Kletskoppen

Deegwaren, Gebak, Geplaatste recepten, Koekjes

Ingrediënten

  • 150 gram fijn gemalen amandelen (geen amandelsnippers) of je favoriete nootjes(mengeling)
  • 150 gram suiker
  • 60 gram ongezouten boter
  • 21 gram bloem (3 eetlepels)
  • zaad van 1 vanillestokje of 1/2 theelepel vanille extract
  • 2 eetlepels room
  • 2 eetlepels stroop (maak niet uit welke stroop u gebruikt, lichte “golden siroop” heeft onze voorkeur)
  • geraspte schil van 1 sinaasappel (2 eetlepels)
  • snuifje zout

Bereiding:

  1. Oven voorverwarmen op 180 graden.
  2. Doe de amandelen (of je favoriete nootjes), sinaasappel schil, zout en bloem in een grote kom en roer onder mekaar.
  3. Doe de boter, room, suiker en stroop in een klein potje.
  4. Zet op een laag vuur en breng aan de kook. Roer (zo nu en dan) totdat de suiker volledig gesmolten is en laat dan nog 1 minuut doorkoken.
  5. Neem het suiker-boter mengsel van het vuur en roer er de vanille door.
  6. Roer het boter-suiker mengsel door het amandelmengsel in de grote kom.
  7. Laat afkoelen tot het mengsel hanteerbaar is (een 30 tal minuten).
  8. Schep een portie deeg met een theelepel (voor 6 cm kletskopjes) of met een eetlepel (voor 15 cm kletskoppen) en rol het koekjes deeg op tot een bolletje.
  9. Plaats de bolletjes koekjes deeg bolletjes op een ovenplaat bedekt met bakpapier. Laat 7 tot 12 cm afstand tussen de kletskoppen want ze zullen tijdens het bakken flink uitlopen.
  10. Laat de kletskoppen bakken tot ze volledig goudbruin zijn (een tiental minuten). Indien u geen warme lucht oven hebt, zal u de ovenplaat waarschijnlijk best draaien tijdens het bakken van de kletskoppen.
  11. Haal de kletskoppen na het bakken uit de oven en laat enkele minuten afkoelen op het bakpapier alvorens u ze op een wafeltjes rooster plaatst. Deze koekjes worden zeer hard na het afkoelen maar zijn plooibaar als ze nog heet zijn.

 

Bewaren