Witlofquiche met beenham en kaas

Geplaatste recepten, Groente, Groenteschotels, Taart, Vlees

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 25 min in de oven

Ingrediënten:

5 stronken witlof
5 plakken hartige bladerdeeg
1 rode ui
100 gr beenham (kan ook weggelaten worden)
150 gr Turkse yoghurt (crème fraîche mag ook)
4 eieren
2 tn knoflook
1 pepertje
150 gr geraspte Cheddar kaas
handje paneermeel
boter om in te vetten
olijfolie om in te bakken
vers gemalen zwarte peper
vers gemalen grof zeezout

Voorbereiding:

Verwarm de oven voor op 200 ºC en zet vast een ingevette quiche vorm klaar. Zet ook de hapjespan op laag vuur, zodat deze goed warm word.

Bereiding:

Snij de onderkant van de stronkjes witlof en verwijder de buitenste bladen. Halveer de stronkjes in de lengte en snij met een scherp mesje de harde kern eruit. Snij de stronkjes vervolgens in dunne reepjes. Maak de ui schoon, snij hem in dunne ringetjes. Hou een paar dunne ringetjes apart voor straks. Haal het zaad uit het pepertje en hak deze super fijn, maak de knoflook schoon en hak ook deze super fijn.
Verhit wat olijfolie in de hapjespan, bak hierin de ui glazig, voeg dan de knoflook en het pepertje toe, bak de witlof ongeveer vijf minuten met wat peper en zout. Doe de witlof in een vergiet en laat wat afkoelen en goed uitlekken. Leg er een velletje vershoudfolie over en druk een paar keer stevig aan om het meeste vocht eruit te persen.
Ontdooi de plakjes deeg en bedek hier je ingevette quiche vorm mee. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en druk de overhangende randjes weg. Strooi er wat paneermeel op en leg twee plakken beenham op de bodem. Schep hier het witlofmengsel op en scheur de rest van de beenham in reepjes. Verdeel deze over de quiche.
Meng in een mengkom de Turkse yoghurt met vier eieren en de helft van de geraspte kaas. Breng op smaak met wat peper en zout en giet het eiermengsel in de quiche vorm. Leg er de resterende halve uienringetjes op en strooi de rest van de kaas erover.

Bak de witlof quiche ongeveer 25 minuten in je voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is. Haal de quiche uit de oven, laat vijf minuten in de vorm afkoelen voordat je de quiche eruit haalt.