Dukkah

Kruidenmengsels, Specerijen

 

Dukkah is op 2 verschillende manieren te maken, het ligt aan jezelf hoe pittig je hem wilt hebben. Hieronder zijn de 2 mogelijkheden zoals ik ze maak.

1e mogelijkheid:

Ingrediënten:

50 gr. blanke hazelnoten
25 gr korianderzaad
3 el sesamzaad
2 el komijn zaad
100 gr amandelen
1 el zwarte peperkorrels
1 tl venkelzaad
1 tl gedroogde munt
1 tl zout

Bereiding:

Rooster de hazelnoten lichtbruin in een zware pan boven hoog vuur, pas op dat ze niet verbranden. Laat ze volledig afkoelen. Doe hetzelfde met alle andere zaden (per soort) en de peperkorrels. De munt en het zeezout hoef je dus niet te roosteren. Laat alles volledig afkoelen. Mix alles door elkaar en gebruik een vijzel of blender om het te malen. Hou het mengsel redelijk grof, het moet geen pasta worden. Bewaar het in een luchtdicht potje op een koele plaats.

Dukkah is een mix van kruiden, specerijen en noten en echt heerlijk om te dippen. Stukje brood, beetje olijfolie en dan veel dukkah.

=======================================================

2e mogelijkheid:

Ingrediënten:

25 gram pistachenoten
25 gram amandelen
50 gram hazelnoten
10 gram gedroogde kikkererwten
1 tl korianderzaad
1 tl komijnzaad
1 tl karwijzaad
2 tl sesamzaad
1 tl gedroogde tijm
1 tl paprika vlokken (pul biber)
1 tl grof zeezout
1 tl cayennepeper
tl zwarte peperkorrels

Bereiding:

Rooster de kikkererwten en de noten enige minuten in een hete koekenpan zonder olie Voeg nu de korianderzaad, karwijzaad, sesamzaad en komijnzaad toe ene rooster het mengsel één minuut op hoog vuur Neem een bij voorkeur granieten vijzel en vul deze met alle ingrediënten. Stamp het mengsel klein maar zorg dat er stukjes te zien zijn: het mag absoluut geen poeder worden.

 

 

Bewaren