Souvlaki uit de AF

AirFryer, Vlees uit de AF

Aantal personen: 5
Bereidingstijd: 8 min
Bron: Joyce Rowaan en een beetje van Kokkie M

Dit vleesgerecht is geïnspireerd op een recept Joyce Rowaan, ik heb zelf het een en ander veranderd door er het een en ander aan toe te voegen.

Ingrediënten

600 gr hamlappen
3 el olijfolie
3 tl komijn (Djinten)
1 1/2 tl gerookte paprikapoeder
1 tl citroensap
4 el verse oregano
4 takjes rozemarijn
2 tl gemalen laurier
peper
zout
peterselie
lente uitjes

optioneel: piri piri olie

voorbereiding:

Maak een marinade van alle ingrediënten behalve het vlees. Snij de peterselie fijn en de lente ui in ringetjes

Bereiding:

Snij het vlees in gelijke stukjes van 2 x 2 cm, rijg het vlees op spiesen of neem houten satéstokjes (wel even in water laten weken). Doe de spiesen op een ondiepe schaal en neem de takjes rozemarijn, bind deze samen en doop de rozemarijn in de marinade, en smeer de spiesen daarmee in, zorg dat ze rondom goed ingesmeerd zijn. (Doordat je de rozemarijn gebruikt, zorg je ook dat de geur en de smaak hiervan op het vlees terecht komt) Zet de spiesen tot gebruik afgedekt met folie in de koelkast. Ze moeten op zijn minst 3 uur intrekken, als je marinade over hebt kan je dat ook in de schaal doen en de spiesen dan om het half uur even omdraaien. Hoe langer ze in de marinade liggen, hoe lekkerder ze worden.
Verwarm dan de AF op 200˚C. Leg de souvlaki ’s op het grill rekje en bak ze in 8 minuten goudbruin.
Bedruppel ze op het laatst met wat piri piri olie als je van pittig houd.
Garneer met wat fijn gesneden peterselie en lente ui ringetjes

Serveertips:
Serveer er plat brood bij en een frisse salade.

Kaneel ontbijttaartje uit de AF

AirFryer, Ontbijt uit de AF

Aantal personen: 1
Bereidingstijd: 20-25 minuten
Bron: Een beetje van internet en een beetje van mezelf

Ingrediënten:

30 gr amandelmeel
1 ei
50 ml melk
1/2 tl kaneel
mespuntje zout
1/2 banaan

Bereiding:

Verwarm de AF voor op 180˚C.
Pel de banaan en prak de helft fijn, snij de andere helft in plakjes.
Meng het amandelmeel, ei, melk, snufje zout en kaneel goed door elkaar in een kom en zorg dat er geen klontjes achterblijven.
Neem een klein ovenschaaltje (souffléschaaltje) en smeer dit een beetje in met boter of olie.
Doe het mengsel in het schaaltje en bak deze de AF op 180˚C voor 20-25 min of tot ze goudbruin zijn.

Zet er niet gelijk je tanden in als ze uit de AF komen, want ze zijn gloeiend heet.
Strooi er, voordat je serveert, wat poedersuiker overheen. Staat zo gezellig.

Kip Spareribs uit de AF

AirFryer, Kip uit de AF

Aantal personen: 6]
Bereidingstijd: 20 min
Bron: KipXpress en mezelf.

Ingrediënten:

6 kip spareribs (ik had ze kant en klaar van KipXpress)
1 el zwarte peper
4 el honing
2 el ketjap manis
geroosterde sesamzaadjes
lente uitjes in ringetjes voor garnering.

Voorbereiding:

Maak een marinade van de peper, honing en de ketjap. Rooster de sesamzaadjes

Bereiding:

Zelf kreeg ik de spareribs al gaar aangeleverd, maar ik heb ze nog even in de AF gedaan, nadat ik ze ingesmeerd had met de marinade. Aan weerszijde heb ik de spareribs geroosterd voor 5’/180˚C.

Als je de spareribs vers hebt gekocht, dan raad ik aan deze in de marinade te zetten voor ongeveer 1 uur, dep de ribben droog met keukenpapier…. verwarm de AF voor op 200˚C. Zet de temperatuur terug naar 180˚C en plaats de ribben op de grillplaat (of het mandje). Zorg dat je onderin de bak wat folie hebt geplaatst voor het opvangen van de gelekte marinade. Zet dan het spatscherm eroverheen en rooster de spareribs 10 min aan beide zijden. Tussentijds nog even insmeren met de marinade.

Voor het serveren de spareribs bestrooien met de geroosterde sesamzaadjes.
Serveer er een lekkere frisse aardappelsalade bij (recept staat bij salades)

Zalm met spek uit de AF

AirFryer, Vis uit de AF

Aantal personen: 6
Bereidingstijd: ± 10 min.
Bron: Eetnieuws en een beetje van mezelf

Als je eenmaal dit recept een keertje hebt gemaakt, wil je nooit meer gerookte zalm uit de pan eten.

Ingrediënten:

6 zalmfilet van á 150 gr
± 24 plakken lange ontbijtspek
zalmkruiden (ik heb zelf een mengsel gemaakt van kruiden die ik lekker vind, voel je vrij om je eigen kruiden te gebruiken, maar beperk het zout.)
fijn gesneden dille voor de garnering.

Bereiding:

Zaal de zalm zeker een half uur van te voren uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen.

Snij eventuele lelijke randjes (uitgedroogde randjes bv) weg en droog de filets met wat keukenpapier.
Bestrooi de filets met de kruiden en laat deze zeker 1 uur intrekken, hoe langer hoe lekkerder.
Neem een stuk plasticfolie en leg dit plat op een plak of aanrecht. Leg hierop 4 plakken ontbijtspek, waarvan de randen ongeveer 1/2 cm overlappen. Leg dan een zalmfilet erop en rol samen met de folie op tot een strakke rol, doe zo ook de andere 5 filet oprollen.
Verwarm de AirFryer voor 5’/180˚C. Spray de grillplaat in met wat olijfolie. Heb je geen grillplaat dan kan het ook in het mandje, zorg er dan wel voor dat je onderaan in de bak wat aluminiumfolie hebt liggen, dan wordt het restant olie daarin opgevangen en begint ook de AF niet zo te roken.
Als alle filets zijn opgerold en op de grillplaat zijn gelegd, dan kunnen ze in de AF. Leg er een rooster of frituurmatje overheen, zodat het vet van de spek niet tegen de elementen aan kan komen. (daardoor verminder je ook het roken van de AF).
Zet de AF aan op 180˚C en bak de filet in 9 á 10 minuten. De zalm moet nog een beetje rosé zijn van binnen.

Serveertip:

Lekker bij de paprikasalsa met gebakken aardappels of frietjes.

Pommes le Martha uit de AF

Aardappels uit de AF, AirFryer

Aantal personen: 8
Bereidingstijd: 25 min + extra
Bron: zelf verzonnen recept

Ingrediënten:

1 zakje aardappelblokjes of schijfjes (450gr)
250 gr kiphaasjes
1/2 bos peterselie
200 gr Parmezaanse kaas of jonge kaas geraspt
zout
peper
piri piri olie
2-3 eieren
100 ml kookroom

Voorbereiding:

De kiphaasjes in schuine reepjes snijden en een marinade maken van wat jij lekker vind. Ik heb ze in de piri piri olie laten weken met peper en zout. (ong. 4 uur)

Bereiding:

Verwarm de AF voor op 180˚C/10’

Haal de kip uit de marinade en dep goed droog, rooster de kip in een koekenpan op hoog vuur zonder vet/olie tot ze krokant zijn, laat in vergiet nog even extra uit lekke.
Neem een springvorm en leg hier onderin een stukje bakpapier, smeer het in met wat boter. Dan een dun laagje aardappels erop leggen. Strooi wat peper en zout er over heen en een dun laagje geraspte kaas, dan een laagje geroosterde kip, laagje geraspte kaas, laagje aardappeltjes, peper en zout en als laatste een dikke laag geraspte kaas. Klop de eieren met de room en giet deze er over heen.
Hak de peterselie super fijn.

Zet nu de springvorm in de AF en laat deze 25’/140 ˚C bakken. Vergeet niet het spatscherm er over heen te doen. Controleer na 20 min of de kaas goed is gesmolten, anders nog even 10 min extra. Verlaag desnoods even de temp naar 120 als je de aardappeltaart langer in de AF laat staan. Steeds even controleren totdat je vind dat het lekker goudbruin en krokant eruit zien.

Serveertips:
Serveer met een lekkere frisse ijsbergsalade of een paprikasalsa.

QUICHE met verse spinazie of prei of gemengde groente naar keus

AirFryer, Pastei uit de AF

Dit recept komt van Annemieke Steenbergen (Facebook)

Aantal personen: 8
Tijd: 50 min
Temp: 180 ºC

Ingrediënten:

3 eetlepels olijfolie
1 teen knoflook geperst of fijngesneden
knoflookpasta kan ook.
peper en zout, tijm en oregano
klein gesnipperd sjalotje
fijn gesneden spekjes
600 gram verse spinazie ( of prei of andere groente )
5 vellen deeg voor hartige taart
5 a 6 eieren middelgroot
125 ml slagroom,
een halve theelepel nootmuskaat
geraspte kaas om overheen te strooien
lage taartvorm (24 cm)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180ºC.
Ontdooi de plakjes deeg.
Zet een grote koekenpan op hoog vuur en verwarm hierin 2 el olie, fruit hierin de knoflook en het sjalotje, doe er de peper, zout, tijm en oregano bij. Roer tot het lekker begint te ruiken en voeg dan de spekjes erbij. Bak dit lekker krokant en bruin.
Schep er dan de spinazie en/of andere groenten (naar keuze) bij. Laat het geheel daarna even goed uitlekken in een vergiet, knijp zoveel mogelijk van het vocht eruit.
Bekleed een bakvorm of ovenvaste schaal (nog mooier is een quiche vorm) met het ontdooide deeg. Zorg er wel voor dat je de vorm eerst even hebt ingevet met wat boter of olie.
Klop dan de eieren los met de slagroom. Neem de spinazie uit de vergiet en snij/hak deze even fijn, druk nogmaals het vocht er goed uit. Doe het in een kom en breng het op smaak met de kruiden die je zelf wilt gebruiken.
Verdeel dan het spinazie mengsel over de taartbodem en schenk het eimengsel eroverheen. Bestrooi het geheel met de geraspte kaas.

Bak de quiche in de AF op 180ºC in ongeveer 45 min gaar. Kijk na die 45 min of je nog iets aan extra tijd moet toevoegen.

De quiche moet in ieder geval mooi goudbruin zijn. Dus goed in de gaten houden qua tijd.

Serveertip: Lekker met een frisse komkommersalade of een paprikasalsa.

Kapsalon (eigen maak)

Aardappels uit de AF, AirFryer

Aantal personen: 6-8
Tijd: 12 min patat
Temp: 200

Ingrediënten:

1 kg kip doner (kant en klaar bij KipXpress)
1 kg patat (voor de AirFryer)
1 zakje fijn gesneden ijsbergsla
1 zakje gemengde sla
2 rode uien
3 tomaten
1 komkommer
knoflooksaus naar smaak
sambal naar smaak
8 plakken jonge kaas

Extra:
8 aluminiumbakjes

Bereiding:

Bak de kip doner in een klein beetje olie tot ze krokant is. Bak ondertussen de patat in de AirFryer.
Leg dan eerst de patat in een aluminium bakje, daar overheen de kip doner, dan de plakken kaas. Zet even onder de grill tot de kaas is gesmolten. Haal de bakjes uit de grill, garneer met wat sla en komkommer en tomaat. Doe er de knoflooksaus overheen en doe de sambal apart.