Zuurkool maken

Fermenteren, Groente fermenteren

Fermenteren

Ingrediënten

Ingrediënten voor 1 pot van 6 liter
11 kg witte kool
10 uien
130 gram zout
50 gram kummel
Eindresultaat 4,5 kilo heerlijke zuurkool!
voor een pot van 3 ltr alles halveren

Bereiding:

Schrob de pot en deksel goed schoon met warm soda water (geen kokend heet water gebruiken bij keramiek potten i.v.m. haarscheurtjes glazuur (bij steengoed potten kan dit wel) en spoel de pot goed uit. Doe de buitenste bladeren van de kool af, snij de kool in 4 stukken en haal de stronk eruit. Bewaar enkele van de meest mooiste grote bladeren voor de afdekking later.

Neem een grote emmer of vat en vul dit met de geraspte kool. Strooi tussendoor 65 gram zout.  Laat de kool in de emmer 2 uur staan. Ondertussen ontrekt het toegevoegde zout vocht uit de  kolen.

Na 2 uur: neem steeds een handvol kool en knijp deze stevig uit en vul hiermee de inmaakpot. Druk de kool goed aan zodat alle ruimtes in de pot worden gevuld.

Strooi tussen de lagen door uienringen, kummel en nog een beetje zout en herhaal dit totdat de  inmaakpot geheel gevuld is tot boven aan de rand.
Laat de pot nu 1 week warm, op kamertemperatuur, staan zonder deksel Verwijder na een week  de bovenste laag kool. Deze is al aardig aangetast – ruim verwijderen.  Nu u de bovenste laag (aangetaste) kool verwijderd heeft drukt en stampt u het geheel goed aan in de pot. Gebruik hiervoor een stevige beukenhouten stamper. U zult zien dat de kool een flink stuk naar beneden zakt en dat er een flinke laag vocht ontstaat. U kunt dit vocht gebruiken, u kunt het ook afscheppen en vervangen door koud kraanwater. Bovenop de grote koolbladeren om het vulsel af te dekken en daar bovenop de stenen plaatsen zodat deze altijd bedekt zijn met een laag vocht/water.

Laat de pot 5 tot 6 weken koel staan.
Houd de waterrand goed in de gaten en vul de waterrand zo nodig bij
Zet een stenen pot nooit op een koude betonnen keldervloer. Zet er bv een plankje onder

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.