Stoofperen inmaken

Inmaken

Ingrediënten

1 citroen
1 kg stoofperen
100 ml rode wijn (of rode bessensap)

Bereiding:

1. Stoofpeertjes maken
Bereid eerst een grote hoeveelheid stoofpeertjes, bijvoorbeeld met dit recept. Als je meer stoofpeertjes bereid kan je de hoeveelheden natuurlijk aanpassen naar ratio.
2. Glazen potten
Zorg ervoor dat je glazen potten hebt met een metalen deksel die klikt (zoals van appelmoes, potgroenten of bruine bonen). De potten moeten heel goed gesteriliseerd zijn, zodat er zo min mogelijk bacteriën op zitten. Dit kan je doen door ze in de vaatwasser te wassen vlak voor gebruik, of ze in een oven op 100 graden te verwarmen.
3. Potten vullen
Zet de (gloeiendhete) potten klaar op het aanrecht, en verdeel de stoofperen erin, tot ze ongeveer tot 2/3 vol zitten. Schenk hier overheen het vocht van de stoofpeertjes, eventueel met een trechter. Laat ongeveer 1 cm van de pot leeg bovenaan, zodat er ruimte is om vacuüm te trekken.
4. Sluiten
Draai de gesteriliseerde deksels van de potten erop, zorg ervoor dat je de binnenkant en rand van de pot en deksel niet aanraakt.
5. Omdraaien
Draai de potten nu om en laat ze 10 minuten ondersteboven staan. Als je ze terug omdraait kan je een plopgeluid horen, dit is goed!
6. Eten
Je kan de ingemaakte stoofpeertjes nu maanden bewaren! Let op: als je de pot indrukt en je hoort een klik-geluid, dan is het inmaken niet goed gegaan en kan je de peren niet meer eten.