Indische speklapjes in ketjap-tomatensaus uit de SC

Indonesisch, Varkensvlees, Vlees, Vis en Gevogelte uit de MC (SC)

Ingrediënten:

2 el zonnebloemolie
14 halve speklapjes
5 rode uien
8 tn knoflook
10 Pomedoritomaten
150 ml ketjap Manis
4 bosuitjes
1 rode peper
sambalpoeder (pul biber)
paprikapoeder
zout
peper
witte rijst

Bereiding:

Marineer het vlees in met zout, peper, paprikapoeder en de sambalpoeder, laat even een 15 min intrekken.
Snij de tomaten in grove stukken, snipper de ui, hak de knoflook fijn en snij ook alvast de bosui in ringetjes. Verdun alvast de ketjap met 50 ml water.

Heb je een MC dan kan je in de pan het spek in de sauterstand aanbraden.

Verhit de olie in een stoofpan. Bak het vlees in ± 4 min. bruin aan. Neem de speklappen uit de pan. Bak in het bakvet de ui met de knoflook. Schep de tomaat erdoor en bak ± 2 min. mee. Voeg de ketjap met 50 ml water toe en breng aan de kook. Doe de massa onderop in de SC en leg daarboven de speklapjes. Zet de MC(SC) op LOW voor 4 ½ uur. Haal de laatste 30 min. het deksel van de pan en laat het stoofvocht iets inkoken. Bestrooi de speklappen met de bosui en serveer met witte rijst en seroendeng en komkommersalade.