Pommes Anna

Aardappelschotels, Geplaatste recepten, Ovenschotels
een beetje van Jamie Oliver en een beetje van mij

Ingrediënten:

1 el olijfolie
3 rode uien in ringen gesneden
2 el geraspte mierikswortel (ik heb potje gebruikt 1 ½ el)
150 gr boter
1 kg vastkokende aardappels geschild en in schijfjes (3mm) gesneden
20 gr geraspte gruyèrekaas (ik heb Parmezaanse gebruikt)
100 gr frisee (jonge andijvie)
100 gr botersla of waterkers
Klein bosje radijs in plakjes
1 grote appel in reepjes
Bieslook geknipt

Bereiding:

Verwarm de oven op 180°C. Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem op laag vuur en bak de uiringen in 15 min, zacht. Roer de mierikswortel erdoor, laat afkoelen en zet apart.
Smelt te boter in een pan op laag vuur, Schuim de bovenste laag eraf. De boter scheidt zich nu in twee delen: schenk de heldere vloeistof voorzichtig in een kan (dit is geklaarde boter) en gooi de melkachtige vloeistof weg. Kook de schijfjes 4 min voor. Doe de schijfjes aardappel in een vergiet, spreid ze dan in een enkele laag uit over een schone droge theedoek en dep ze voorzichtig droog.
Vet een ovenvast schaal in van 20cm doorsnee in met een gedeelte van de geklaarde boter. Verdeel de helft van de aardappelschijfjes, dakpansgewijs over de bodem en bestrijk met boter, strooi er wat zout e peper over. Verdeel dan de uiringen en de geraspte kaas eroverheen en eindig weer met de andere helft van de schijfjes. Bestrijk weer opnieuw met boter.
Bak de aardappeltaart in 1 uur onderin de oven tot hij gaar is.
Doe voor de dressing de knoflook, mosterd, azijn en olie, plus wat zout en peper in een schaaltje en klop dit goed door elkaar.
Maak dan een salade van de frisee, radijs, botersla en de reepjes appel met bieslook. Bedruppel de salade met de dressing. Als de aardappels gaar zijn, even met een mes langs de rand om hem los te snijden van de ovenschaal, giet met een bord bovenop de schijfjes het overtollige boter eruit. Leg de aardappels met de krokante kant boven op een serveerplank/bord en snij er mooie punten van.
Serveer met de salade en eventueel wat stokbrood.