Acili ezme ( Turkse dip)

Geplaatste recepten, Internationaal, Kruidenmengsels, Specerijen, Turks

Ingrediënten:

1 tomaat
1 groene peper
1 ingemaakte groene peper
1 ui
een half bosje peterselie
4 teentjes knoflook
snufje zout
olijfolie
1 eetlepel rode peperpuree (Turks: biber salçasi)
halve citroen
2 theelepels paprika vlokken
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel zout

Ter decoratie:
Een scheutje granaatappel siroop
stukjes peterselie
walnoten
citroenschijfjes
olijven

Bereiding:

Snijd de tomaat, groene peper, ingemaakte peper, ui, peterselie in hele kleine stukjes.
Neem een schaal en doe hier de tomaat, groene peper, ui en peterselie erin:
Snijd de knoflook in kleine stukjes en pers het sap eruit door het te stampen:
Het stampen kun je eenvoudiger maken door een snufje zout toe te voegen aan de knoflook.
Voeg het sap toe aan de schaal met de ingrediënten.
Zorg dat de knoflook heel fijngesneden is voordat je het ook bij de overige ingrediënten toevoegt.
Neem een klein kommetje. Voeg de olijfolie en rode peperpuree toe.
Roer alles goed door elkaar totdat de rode peperpuree bijna in de olijfolie is opgelost.
Pers het sap van de citroen en giet dit in de saus. Roer even goed door.
Giet de saus in de schaal met de overige ingrediënten:
Voeg ook de theelepels zwarte peper, paprikavlokken en zout toe:.
Kneed het mengsel goed door elkaar met je handen.
Haal twee-derde deel van dit mengsel door een mixer zodat dit deel van de meze minder grof wordt:
Meng dit deel vervolgens weer met de (groffere) rest.
Serveer je acili ezme op een bord en dresseer dit met bijvoorbeeld een scheutje granaatappel siroop, citroenschijfjes, olijven, stukjes peterselie of een paar walnoten:

Bewaren