Diversen kruiden mengsels A t/m Z

Kruidenmengsels, Specerijen

APPELTAART kruiden

2 theelepels kaneelpoeder
1 theelepel nootmuskaat
1/3 theelepel gemberpoeder (djahe)

BAHARAT (Arabië)

3 theelepels paprikapoeder
3 theelepels vers gemalen zwarte peper
1 theelepel kaneel
1 theelepel koriander
1 theelepel komijn
½ theelepel nootmuskaat, gemalen,
½ theelepel gemalen kruidnagel
½ mespuntje kardemom

BARBEQUEKRUIDEN

2 theelepels paprikapoeder
2 theelepels gedroogde chilivlokken
2 theelepels fijne suiker
2 theelepels gele basterdsuiker
1 theelepel komijnzaad (djinten)
1 theelepel cayennepeper
2 theelepels zwarte gemalen peper
2 theelepels zout

BERBERE (Ethiopië/Eritrea)

2 theelepels komijnzaad heel
4 stuks kruidnagel
¾ theelepel kardemomzaden
½ theelepel zwarte peperkorrels heel
¼ theelepel piment heel
1 theelepel fenegriek zaden
½ theelepel korianderzaad heel
10 kleine gedroogde rode chilipepers
½ theelepel gember geraspt
¼ theelepel kurkuma
1 theelepel zout
2½ eetlepels scherpe paprikapoeder
1/8 theelepel kaneel
1/8 theelepel kruidnagel gemalen

CAJUN (Louisiana –USA)

2 theelepels zout
2 1/2 theelepels paprikapoeder
2 theelepels knoflookpoeder
1 theelepel oregano (gedroogd)
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel tijm of rozemarijn (gedroogd)

CHILIPOEDER (Mexico)

3 eetlepels paprikapoeder
1 eetlepel komijnpoeder (djinten)
2 eetlepels oregano (gedroogd)
2 theelepels cayennepeper (droog, gemalen)
1/2 theelepel knoflookpoeder

CREOOLSE KRUIDEN (New Orleans-USA)

Niet te verwarren met cajun.
2 eetlepels paprikapoeder, gerookt
2 eetlepels paprikapoeder zoet
1 eetlepel paprikapoeder heet
2 eetlepels knoflookpoeder
2 eetlepels gedroogde oregano
2 eetlepels gedroogde basilicum
2 eetlepels uienpoeder
1 eetlepel gedroogde tijm
1 eetlepel zwarte gemalen peper
1 eetlepel cayennepeper
1 eetlepels zeezout

GARAM MASALA (India)

1 eetlepel komijnpoeder
1 eetlepel korianderpoeder
2 theelepels zwarte peper
2 theelepels kardemompoeder
1 theelepel kaneelpoeder
1/2 theelepel kruidnagelpoeder

GYROS (Griekenland)

½ eetlepel gedroogde oregano
2 theelepels zout
1 eetlepel uienpoeder
1½ eetlepel knoflookpoeder
2 theelepels versgemalen zwarte peper
2 theelepels rundvlees bouillon poeder
2 theelepels gedroogde peterselie vlokken
1 theelepel gedroogde tijm
1½ eetlepel zoete paprikapoeder
¼ theelepel gemalen kaneel
¼ theelepel gemalen nootmuskaat

HARRISA PASTA (Midden-Oosten)

(alles pureren en olie toevoegen tot smeuïg)
850 gram gedroogde rode chilipepers
2 teentjes look
1 theelepel zout
1 theelepel karwijzaad
1½ theelepel gemalen komijn
2 theelepels korianderzaad
1 theelepel gedroogde muntbladeren
olijfolie

ITALIAANSE KRUIDENMIX (Italië)

2 theelepels basilicum – gedroogd
2 theelepels peterselie – gedroogd
1 theelepel oregano – gedroogd
1 theelepel uiensnippers – gedroogd
1/2 theelepel tijm – gedroogd
1/2 theelepels knoflookpoeder
1 mespunt zwarte peper – gemalen
1 mespunt salie – gedroogd

KERRIE (India)

1 theelepel kruidnagelpoeder (tjenkeh)
1 theelepel gemberpoeder (djahé)
1 theelepel korianderzaad (ketoembar)
1 theelepel geelwortel (koenjit-kurkuma)
1 theelepel komijnzaad (djinten)
1 theelepel zwarte peper (gemalen)
1 theelepel kummel (karwij)

KOEKKRUIDENMENGSEL VOOR GRONINGSE KRUIDKOEK:

1 eetlepel kruidnagelpoeder
1 ½ eetlepel kaneelpoeder
½ eetlepel nootmuskaat
1 theelepel gemberpoeder
½ theelepel zout
¼ theelepel peper

LEBKUCHEN GEWURZ (Duitsland)

2 eetlepels kaneelpoeder
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel steranijspoeder
1 mespunt pimentpoeder
1 mespunt nootmuskaatpoeder
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepels kruidnagelpoeder

PIRI-PIRI (Portugal)

1 ½ theelepel paprikapoeder
1 ½ theelepel oregano
2 theelepels cayennepeper
1 eetlepel chilipeper
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel kardamonpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel uienpoeder
½ theelepel zout

PROVENÇAALSE KRUIDEN (Frankrijk)

1 theelepel rozemarijn
1 eetlepel marjolein
1 eetlepel tijm
1 eetlepel bonenkruid
Extra:
2 theelepels salie
1 theelepel lavendel

RAS EL HANOUT (Marokko)

2 eetlepels gekneusde zwarte peperkorrels
1 eetlepel gemalen kardemom
1 eetlepel gemalen foelie
1 eetlepel gemalen gember
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel gekneusde venkelzaadjes
1 theelepel gemalen nootmuskaat
1 theelepel gemalen allspice (piment)
1 theelepel gemalen kaneel
1 theelepel gedroogde rode pepertjes (heet!), in schilfers
2 theelepels gemberpoeder
4 gekneusde kruidnagels
1 eetlepel geelwortelpoeder (kurkuma, koenjit)
2 eetlepels gedroogde en gekneusde lavendel
2 eetlepels gedroogde en gekneusde rozenknoppen

RIB RUB (Tennessee -USA)

3 eetlepels paprika
1 eetlepel uienpoeder
1 eetlepel lookpoeder
1 eetlepel gemalen basilicum
1/5 eetlepel droge mosterd
1 eetlepel chilipoeder
1/2 eetlepel zwarte peper

ROMMELKRUID (Nederland)

2 theelepels zwarte peper (gemalen)
1 theelepel nootmuskaat
1 theelepel kruidnagelpoeder
1/2 theelepel anijszaad

SHOARMAKRUIDEN (Turkije)

2 tl korianderpoeder
2 tl komijnpoeder
1 tl kruidnagelpoeder
2 tl paprikapoeder
1 tl cayennepeper
1 tl geelwortel
1 tl kaneelpoeder
2 tl zout
1 tl uienpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl zwarte peper
½ tl gember
½ tl kardemom
½ tl nootmuskaat

SPECULAASKRUIDEN (Nederland)

6 theelepels kaneelpoeder
2 theelepels nootmuskaat
1 theelepel kruidnagelpoeder
1 theelepel anijszaad, gemalen

TACOKRUIDEN (Mexico)

 2 theelepels uiensnippers
1 theelepel chilipeper gemalen
1 theelepel chilivlokken
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel zout
1 theelepels knoflookpoeder
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel korianderpoeder

TANDOORI (India)

 1 theelepel zwarte peper
2 theelepels korianderkorrels of poeder (ketoembar)
4 kruidnagels
1 theelepel chilivlokken of 1 halve verse rode peper
1/2 theelepel nootmuskaat
2 theelepels komijn (djinten)
1/2 eetlepel gemberpoeder (djahé)
2 eetlepels milde paprikapoeder
1 theelepel kaneel
1 theelepel zout