Brooddeeg zonder kneden

Welkom

Ingrediënten:

3 cups water lauwwarm 60 ºC
1 ½ tl gedroogd gist
1 ½ tl zout
920 gr witte bloem

Bereiding:

Neem een schone plastic bak (liefst met deksel) en doe daar het warme water in, strooi eerst de gist in het water en dat het zout.
Roer dit allemaal goed door elkaar en laat even 5 minuten staan om het gist zijn werk te laten doen.
Doe er dan beetje bij beetje de bloem bij en roer dit met een houden lepel of met je handen (als je van kliederen houdt) door elkaar.
Als het te droog is doe er dan wat warm water bij, zorg dat alle bloem is opgenomen.

brooddeeg zonder knedenFoto 1
Zet de bak dan in de koelkast voor 1 nacht.

brooddeeg zonder kneden2Foto 2
Zo ziet het eruit als het de andere dag uit de koelkast komt. (foto 2 en 3)

brooddeeg zonder kneden3foto 3

Snijd het deeg in vieren dan kan je 4 broden bakken. Neem een plank of vorm waar je het deeg in of op wilt doen, bestrooi dit met wat extra bloem.
Zorg dat je handen ook bebloemd zijn.
Bestrooi het stuk wat je wilt gaan gebruiken met wat extra bloem, zodat het wat makkelijker loslaat. Doe dit wel vlug anders zakt het deeg in.
Trek dan het stuk deeg uit de bak en duw dit een klein beetje tot een gladde bal door steeds de randen naar binnen te drukken. (Zie foto 4)

brooddeeg zonder kneden4Foto 4
*Laat deze bol 1 uur narijzen. Geef de bol desnoods nog een ovale vorm.

Na het rijzen bestrijk de bol deeg dan met wat water. Bestrooi het deeg met wat sesamzaad of maanzaad of havervlokken (net wat je zelf wilt.)
Snij de bol met een scherp mes in, zorg er wel voor dat het mes nat is anders blijft het aan het deeg plakken.
Leg de bol op een bakplaat in het midden van de oven voor 35 minuten op 230 ºC
Zet een ovenvaste schaal onderin de oven en gooi daar 1 cup heet water in en sluit de oven gelijk. Gebruik NOOIT een glazen schaal hiervoor.

*Een andere manier om het brood te bakken is, zet een gietijzeren pan in de oven zorg dat deze goed heet is.
Nadat je het deeg uit de bak hebt gehaald en tot een bol hebt gevormd, leg je de bol op een vel bakpapier en laat deze onder een theedoek 1 uur narijzen.
Haal nu de pan uit de oven en leg het deeg met bakpapier in de pan. Zet de pan met de deksel erop in de oven voor 30 min. Je hoeft nu geen water in de oven te gebruiken voor stoom.

brooddeeg zonder kneden5

Na 30 min haal je de pan weer uit de oven en verwijder het bakpapier, doe het brood weer in de pan en zet nog, zonder deksel, even terug in de oven voor 10 tot 20 minuten, ligt eraan hoe knapperig je de korst wilt hebben.

Haal het brood uit de pan en laat dit op een rooster verder afkoelen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.