is al aardig aangetast – ruim verwijderen.  Nu u de bovenste laag (aangetaste) kool verwijderd heeft drukt en stampt u het geheel goed aan in de pot. Gebruik hiervoor een stevige beukenhouten stamper. U zult zien dat de kool een flink stuk naar beneden zakt en dat er een flinke laag vocht ontstaat. U kunt dit vocht gebruiken, u kunt het ook afscheppen en vervangen door koud kraanwater. Bovenop de grote koolbladeren om het vulsel af te dekken en daar bovenop de stenen plaatsen zodat deze altijd bedekt zijn met een laag vocht/water.

Laat de pot 5 tot 6 weken koel staan.
Houd de waterrand goed in de gaten en vul de waterrand zo nodig bij
Zet een stenen pot nooit op een koude betonnen keldervloer. Zet er bv een plankje onder